Minden háztartásban keletkeznek időnként olyan típusú hulladékok, amelyek megfelelő kezelése kérdéseket vethet fel benned. Vajon szemét, vagy hulladék? Veszélyes, vagy ártalmatlan? Szelektíven gyűjthető, vagy nincs mit tenni, muszáj a kommunálisba dobni? Manapság már nem nagyon van háztartás mesterséges fényforrások nélkül, így az alábbi cikkből arról tudhatsz meg többet, hogyan tudsz a lámpahulladékoktól környezetbarát úton megszabadulni.

 

Az égők és lámpák (egészen pontosan energiatakarékos izzók, egyenes fénycsövek, de az ipari lámpák is) olyan speciális elektromos és elektronikai hulladéknak minősülnek, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak, ezért semmiképp sem kerülhetnek a kommunális szemét közé. Ennek egyik fő oka, hogy a lámpahulladékokban található veszélyes anyagok – mint például a higany -, szennyezhetik a környezetet. Az a kis mennyiségű higany, amit az izzód tartalmaz használat közben nem jelent semmilyen veszélyt, viszont ha a kommunális kukába dobod ki mikor hulladékká vált, a higany kikerülhet a környezetbe.
Emellett te vagy egy családtagod, de akár a hulladékkezelő is megvághatja magát üvegszilánkokkal, hiszen egy törékeny termékről beszélünk.
Mindezeken felül ha megfelelően gyűjtöd ezeket a típusú hulladékokat, hozzájárulsz ahhoz is, hogy ne pazaroljunk el olyan értékes másodnyersanyagokat (= a hulladék újrahasznosításakor keletkező nyersanyag), amiket a lámpahulladékokból még kinyerhetünk, például nagy mennyiségű üveget és fémet.

 

 

Hol adhatóak le a hulladékká vált fényforrások?

A magyarországi visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer jól kiépített az Electro-Coord Nonprofit Kft.-nek köszönhetően, jelenleg 14.000 helyszínen összesen 20.000 gyűjtőedénybe van lehetőséged elkülönítetten gyűjteni ezeket a hulladékokat!
Ahhoz, hogy a hozzád legközelebbi gyűjtőpontokat minél gyorsabban megtaláld, használd a hulladékgyűjtő-keresőt, amit ide kattintva találsz. A keresőbe írd be az irányítószámodat, és máris kilistázza a közeledben elérhető hulladékgyűjtőket!
Ezek lehetnek barkácsáruházakban, világítástechnikai boltokban, szupermarketekben, bevásárlóközpontokban és plázákban, vagy kisebb élelmiszerüzletekben is, de befogadják a hulladékudvarok, illetve lakossági e-hulladék begyűjtő akciók során is leadhatod.
Fényforrás-hulladék gyűjtőpontok Magyarországon:

 

 

Ábrák: Electro-Coord Nonprofit Kft.

 

 

Hogyan hasznosítják újra a világítástechnikai hulladékokat?

 

Forrás: Electro-Coord Nonprofit Kft.

 

 

A begyűjtött lámpák végei a búravég-levágó egységben leválasztásra, majd külön gyűjtőkonténerbe kerülnek, mivel ezek vas és alumínium hulladékok, amik rendkívül jól újrahasznosíthatóak. Ezeket fémfeldolgozók, kohók vásárolják fel.
Ezután a lámpaburák testéből kifújásra kerül a fénypor, ami szintén külön gyűjtőkonténerbe kerül.
A kifújt buratestek buratörőbe kerülnek, ahol a törés és koptatás hatására az üvegcserép maradék veszélyesanyag-tartalmát is elveszti.
Az így megtisztított üvegcserép szintén külön gyűjtőkonténerbe kerül, ami azokba az üveggyárakban kerül újbóli hasznosításra, ahol ismét fényforrást készítenek belőle.
Ezen felül műanyag és elektronikai frakciókat is ki lehet nyerni a lámpa hulladékokból, így azok legnagyobb része újrahasznosítható.
Van értelme a külön gyűjtésnek!

 

Forrás: Electro-Coord Nonprofit Nonprofit Kft.

 

 

A fényforrás-hulladékok újrahasznosításának köszönhetően nem szükséges újból mindent elölről kezdeni a gyártás során onnan, hogy a természeti erőforrásokból újabb és újabb elsődleges nyersanyagokat szipolyozzunk el az izzók legyártásához. A lámpahulladék, mint másodlagos nyersanyag nagyrészt ki tudja váltani a természeti erőtartalékokat, hiszen az elkülönített frakciókat hasznosíthatja a fémkohászat, valamint az üveg- és fénycsőgyártás is.
Ezen felül melléktermékként veszélyes hulladék is keletkezik az újrahasznosítás folyamata során, ami ezt követően veszélyes hulladéktárolóba kerül, ám ez még mindig sokkal biztonságosabb eljárás, mintha a természetbe, hulladéklerakóra kerülne újrahasznosítás nélkül az izzó (hordozva a potenciális környezetkárosítás lehetőségét).

