Az ajándékozottad számára fontos a környezetvédelem, és szeretnél neki örömet okozni? Ez a karácsonyi dömpingben sem lehetetlen feladat, összegyűjtöttem hozzá egy csokorra való ötletet, válogass kedvedre!

 

8.) Segíts a környezettudatos mindennapokban

A hasznos és használható ajándék mindig jól jön, de milyen környezetbarát terméket adhatsz a zokni és az alsónadrág helyett? Például vászonszatyrot és csatos üveget a bevásárláshoz, fából készült tollat és fogkefét, hagyományos borotvát vagy épp komposztálható mosogató eszközöket, termoszt, szappanokat és a sor még hosszasan folytatható.
A hulladékmentes karácsonyi ajándékötletekért kattints ide.

24 bottles fém kulacs és termosz

7.) Ajándékutalvány

Ajándékozhatsz különböző szolgáltatásokra szóló ajándékutalványt is attól függően, hogy mivel szeret foglalkozni, vagy mondjuk kikapcsolni szabadidejében. Könyvutalvány, színházbérlet, egy jó masszázs, netán tudás ajándékozása?
Ha szeretnél neki hulladékmentes tárgyi ajándékokat adni, de biztosra mennél, hogy valóban azt kapja majd amire szüksége van, akkor szerezd be neki az egyik webshop ajándékutalványunkat, így ő tudja majd eldönteni, mit is szeretne igazából a Körforrás kínálatából.

 

6.) Készüljön újrahasznosított anyagból

Ma már számos újrahasznosító workshopon vehetsz részt, de készen is vásárolhatsz hulladékból készített kézműves ajándékokat, vagy például újrahasznosított anyagból készült tárgyakat.

 

5.) Legyen tartós, javítható

Nem szeretjük azokat az ajándékokat, amik néhány használat után már csak a kukában köthetnek ki, vagy nem lehet megjavítani őket, mert ez nettó pazarlás a köbön. A pénzzel és a természeti erőforrásokkal is. Törekedj tehát tartós, javítható eszközök ajándékozására, amik ideális esetben műanyagmentesek, de legalábbis abban szegények.

30 napos hulladékmentes kihívás

4.) Hazai kézművestől, vagy termelőtől származzon

Felejtsd el a kínai tömeggyártott cuccot, és szerezd be inkább sokkal közelebbről az ajándékot. Ezzel magyar családokat támogatsz és a termék ökológiai lábnyoma is jelentősen kisebb lesz. Ehhez látogass el egy kézműves vásárra vagy boltba, de nálunk is megtalálhatsz számos hazai terméket, például fatollat, vászontáskát, textil zsebkendőt férfiaknak, szilárd samponokat vagy épp szappanokat és mosható intimbetéteket.

szilárd sampon vagy samponszappan

3.) Használtan is jó lesz

Ki mondta, hogy az ajándék csak és kizárólag újonnan készült termék lehet? Hidd el, környezettudatos ismerősöd értékelni fogja, hiszen ő tudja, hogy már így is kétszer annyit fogyasztunk, mint amennyit a Föld képes biztosítani számunkra. A használt persze nem tévesztendő össze a gagyi porfogókkal!
Nézz be az antikváriumokba, vagy az adományboltok egyikébe, igazi kincsekre is lelhetsz – potom árért -, de otthon is érdemes körbenézned, hátha van valamid, aminek te nem veszed hasznát, ő viszont örülhet neki.

 

2.) Készítsd Te magad

Nagyon kedves ajándék, ha egy saját magad által készített meglepetéssel készülsz, csak arra figyelj, hogy ne termelj túl sok szemetet a tevékenységgel. 😉 Ötletet találhatsz itt a blogon a receptek és útmutatók között, a pinteresten, részt vehetsz egy kreatív workshopon, ahol segítenek elkészíteni neked az ajándékot, de egy sima vászonszatyrot is kedvedre kifesthetsz textil festéket használva. Lesz olyan, aki idén házi készítésű mosógéllel lepi meg az édesanyját, de krémparfümöt, vagy méhviaszos kendőt is könnyen és gyorsan készíthetsz házilag.

 

1.) Közös élmény

A közös programok és élmények sokszor a legértékesebbek. Ezt nem lehet gyorsan elintézni a boltban és nem kell rá vagyonokat költeni, mégis a két legdrágább kincseddel ajándékozod meg a másikat: az időddel, és a figyelmeddel.
Mik lehetnek ezek? Például közös kirándulás, dédnagyi titkos receptjének elkészítése, termálfürdőzés, teázás.

ajándék csomagolás vászonzsákba

+1.) Felejtsd el a csomagolópapírt

Ha mindenképp csomagolni szeretnél, használj inkább egy kendőt vagy sálat, rejtsd el szépen feldíszített cipősdobozba, csomagold régi térképbe, használj újrahasznosított papírt vagy legyen eleve a csomagolás is ajándék, például egy vászonzsák.

 

Te milyen környezettudatos, hulladékmentes ajándéknak örülnél a legjobban? Írd meg hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating