A hulladékmentesség egyik leggyakrabban emlegetett eleme a csomagolásmentes vásárlás. Nem is hiába, hiszen a leglátványosabban és leggyorsabban a vásárlásaink során tudjuk a legtöbb hulladékká, vagy épp szemétté váló anyagot megtermelni a mindennapok során.

 

Hogyan kezdj bele?

Kezdd el tudatosan keresni azokat a lehetőségeket, amelyek során csomagolás nélkül tudnál vásárolni! Rajtad múlik, hogy mi van a fókuszban, mit fogsz észrevenni:

  • azt, hogy milyen temérdek csomagolt áru van mindenütt és szinte lehetetlenség ezt megoldani,
  • vagy azt, hogy nahát, a kenyeret, a zöldségeket, a magvakat és sok egyéb élelmiszert akár saját vászonszatyorba, edénybe is tudnád vásárolni.

A legkönnyebb dolgod akkor van, ha piacra (vagy csomagolásmentes boltba) tudsz járni vásárolni, hiszen ott a legtöbb élelmiszert a rizstől a lekváron át a tejig tipikusan meg lehet oldani extra csomagolás nélkül, de akkor sincs semmi gond, ha közel s távol sincs piac a környékeden. Ebben az esetben a környékeden elérhető kiskereskedőkhöz, őstermelőkhöz érdemes fordulnod, számos élelmiszer hulladékmentes beszerzését oldhatod meg akkor is, ha nem tudsz piacra járni.

 

Tedd meg az első lépéseket a csomagolásmentes vásárlás felé!

  1. Kezdj el nyitott szemmel járni és fedezd fel a lehetőségeidet a csomagolásmentes vásárlás terén, vagyis vedd észre, hol és mi(ke)t tudnál a saját tárolódba beszerezni.
  2. Ezzel párhuzamosan kezdd el magaddal vinni a vászonszatyraid, a saját tárolóid és kérd azokba az élelmiszereket, elkerülve ezzel az extra csomagolást, illetve a felesleges műanyag szatyrok hadát.
  3. Ha valamit sehogyan sem tudsz csomagolás nélkül megoldani, ne ess kétségbe, és ne hagyd abba, nem ezen fog múlni! Mindenki annyit tesz meg, amennyit tud! Ilyen esetben arra tudsz törekedni, hogy minél kevesebb mennyiségű, és egyúttal minél jobban újrahasznosítható csomagolású termékeket válassz.

 

0 0 votes
Article Rating