Egyre gyakrabban kérditek tőlem, hogy milyen alternatív úton fagyasztom le az ételeimet úgy, hogy ne termeljek vele szemetet. Erre röviden az a válaszom, hogy a zacskók és műanyag/alumínium fóliák használata helyett dobozolok, üvegben tárolok, valamint vászonzsákot használok.

Dobozolok, mert alapvetően az a célom, hogy minél kevesebb szemetet termeljek, ehhez pedig nem járulna hozzá az, ha a már meglévő műanyag dobozaimat mind kidobnám, hogy üvegre váltsam azokat. Viszont nem is veszek már többé műanyag dobozokat. A mostaniak kitartanak ameddig kitartanak, és ha már nem lesz rájuk szükség, a szelektívbe kerülnek.

 

Az üvegben való fagyasztásnak három fontos szabálya van:

  1. Ne pakold túlságosan tele a fagyasztót, különben egy vehemensebb kinyitásnál kipotyoghatnak belőle az üvegek és padlót érve eltörhetnek.
  2. Sose töltsd teljesen tele az üveget, egy ujjpercnyi üres helyet mindig hagyj a tetején.
  3. Csak nyak nélküli üveget használj (pl. befőttes üveget). Ha elvékonyodó nyakú üvegben fagyasztasz le valamit, hiába nem töltöd teli, valószínűleg szét fog robbanni a fagyasztóban.

 

Röviden, tömören ennyi a lényeg, de nézzünk inkább egy listát arról, hogy miket és hogyan tudsz fagyasztani műanyag és egyszer használatos eszközök nélkül. (Ha kihagytam valamit, vagy van egyéb ötleted jelezd, és bővítem a listát 😉 köszi!)

 

Hús, túró, vaj.
A hús veti fel a legtöbb kérdést általában. 2-3 hétre előre van menütervem, hogy ne kelljen egyfolytában azon gondolkozni, mit főzzünk, hol és mikor vegyük meg a hozzávalókat, és a vásárlással is ritkábban kell így foglalkozni. Ennek megfelelően 2-3 hetente van egy nagybevásárlás, amikor minden olyan dolgot beszerzek, amit nem tudok a közelben csomagolás nélkül megvenni, vagy olcsóbb. Ergo a hús jelentős részét, szárazárut, aszalványokat, tejtermékeket (pl. vajat, túrót) ilyenkor a piacon veszem meg nagyobb tételben annak megfelelően, hogy a menüterv szerint kb. mennyire lesz szükség. Amire pedig aktuálisan nincs szükség, az a fagyasztóba kerül porciózva.
A vaj több kisebb tárolóba kerül, hogy mindig csak annyi legyen felengedve, amennyit valóban el is fogyasztunk még azelőtt, hogy megavasodna.
A túró és a hús pedig pont akkora adagokban kerül fagyasztásra, amekkorákra majd szükség lesz egy-egy étel főzésénél. Például ha az első és a második héten is lesz olyan étel, amihez 3-3 szál virslire lesz szükség, akkor azt a 3 szálat külön-külön teszem el egy dobozba.

kenyér és vaj fagyasztása műanyag nélkül hulladékmentes.hu zero waste

Kenyér.
A kenyeret fagyasztás előtt érdemes felszeletelned, majd egy vászonzsákba csomagolva tenned a fagyasztóba. Mindig csak annyit kell elővenned belőle amennyire épp szükséged van, kb. negyed óra alatt felenged és olyan lesz, mintha frissiben hoztad volna a pékségből.

 

Leves.
Általában nem szokott gondot okozni az étel elfogyasztása a megromlás előtt, ha mégis úgy alakulna, hogy túl sokat készítettünk, le lehet fagyasztani a felesleget későbbre, így nem kerül élelmiszerhulladék a kukába.

 

Zöldséghéjak és maradékok.
Elsősorban télen fagyasztom le a zöldségek héját (hagyma, répa, zeller, stb.) és felesleges részeit (pl. répa végét), mert a giliszták ilyenkor amúgy is lassabban komposztálnak, nem bírják úgy az iramot. Ezeket befőttes üvegben és tálakban félreteszem lefagyasztani, majd amikor összegyűlt egy nagyobb adag, zöldség alaplevet készítek belőlük.
A zöldség alaplé elkészítéséhez semmi egyébre nincs szükség, csak a korábban lefagyasztott zöldségmaradékok megfőzésére forró vízben (a só is elhagyható). Egy órán át főzd a zöldségeket, majd tésztaszűrő segítségével különítsd el a főtt részeket a létől. Az így elkészült levet azonnal is használhatod, vagy lefagyaszthatod későbbre. Tehetsz el befőttes üvegekben nagyobb adagokat, és készíthetsz jégkockatartó segítségével kisebb porciókat is, amiket a receptekben feltüntetett „zöldségkocka” helyett használhatsz.

citrom fagyasztása műanyag nélkül hulladékmentes.hu zero waste

Citromhéj.
A citromot továbbra sem tudtam teljesen elhagyni, nagyon szeretem a citromos süteményeket és a teát igazi citrommal ízesíteni. Viszont a bio citromnak azért ára is van, ezért csökkentettem a felhasznált mennyiséget (megj.: a sima citrommal és a többi déli gyümölccsel az a gond, hogy tele van a héja vegyszerekkel, amik miatt egyrészt nem komposztálható a héja, másrészt jobb, ha nem reszelgetjük bele a héját a süteményekbe). Ezért ha citromot vásárolok, az már bio citrom, aminek a héját lereszelem egy kis edénybe és fagyasztom későbbi felhasználásra (pl. süteményhez), a levét kifacsarom és félreteszem a hűtőbe, a maradék pedig megy egyből a komposztálóba.

 

Van még további bevált tipped arra, hogyan lehet műanyag és hulladéktermelés nélkül fagyasztani? Írd meg hozzászólásban a cikk alatt!

 

 

0 0 votes
Article Rating