Egy-egy lámpahulladék újrahasznosítása során így oszlanak meg a kinyerhető frakciók:
– 80-90% üveg,
– 7-14% fém és műanyag,
– 1-3% fénypor,
– 0,01% higany.

Tehát a legnagyobb része, úgy 85-89%-a újrahasznosítható, megéri külön gyűjteni!
Az Európai Unió előírása szerint a lámpahulladékok legalább 40%-át kell visszagyűjtenünk országos szinten. Ezt teljesítjük is, hiszen jelenleg az előállított világítástechnikai eszközök 55%-a visszagyűjtésre kerül. Magyarország vállalta, hogy 2021-re a fényforrás-hulladékok 65%-os visszagyűjtési arányát eléri, az Electro-Coord Nonprofit Kft. azonban már 2017 végére szeretné elérni a 60%-ot, majd ezt 2019-re 70-80%-ra növelni.

Magyarország egyetlen fénycső újrahasznosító üzeme Mezőkovácsházán található, ahol évente több, mint 600 tonna fénycső kerül feldolgozásra. Szeptember 1-én a nyílt nap keretében többek között a helyi gimnázium tanulói is részt vettek egy üzemlátogatáson, hogy testközelből megismerhessék a cég működését:

 

 

Fotók: Electro-Coord Nonprofit Kft.

 

Így legyen gyűjtőedény a munkahelyeden is – ingyen!

Ahhoz, hogy saját gyűjtőedényetek lehessen a munkahelyen is, előbb meg kell vizsgálnod, mennyi fényforrás-hulladékot termeltek.

1, Először egyeztess a karbantartóval, műszaki személyzettel, mivel az ő feladatuk a fényforrások karbantartása és kezelése. Akár az is kiderülhet, hogy már most is a megfelelő gyűjtőbe kerülnek a hulladékok, csak erről a munkavállalók nem tudnak. Ebben az esetben kérd, hogy ti is hozzáférhessetek, használhassátok a gyűjtőt, ha lámpahulladékotok keletkezik.

2, Az is lehetséges, hogy összegyűjtik a munkahelyen, majd elszállítják, hogy máshol adják le azokat. Érdemes utánajárni, hogy mekkora mennyiségű lámpahulladék keletkezik. Például ha már csak egy kisebb doboz is, de megtelik az izzókkal, akkor már segítséget jelenthet egy ingyenesen igényelhető gyűjtőedény.

3, Viszont ha az eddigi gyakorlat az volt, hogy a keletkező hulladékok a kommunális kukában kötöttek ki, akkor ezen sürgősen változtatni szükséges.

Mekkora mennyiség esetén lehet reális az, hogy saját gyűjtőtök legyen?
Ha évente mintegy 200 db lámpa kerül kidobásra (kb. 20 kg), akkor ahhoz már érdemes egy kisebb gyűjtőt igényelni. Ha ennél kevesebb, akkor megfelel egy félreeső kartondoboz is a gyűjtéshez, amit időnként elvihettek egy közeli hulladékgyűjtőbe.
Ha tudod, hogy mekkora mennyiségben keletkeznek a hulladékok, akkor azzal is tisztában kell lenned, hogy az milyen típusúak (kisebbek, nagyobbak, fénycsövek), hogy a megfelelő gyűjtőedényt ki tudd választani erről az oldalról. Ha megvan, hogy milyen edényre lesz szükség, akkor pedig már csak egy biztonságos, jól hozzáférhető helyet kell neki találni.

Hogyan zajlik a lámpahulladékot gyűjtő edény igénylése?
1, A +36-30-222-222-9 add meg az ügyfélszolgálatosnak az adatokat, ekkor egyeztek meg az edény kihelyezésének részleteiről is, majd a szállítóval kerül egyeztetésre, hogy milyen gyakorisággal van szükségetek az ürítésekre.

2, Ha inkább írásos úton szeretnéd intézni az ügyet, akkor a Tárolóeszköz igénylő lapot kell kitöltened, majd elfaxolnod a +36-1-224-7739 számra.

3, Illetve igényedet e-mailes úton is jelezheted az iroda@electro-coord.hu címen.

 

0 0 votes
Article Rating