Amikor az ember eldönti, hogy szeretne környezettudatosabban élni úgy, hogy kevesebb szemetet termel, néha nehézségekbe ütközik. Hiszen ehhez felül kell vizsgálnia a mindennapi tevékenységeit, fel kell ismernie, mik azok a szokásai, amiken változtatnia szükséges. Ennek megkönnyítésében szeretnék most segíteni neked az aranyszabályok összefoglalásával.

Kezdem egy jó hírrel, oké? 🙂 Rengeteg lehetőséged van arra, hogy elindulj a zero waste életmód útján! Ez egyben a rossz is, mivel azért van ennyi lehetőségünk, mert már tulajdonképpen minden egyes cselekedetünk járhat könnyedén azzal, hogy szemetet termeljünk. Nem volt ez mindig így, az elmúlt pár évtized során építettük ki ezt a rossz szokást. A szokásoknak viszont van egy nagyszerű tulajdonságuk: felül lehet írni őket.

  1. Komposztálj!

Egy átlagos háztartási kuka 27,9%-a szerves hulladékokból áll, amik komposztálhatóak. A komposztálás egy nagyszerű 2 in 1 megoldás, mivel nem csak kevesebb szemetet termelsz általa, hanem egyúttal tápanyagdús földet is készítesz, amit a szobanövények, és a veteményes is meghálál. Ha lakásban élsz, akkor is van lehetőséged komposztálni, gilisztákkal. Az elkészítési útmutatót itt tudod igényelni feliratkozást követően: gilisztakomposztáló készítési útmutató.

  1. Cseréld tartósra!

A fogyasztói társadalom egyik nagy rákfenéje a rengeteg eldobható, maximum pár alkalommal használatos eszközök hada. Nézz körül a háztartásodban és a mindennapokban használd eszközeid között, és tudatosítsd mik ezek, majd kezdd el szépen lassan elhagyni a használatukat.
Amikre lecseréled ezeket, legyenek:

  • tartósak;
  • javíthatóak, vagy legalábbis körforgásban tarthatóak (pl. egy törött üveget megjavítani nem lehet, de szelektálni igen; egy elhasznált fa fogkefét megjavítani nem lehet, de komposztálni igen);
  • minél természetesebb anyagból készültek (ha tudod, kerüld a műanyagot, használj helyette fából, vagy üvegből készültet, esetleg fémet).

Íme három konkrét, azonnal alkalmazható példa:

  • Mindig legyen a táskádban egy vászonszatyor, hogy akkor se kelljen műanyag zacskót kérned, ha épp csak beugrottál valahová egy pogácsáért.
  • Felejtsd el a PET palackokat, használj helyette üveg-, vagy fém palackot, amit újratöltesz csapvízzel.
  • Hagyd el a papírszalvéta használatát, inkább legyen nálad mindig egy textilből készült. /A tévhittel ellentétben a papírszalvéta nem tud lebomlani, miután kidobod a kukába, mert vagy elégetik, vagy lerakóra kerül, utóbbi helyen pedig nem biztosítottak a körülmények a bomláshoz./

Itt pedig találsz még 55 + 1 hulladékmentes alternatíva ötletet.

Ehhez nyújt segítséget a zero waste eszközöket árusító körforrás webáruház.

  1. Szerezd be használtan!

Nem kell mindig mindenből vadi újat vásárolni. Ruhát, háztartási eszközt, játékot, és sok más egyebet is be tudsz szerezni használtan, még olcsóbb is lesz. Hogy hol? Használt ruha üzletben, online aukciós oldalon (vatera, jófogás), garázsvásáron, használt játékok boltjában, stb.

