[et_pb_text text_orientation=”justified” use_border_color=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.15″]

2016 nyarán egy hónapon keresztül precízen mértem mennyi hulladékot és szemetet termeltem, amelynek végeredményeként az 1 hónap során összesen 373,15 g szemét került a kommunális kukámba (a magyar átlag lakos 30 kg szemetet termelt volna).
A dokumentációt 2017 szeptemberétől folytatom, mert úgy érzem az elmúlt egy év során ez a mennyiség csökkent, kíváncsi vagyok rá, valóban így van-e, illetve sokatoknak nyújtott ez anno segítséget, inspirációt.

Tavaly nyár óta bár a hulladéktermelésem nem mértem folyamatosan, voltak azonban olyan időszakok, amikor ha súlyra nem is, de térfogatra tudtam, hogy mennyi az annyi. Ez például a decemberi termelésem ¾-e volt:

https://www.instagram.com/p/BOWwQ_SDqJB/?taken-by=hulladekmentes

 

Mi változott azóta?

Átnézve a korábbi hulladékdokumentációt, az alábbi főbb előrelépéseknek köszönhető az, ami miatt úgy érzem, hogy talán még csökkent is a havi szemetem mennyisége:

  1. Átgondoltabban vásárolok, ezért kevesebb a hőpapír. Sikerült beállni egy olyan rendszerre, ami az esetek többségében működőképes. Havonta egyszer, maximum kétszer megyek piacra nagyobb mennyiségben megvásárolni olyan tartós élelmiszereket (pl. rizst, zabpelyhet) amiket a közelben nem kapok meg csomagolás nélkül, a fennmaradó időben pedig a közeli kisboltokból, őstermelőtől szerzem be, amit lehet. Viszont nem szaladok le egyik nap egy darab paprikáért, a másik nap húsz deka aszalt gyümölcsért, a menütervezésnek, és annak köszönhetően, hogy átlátható az itthoni tárolási rendszerünk (csatos és befőttes üvegekben, dobozokban tárolva az élelmiszert, de nem felhalmozva azokat könnyebben követhető a „miből mennyi van”).
  2. Időközben jóformán leszoktam a citrom, banán és egyéb olyan gyümölcsök használatáról, amiket nem tudok komposztálni, ezért kommunálisba kerülnek. A tavalyi mérés során ezek még azért tudtak bekerülni, mert megengedtem magamnak azt, hogy lassan, fokozatosan hagyjam el ezek használatát és fogyasztását, azaz csak akkor fogyasztottam például banánt, ha nagyon-nagyon megkívántam azt.
  3. Ami maradt időnként, az az élesztő csomagolása. Ha tudsz erre megoldást, megköszönöm ha megosztod velem, velünk 😉
  4. Ha valamit, amit egyébként be tudnék szerezni csomagolás nélkül épp nem tudok (mert mondjuk bezárt az a bolt), és nem életbevágó dologról van szó, akkor azt inkább nem veszem meg csomagolásban, hanem későbbre halasztom. Tavaly ez még nem minden esetben volt így.
  5. Szelektálható tollbetétet használok a több anyagból álló, csak kommunálisba tehető helyett.
  6. Már csak kivételes esetben vásárolok hőpapíros vonatjegyet, tavaly ősszel elektronikusra váltottam, és a mobilomon mutatom be (ugyanez a helyzet a mozijeggyel, színházjeggyel, műjég belépővel, stb.). Ami maradt, az az időnként használt volán és bkv jegyek, de utóbbi mennyiségét például jelentősen csökkentem sétával és a közösségi kerékpáros rendszer használatával.
  7. Rájöttem, hogy azokon a bulihelyeken, ahol mindent egyszer használható műanyag poharakba adnak, és nem használhatom a saját üvegből készült poharamat, de még üveges sört sem adnak a kezembe, azt is inkább kitöltik műanyag pohárba – na ezeken a helyeken elfogadják a magammal vitt repoharam.
  8. Sikerült szinte teljesen leszoknunk a rendelt ételekről (pl. pizza, főtt étel), ha úgy van, inkább elmegyünk és beülünk az adott helyre megenni azt, illetve főzünk, és mindig van itthon mit enni, ezért nem szorulunk rá.
  9. Az időnként felbukkanó csont hulladéknak találtam cicát, kutyát, akinek tovább adhatjuk a szemetes helyett.

Tavaly napi szinten fotóztam és mértem a szemetem súlyát, idén ez biztosan nem így lesz, mert rengeteg macerával és odafigyeléssel járt, tartok tőle, hogy nem tudnám ezt tartani. Fotózni a kommunális szemetemen túl a szelektívbe és komposztba kerülőket is fogom, hogy lásd a teljes képet, de a beszámolók nem fognak napi rendszerességgel érkezni.

Ha nem szeretnél lemaradni a dokumentációról, akkor iratkozz fel a hírlevélre és lájkold a Hulladékmentes.hu facebook oldalát, értesíteni foglak a fejleményekről.
Szeptember 1-én indulás!

0 0 votes
Article Rating