Barion Pixel

A mosószerek környezetszennyezőek és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket tartalmaznak, ráadásul még drágák is. Miért ne készítenél inkább fél óra alatt literenként 115 Ft-ból folyékony mosószert saját magadnak, otthon? Mutatom hogyan!

Folyékony-mosószer-készítése-házilag-mosószódával-és-szódabikarbónával-hozzávalók-hulladekmentes.hu

 

Hozzávalók:
Így készítsd!
 1. Kezdj el kis lángon melegíteni 4 liter vizet.
 2. Reszeld le a mosószappant (almareszelő nekem erre tökéletesen megfelelt).
 3. A szappanreszeléket öntsd a melegedő 4 liter vízhez.
 4. Habverő segítségével homogenizáld a folyadékot.

habverővel keverés szappanreszelékes víz hulladekmentes.hu

 

 1. Ha a szappanreszelék elegyedett a vízzel, azaz nem látsz úszkáló darabkákat, öntsd hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát (továbbra is kis lángon van a lábas, ne forrald fel, csak melegítsd)!
  Ekkor hirtelen begélesedik a folyadék. Homogenizáld ismét, de ehhez a habverő már kevés lesz, én inkább merőkanalat használok hozzá.

mosószóda és szódabikarbóna hozzáadása után gélesedő mosószer hulladekmentes.hu

 

 1. Ha már homogén, adj hozzá további 4 liter vizet, és homogenizáld ismét. Ha van botmixered, ennél a fázisnál mindenképp vesd be!
  Tipp: mivel nekem nem fért volna a lábosba további 4 liter víz, ezért kiszedtem belőle kb. fél adag mosógélt egy másik edénybe, és külön-külön, 2-2 liter víz hozzáadásával homogenizáltam.

mosógél higitása vízzel botmixerrel homogenizálva hulladekmentes.hu

 

 1. Ha ez is megvan, már kész is vagy tulajdonképp, gratulálok a saját házi készítésű folyékony mosószeredhez! 🙂 Ezután már csak át kell töltened a mosószert az erre szánt edényekbe. /én ezt a végső homogenizálás után azonnal meg szoktam tenni, amikor még langyos a mosógél. Csinálhatod úgy is, hogy megvárod míg teljesen lehűl, és akkor újból homogenizálod botmixerrel/

kész folyékony mosószer házilag szódabikarbónával és mosószódával hulladékmentes.hu

 

Ugye, milyen egyszerű? Mintegy 30-45 perc alatt, kb. 920 Ft-ból készült el 8 liter folyékony mosószer, vagyis 1 liter 115 Ft!

 

 

Fontos! + további tippek:

 • Az így elkészülő mosószered nem lesz olyan folyékony, mint a boltiak! Ha csak annyi vizet adsz hozzá, amennyit ez a recept ír, akkor gélesebb halmazállapotút kapsz, amit mindig fel kell majd kicsit ráznod használat előtt.
  Ha kifejezetten folyékony állapotot szeretnél elérni, akkor ehhez még több vizet kell használnod, a mennyiség rajtad múlik. Várd meg, míg kihűl a folyadék, és akkor kísérletezz vele, különben nem fogsz olyan eredményt elérni, amilyet szeretnél.
 • Ahhoz, hogy a mosás hatékony legyen, egy max. 5 kg-os ruhatöltetű géphez 1,5-2 dl mosószert adagolok (ezt az arányt növeld/csökkentsd a mosógép kapacitásához és ahhoz mérten, mennyire higítottad fel vízzel pluszban a mosószert).
 • A hatékonyságot növelheted azzal is, hogy egyből a dobba, a ruhák közé teszed a mosószert.
 • Ha nagyon teletöltöd a mosógépet, nem lesznek rendesen kimosva a ruhák! 
 • A fehér mosáshoz adhatsz pluszban egy lapos evőkanálnyi Na-perkarbonátot is, segíti a foltok eltüntetését (színesekkel, sötét ruhákkal ne használd!).
 • A foltokat érdemes előkezelned marhaepe szappannal langyos vízben, kézzel kicsit átdörzsölve a pacákat. Ne öblítsd ki az így kezelt ruhákat, szappanosan mehet a mosógépbe. (kivétel, ha nem azonnal indítod a mosást, mert a színes ruhákat fakíthatja)

 

Ha pedig már úgyis belevetetted magad a pénztárca- és környezetbarát ruhamosás rejtelmeibe, megosztok egy bónusz receptet is veled azt illetően, hogy mivel tudod helyettesíteni a bolti öblítőket 😉

Házi öblítőszer hozzávalók:
 • 2 dl étkezési ecet
 • 8 dl víz
 • 10-20 csepp illóolaj (minőségi, 100% természetes legyen, különben foltosak lesznek a ruhák!! -> ezek az illóolajok megfelelőek erre a célra)

Az elkészítési módja rém egyszerű: öntsd egy edénybe a hozzávalókat, és kész! Használat előtt rázd fel kicsit.

Hajrá, sok sikert! 🙂

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Mosószóda újrapapír csomagolásban – 1 kg

(5 vásárlói értékelés)

1150 Ft

Mosószappan mosódió kivonattal – 150 g

(41 vásárlói értékelés)

890 Ft

Magán: Marhaepe szappan folttisztításhoz

(47 vásárlói értékelés)

990 Ft

Szódabikarbóna 1 kg

(50 vásárlói értékelés)

650 Ft

Nátrium perkarbonát, avagy aktív oxigénes fehérítő – 0,5 kg

(32 vásárlói értékelés)

1490 Ft

Medinatural Levendula illóolaj – 5 ml, bio

(3 vásárlói értékelés)

1890 Ft