Miért fordítanál időt, energiát és pénzt arra, hogy folyton pótold a papír zsebkendőket az otthonodban? A textil zsebkendőre való átállás egyike azoknak az egyszerű hulladékmentes megoldásoknak, amikkel egyik pillanatról a másikra érhetsz el látványos szemétcsökkenést (is).

Ha amiatt aggódnál, hogy sokkal több energiába és vízbe kerül a textil zsebkendők mosása, mint a papír verzió megvétele, egyszeri használata majd eldobása, akkor jó, ha tudod, hogy egy kutatás alapján a textil zsebkendő előnyösebb, mint eldobható társai.

Ha eddig még sosem használtál textil zsebkendőt, adj neki egy esélyt! Fontos, hogy jó nedvszívó képességű, pamut anyagból készült zsebkendőt válassz, különben csalódni fogsz benne és visszataszítónak fogod tartani. A jó zsebkendőtől nem marad műsoros az orrod, nem kensz össze vele semmit és sokat kell rajta dolgozni, hogy valamennyire is, de átázzon.
A mindennapi használathoz attól függően, hogy milyen gyakran fújod az orrod 3-6 db zsebkendő elegendő ahhoz, hogy mindig lehessen kéznél egy teljesen tiszta, míg a fennmaradó használt pár darabot kimosod a többi ruhával.

Hogyan mosd ki úgy, hogy ne maradjon műsoros, de feleslegesen sok vizet se használj hozzá? Itt találsz egy útmutatót a használt zsebkendők macera nélküli tisztításáról. Ha fertőző betegséged van, menj biztosra, és magasabb hőfokon mosd a zsebkendőket. Betegség esetén a textil zsebkendő nagy előnye, hogy sokkal gyengédebb az orrhoz, ezért ha időnként kenegeted, nem fog úgy kipirosodni és fájni, mint a papír verzióktól.

Otthoni használathoz, illetve finnyásoknak bevetheted azt a megoldást, hogy beszerzel jó pár textil zsebkendőt (vagy régi vastag lepedőből, pamut pólóból kiszeged az anyagot), majd ezeket egy nagyobb edényben tartva folyamatosan használja a család a következőképp:

  • egy fújás, egy zsebkendő
  • és már megy is abba az edénybe, ahová a mosásra váró használtak valóak.

Annyi zsebkendőt tarts így az otthonodban egy-egy átlátszó edényben (hogy lásd mennyi van még), amennyi elegendő ahhoz a családnak, hogy ne legyen szükség a zsebkendők állandó mosására, ugyanakkor mindig új, teljesen tiszta anyagba tudják fújni az orrukat.

 

Textil zsebkendőket itt találsz: textilzsebkendő

 

0 0 votes
Article Rating