A hulladékmentes életmódnak számos sokkal nagyobb előnye van a pénzspórolásnál, mégis újra és újra előkerül a kérdés: na jó, de biztos drágább így élni, nem?
Nem, pont ellenkezőleg.
Hogyhogy?

Gondolj csak bele! Az egész ott kezdődik, hogy egy csomó felesleges eszközről, termékről elkezdesz lemondani, de a jó értelemben. Hiszen ha felesleges, akkor addig is csak arra volt jó, hogy pénzt dobj ki az ablakon, nem?
Ezt követően annak köszönhetően, hogy elkezdesz egyre tudatosabbá válni az iránt, hogy milyen ételeket fogyasztasz, mivel kenegeted a bőröd, vagy épp milyen mindennapi eszközöket használsz, amik a szeméttermelésen túl számos egyéb hátulütővel is rendelkezhetnek, elkezded átalakítani a szokásaidat.
Az egyszer használatos, eldobható eszközeidet elkezded kiváltani tartós, jobb minőségű termékekre például, amik bár a vásárlás pillanatában drágábbnak tűnhetnek, hosszú távon jelentősen megtérülnek (itt találsz 55 + 1 hulladékmentes alternatívát). Elkezdesz másképp nézni a mindennapi vásárlásokra, megismerkedsz a natúr kozmetikumokkal, a vegyszermentes takarítással, valamint számos egyéb tevékenységgel is, amelyek végeredményében szinte mind azzal járnak, hogy egyúttal több marad a pénztárcádban.

Az alábbiakban összeszedtem neked 40 olyan hulladékmentes szokást, amelyek egytől egyig kéz a kézben járnak a költséghatékonysággal is!

 

1, Kulacs
Használj újratölthető, újrahasználható kulacsot és mindig vidd magaddal, ha elmész otthonról! Így nem lesz szükséged arra, hogy palackozott vizeket vásárolj, megspórolva ezzel alkalmanként 100-400 forintokat.
Hogy hol töltsd újra? Először is ne félj a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert. Mosdókban, vasútállomásokonivócsapoknálgyógyszertárakban újratöltheted vízzel, de a kávézókban sem kiabálnak le ha vizet kérsz, mert szomjas vagy (ha biztosra szeretnél menni, keresd a Refill kezdeményezéshez csatlakozott helyeket). Ha sehogyan sem tudod megoldani, térj be egy kávézóba vagy krimóba és kérj egy jó nagy pohár csap-, vagy szódavizet. Olcsóbban is fogsz kijönni így, mintha a boltban vásárolnád a csomagolt vizet.
Végül ha a csapvíz minősége miatt aggódsz, akkor is van megoldás: szerezz be egy vízszűrős kulacsot.

2, Textil zsebkendő
Már 2-3 darabbal is hosszú évekre kiválthatod a papírzsebkendőket (100-500 Ft/csomag), csak arra figyelj, hogy 100% pamut legyen és ne használj hozzá szintetikus öblítőket (mert veszít a nedvszívó képességéből, ami lássuk be, elég kellemetlen egy zsebkendő esetében…). Szintetikus öblítő helyett használhatsz ecetet, illetve citromsavat vízben oldva, a kedvenc illóolajaddal.

 

3, Textil szalvéta
A szalvéta egyik legnagyobb előnye, hogy számos célra lehet használni, nem csak a klasszikus „megtörlöm a számat evés után”-ra. Az egyszer használatos papírszalvéták ára 150-1100 Ft/csomag áron mozog, amit néhány textil szalvétára való beruházást követően teljesen el lehet kerülni. Előnyös, ha egy textil szalvéta mindig lapul a táskádban, mivel sok esetben jól jöhet ha kéznél van: pl. étkezdében, kézmosás után törölheted bele a kezed (ha a ruhád nem megfelelő erre a célra és csak papír kéztörlő van a mosdóban), péksütemény/szendvics átmeneti tárolásához ha azonnal meg is eszed a vásárlást követően, alátétként. A házi mosószer könnyedén kihozza a foltokat belőle.
A mosására ugyanaz vonatkozik, mint a zsebkendőnél, ne használj szintetikus öblítőket, és szintén hosszú évekre kiválthatod velük a papírszalvétákat.

 

4, Friss élelmiszer fogyasztása, magadra főzés
A feldolgozott élelmiszerek (pl. zacskós levesek, félkész ételek, mikrózható zacskós popcornok) jelentősen drágábbak, mint ugyanezek friss alapanyagból készített változatai. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy mostantól naphosszakat a konyhában kellene töltened annak érdekében, hogy mindent magad állíts elő. Ami viszont belefér az idődbe, azon érdemes változtatni: például nem tart tovább magadnak pattogtatni a kukoricát, kefírt készíteni, vagy épp egy salátaszószt összedobni.

 

5, Fogkefe fertőtlenítése
Nem feltétlen igaz, hogy minden egyes betegség, vagy maximum 3 hónap használat után el kellene dobnod a fogkefédet, még akkor is, ha ránézésre tökéletesen használható lenne. Fertőtlenítsd, és hosszú hónapokig nem kell majd újabbra beruháznod.

 

6, Minőség, tartósság
Helyezd a minőséget a mennyiség elé, és ne azt a terméket vásárold meg, amelyik a legolcsóbb aktuálisan, hanem azt, amelyik jobb minőségű (ez valószínűleg többe is kerül adott pillanatban). A vásárlás pillanatában többet fizetsz így, viszont mivel egy sokkal tartósabb terméket vásároltál, összességében pénzt spórolsz.

