A mosószerek környezetszennyezőek és az egészségünkre is károsak lehetnek, ráadásul még drágák is. Miért ne készítenél inkább fél óra alatt csupán néhány száz forintból folyékony mosószert saját magadnak, otthon? Én már 10 éve ezt használom, mutatom hogyan készítheted el Te is!

 

Hozzávalók:

 

Így készítsd!

1.) Melegíts fel 4 liter vizet, majd hagyd a lábas alatt őrlángon. Legyen jó meleg, de ne forrjon fel a víz.

2.) A mosószappan reszeléket öntsd a meleg vízhez.

3.) Keverd el a vízben, hamar fel fog oldódni.

 

habverővel keverés szappanreszelékes víz korforras.hu

 

4.) Add hozzá a mosószódát és a szódabikarbónát (továbbra is kis lángon van a lábas, ne forrald fel, csak melegítsd), majd keverd el alaposan.

 

mosószóda és szódabikarbóna hozzáadása után gélesedő mosószer korforras.hu

 

5.) Kapcsold ki a tűzhelyet és keverd át még egyszer.

6.) Hagyd hűlni, majd amikor már langyos, egy utolsó keverés után át is töltheted az edénybe amiben tárolni fogod. Ha nagyon besűrűsödik egy botmixer segítségedre lehet.

 

mosógél higitása vízzel botmixerrel homogenizálva korforras.hu

 

7.) Ha ez is megvan, már kész is vagy. Gratulálok a saját házi készítésű folyékony mosószeredhez! 🙂 

 

kész folyékony mosószer házilag szódabikarbónával és mosószódával hulladékmentes.hu

 

Tipp: ha nem fér el egy edényben ez a mennyiség, bátran felezd meg az összes hozzávalót és készíts fél adagot!

 

Videós segítség a mosógél készítéséhez a Körforrás TikTok csatornáján:

Ugye, milyen egyszerű? Maximum 30 perc alatt kész is a házi, egészség- és környezetbarát 4 liter folyékony mosószered.

Fontos! + további tippek:

  • Az így elkészülő mosószered miután kihűlt, nem lesz olyan folyékony, mint a boltiak! Ha csak annyi vizet adsz hozzá, amennyit ebben a receptben írok, akkor gélesebb halmazállapotút kapsz, amit mindig fel kell majd kicsit ráznod használat előtt.
    Ha kifejezetten folyékony állapotot szeretnél elérni, akkor ehhez még több vizet kell használnod, a mennyiség rajtad múlik. Várd meg, míg kihűl a folyadék és akkor kísérletezz vele, így könnyedén elérheted a kívánt eredményt.
  • Ahhoz, hogy a mosás hatékony legyen, egy max. 5 kg-os ruhatöltetű géphez kb. 1,5 dl mosószert adagolok (ezt az arányt növeld/csökkentsd a mosógép kapacitásához és ahhoz mérten, mennyire higítottad fel vízzel pluszban a mosószert).
  • A hatékonyságot növelheted azzal is, hogy egyből a dobba, a ruhák közé teszed a mosószert. (Én már csak így használom)
  • Ha nagyon teletöltöd a mosógépet, nem lesznek rendesen kimosva a ruhák, ami nem a mosószer hibája!
  • A fehér mosáshoz adhatsz pluszban egy lapos evőkanálnyi oxigénes fehérítőt is, vagy extra szódabikarbónát, segíti a foltok eltüntetését (színesekkel, sötét ruhákkal ne használd!).
  • A foltokat érdemes előkezelned folttisztító szappannal langyos vízben, kézzel kicsit átdörzsölve a pacákat. Ne öblítsd ki az így kezelt ruhákat, szappanosan mehet a mosógépbe. (kivétel, ha nem azonnal indítod a mosást, mert a színes ruhákat fakíthatja)
  • Gyapjú és selyem mosásához NE ezt a házilag készített mosószert használd, hanem a mosólapkát! Találsz belőle illatmentes és illatosított változatot is.

 

Ha pedig már úgyis belevetetted magad a pénztárca- és környezetbarát ruhamosás rejtelmeibe, megosztok egy bónusz receptet is veled azt illetően, hogy mivel tudod helyettesíteni a bolti öblítőket 😉

 

Házi öblítőszer recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 250 g citromsav
  • 5 dl meleg víz

Az elkészítés módja rém egyszerű: öntsd egy edénybe a hozzávalókat, és kevergesd amíg a citromsav teljesen fel nem oldódik benne. Kész is van!

Ebből az öblítőből ugyanannyit kell adagolni a mosáshoz, mint bármely bolti öblítő koncentrátumból, azaz kb. 5-6 cl-t.

Fontos: ez az öblítő illatmentes! Ha szeretnéd illatosítani, akkor használhatsz hozzá mosóparfümöt, pl. aloe vera illatút. Ezt elég a mosás indításakor hozzáadnod, csak néhány csepp kell belőle.

Ha kedvet kaptál a környezetbarát mosáshoz, “A mosás 7 csodája” csomagban minden hozzávaló benne van. Ha szeretnéd Te is elkészíteni,  csak tedd a kosárba és már küldjük is:

Haladó tippek profiknak!

Szeretnéd megszüntetni otthonodban a családod egészségére káros tisztítószereket?

Megtanulhatod egyszerűen, lépésről lépésre. A tanultakat alkalmazva pedig havonta akár több tízezer forinttal csökkenhetnek a kiadásaid is!

A Vegyszermentes online mesterkurzushoz kattints ide vagy a lenti gombra!

Hajrá, sok sikert! 🙂

0 0 votes
Article Rating