[et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

A globális túlfogyasztás miatti hitelt a jövő generációjától vesszük fel, az ő beleegyezésük nélkül. Egyelőre úgy tűnik, még a kamatot sem leszünk képesek visszafizetni számukra. Azokat a természeti erőforrásokat használjuk fel az év további részében, ami az ő jól(l)étüket hivatott biztosítani.

Mit is takar a fogalom, a „túllövés napja”?

Ennek ideális esetben léteznie sem kellene, hiszen a túllövés napja azt a napot jelöli minden évben, amikor az adott évre jutó erőforrásainkat elhasználjuk. Eddig a napig bezárólag igénybe vesszük mindazt az erőforrás készletet, amit arra az évre a bolygó biztosítani tudott számunkra. A fogalom bevezetésére azért volt szükség, mert a világ emberi népessége egészen egyszerűen olyan sokat fogyaszt, hogy az meghaladja a Föld biokapacitását. A legelső túllövés napjáról 1987. december 17-én tettek említést…

Azt, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, és mennyit képes a Föld megújítani úgy, hogy ellensúlyozni tudja az ember ökológiai lábnyomát, a Global Footprint Network számítja ki. Ezt a következőképp mérik:

(Föld biológiai kapacitása / Emberiség ökolábnyoma) x Év napjainak száma

Az emberi túlfogyasztás következtében 2016-ban már augusztus 8-án (2017-ben augusztus 2-án) kitermeljük azt az erőforrás mennyiséget, amennyi erre az évre jutott volna.

Az eddigiek során a következőképp kúszott egyre előrébb a túllövés napjának dátuma:

  • 1987. december 17.
  • 2002. október 21.
  • 2012. augusztus 22.
  • 2013. augusztus 20.
  • 2014. augusztus 19.
  • 2015. augusztus 13.
  • 2016. augusztus 8.
  • 2017. augusztus 2.

 

 

Mit értünk az emberiség ökológiai lábnyoma alatt?

Az ökológiai lábnyom annak a területnek a nagyságát adja meg hektárban, amelyen az általunk fogyasztott dolgok (energia, élelmiszer, használati tárgyak, stb.) előállíthatóak, és a keletkezett hulladék elhelyezhető. Vagyis ez a mérési eszközünk arra, hogy mekkora terhelést gyakorolunk a környezetre.
A Föld ökológiai határa 1,7 hektár/fő, ehhez képest például az átlag magyar lakos ökológiai lábnyoma 2,8 hektár. Ha mindenki úgy élne, mint mi, már 2,5 bolygóra lenne szükségünk ahhoz, hogy ez az életvitel fenntartható maradjon.

 

Érdekel, hogyan tudod csökkenteni az ökolábnyomodat könnyen alkalmazható, kipróbált módszerekkel úgy, hogy közben egyre kevesebb hulladékot is termelsz?
Jó helyen jársz!

  1. Iratkozz fel a hírlevélre!
  2. Csatlakozz a Hulladékmentes.hu facebook oldalhoz!
  3. Böngéssz a webáruház termékei között!
0 0 votes
Article Rating