[et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

/ez a bejegyzés 2016. január 18-án íródott/

Magyarországon évente kb. 370 kg hulladékot termelünk fejenként, aminek jelentős része a saját fogyasztási szokásainknak köszönhetően, vásárlás útján kerül be életünkbe. Hogyan csökkenthető ez a mennyiség? Íme 5 pofonegyszerű tipp.

  1. A vásárlás otthon kezdődik.

Döntsd el, milyen ételeket szeretnél készíteni a napokban, nézd át mi van már meg ehhez eleve otthon, majd írd fel, hogy miket kell megvenned hozzá a boltban. Így a boltban célirányosan, túlköltekezés nélkül tudsz választani – időt és pénzt spórolva -, valamint szinte tuti, hogy élelmiszerhulladékot sem fogsz kidobni a kukába, ha megteszed ezt a lépést. Én tartok egy jegyzettömböt a hűtőn, ahová mindig felírom, ha kifogytam valamiből, ez jelentősen gyorsítja a „mi van/nincs itthon” kérdéskört egy-egy vásárlás előtt 😉
Bevásárló lista

  2. Mindig vigyél magaddal néhány vászonszatyrot!

Átlagosan 3-4 vászontáskával és két kisebb méretű, szintén vászon anyagú tasakkal indulok útnak, így mindenhol (pl. zöldséges, pékség) el tudom kerülni a felesleges csomagolás hazavitelét majd kidobását. Egy vászontáskát a mindennapok során is viszek magammal, ennek köszönhetően sosem kell feleslegesen szatyrot kérnem sehol.
zöldségek gyümölcsök (Mobile)

3. Keresd a kimérős lehetőségeket!

Piacon, de már nagyobb boltokban is lehet kapni bizonyos termékeket kimérve, ha tudod, hogy ilyenre lesz szükséged, mindig vigyél magaddal tárolót amibe kérni fogod. Tipikusan ilyen termék a tej, nekem van egy külön tejesnek kinevezett üvegem, amit el szoktam vinni magammal a vásárláskor.
Tej kimérve

4. Ha nem tudsz csomagolás nélküli terméket vásárolni, olyat válassz, aminek a csomagolása újrafelhasznált anyagból készült és/vagy szelektíven gyűjthető!

Fontos tudnod, hogy az újrahasznosítás jelének (három egymásba mutató nyíl) feltüntetése a csomagoláson önmagában csak annyit jelent, hogy az anyag szelektív hulladékgyűjtéssel újrahasznosítható, azt nem feltétlenül, hogy már eleve újrahasznosított anyagból készült volna! Amennyiben újrafelhasznált anyagból készült a csomagolás, azt megtalálod szépen kiírva, ha nincs ilyen, akkor az bizony egy első alkalommal gyártott anyag, ami csak akkor kerül be az újrafelhasználás körébe, ha megfelelő helyre – vagyis a szelektív hulladékgyűjtőbe – helyezed.
ujrahasznositas

5. Ha van rá lehetőséged, válaszd a visszaváltható csomagolásban árult, vagyis betétdíjas terméket!

Tipikusan ilyen a sörös-, boros- és némely szörpös üveg ugyebár, azt viszont sokan elfelejtik, hogy a lehetőségek tárháza itt még nem ér véget! Kis utánajárással ugyan, de szinte biztos vagyok abban, hogy te is találnál alternatívákat a környékeden: én például a mézet egy közeli termelői boltban veszem, ahová ha kiürülést követően visszaviszem a befőttes üveget, annak árát levonják a következő adag vásárlásából 😉
Méz

0 0 votes
Article Rating