Július hónap egy nemzetközi kezdeményezésnek, a Plastic Free July-nak köszönhetően egy ideje már nem csak a nyárról, hanem a műanyagmentesítésről is szól egyre több ember számára. Idén sem volt másként, több okból kifolyólag (munka, utazás, stb) én azonban csak a hónap közepén csatlakoztam hozzá ismeretterjesztési, szemléletformálási céllal, a National Geographic online magazinjának ösztönzésére, miután szembejött Az emberiség műanyagéhsége egyre növekszik c. hírük.

Ennek hatására az elmúlt hónap során minden nap egy-egy újabb, apró tippet találhattál a Hulladékmentes.hu Facebook-oldalon arra vonatkozóan, hogyan tudod csökkenteni a műanyagok mennyiségét (és utánpótlását) a mindennapok során. Ha valamelyikről lemaradtál volna, itt megtalálod az összes tippet egybegyűjtve, csak kattints az egyes fülekre 😉

A Less Plastic engedélyével fordította: Hulladékmentes.hu

 

 

Kattints a tippekre, hogy el tudd azokat olvasni!

1. tipp: Rágógumi

 

 

 

 

 

 

Az első tippem nem csak műanyagmentes, hanem egyben hulladékmentes tipp is:
Hagyd el, de legalábbis csökkentsd a rágógumik használatát! 
(Vagy keress természetes anyagokból készülőt, ami képes lebomlani és aztán komposztáld.)

További rövid információt (angolul) erről itt találsz.

A hozzászólók szerint megoldást jelenthet az édesgyökér rágása igény esetén, vagy a Chiza organikus rágó használata.

2. tipp: Műanyagmentes termékek vásárlása

 

 

 

 

 

Bevásárláskor válaszd a műanyagban szegény és újrahasználható, vagy szelektálható csomagolású termékeket (például műanyag palackos gyümölcslé helyett üveg csomagolásút), valamint utasítsd el a műanyag szatyrok használatát – ha szatyorra van szükséged, vidd magaddal a sajátodat.

Haladóknak: Amit csak lehet, csomagolás nélkül vásárolj meg (ehhez nyújt segítséget a csomagolásmentes helyek listája), valamint mindig legyen a táskádban egy nagyobb vászonszatyor a vásárláshoz (mert sosem tudni mikor jön jól, és nem foglal sok helyet, nem nehéz).

Profiknak: a sima vászonszatyron túl mindig legyen nálad egy kisebb, zsinóros vászonzsák is. Nagyon praktikus, ha van mibe tenned az út közben vásárolt szendvicset, péksütit és egyre több helyen elérhetőek nasik (pl. mogyoró) is kimérve!

Vászontáskát és zsinóros vászonzsákokat nálunk itt találsz: Vászontáskák és zsinóros vászonzsákok

3. tipp: Intimkehely és mosható betét

 

 

 

 

 

Váltsd le az eldobható tamponokat és betéteket menstruációs kehelyre és mosható betétre!

Az orvosi szilikonból készült menstruációs kehely környezet-, egészség- és pénztárcabarát megoldás:
– akár 10-12 órán át is használhatod egy huzamban (vagyis kibírhat egy teljes munkanapot anélkül, hogy a menstruációval kellene foglalkoznod);
– használatával nincs több kellemetlen szag;
– egészségesebb, mint az eldobható tamponok és betétek;
– nem szárít ki;
– olcsóbb;
– sportolhatsz, úszhatsz vele bátran;
– nem szivárog, ha megfelelően fel van helyezve;
– egyetlen kehely akár 10 évig is kiszolgál.

Az eldobható betétekkel is rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk. Műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. A betétekben található zselékristályoknak köszönhető, hogy a menstruációs vér nem folyik ki ezekből a betétekből. Viszont ezekben jelentősen elszaporodhatnak a baktériumok, ennek köszönhető a kellemetlen szaguk is.

