[et_pb_text admin_label=”Szöveg” _builder_version=”3.0.87″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Szerencsére egyre többször, egyre több helyről hallani már kis hazánkban is a környezettudatos életmód különböző módjairól, így köztük a hulladékmentes mindennapokról is. A sokszor még mindig angol megfelelőjével emlegetett zero waste mozgalom, valamint saját hulladéktermelő szokásaim kapcsán az elmúlt év során számos külső platformon (televízióban, online és offline sajtóban, konferenciákon, stb) volt lehetőségem szélesebb körben ismertetni ezt az irányt, amiért ezúton is rendkívül hálás vagyok. 
Ebben a bejegyzésben összefoglaltam neked az elmúlt 1 év során született (általam ítélt) legjobb 8 megjelenést, amik önmagukban is kiemelkedően tartalmasak, és nem a “szokásos” információkat tartalmazzák, tehát ha eddig nem olvastad, vagy láttad volna ezeket, de érdekel a hulladékcsökkentés, akkor érdemes rájuk szánnod néhány percet 😉

 

1, Interjú a Dívány.hu-n, “Szappannal fürdünk és gilisztát tartunk az étkezőasztal alatt” címmel
Puskás Pálma kicsit polgárpukkasztó, provokatív, kekeckedő (vagy stílszerűen kukacoskodó?) kérdései sokak idegeit felborzolta néhány hónappal ezelőtt, ám azt kell mondjam, hogy ez egy zseniális húzás volt tőle. Felhozza szinte az összes kifogást, rákérdez arra is, amit nem mindenki tenne fel, mindezt úgy, hogy észre sem veszed, de nem tudsz kilépni a cikkből, hiába szól hulladékcsökkentésről meg környezetvédelemről, mert látni akarod, mikor szakad el az interjúalany cérnája.
Hogy végül elszakadt-e, azt ide kattintva tudod elolvasni.

 

2, Interjú a Vous.hu-n, “A hulladékmentes életmód nem arról szól, hogy innentől kezdve csak ez az életed” címmel
Mengyán Eszter írásait, stílusát különösen szeretem (tudtad, hogy ő írja a Holy Duck blogot is főként fast fashion témában?), azon kevés újságírók egyike, aki mellett úgy érzem nincs mitől tartanom, elengedhetem magam és megbízhatok benne, mert nem fog az olvasottság miatt ferdíteni, színezni a beszélgetésünket (volt már egy pár ilyen sajnos). Így ez a beszélgetés oldottan, jó hangulatban telt (részemről legalábbis biztosan 😀 ), és fényképekkel is illusztrálva megtudhatod belőle miért nem gyűjtöm befőttes üvegben a szemetem, mi az az ökológiai hátizsák, vagy hogy mi minden lapul a táskámban, hogy nyugodtan érhessenek meglepetések is.
Az interjút ide kattintva tudod elolvasni.

 

3, Riport az RTL Klub Fókusz műsorában, “Szeméttelenül” címmel
Nagyon sokáig óckodtunk attól, hogy a különböző sajtók munkatársai ellátogassanak az otthonunkba, és itt készítsenek interjút, fényképeket, videófelvételeket, mert mint mindenki másnak, a személyes, privát életterünk nekünk is fontos, hiába kötődik az szervesen a hulladékmentes életmódhoz. Elsőként az RTL Klub stábjával tettünk kivételt, majd a későbbiek során szépen lassan kezdtünk nyitni mások felé is.
A rövid, 4 perces riportot ide kattintva tudod megnézni.

 

4, Saját cikk a La Femme magazin Jövőnk különszámában, “Amit hátrahagyunk” címmel
Ha érdekel a hulladéktermelés múltja, jelenje, jövője, valamint a “zero waste” eredeti jelentése (amit az ipar előbb használt, onnan lett átvéve az újabb életmód mozgalom megfogalmazásaként 😉 ), akkor ez a cikkem neked szól. Szerintem akkor is olvass bele, ha elsőre úgy gondolod, téged ez nem érdekel, ide kattintva.

 

5, Interjú az Életszépítők Magazinban, “Műanyagmentes élet. Megvalósítható? Nem tudom, de itt az ideje belevágni! Kump Edina hulladékcsökkentési szakértővel beszélgettünk” címmel
Mesterházy Mónika egyből belecsap a közepébe, nem teketóriázik az “alap fogalmak” tisztázásával, így ezt az interjút akkor különösen tudom ajánlani neked, ha már a könyöködön jön ki, hogy a lakásbeli gilisztakomposztálásról, a hulladékmentesség alapjairól és úgy általában a hogyan kezdjünk neki tanácsokról olvass. Ehelyett szóba kerül a műanyag probléma, a műanyagcsökkentés, a hulladékmentesség radikalitása, a gyártói felelősségvállalás, vagy épp a miért drágábbak a bio-öko cuccok témája is, szóval haladóbb tartalom, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

 

6, Riport a Fanny magazinban, “Hogyan NE termeljünk hulladékot?” címmel
Ha viszont könnyed, kezdőknek is megfelelő tartalmat olvasnál inkább, akkor Szabó Csilla riportját ajánlom a figyelmedbe. Csilla nagyon ügyesen, könnyen emészthető módon összefoglalta a hulladékmentesség alapjait, azt, hogy mik a főbb útmutató szabályok és Bea Johnson főbb praktikáira is fény derül az írásából, amit ide kattintva olvashatsz el.

 

7, Saját cikk a HVG Extra Business magazinban, “Környezettudatosság: Lemondások helyett értéknöveléssel” címmel
A magazinban megjelent cikk kivonata a hvg.hu-n is megjelent “Nem akar megfulladni a szemétben? Ezt a 3 tanácsot tartsa be!” címmel, ami önmagában is megállja a helyét. A három legfőbb környezetszennyező iparág egy-egy kis szegletét vettem górcső alá az írásban úgy, hogy meglássuk, a mindennapokban mitévők lehetünk annak érdekében, hogy ne csak tehetetlenül nézzük ezeknek az iparágaknak a romboló tevékenységét, hanem megálljt parancsolhassunk nekik a saját életünkben is, egészen apró cselekedetek által. A rövidített online verziót ide kattintva tudod elolvasni.

 

8, Előadás a TEDxYouth konferencián, “Hulladékmentes életmód” címmel
A TEDx előadások különlegessége, hogy komoly előmunkálatokkal jár, mire valaki felkerül a színpadra, hogy elmesélhesse végre a pár perces mondanivalóját. Eleve többkörös előszűrésen mennek át a lehetséges előadók és témáik, mire kiderül, hogy kik fognak végül előadni a konferencián, majd ezt követően számtalan tartalmi és prezentációs alkalom során csiszolódnak az előadások a trénerek segítségével. Azt mondják, ha valaki nem tesz bele legalább 100 órányi felkészülést abba, hogy kiállhasson és beszélhessen végül 10-15 percet, annak el sem érdemes kezdenie az egész felkészülést.
A tavalyi konferencián lehetőségem adódott mesélni arról, miért jött ez az egész hulladékmentesség dolog, milyen nehézségeim adódtak és hogyan emelkedtem azokon felül, illetve beszéltem egy kicsit a szokások felülírásához szükséges három fő összetevőről is. Az előadást ide kattintva tudod meghallgatni.

0 0 votes
Article Rating