[et_pb_text admin_label=”Szöveg” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” text_orientation=”justified” hover_enabled=”0″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” sticky_enabled=”0″]/ez a bejegyzés 2016. március 3-án íródott/

Na jó, ezt tisztázzuk. Egyre gyakrabban jön szembe velem ez a videó az elmúlt napokban, mint pompás ötlet, pedig szerintem nem az. Nagyon nem.
Röviden: a műanyag palack rossz.

[et_pb_text admin_label=”Szöveg” _builder_version=”4.7.0″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” text_orientation=”justified” hover_enabled=”0″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” sticky_enabled=”0″]

 

Hosszabban, de mégis a lényegre törekedve:

1. A műanyagok okozta problémák már így is óriásiak, miért adjunk egy újabb löketet neki?
Csak 2 példát említve:
– 5 nagyobb hulladéksziget úszkál az óceánokban (ezek 90%-a különféle műanyagokból áll);
– egy friss kutatás újra felhívta a figyelmet, a PET palackokban még mindig vannak egészségre veszélyes összetevők, így ha palackozott vizet iszol, egyúttal olyan kémiai anyagokat is magadhoz veszel, amik befolyásolják a hormonháztartásodat.

2. Azzal, ha darabokban juttatjuk ki a természetbe ezt az anyagot (előbb-utóbb kijut, efelől nincs kétségem), még nagyobb kárt okozunk, mint azzal, ha „csak” egészben kerül oda. Hiszen az állatok például sokkal könnyebben nézhetik tápláléknak, aminek következtében elpusztulnak, mivel megemészteni nem tudják.

3. Meg sem kell enniük, bőven elég, ha csak belegabalyodnak. Feltételezem a legtöbben láttatok már képet a deformálódott testű teknősről, aki műanyagba szorult, majd bele(/köré)nőtt… [Ha még nem, úgy nem én fogom megmutatni, ez az oldal a megoldások miatt jött létre, nem riogatni]

4. Az élővizekben az UV-sugárzás hatására szétesik egészen kicsi, akár mikroszkopikus méretű darabokra is, ezzel párhuzamosan pedig kémiai anyagokat köt meg a felszínén. Olyan kémiai anyagokat, mint amilyen például a DDT. Ezeket a vízi élőlények elfogyasztják, majd a vegyi anyagokat a testük beépíti. A DDT sajátossága, hogy lebomlani nem tud, csak felhalmozódni a szervezetben. Végül az ember elfogyasztja ezeket az állatokat, és nem érti, hogy mitől rákos, miért nem jön össze a gyerek, stb. [Mindezek háttere természetesen sokkal összetettebb, de ez az ok is kétségtelenül ott szerepel a listán]

5. Jelenlegi ismereteink szerint emberi léptékben sosem bomlik le, nem lesz olyan, hogy nincs többé az elhajított műanyag… (a lebomlónak hívott műanyagok nagy részére is ez jellemző sajnos, erre a későbbiek során térek majd ki)

Mit tehetsz?

  • Ne szabdalj fel műanyag palackokat csak azért, hogy kötöző zsinórnak használd a szálakat 🙂
  • Ha teheted, kerüld a használatát. Mindig is figyeltem a kulacs hurcolászására, de egészen mostanáig megengedtem magamnak, hogy néha, például nagy melegben vegyek egy ásványvizet csak azért mert jó hideg a víz, vagy egy palack narancslevet, csak mert épp arra vágytam. Újabban mindig van nálam kulacs, ami üvegből készült.
  • Ha már van egy palackod, mert mondjuk jól esett a hideg víz nyáron 🙂 , a szelektív kukába dobd ki.
  • Palackozott gyümölcslé helyett inkább turmixolj egyet magadnak otthon.

Érdekességek, ajánlások

  • 4 perces kisfilm a Midway-szigeteken élő madarakról, akik hiába élnek távol a civilizációtól a Csendes-óceán közepén, mégis sorra hullanak el amiatt, hogy összetévesztik a műanyag darabokat a táplálékaikkal.
  • Megbízható műanyag határozó és egyéb érdekes információk.
  • Már lehet jelentkezni az idei PET Kupára önkéntesnek, aki szereti a vizet, a jó társaságot, és még a környezetért is tenne valamit, annak itt a helye július elején.
  • A The OCEAN CLEANUP oldala, ők az óceánok megtisztítására vállalkoztak.
0 0 votes
Article Rating