Szinte biztos vagyok benne, hogy neked is van legalább kettő szuper szempillaspirálod és tuti, hogy lapul a fürdőszobai fiókodban legalább háromféle alapozó vagy pirosító. Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül, és tudom, hogy nem könnyű megtalálni azt a sminkterméket, ami nem elfedi, hanem éppen ellenkezőleg, kiemeli a szépséged.

A felesleges halmozás mellett a legfőbb probléma az, hogy a kozmetikumok túlnyomó többségét műanyag csomagolásban értékesítik, amelyek nem szelektálhatóak, így hulladéklerakóra vagy hulladékégetőkbe kerülnek. Arról pedig még nem is ejtettünk szót, hogy nem csak tartósítószereket, hanem többek között kőolajszármazékokat, mesterséges illat- és adalékanyagokat, parabéneket, ftalátokat, vagy mikroműanyagokat is tartalmazhatnak.

 

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy miért adnak mikroműanyagot a sminktermékekhez?

A mikroműanyagoknak ( = 5 mm-nél kisebb műanyag daraboknak) két fajtáját különböztetjük meg. Az elsődleges és a másodlagos mikroműanyagokat.

A kettő közül az előbbiek fontosak, ha az a kérdés, hogy van-e egy adott kozmetikumban műanyag, ugyanis az elsődleges mikroműanyagokat az ipar szánt szándékkal gyártja apróra, hogy a kozmetikumokban alkalmazhassák azokat. Ennek az oka röviden tömören az, hogy a műanyag még mindig sokkal olcsóbb, mint a természetes összetevők.

Hogy mikben találhatóak meg mikroműanyagok:

  • bőrradírozókban,
  • arclemosókban,
  • rúzsokban,
  • alapozókban,
  • fogkrémekben,
  • hidratálókrémekben,
  • ajakbalzsamokban,
  • körömlakkokban,
  • púderekben.

Funkciójukat tekintve lehetnek fizikai hámlasztók (pl. bőrradírozókban), de színezőként, vagy a kozmetikum állagának javítása céljából is használják.

mikrogyöngyök a kozmetikumokban

A jó hír, hogy az összetevő lista átböngészésével ki tudod szűrni ezeket a kozmetikumokat még akkor is, ha ránézésre úgy tűnik, esélytelen, hogy műanyagot tartalmazzon.

Hogy biztosra menj, ezeket keresd a leírásban:

  • polietilén (polyethylene – PE)
  • polipropilén (polypropylene – PP)
  • polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate – PET)
  • polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate – PMMA)

De hogy ne kelljen még ezt is fejben tartani elég sokszor csak az is, ha annyit megjegyzel: a legközelebbi vásárlás során nézd meg, hogy van-e az összetevők között “poli”-val, vagy “poly”-val kezdődő szó! (Ugyanakkor mindig nézz utána, hogy mit is takar az adott poli-val vagy poly-val kezdődő összetevő, mert nem mind műanyag!)

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ma már könnyen találhatsz olyan kozmetikumokat és sminkeket, amelyek nem csak környezetbarát és szelektálható csomagolással rendelkeznek, hanem természetes alapanyagokból is készülnek?

Nem csak egy rövid útmutatót adok, hogyan kezdj bele a hulladékszegény sminkelésbe, hanem mutatok 8 remek környezet- és bőrbarát terméket is, hogy könnyebben menjen az átállás.

 

Hogyan kezdj bele a hulladékszegény sminkelésbe?

1.) Ha szeretnéd „zölddé varázsolni” a kozmetikai táskád, mindenképp azt javaslom, hogy a változást kezdd egy alapos szelektálással: vizsgáld meg, milyen (smink)termékeid vannak; készíts jegyzetet arról, hogy mi az, amit valóban használsz, s mi az, amit nem; mi az, amit feltétlenül be kell szerezned, s mi az, amit már nem tudsz a jövőben használni.

írj listát mire van szükséged

2.) Azokat a kozmetikumokat, melyek szavatossága még nem járt le, de egy ideje csak kerülgeted, elajándékozhatod a barátaidnak, családtagjaidnak; a szavatossági időn túli termékeket azonban veszélyes hulladékként szükséges megválnod tőle (hulladékudvarban, vagy lakossági veszélyes hulladékgyűjtő akció keretén belül).

3.) A jövőben igyekezz csak olyan termékeket vásárolni, melyek egy jól átgondolt listára vannak felírva, hogy elkerüld a felesleges halmozást. Ha teheted, igyekezz ezeket a termékeket környezet- és bőrbarát verzióban beszerezni.

4.) Az előbb említett lista ellenére mindig tedd fel magadnak kérdést: „valóban szükségem van egy újabb kozmetikumra/sminkre, és használni fogom?” Ha a kérdésre határozott igennel válaszolsz, csak akkor vásárold meg!

 

BoHo sminktermékek és dekorkozmetikumok

A BoHo termékek gyártása során kerülnek minden szintetikus olajat, színezéket és antioxidánst is. Így a körömlakkok sem tartalmaznak oldószert, toulen-t, formaldehidet és 8,-illetve 10 mentes formula jellemzi őket.

boho mentes környezettudatos körömlakkok

Termékeik parabénmentesek, jelentős részük vegán és gluténmentes, valamint ásványi pigmentekből, növényi olajokból, és egyéb természetes összetevőkből készülő Cosmébio által minősített bio termékek. Csomagolásaik újrafelhasznált kartonból és műanyagból készülnek, és újrahasznosíthatóak.

