[et_pb_text _builder_version=”3.22.7″]

Ha már kicsit behatóbban ismered a hulladékmentes életmód fő törekvését, akkor joggal merülhet fel benned a mai kihívással kapcsolatosan a kérdés: ez meg mégis hogy kerül ide?

Nos, bár a szelektív hulladékgyűjtés a zero waste egyik legutolsó állomása (hiszen itt a fő hangsúly a megelőzésen van, azon, hogy ne csak minél kevesebb szemét, hanem egyúttal minél kevesebb hulladék is termelődjön), mégsem maradhat ki azon egyszerű oknál fogva, hogy egy tipikus magyar városlakó kommunális kukájának mintegy harmada szelektálható anyagokból tevődik össze.

Vagyis ha eddig nem szelektáltál, akkor gyakorlatilag ezzel az egy lépéssel, akár egyetlen nap leforgása alatt jelentősen csökkentheted a kommunális kukádba kerülő mennyiséget.
Mindazonáltal a hulladékmentességre való törekvés magában foglalja azt is, hogy ne csak a szemetünket (amit már nem lehet hasznosítani, ami a kommunális kukába kerül), hanem a hulladéktermelésünket is minimalizáljuk, amennyire lehetséges!
Viszont azt a „kiskaput” meghagyja nekünk, hogy ha másképp nem megoldható – mert például nem tudunk megelőzni valamilyen csomagolási anyagot -, akkor azt végső állomásként szelektálhassuk.

  1. Ha eddig nem szelektáltál, kezdd el! Ha nem tudod, milyen lehetőségeid vannak a lakhelyeden (konkrétan milyen anyagokat, hogyan, milyen gyakorisággal, hol tudnál külön gyűjteni), kérdezz rá a helyileg illetékes hulladékos közszolgáltatónál!
  2. Ha már szelektálsz, törekedj arra, hogy folyamatosan csökkentsd a szelektívbe kerülő hulladékok mennyiségét! Ezt a legkönnyebben úgy tudod nyomon követni, ha strigulázod a naptáradban, hogy milyen gyakorisággal ürítitek a szelektív hulladékot. Próbáld például idővel felezni, harmadolni… 
    Hogyan? 
    – Amit csak lehet, utasíts vissza (pet palackos üdítő repiajándékba? Köszönöm, nem kérek.);
    – Előzd meg, hogy a háztartásodba kerüljön (a legtöbb szelektálásra kerülő hulladékot a vásárlások során szedjük össze, itt jön képbe a csomagolásmentes vásárlásra való törekvés jelentősége); 
    – Ha egy adott eszköz, ami mindenképp bekerül a háztartásodba, igyekezz azt minél tovább használni (ennek köszönhetően egy idő után egyre kevesebb olyan eszközre fogsz költeni, amelyek nem tartósak!);
    – Amit pedig lehet, javíts meg.
  3. Végül ha igazi kihívást keresel, és az első két pont már meg sem kottyan, emeld a tétet és törekedj arra, hogy amennyire csak lehet, szorítsd vissza a műanyag hulladék termelődését a háztartásodban!

A veled élők, barátok, rokonok bedobják a szokásos tévhitet, miszerint minek szelektálsz, úgyis csak összeöntik az egészet?
Kattints ide és olvasd el, mi is történik valójában!

0 0 votes
Article Rating