A nálunk kapható mosható betétek bőrhöz érő felülete 100% puha pamut, ami lélegzik, így nyáron a nagy melegben sincs tőle fullasztó érzés, nem jár kellemetlen szagokkal, várható élettartama pedig minimum 5 év.

Ha valamit kötelezővé tehetnék jobbító szándékkal, akkor azok ezek az eszközök lennének, mert nem csak rengeteg szeméttől, valamint gyártási anyag- és energiaszükséglettől szabadítanának meg minket, hanem egyúttal egészségesebb, pénztárcabarátabb menstruációval is megajándékoznák az emberiséget.

A platina tisztaságú francia Fleurcup intimtölcséreket itt találod meg: Menstruációs kelyhek

A hazai készítésű, Öko-Tex anyagokból készült Emilla mosható betéteket pedig itt: Mosható betétek

 

4. tipp: Kevesebb gyorsétel

 

 

 

 

 

Fogyassz kevesebb gyorsételt, válaszd inkább a friss élelmiszereket!

A pizza, gyros, és a “nem gyors”, de rendeléssel házhoz érkező ételek csomagolása túlnyomórészt nem hasznosítható, és tetemes mennyiségű szeméttel járhat.
Ha mindenképp rendelnél, érdemes átgondolni, nem tudsz-e inkább leugrani valahová a közelbe, és a saját edényedbe kérni pl. az ebédet.

Ezen felül ha friss élelmiszereket és alapanyagokat fogyasztasz, nem csak rengeteg csomagolást spórolhatsz meg, hanem egyúttal táplálóbb ételeket is vehetsz magadhoz, amivel hosszú távon nem csak a környezetnek, hanem az egészségednek és pénztárcádnak is teszel egy szívességet.

5. tipp: Újrahasználható kulacs

 

 

 

 

 

Az eldobható műanyag palackok helyett igyál csapvizet, teát, szörpöt a saját kulacsodból!

A palackozott víz létrejötte az üdítőital gyártóknak köszönhető, akik az 1970-es években a mesterséges igénykeltés módszerét alkalmazva kezdték el rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél márkától függően 100-10000-szer drágább, környezeti problémákat okozó és opcionálisan egészségre káros adalékanyagokat tartalmazó palackokból kezdjék el fogyasztani a vizet.

Egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás teszi ki, vagyis egy olyan eszközért fizetsz, amit néhány perc után már el is dobsz. Ezek a palackok általában újrahasznosítható PET-ből készülnek, amelyek a szelektív gyűjtést követően bár hasznosíthatóak, ugyanakkor csak alacsonyabb minőségű termékek készíthetőek belőlük. Emiatt a műanyag palackok gyártásának igénye fokozza a kőolaj-kitermelést. 

Egy 2015-ös kutatás szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül a szárazföldről az óceánokba. A műanyag palackok a természeti közegben a fény hatására elkezdenek darabolódni, amivel párhuzamosan mérgező vegyi anyagokat szívnak magukba, elszennyezve a vizet és a talajt. Ezek a műanyag darabok az állatok szervezetébe is bekerülhetnek, ha összetévesztik azokat a természetes táplálékaikkal, így a táplálékláncon keresztül a műanyagok, és a műanyagok által felszívott vegyi anyagok hozzád is visszakerülhetnek.

A környezetünk károsításán túlmenően közvetlenül a saját egészségednek is árthatsz a palackozott vizek és üdítők használatával, mivel a csomagolásból hormonális hatású adalékok szivároghatnak a folyadékba. Ez akkor fordulhat elő, ha a vizet túl sok ideig tárolod a palackban (tíz hét elteltével már kimutattak a vízben adalékanyagokat), vagy ha túl magas a hőmérséklet (nyáron az autóban például egyértelműen oldódhatnak ki a palackból különböző anyagok).

Magyarországon a csapvíz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet fokozottabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket.

Ha üveg anyagú kulacsot keresel, nálunk ilyet találsz: