Barion Pixel

Dóri és Edvárd igazi világutazók. Három éve, esküvőjüket követően úgy döntöttek: útra kelnek – képek, könyvek és mások elmondása helyett maguk szeretnék megtapasztalni milyen is a Világ; milyen az, amikor csak magukra, egymásra és más emberek kedvességére számíthatnak. Egy évig követték a napnyugtát, azóta pedig hosszabb-rövidebb utazásokat tesznek a világ különböző pontjaira. Már utazásaik előtt is igyekeztek környezettudatosan élni, amit a világot járva láttak, megerősítette őket abban, hogy bármilyen döntést hoznak, tűnjön az most aprónak, annak igenis hatása lesz a világ egy másik pontján az élővilágra, az ott élő emberekre. Rengeteg helyen jártak, ahol a hulladékgazdálkodás nem rejti el azt a sok szemetet, amit az emberek nap-mint nap, feleslegesen termelnek, és amit a turisták könnyelmű nyaralási stílusa csak tetéz.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Negyedik hónapja utaztak dél-kelet Ázsiában, amikor azt érzeték:

Van valami visszásság abban, hogy az ember <boldogan> nyaral, és tönkreteszi az életmódjával, azt a környezetet, ami az örömet és a felszabadulást okozza.

Itthon meg lehet keresni azokat a beszerzési helyeket, ahol nagy tételben, kevesebb csomagolással vagy csomagolás nélkül lehet minőségi élelmiszereket, termékeket vásárolni, de mi van akkor, ha az ember kilép a komfort zónájából, a megszokott környezetből? Van-e megoldás a vákuumcsomagolt szendvicsre, a müzliszeletre, amit csak bedobunk a hátizsákba, a műanyag palack hegyek megakadályozására, akár olyan országban is, ahol nem javasolt a csapvíz ivása?

Dóri és Edvárd meg van győződve arról, hogy van megoldása a fenti kérdéseknek és hisznek abban, hogy egy kis odafigyeléssel lehet hulladékmentesen, de legalábbis minimális hulladék termeléssel is utazni.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Augusztusban ezzel a céllal, ezzel a kihívással vágtak neki Montenegrónak, két hátizsákkal. 10 nap alatt mindössze 45 gramm hulladékkal tértek haza (melynek nagy része közlekedési jegy és blokk). Ugyan ők kifejezetten minimális felszereléssel utazó úgynevezett hátizsákos utazók, de azt állítják nem volt nagy ördöngösség és bárki tudja követni a példájukat, legyen az egy hátizsákos világkörüli út, repülős utazás egzotikus helyekre, tengerparti nyaralás vagy hétvégi kirándulás.

 

Egy dolog kell hozzá, egy kicsit meg kellett változtatni a szemléletmódunkat, létrehozni egy fókuszt, egy tudatállapotot. Ez egy mentális aktus, nem kell hozzá különösebb erőfeszítés, csak egy pici akarat.

De hogy csinálták? Íme, pár hasznos tanács, amiből tudtok válogatni és amire már a következő utazásnál figyelhettek is.

 

Néhány ötletet három szintre osztottunk (puhatolózó, haladó, extrém), hogy ki tudjátok választani, mi fér bele a mostani életedbe. Bárhogy kezdesz is neki, már megtetted az első lépést!

A legfontosabb a felkészülés, utána járás. Ezzel nem csak sok hulladékot, de pénzt is tudtok spórolni.

Tapasztalataink szerint az utazásnál a legtöbb hulladék (a közlekedési eszközök környezeti terhelését nem számítva) a műanyag ásványvizes palackokból, a csomagolt snackekből és a vendéglátóipari „extrákból” keletkezik. Ezek mindegyikére van megoldás.

 

1, PET palack

Mindig legyen nálatok újratölthető palack.

Mielőtt utaztok, interneten nézzetek utána, hogy valóban igazak-e a rémhírek, hogy nem iható egyes országokban a csapvíz, kérdezzétek meg a helyieket érkezéskor.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Puhatolózók:
Ha mégis vizet kell vennetek valamilyen okból, mert tényleg nem iható, nem mertek ráhagyatkozni az internetes tanácsokra, víztisztítóra vagy nem utaztok annyit, hogy megérje víztisztítót vennetek, akkor a lehető legnagyobb kiszerelést válasszátok és abból töltsetek át saját kulacsotokba. A nagy üveget pedig hagyjátok a szálláson.