 

  1. Készítsd saját magad!

Rengeteg felesleges termékkel, kozmetikummal, takarításhoz használandó eszközzel bombáznak minket nap, mint nap. Ezek jó része kiváltható néhány mindennapi, és ráadásul környezetbarát eszközzel, ilyen például az ecet, szódabikarbóna, mosószóda, citromsav. A házilag elkészíthető folyékony mosószer receptje az oldalon is megtalálható.
A kozmetikumaid egy részét te is el tudod készíteni, például fogkrémet, kézkrémet. Ha szeretnéd jobban beleásni magad, érdemes elvégezni egy kencetanfolyamot, de akár a szappankészítést is meg tudod oldani házilag, ennek azonban még véletlenül se állj neki csak úgy magadtól, mindenképp iratkozz be előtte egy tanfolyamra.

  1. Tanulj meg nemet mondani!

Számos olyan szituációba fogsz kerülni, amikor nem lesz más lehetőséged, ha nem szeretnél újabb szeméthalommal hazatérni. Szórólapot nyújtanak feléd az utcán? „Köszönöm, nem kérek.”
Belefutsz egy italpromócióba ahol 2 decis műanyag palackokban osztogatják a gyümölcslevet? „Köszönöm, nem kérek.”
Elmész egy rendezvényre, ahol ajándékba szeretnének adni egy műanyag nyakbaakasztót? „Nagyon kedves tőletek, de az az igazság, hogy nem használnám, ezért inkább itthagyom másnak.”

Persze faramuci helyzetek bármikor adódhatnak, hogy csak egy példával éljek: tavaly nyáron Hévizen jártam, és a gyógyfürdőben a sima belépőjegy helyett úgynevezett öko belépőjegyet vásároltam. Ez 300 Ft-tal drágább, mint a sima, viszont a különbözetet a tó védelmére fordítják, amit szívesen támogattam. Részemről itt vége is lehetett volna a sztorinak, viszont cserébe adtak nekem egy teljesen felesleges szilikon karkötőt, aminek az lett volna a célja, hogy felvéve másoknak is megmutathassam, a szívemen viselem a tó sorsát. Szerettem volna visszaadni nekik, amit nem értettek, ezért egy kisebb diskurzust folytattunk arról, hogy a tó környezetvédelmi munkáit szívesen támogatom, de ezért cserébe egy hasznosíthatatlan karkötőt adni nem öko dolog, nekem legalábbis biztosan nincs rá szükségem. Végül nálam maradt, mert a rendszerük sajnos úgy volt kitalálva, hogy ha több karkötő marad a nap végén, mint amennyit elvileg eladtak, akkor azt a pénztáros béréből vonják le.

  1. Válj tudatos fogyasztóvá!

Hihetetlen mennyiségű szemétté váló anyagot tudsz megspórolni ezzel az egy lépéssel. Ez a téma egy kissé összetett, ezért most csak a főbb lépéseket veszem át, a hulladékcsökkentésre fókuszáltan:

  • Készíts menütervet. Ezzel akár 2-3 hétre is meg tudod nagyjából tervezni, hogy milyen ételeket fogtok enni.
  • A menüterv alapján készíts bevásárlólistát. A lista elkészítése során fel tudod mérni, hogy mi található otthon és mit kell pótolni.
  • Ha megvan a lista, gondold át, miket tudsz csomagolásmentesen beszerezni. Ha kell, írd fel a listára, mit hol tudsz beszerezni, és eszerint tervezd meg a bevásárló körutat.
  • Vigyél magaddal saját tároló eszközöket, vászonszatyrot, csatos üvegeket. A csatos üvegek előnye, hogy sokkal jobban zárnak mint egy sima befőttes üveg, így ha például magokat vásárolsz, amik sokáig állnak majd a polcon, nem fognak megavasodni.

Ha ezt a néhány lépést elkezded alkalmazni, hamarosan arra leszel figyelmes, hogy sokkal kevesebb időt kell fordítanod vásárlásra, ennek következtében több pénzt is megspórolsz, ráadásul változatosabban és egészségesebben fogsz étkezni. A fenti vásárlást megelőző műveletsor maximum 15 percet vesz igénybe, cserébe hétközben nem fogsz fejvesztve rohanni a boltba, hogy még zárás előtt beszerezz valamit gyorsan. Mindent persze nem lehet hetekkel előre megvásárolni, az olyan gyorsan fogyó élelmiszereket, mint például a kenyér viszont a sarki pékségesnél is meg tudod venni, csak vigyél magaddal egy vászonszatyrot, és abba kérd a saját csomagolásuk helyett.

