A műanyag szatyrokat átlagosan 20 percig használjuk, mielőtt az égetőbe, vagy hulladéklerakóra kerülnének a kommunális kukán keresztül. Ha oda kerülnek… Zacskókat ugyanis már mindenfelé találhatsz az utcán, kietlen erdős részeken, ahogy a folyókban, óceánokban is. Emellett a műanyagszennyezés, és azon belül is elsősorban a mikroműanyagok jelentette fenyegetettség szintén visszaköszön a műanyag zacskók esetében.

 

Hogyan kerüld el a műanyag zacskók használatát?

Vedd elő a meglévő táskáidat, illetve varrj magadnak, vagy szerezz be néhány vászonszatyrot, és ezentúl utasítsd vissza a műanyag zacskókat, használd inkább a saját vászontáskád helyettük!
Lehet, hogy néhány helyen majd furán néznek rád az első alkalommal, de ne is törődj vele, csak annyit mondj: „Köszönöm, nem kérek zacskót!”, majd vedd elő a saját újrahasználható táskádat.

Hogyan legyen nálad mostantól mindig legalább egy vászonszatyor?

Gondold át, hogyan szoktak telni a napjaid!
Autózol? Tegyél be egy-két vászonaszatyrot a járműbe, hogy mindig kéznél legyen, amikor épp szükséged volna rá!
Mindig van nálad egy táska? Még a színházba járós retikülben is elfér egy vászonszatyor összehajtogatva (kerültem már el így felesleges, de könnyedén megelőzhető hulladékot színház büféjében!).
Jól jönne, ha lenne egy tartalékban a munkahelyeden is? Vidd be!
A kulcs nem az, hogy mindig precízen megtervezd a napjaidat előre, nem az a lényeg, hogy tökéletesen tudd, mikor lesz szükséged a vászonszatyorra, mert az élet nem ilyen. Ad hoc helyzetek fognak adódni. Nem tudsz mindent előre megtervezni. Ezért a legegyszerűbb, ha felkészülsz a váratlan helyzetekre, hogy ne kelljen minden egyes reggel azon gondolkodnod: vajon ma szükségem lenne vászonszatyorra?

 

0 0 votes
Article Rating