Dóri és Edvárd igazi világutazók. Három éve, esküvőjüket követően úgy döntöttek: útra kelnek – képek, könyvek és mások elmondása helyett maguk szeretnék megtapasztalni milyen is a Világ; milyen az, amikor csak magukra, egymásra és más emberek kedvességére számíthatnak. Egy évig követték a napnyugtát, azóta pedig hosszabb-rövidebb utazásokat tesznek a világ különböző pontjaira. Már utazásaik előtt is igyekeztek környezettudatosan élni, amit a világot járva láttak, megerősítette őket abban, hogy bármilyen döntést hoznak, tűnjön az most aprónak, annak igenis hatása lesz a világ egy másik pontján az élővilágra, az ott élő emberekre. Rengeteg helyen jártak, ahol a hulladékgazdálkodás nem rejti el azt a sok szemetet, amit az emberek nap-mint nap, feleslegesen termelnek, és amit a turisták könnyelmű nyaralási stílusa csak tetéz.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Negyedik hónapja utaztak dél-kelet Ázsiában, amikor azt érzeték:

Van valami visszásság abban, hogy az ember <boldogan> nyaral, és tönkreteszi az életmódjával, azt a környezetet, ami az örömet és a felszabadulást okozza.

Itthon meg lehet keresni azokat a beszerzési helyeket, ahol nagy tételben, kevesebb csomagolással vagy csomagolás nélkül lehet minőségi élelmiszereket, termékeket vásárolni, de mi van akkor, ha az ember kilép a komfort zónájából, a megszokott környezetből? Van-e megoldás a vákuumcsomagolt szendvicsre, a müzliszeletre, amit csak bedobunk a hátizsákba, a műanyag palack hegyek megakadályozására, akár olyan országban is, ahol nem javasolt a csapvíz ivása?

Dóri és Edvárd meg van győződve arról, hogy van megoldása a fenti kérdéseknek és hisznek abban, hogy egy kis odafigyeléssel lehet hulladékmentesen, de legalábbis minimális hulladék termeléssel is utazni.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Augusztusban ezzel a céllal, ezzel a kihívással vágtak neki Montenegrónak, két hátizsákkal. 10 nap alatt mindössze 45 gramm hulladékkal tértek haza (melynek nagy része közlekedési jegy és blokk). Ugyan ők kifejezetten minimális felszereléssel utazó úgynevezett hátizsákos utazók, de azt állítják nem volt nagy ördöngösség és bárki tudja követni a példájukat, legyen az egy hátizsákos világkörüli út, repülős utazás egzotikus helyekre, tengerparti nyaralás vagy hétvégi kirándulás.

 

Egy dolog kell hozzá, egy kicsit meg kellett változtatni a szemléletmódunkat, létrehozni egy fókuszt, egy tudatállapotot. Ez egy mentális aktus, nem kell hozzá különösebb erőfeszítés, csak egy pici akarat.

De hogy csinálták? Íme, pár hasznos tanács, amiből tudtok válogatni és amire már a következő utazásnál figyelhettek is.

 

Néhány ötletet három szintre osztottunk (puhatolózó, haladó, extrém), hogy ki tudjátok választani, mi fér bele a mostani életedbe. Bárhogy kezdesz is neki, már megtetted az első lépést!

A legfontosabb a felkészülés, utána járás. Ezzel nem csak sok hulladékot, de pénzt is tudtok spórolni.

Tapasztalataink szerint az utazásnál a legtöbb hulladék (a közlekedési eszközök környezeti terhelését nem számítva) a műanyag ásványvizes palackokból, a csomagolt snackekből és a vendéglátóipari „extrákból” keletkezik. Ezek mindegyikére van megoldás.

 

1, PET palack

Mindig legyen nálatok újratölthető palack.

Mielőtt utaztok, interneten nézzetek utána, hogy valóban igazak-e a rémhírek, hogy nem iható egyes országokban a csapvíz, kérdezzétek meg a helyieket érkezéskor.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Puhatolózók:
Ha mégis vizet kell vennetek valamilyen okból, mert tényleg nem iható, nem mertek ráhagyatkozni az internetes tanácsokra, víztisztítóra vagy nem utaztok annyit, hogy megérje víztisztítót vennetek, akkor a lehető legnagyobb kiszerelést válasszátok és abból töltsetek át saját kulacsotokba. A nagy üveget pedig hagyjátok a szálláson.

Haladók:
Tévhit, hogy a repülőre nem lehet felvinni vizet! Mielőtt felszállnátok a repülőre, az átvilágítás után a mosdóban töltsétek meg a palackotokat. Sok reptéren van külön tisztított víz is pl.: Ázsiában.

Extrémek:
Mi mindenhova visszük magunkkal az UV fényes víztisztítónkat, a világ majdnem minden részén meg tudtuk tisztítani a csapvizet és nem betegedtünk meg. Léteznek víztisztító tabletták, cseppek is.

Edvárd éppen egy Nepáli falu csapvizét tisztítja.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

2, Csomagolt snackek

Sajnos ez szinte már együtt jár az utazással, kirándulással, pedig igazából nincs rájuk szükségünk.

