[et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Sokunk szekrényében lapulnak olyan ruhák, amiket már évek óta nem használtunk. Az indokok sokfélék lehetnek:
“majd belefogyok”,
“színházba pont jó lesz (akkor is ha sosem járok színházba)”,
“úgy szerettem ezt a szoknyát, a lányom is hogy fogja imádni ha majd belenő”,
“a nagynénitől kaptam, csak nem adhatom tovább, hiába nem hordom”, és társai.

A jó lesz az még valamire elvnek köszönhetően halmozunk fel az évek során szinte észrevétlenül egy halom olyan tárgyat, amiknek semmi hasznát nem vesszük, csak pakolgatjuk jobbról balra, port törölgetünk róluk, mialatt azon morfondírozunk, mégis mivel van így telepakolva a lakhelyünk (a padlásról és a pincéről már nem is beszélve).

Jogosan felteheted a kérdést, hogy ennek meg mégis mi köze a hulladékmentességhez?
Röviden annyi, hogy a hulladékok minimalizálásával az életszemléleted is elkezd előbb-utóbb alakulni.
Látszólag csak arra összpontosítasz, hogy minél kevesebb szemetet termelj, aztán egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy már sokkal jobban megválogatod, mire is van valójában szükséged.
Ennek velejárójaként pedig arra is rádöbbensz, hogy mennyi mindenre nincs szükséged azok közül, amik jelenleg körbevesznek.
Ezektől a tárgyaktól viszont nem mindig egyszerű megszabadulni úgy, hogy azok ne a kommunális kukában végezzék.

 

Bódi Hajnalka is hasonló problémákkal szembesült, ezért indította útjára a közösségi hálón terjedő ruha csere-bere zsák ötletét:

“Az egész ötlet onnan indult, hogy eldöntöttem 30 éves koromra (most 29 vagyok, így elég rövid határidőt adtam magamnak), környezettudatosabb életmódra térek át, jelentősen csökkentem a háztartásomban termelődő hulladékmennyiséget és megválok az évek alatt felgyülemlett felesleges tárgyaimtól.

A számomra már nem szükséges holmikat persze nem kidobni szeretném, hanem okosan a megfelelő helyekre eljuttatni.

Így mikor a ruháim válogatása után egy zsáknyi felesleg összejött arra gondoltam, hogy most nem a szokásos helyeken adom le (adománybolt, ruhagyűjtő konténer), inkább megpróbálok nekik én gazdát találni a közvetlen környezetemben.

Unokatestvérem, majd az egyik barátnőm járt nálunk, és mindkettőjüknek megmutattam a zsákot. Találtak is maguknak néhány megfelelő darabot, de jelentősen nem csökkent a zsák tartalma. Látszott, hogy ha ilyen lassan találok csak a ruháknak helyet, akkor a zsák talán sose fog kiürülni.

Akkor jutott eszembe, hogy a legjobb lenne vándorútnak indítani a ruháimat, valahogy sok embernek eljuttatni, illetve másoknak is segíteni, hogy a felesleges ruháitól megválhasson.

A közösségi médiában már többször volt hasonló lánc indítva (írj ki egy verset,  rakj ki egy régi fényképet – jelöld meg ismerősöd, aki szintén tegye meg ezt), illetve ruha csere-bere partikat is szervezett már néhány kávézó, közösségi csoport.

A kettőt ötvözve találtam ki a RUHA CSERE-BERE ZSÁK-ot.

Készítettem egy plakátot hozzá és gyorsan végiggondoltam hogyan működhetne a csere a leghatékonyabban.

A lényeg, hogy aki csatlakozni szeretne válogassa ki egy zsákba azokat a felesleges ruhadarabjait, amelyek még használhatóak, majd tegye ki a Facebook idővonalára a RUHA CSERE-BERE ZSÁK plakátot.

A zsákot annak az ismerősének adja tovább, aki a kép alá írt kommentben először jelzi rá igényét.

Ezt követően a zsák új tulajdonosa átnézi a zsákot, a számára tetsző darabokat megtarthatja, majd bele teheti saját megunt ruháit, és ő is megoszthatja idővonalán a plakátot, hogy a lánc folytatódjon.

Úgy gondolom a ruhacserén túl jó kapcsolatápolási lehetőség is ez, mert olyan Facebook ismerős is kérheti a zsákot tőlünk, akivel már akár évek óta nem láttuk egymást, és ez most egy jó apropó lesz a személyes találkozásra.

Kezdeményezésem úgy tűnik sokaknak tetszik, saját RUHA CSERE-BERE zsákom fél nap alatt gazdára lelt, illetve több ismerősöm is tervezi egy-egy zsák elindítását.”

Kattints a képre, töltsd le, és használd! 😉 Sok sikert!  (letöltéshez: jobb klikk, kép mentése másként)

ruha csere-bere zsák Hulladékmentes.hu
Gyűjtsd össze a feleslegessé vált ruháidat, töltsd le ezt a képet, majd posztold az üzenőfaladon! 😉
0 0 votes
Article Rating