Haladók:
Tévhit, hogy a repülőre nem lehet felvinni vizet! Mielőtt felszállnátok a repülőre, az átvilágítás után a mosdóban töltsétek meg a palackotokat. Sok reptéren van külön tisztított víz is pl.: Ázsiában.

Extrémek:
Mi mindenhova visszük magunkkal az UV fényes víztisztítónkat, a világ majdnem minden részén meg tudtuk tisztítani a csapvizet és nem betegedtünk meg. Léteznek víztisztító tabletták, cseppek is.

Edvárd éppen egy Nepáli falu csapvizét tisztítja.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

2, Csomagolt snackek

Sajnos ez szinte már együtt jár az utazással, kirándulással, pedig igazából nincs rájuk szükségünk.

Puhatolózó:
Ha nem szeretnél, nincs időd otthon elkészíteni a snackeket, akkor vásárolj piacon, boltokban, pékségben kimérve, saját zsákodba. Ha mégis valamiért csomagoltat kell venned, akkor figyelj rá, hogy a lehető legkevesebb csomagolást tartalmazza.

Haladó:
Mi készítettünk otthon müzli szeletet, kekszet és vittünk magunkkal magokat, melyeket saját, elmosható zsákjainkba csomagoltunk. Vihettek almát, répát. A lehetőségek tárháza határtalan 😉

Extrém:
Simán lehet utazni ropogtatni való nélkül 🙂

Fotó: Dóri és Edvárd

 

3, Vendéglátóipari „extrák”

Így neveztük el azokat az eszközöket, csomagolásokat, melyeket „csak úgy” kapunk, főleg élelmiszerek mellé és csak pár percig használunk.
Ilyenek: szívószál, mini cukros-, sós-, borsos tasak, műanyag evőeszköz, elviteles pohár, elviteles doboz, gyorséttermi csomagolások stb.
Minden csomagolásnál és csomagolt árunál megkérdezhetitek magatokat: valóban szükségem van-e ezekre, boldogabbá, egyszerűbbé teszik az életemet? Ez sokat segít.

Ami nálunk van:

Mielőtt valamit megveszünk, egyszerűen, kedvesen kérdezünk (lehetőleg pár szót az adott ország nyelvén-leírjuk vagy megtanuljuk): van-e csapolt sör :), műanyag palackban van-e az üdítő?
Megkérjük, hogy ne adjanak szívószálat vagy műanyag kanalat a kávéhoz, kérünk rendes cukorszórót.
Ugyanúgy, ahogy ide felírtuk, hogy mit nem eszünk, fel lehet írni, rajzolni a szívószálat is 🙂

 

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Ha a fenti három pontra figyeltek, már rengeteget tettetek a hulladékcsökkentés érdekében, de ha még ennél is többet szeretnétek…

 

4, Úti elemózsia

Ez egy izgalmas kérdés. Ugye mégsem akarunk 5-6 befőttes üveggel és 10 textil szatyorral utazni… néha utazásnál kompromisszumot kell kötni a hely és a súly tekintetében. De van megoldás.

Vékony eldobható műanyag zacskó, alufólia, folpack helyett számtalan lehetőségből válogathattok. Ha nem vagytok nagy kézművesek és máshol szereznétek be – szebbnél szebb textil, méhviaszos, de akár könnyen letörölhető szendvics csomagolót is vihettek magatokkal.
Otthon, indulás előtt elkészítettük, amit tudtunk.
Külföldön piacon vagy út menti árusnál vásároltunk saját dobozunkba és zsákunkba.

Fotó: Dóri és Edvárd

Bevásárlás után.
Fotó: Dóri és Edvárd

Túrára pedig szintén magunk készítettünk szendvicset, vittünk gyümölcsöt, főtt tojást és olajos magvakat.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

TIPP: Nagyon gyorsnak kell lennetek, mert azonnal zacskóznak mindenhol mindent. Rájöttünk, hogy még azelőtt előkészítjük a szatyrainkat, mielőtt kérnénk valamit például a pékségben, mert mire átnyújtjuk a pulton és elmagyarázzuk, már benne is van a papír vagy műanyag zacskóban.
Szinte mindenhol nagyon pozitívan, sőt örömmel fogadták „furcsaságunkat”. Volt, ahol még ajándék zöldséget is kaptunk 🙂 .

 

5, Higiénia és szépségápolás

Nyilván ez egy nagyon kényes kérdés, mikor egy ismeretlen helyre utaztok és mindenkinek mások az igényei. Sok mindent ki lehet váltani ugyanolyan hatékony, de hulladékmentes alternatívával.

Puhatolózók:
Ha nem akartok otthon pepecselni az alábbi kencékkel, vagy még túl meredeknek tűnik ez a sok minden, akkor arra figyeljetek, hogy minél nagyobb kiszerelésből töltsetek át annyit, amire a nyaraláshoz szükségetek van. A mini flakonok amellett, hogy környezetszennyezőek, még jóval drágábbak és sokszor rosszabb minőségűek is.
Papírzsebkendőből válasszatok olyat, ami nincs külön csomagolva.

Haladók:
Egyszerre egy-egy terméket cseréljetek le, kísérletezzetek. Jól járjatok utána a termékeknek, melyeket megvásároltok. A Hulladékmentes.hu webáruházban megbízható, letesztelt termékeket kaphattok.
Papírzsebkendő helyett használjatok csodaszép és menő textilzsebkendőt.

Extrém:
Készítsd otthon, cseréld környezetbarát anyagra, moshatóra!
Kézfertőtlenítés. Nagyon fontos, mert a legtöbb, tipikusan utazás alatti betegséget meg lehet vele előzni, de nem kell eldobható, nedves törlőkendőt használni. Gélt is készítettünk házilag.
Tusfürdő, sampon, mosószer: Kiváltható egyetlen jó, házi szappannal és még jó sok helyet is spóroltatok.
Dezodor, fogkrém, naptej, arc és sminklemosó szintén könnyen elkészíthető otthon, számtalan receptet találtok Edina oldalán, a mi blogunkon és az interneten. Kísérletezzetek.
A műanyag fogkefét cseréld fára. Rengeteg hulladékot termelünk a fogkefékkel és nem hasznosíthatóak újra.
Vattakorong helyett használhattok mosható textil korongot.

Ezt vittük mi ketten az utazásra. (Újrahasznosított műanyag dobozba van minden, a súly miatt, de nyilván vihettek üveget is.)
Fotó: Dóri és Edvárd

 

Női higiénia útközben: A nehéz napokon használt eldobható betétekkel és tamponokkal fejenként átlagosan 11-16.000 darab soha le nem bomló szemetet termelünk. Képzeld el hova megy a nyaralás során elhasznált termék azokban az országokban, ahol nincs hulladékkezelés.
Erre is van több csodás megoldás, ami amellett, hogy környezetbarát és hulladékmentes még sokkal egészségesebb is. Ráadásul tényleg ugyanolyan higiénikus, nekem elhihetitek, arról nem is beszélve, hogy próbáltatok már egyes ázsiai országokban tampont vagy betétet vásárolni? Nagyjából olyan körülményes, mint WC papírhoz jutni.
Mindenkinek egyéni, hogy intim kelyhet vagy mosható betétet használ, mindkettő tökéletes megoldás útközben is.

Dóri személyes úti csomagja.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

6, Minden, ami ingyenes, eldobható

Ami nekünk működik: Mielőtt bármit is elvennénk, megkérdezzük magunktól, hogy valóban szükségünk van-e rá, ha fizetni kellene érte, akkor is elvennénk-e, ha pedig valóban szükségünk van rá, akkor kiválthatjuk-e hulladékmentes alternatívával?

Tipikusan ilyenek:

 • reptéri újság, főleg azon a nyelven, amin nem is beszélünk 🙂
 • városi térkép, tele reklámmal és biztos lehetsz benne, hogy azokkal a helyekkel, ahova csak a turisták térnek be. (Persze van kivétel, vannak egész jó alternatív térképek is, de ritka).

Megoldások:

 1. fényképezzétek le.
 2. ha van okos telefonotok, használjátok okosan. Nagyon sok szuper ingyenes, külföldön, internet nélkül is megbízhatóan működő térkép alkalmazás létezik a Google Mapsen túl is. Mi a Sygicet használjuk, mert még soha, sehol nem hagyott cserben, a sivatagban sem (vigyázat, Kínában nem működik!, ahogy szinte semmilyen app.)
 3. túraútvonalak, amit valódi túrázók ajánlanak. Erre mi a wikilockot használjuk, ahova mi is töltünk fel túrákat, így olyan helyekre is eljutunk, ami a térképeken nincs is feltüntetve.

Sok hostelban és hotelban, de még néhol pályaudvarokon is találtok közösségi könyvkölcsönzőt. Egyszerűen ott hagyhatjátok a kiolvasott könyvet és elvehettek egy másikat.