Puhatolózó:
Ha nem szeretnél, nincs időd otthon elkészíteni a snackeket, akkor vásárolj piacon, boltokban, pékségben kimérve, saját zsákodba. Ha mégis valamiért csomagoltat kell venned, akkor figyelj rá, hogy a lehető legkevesebb csomagolást tartalmazza.

Haladó:
Mi készítettünk otthon müzli szeletet, kekszet és vittünk magunkkal magokat, melyeket saját, elmosható zsákjainkba csomagoltunk. Vihettek almát, répát. A lehetőségek tárháza határtalan 😉

Extrém:
Simán lehet utazni ropogtatni való nélkül 🙂

Fotó: Dóri és Edvárd

 

3, Vendéglátóipari „extrák”

Így neveztük el azokat az eszközöket, csomagolásokat, melyeket „csak úgy” kapunk, főleg élelmiszerek mellé és csak pár percig használunk.
Ilyenek: szívószál, mini cukros-, sós-, borsos tasak, műanyag evőeszköz, elviteles pohár, elviteles doboz, gyorséttermi csomagolások stb.
Minden csomagolásnál és csomagolt árunál megkérdezhetitek magatokat: valóban szükségem van-e ezekre, boldogabbá, egyszerűbbé teszik az életemet? Ez sokat segít.

Ami nálunk van:

Mielőtt valamit megveszünk, egyszerűen, kedvesen kérdezünk (lehetőleg pár szót az adott ország nyelvén-leírjuk vagy megtanuljuk): van-e csapolt sör :), műanyag palackban van-e az üdítő?
Megkérjük, hogy ne adjanak szívószálat vagy műanyag kanalat a kávéhoz, kérünk rendes cukorszórót.
Ugyanúgy, ahogy ide felírtuk, hogy mit nem eszünk, fel lehet írni, rajzolni a szívószálat is 🙂

 

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Ha a fenti három pontra figyeltek, már rengeteget tettetek a hulladékcsökkentés érdekében, de ha még ennél is többet szeretnétek…

 

4, Úti elemózsia

Ez egy izgalmas kérdés. Ugye mégsem akarunk 5-6 befőttes üveggel és 10 textil szatyorral utazni… néha utazásnál kompromisszumot kell kötni a hely és a súly tekintetében. De van megoldás.

Vékony eldobható műanyag zacskó, alufólia, folpack helyett számtalan lehetőségből válogathattok. Ha nem vagytok nagy kézművesek és máshol szereznétek be – szebbnél szebb textil, méhviaszos, de akár könnyen letörölhető szendvics csomagolót is vihettek magatokkal.
Otthon, indulás előtt elkészítettük, amit tudtunk.
Külföldön piacon vagy út menti árusnál vásároltunk saját dobozunkba és zsákunkba.

Fotó: Dóri és Edvárd

Bevásárlás után.
Fotó: Dóri és Edvárd

Túrára pedig szintén magunk készítettünk szendvicset, vittünk gyümölcsöt, főtt tojást és olajos magvakat.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

TIPP: Nagyon gyorsnak kell lennetek, mert azonnal zacskóznak mindenhol mindent. Rájöttünk, hogy még azelőtt előkészítjük a szatyrainkat, mielőtt kérnénk valamit például a pékségben, mert mire átnyújtjuk a pulton és elmagyarázzuk, már benne is van a papír vagy műanyag zacskóban.
Szinte mindenhol nagyon pozitívan, sőt örömmel fogadták „furcsaságunkat”. Volt, ahol még ajándék zöldséget is kaptunk 🙂 .

 

5, Higiénia és szépségápolás

Nyilván ez egy nagyon kényes kérdés, mikor egy ismeretlen helyre utaztok és mindenkinek mások az igényei. Sok mindent ki lehet váltani ugyanolyan hatékony, de hulladékmentes alternatívával.

Puhatolózók:
Ha nem akartok otthon pepecselni az alábbi kencékkel, vagy még túl meredeknek tűnik ez a sok minden, akkor arra figyeljetek, hogy minél nagyobb kiszerelésből töltsetek át annyit, amire a nyaraláshoz szükségetek van. A mini flakonok amellett, hogy környezetszennyezőek, még jóval drágábbak és sokszor rosszabb minőségűek is.
Papírzsebkendőből válasszatok olyat, ami nincs külön csomagolva.

Haladók:
Egyszerre egy-egy terméket cseréljetek le, kísérletezzetek. Jól járjatok utána a termékeknek, melyeket megvásároltok. A Hulladékmentes.hu webáruházban megbízható, letesztelt termékeket kaphattok.
Papírzsebkendő helyett használjatok csodaszép és menő textilzsebkendőt.

Extrém:
Készítsd otthon, cseréld környezetbarát anyagra, moshatóra!
Kézfertőtlenítés. Nagyon fontos, mert a legtöbb, tipikusan utazás alatti betegséget meg lehet vele előzni, de nem kell eldobható, nedves tör