Ha valamit nem tudsz csomagolás nélkül megvásárolni, akkor pedig arra törekedj, hogy:

  • olyan csomagolásban vásárold meg, amit utána még tudsz használni (pl. joghurtot üvegben, az üvegbe később tehetsz el lekvárt),
  • vagy ha nincs erre lehetőséged, akkor az anyag szelektíven gyűjthető legyen (aztán szelektáld).
  1. Gyűjts szelektíven!

A jelenlegi rendszerben nem tudod teljesen kikerülni, hogy hulladékod keletkezzen, az viszont már csak rajtad múlik, hogy az szelektív gyűjtőbe, vagy a kukába kerül. Jó hír, hogy ha alkalmazod a hulladékcsökkentési tippeket, azzal automatikusan kevesebb szelektív hulladékod is fog keletkezni, tehát még erre is kevesebb időt kell majd fordítanod.

Egy átlagos háztartási kuka 37,9%-a áll szelektíven gyűjthető hulladékokból, konkrétan:

  • 14,4% műanyag,
  • 11,8% papír,
  • 5,3% üveg,
  • 3,7% italos karton,
  • 2,7% fém.
  1. Minimalizálj!

Ha elindulsz ezen az úton, a minimalizálásra előbb-utóbb saját magadtól is igényed lesz. Addig is érdemes néha körbenézni, hogy mennyi felesleges dolgod, kacatod van otthon. Ennek egy része még biztosan jó állapotú, csak te nem használod már semmire. Ezeket érdemes elajándékozni, aukciós oldalakra feltölteni, adományboltba beadni, stb. Még pénzt is tudsz vele keresni!
Másik nagy előnye, hogy új szemüvegen keresztül tudod majd nézni a világot, és sokkal felelősségteljesebb döntést tudsz hozni egy-egy termék megvásárlásakor. Ehhez szeretnék egy kis plusz segítséget nyújtani az alábbi folyamatábrával.

  1. Tervezz, tervezz, tervezz!

A 6. pontnál ezt már érintettem, ám a tervezés nem csak az élelmiszervásárlásra terjedhet ki. Zsúfolt lesz a következő napod? Gondold át! Nem lesz időd kényelmesen elfogyasztani az ebédet? Akkor vigyél magaddal saját edénybe, vagy textilszalvétába csomagolva szendvicset.
Nagyon tetszik egy ruha? Mikor vennéd fel? Tényleg új kell belőle? Tudod kombinálni mással?
Fáradt leszel, és csak elviteles pohárban tudsz majd kávét kérni? Vigyél magaddal utazóbögrét.

  1. Tisztázd mi a célod mindezzel, és határozd el magad mellette!

Ahogy láthatod, a sok megoldási lehetőség annyira szerteágazó és összetett, hogy ha nincs egy világos célod, amit el szeretnél érni, akkor könnyen megakadhatsz, vagy elcsábulhatsz az út során. Ha idáig eljutottál és végigolvastad a bejegyzést, akkor kérlek, szánj rá még 5 percet, hogy végiggondold: ha nekiindulsz, miért fogod ezt tenni, mi a célod vele?

 

+1. Ha a hulladékmentes életmód mindennapokban való megvalósításához rendszerezett tudásanyagot keresel, ami kellően gyakorlati, de a szakmai miértekre is fény derül a segítségével, akkor neked a Hulladékmentes Életmód online tanfolyamot ajánlom. Ide kattintva megtalálsz minden információt róla: Hulladékmentes Életmód online tanfolyam.

 

0 0 votes
Article Rating