 

7, A kevesebb több
A hulladékmentes életmód egyik alapja, hogy csökkentsd a felesleges vásárlásaid számát és gondold át, mire is van VALÓJÁBAN szükséged. Létezik annál jobb pénzspórolási módszer, mintha el sem költöd azt?

 

8, Menütervezés, ételek előkészítése
A menütervezés a pénztárcádon is megérződik, a segítségével ugyanis sokkal ritkábban lesz szükséged arra, hogy félkész élelmiszereket, gyorsételeket vásárolj, házhoz rendelj. A tervnek az ételek előkészítése is részét képezik, mivel ha tudod, hogy készülnöd szükséges valamilyen okból (pl. nem otthon ebédelsz, egész nap utazol), akkor nem az utolsó pillanatban kell majd megoldást keresned arra, mit is egyél (ismét tipikusan gyorsételt, feldogozott élelmiszereket, rendszerint csomagolásban).

 

9, Csomagolásmentes vásárlás
Amit csak tudsz, vásárolj kimérve, saját edénybe (vászonszatyorba, üvegbe, egyéb saját tárolódba). Ehhez nincs szükséged csomagolásmentes boltokra, Magyarországon jobb a helyzet ebből a szempontból, mint sok más nyugati országban: vannak piacok, őstermelők, sarki zöldségesek, pékségek, stb.
Tévhit, hogy a kimérősen vásárolt élelmiszerek minden esetben sokkal drágábbak! A dobozos bolti tejet 279 Ft-ba kerül, míg a házi tej saját tejes üvegbe 200 Ft-bat; 12 dkg fekete teát kimérve legutóbb 302 Ft-ért vásároltam, ugyanez a mennyiség boltban csomagolva 2400 Ft körül mozog.

 

10, Vászontáska
Mindig legyen nálad vászontáska (egyszerűen csak tedd be a táskádba) és használd amikor szükséged van rá, ezzel visszautasítva a most már szerencsére pénzbe kerülő műanyag szatyrokat a pénztárnál.

 

11, Használtan
Ruhát, számos eszközt, tökéletes állapotú bútorokat is beszerezhetsz használtan, jelentősen kedvezőbb áron, mintha újonnan jutnál hozzá. Az íróasztalomat aukciós oldalon találtam 15.000 Ft-ért (boltban ugyanez 35.000 Ft lett volna), a ruháim többsége használt ruha boltokból származik vagy átalakítottak, érdemes betérni néha az adományboltokba (kulacstól kezdve a könyveken és ruhákon át számos egyéb mindennapi használati eszköz megtalálható náluk töredék árért), de az FKF újrahasználati központjában is számos hasznosságra lehet bukkanni (ággyá alakítható kanapékat legutóbb 12.700 Ft-ért láttam ott…).

 

12, Javítás
Elromlott? Vidd el szerelőhöz! Lejártad a cipőd sarkát? Cipészhez vele! Kilyukadt a zoknid? Foltozd meg!
Azzal, hogy meghosszabbítod a tárgyaid, eszközeid élettartamát ahelyett, hogy egyből újat vennél belőlük, sok esetben még mindig költséghatékonyabb!

 

13, Intimkehely, mosható betét
Mindkettő tökéletes és kényelmes alternatívát kínál az eldobható változatokhoz képest, valamint kétség kívül költséghatékonyak is. Egy intimkelyhet akár 10 évig is használhatsz, de egy jobb minőségű mosható betét is bírja a strapát 5 évig. A használatuk sem undorító, sőt: a vér az továbbra is vér marad, viszont ezek használatával megszűnnek a kellemetlen szagok (mivel nem tudnak elszaporodni a baktériumok, mint az egyszer használatos eszközök esetében, ami egészségügyileg is erősen előnyös).
A pénzügyi részt illetően beszéljen inkább egy kép:

 

14, Kozmetikumok házilag
Már az eleve jelentősen csökkentheti a költségeket, ha elkezded felülvizsgálni az általad használt kozmetikai szereket és váltasz helyettük a natúr, környezetbarát alternatívákra. Ezzel párhuzamosan szokott a legtöbb ember számára kiderülni, hogy jelentősen kevesebb (és sokszor olcsóbb) szerrel is legalább ugyanazt az eredményt érheti el. További jelentős pénzspórolás érhető el azzal, ha bizonyos kozmetikumokat magadnak készítesz el, akár otthon eleve meglévő, ehető hozzávalókból.

 

15, Kertészkedés, városban is
Rengeteg pénzt tudsz megspórolni azzal, ha elkezded magad termeszteni az ételeid egy részét. Az sem gond, ha nincs ehhez kerted, egy kisebb lakásban is vannak lehetőségeid (de kereshetsz közeli közösségi kertet is, ahol bérelhetsz saját parcellát)! Termelhetsz magadnak fűszereket (pl. bazsalikom, kakukkfű, rozmaring), egyéb zöldségeket (rukkolát, metélőhagymát, de akár paradicsomot is). Ha még balkonod, erkélyed is van, akkor számos egyéb zöldség- és gyümölcs termeléséhez van helyed! Tavaly nálam dinnye is nőtt a paprikák és paradicsomok mellett a második emeleten.

 

A lista hamarosan tovább bővül a 2. résszel, amiben további 25 olyan hulladékmentes szokást veszünk át, amivel pénzt is lehet spórolni.

 

 

0 0 votes
Article Rating