Jó hír, hogy szinte minden alap sminktermékre van természetes, bőr- és környezetbarát alternatívájuk, így a legközelebb esedékes vásárlásod során, bátran nyúlhatsz például a BoHo dekorkozmetikumainak irányába.

 

Íme néhány termék, amelyeket biztosan megtalálsz a kínálatukban:

 

1.) BoHo alapozó

99%-ban természetes alapanyagokból készült bio minősítésű, és állatkísérlet-mentes. Enyhén krémes állagú és mattító hatású, mely normál és száraz bőrre egyaránt használható.

Ha zsírosabb a bőröd, fedő púderrel teheted tartósabbá az alapozót; ha pedig nagyon száraz a bőröd, vékony rétegben használhatsz alá hidratáló krémet. Eldolgozhatod az arcodon az ujjbegyeddel, de használhatsz hozzá egy kisebb méretű, mosható szivacsot is, amivel lentről felfelé haladva, ütögető mozdulatokkal oszlasd el az alapozót.

Itt találod: BoHo alapozó

boho alapozó környezettudatos sminkelés

2.) BoHo korrektor

100%-ban természetes alapanyagokból készült bio minősítésű, és állatkísérlet-mentes bőrápoló- és védő viaszokkal dúsított korrektor. Krémes állagú, jól fedi a sötét karikákat, pattanásokat és foltokat is.

Itt találod: BoHo korrektor

boho korrektor környezettudatos sminkelés

3.) BoHo pirosító

Enyhén krémes állagú, matt hatású, jól pigmentált pirosító, mely egész nap kiválóan tart, és minden bőrtípusra ajánlott.

Itt találod: BoHo pirosító

boho pirosító környezettudatos sminkelés

4.) BoHo szemhéjtus

Krémes-vizes állagú, jól pigmentált, bőrápoló összetevőkkel és speciális applikátorral, amivel egyszerűen rajzolhatsz egészen vékony tusvonalat is. Intenzív, mély fekete színezést ad, miközben nem irritálja a szemet. Felkenés után hamar szárad és tartósan a szemhéjon marad.

Itt találod: BoHo szemhéjtus

boho szemhéjtus környezettudatos sminkelés

5.) BoHo szempillaspirál

Nem irritálja a szemet, természetes hatást kelt és védi a szempilláidat, hiszen csupa ápoló olajat és viaszt tartalmaz. Krémes, könnyen kenhető állagú és már egy rétegben használva is szépen fed. Folyékony, oldószermentes formulája a rövidebb szempillákon is szépen terül, nem csomósodik. Nem könnyálló, viszont nem maszatolódik, de mégis egyszerűen lemosható, akár tiszta vízzel is.

Itt találod: BoHo szempillaspirál

boho szempillaspirál környezettudatos sminkelés

6.) BoHo szemceruza

Színe élénk marad egész nap, miközben nem irritálja a szemet és nem szárítja a bőrt. Könnyálló, de nem vízálló, viszont nem maszatolódik, de mégis egyszerűen lemosható, akár tiszta vízzel is.

Itt találod: BoHo szemceruza

boho szemceruza környezettudatos sminkelés

7.) BoHo ajakrúzs

Alapja a ricinusolaj, ami ápolja az ajkak vékony bőrét, ezért nem kell kiszáradástól tartanod annak ellenére sem, hogy a rúzs matt hatású. Íz- és illatmentes, csak egy kis antioxidáns grapefruitmag-olajat tartalmaz. Használata előtt finoman radírozd le az elhalt hámsejteket az ajkaidról cukor-méz keverékével, vagy egy enyhén megnedvesített fogkefével, hogy minél szebben, egyenletesebben tudjon elterülni a rúzs.

Itt találod: BoHo ajakrúzs

boho ajakrúzs környezettudatos sminkelés

8.) BoHo körömlakk

Szépen elterül, gyorsan szárad. Kismamák, érzékeny bőrűek is használhatják. Az üveg tartalma felbontást követően egy évig biztosan nem szárad be. Fedőlakk használata nélkül 2-3 nap alatt elkezd kopni, lemosásához acetonmentes körömlakklemosó használata elegendő.

Állatkísérlet-mentes és vegán, 79% természetes eredetű összetevővel.

Hogyan használd, hogy minél tartósabb és szebb legyen az eredmény?

  1. Elsőként kenj fel egy réteg alapozólakkot, vagy körömerősítőt és hagyd megszáradni.
  2. Kend fel a színes lakkot egy rétegben és hagyd megszáradni.
  3. Még egy rétegben kend fel a színes lakkot és hagyd megszáradni.
  4. Végül kenj fel egy réteg fedőlakkot és hagyd megszáradni.

A lehető leghulladékmentesebb megoldás, ha egyáltalán nem használsz körömlakkot, viszont, ha nem szeretnél lemondani róla, akkor nagyon fontos, hogy olyan lakkot használj, ami a lehető legkevesebb káros vegyi anyagot tartalmazza.

Ez a körömlakk “8 free”, vagyis 8 káros összetevőtől mentes. Az alábbi összetevőket NEM tartalmazza a körömlakk:

  • toluene,
  • formaldehyde,
  • dibutylphtalate,
  • colophane,
  • parabén,
  • xylene,
  • camphor,
  • formaldehyde resin.

Itt találod: BoHo körömlakk

boho körömlakk környezettudatos sminkelés

Kipróbáltad valamelyik terméket? Szeretnéd megosztani a tapasztalataidat? Bátran oszd meg velem hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating