Papírtörlőket az 1900-as évek eleje óta használunk, egy véletlennek köszönhetően „találták fel”, amikor WC-papírból kisebb papír elemeket vágtak le. Majd jött a már-már szokásos kör: elindult a marketing arról, hogy az addig használt rongyok nem eléggé higiénikusak, ezért mindenkinek minél előbb át kell állnia papírtörlőkre.

A gyártó, a kereskedő szempontjából maga a tökély a papírtörlő árusítása, hiszen gyorsan fogy, folyton pótolni szükséges, így megbízható bevételi forrást ad. Ahhoz, hogy mindennapi használati tárggyá váljon persze elég hosszú időnek el kellett telnie, hiszen akkoriban még nem volt elterjedt a mai „megveszem, majd eldobom” hozzáállás.
Bár bizonyos helyzetekben a higiéniai indok nagyon is helyénvaló és az eldobható papírtörlők mellett szól (például egy kórházban), sok egyéb esetben a papírtörlőket tökéletesen ki lehet váltani törülközőre, konyharuhára, egy régi túlhasznált pólóra, vagy egy természetes anyagokból készült mosható törlőkendőre.

Ha még használsz papírtörlőket, de már foglalkoztat a gondolat, hogy elhagyd a használatukat, akkor két út áll előtted:

  1. Elhagyhatod egyik napról a másikra a használatát, a maradék papírtörlőket elajándékozva valakinek.
  2. Elhasználhatod a meglévő papírtörlőket, mialatt megtervezed, hogyan tudod majd teljesen kiváltani.

Hogy azonnal belekezdesz-e, vagy hagysz magadnak időt a felkészülésre, csak rajtad áll. Gondold át, mennyire épült be a mindennapi eszköztáradba, majd dönts ennek megfelelően.

 

 

Mi a teendő, ha te szeretnéd csökkenteni, akár teljesen el is hagyni a papírtörlők használatát, de a veled élők kifejezetten ellenzik ezt?
A legegyszerűbb, és az ellenzők legjobb ellenszere, ha kiszámolod mennyibe kerül nektek jelenleg az, hogy egyszer használatos papírtörlőket alkalmaztok a háztartásban, egy évre, egy hónapra vetítve. Ne állj meg az összeg puszta közlésénél, adj hozzá támpontot is, például, hogy mi minden egyébre lehetne költeni ezt az összeget. Ezen felül azt se feledd, hogy amikor elmész papírtörlőt vásárolni, nem csak pénzt hagysz a boltban, hanem a beszerzésre fordított idődet is.
Ha az esetlegesen megnövekedő vízhasználás miatt aggódnak a többiek, nyugtasd meg őket, hogy emiatt nem fog több mosás indulni, hiszen a törlésre használt ruhaanyagokat be lehet dobni az egyébként is induló mosás mellé a gépbe. Arról nem beszélve, hogy összességében vízpazarlóbb eljárás állandóan újabb papírtörlőket gyártani azért, hogy azokat néhány másodpercnyi használatot követően máris a kukába hajítsuk ki.

 

Mi a teendő, ha nyilvános mosdót kell használnod, illetve ha a munkahelyi mosdóban csak papír kéztörlő biztosított?
A munkahelyen felvetheted, hogy helyezzetek ki egy törülközőt a mosdóban, ezen felül ha mindig van a táskádban egy textil szalvéta, azzal könnyedén megoldhatod a helyzetet (illetve ha nem kényes a rajtad lévő ruha, a nadrágodba is törölheted a kezedet). Viszont ha minden kötél szakad és muszáj használnod a papír kéztörlőt, még akkor is törekedhetsz arra, hogy minél kevesebbre legyen szükséged. Joe Smith megmutatja TEDx beszédében, hogyan törölheted szárazra a kezed egyetlen papírtörlő segítségével:

 

Mi a teendő zsíros, olajos szennyeződés esetén?
Szórj rá mosószódát, vagy szódabikarbónát. Hagyd rajta néhány percig, hogy felszívja kissé a folyadékot, majd töröld át enyhén nedves ronggyal (például kiszuperált régi ruhával, konyharuhával, mosható törlőkendővel) a felületet. Mind a mosószóda, mind a szódabikarbóna zsírtalanít is egyúttal.

 

Környezetbarát megoldás, ha mikroszálas törlőkendőre cseréled a papírtörlőt?
Nem igazán. Műanyag, használat közben szakadnak le róla a mikroszálak, élettartama végén pedig hasznosíthatatlan. Egyetlen „előnye”, hogy a használatukhoz nincs szükség vegyszerre, csak tiszta vízre. Káros vegyszerre azonban egy takarításhoz befogott textil esetében sincs szükséged, amennyiben fontos a környezetbarát háztartás és takarítás. A környezetre- és egészségre káros összetevőket is tartalmazó vegyszerek helyett használhatod a szódabikarbónamosószódacitromsav szenthármasát. Olcsóak, hatékonyak és környezetbarát megoldást nyújtanak a takarításhoz.
Ha már vannak mikroszálas kendőid, ne dobd ki a fentiek miatt azonnal az összeset – egyszerűen csak ne szaporítsd a számukat, ha teheted.

0 0 votes
Article Rating