 

7, Étterem

Mi személy szerint nem nagyon szeretünk étterembe menni, szívesebben elkészítjük magunknak az ételeket, vagy eszünk a szállásadóinkkal. Már 3 éve csak idény és helyi zöldségeket, gyümölcsöket eszünk, mert a távolról érkező élelmiszerek szállítása és csomagolása óriási hulladéktermeléssel jár.

Fotó: Dóri és Edvárd

 

Ha mégis, akkor igyekszünk olyat keresni, ahol jó sok helyi ember ül és nem eldobható tányérokon és evőeszközzel szolgálnak fel, de ha mégis betérünk ilyen helyre, akkor:

 • saját evőeszközeinkkel eszünk és dobozunkba kérjük az ételt.
 • nem kérünk szívószálat (erre sajnos csak 1 éve figyelünk mi is, bár hál’istennek nem sok olyan helyen voltunk, ahol automatikusan adtak, és mi is folyamatosan fejlődünk)

Klasszikus gyorsétterembe szintén nem megyünk, mert egyetlen budapesti helyet kivéve nem tudunk olyanról, ahol saját dobozba, mindenféle csomagolás nélkül adnának ételt, arról nem is beszélve, hogy a pult mögött mennyire be van csomagolva, mélyhűtve minden.
Édességként jégkrém helyett egyszerűen fagylaltot eszünk 🙂

Fotó: Dóri és Edvárd

 

8, Vásárlás, szuvenírek és ajándékok

Ebbe még mi is csak fejlődünk, mert főleg Dóri néha elcsábul egy-egy helyi ékszerre vagy kendőre 🙂 . Viszont csak olyan dolgokat vásárolunk, melyeket valóban használunk és ajándékba is ilyeneket adunk.

Fontoljátok meg, hogy valóban szeretnétek-e energiát szánni arra, hogy végiggondoljátok kinek szeretnétek ajándékot vinni és mi az, amit valóban tudna használni, aminek örülne. Ha a válasz nem, akkor inkább ne vigyetek semmit.
Igazából a legszuperebb ajándék, ha meghívjátok a barátaitokat egy élménybeszámolóra és főztök valami finomat :).
Ha a válasz igen, akkor a mi technikánk például az, hogy felírjuk kinek szeretnénk ajándékot vinni és nem utolsó nap veszünk gyorsan „valamit” a szuvenír boltban, hanem ha meglátunk egy szép, általában kézműves terméket vagy ehető dolgot, aminek tudjuk, hogy örülne az adott családtagunk, akkor megvesszük és van hogy egy hónapig végigcipeljük magunkkal. (De ezt a példát azért ne nagyon kövessétek).

A hűtőmágnes vagy egy kis figura jelent valamit annak, aki nem járt az adott helyen? Ráadásul a legtöbb szuvenírt egy nagy kínai gyárban gyártják… vicces volt, mikor a világ két különböző pontján szinte teljesen ugyanazt a szuvenírt láttuk, csak más volt ráírva.

 

9, Közlekedés és repülés

Lehet, hogy furcsa, de mi nagyon szeretünk tömegközlekedni, magunk megtalálni az útvonalakat, felfedezni a várost az ott lakók szemével. Azon kívül, hogy jóval környezetbarátabb, mint taxizni sok mindent elmond az adott társadalomról a tömegközlekedés rendszere és bizonyos országokban külön zenei élménnyel is szolgál.

Fotó: Dóri és Edvárd

Talán a legnehezebb kérdés: a repülés, ami néha elkerülhetetlen. Utazásaink során a legelszomorítóbb az, amikor repülőre kell szállnunk, mert nem vagyunk olyan menők, nem szánunk annyi időt az utazásra, hogy bicajjal járjuk be a világot vagy egyszerűen nem tudjuk megfizetni, hogy hajóval szeljük át az óceánt… mégis bennünk van az óriási vágy, hogy távoli kultúrákat is megismerjünk, kalandozzunk a természetben, így kénytelenek vagyunk repülőre ülni.
Gondoljuk nem lep meg titeket, hogy a legtöbb repülőn egyszerűen összegyűjtik a rengeteg szemetet és szelektálás nélkül kidobják.

Egy átlagos repülő menü.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

Mit lehet tenni?

 1. Utazzatok fapados társasággal, ahol nem „jár” automatikusan étkezés.
 2. Saját ételt visztek, de előtte mindenképp jelezzétek az internetes utas felvételnél, hogy nem kértek ételt. Ilyen opció sajnos egy csomó társaságnál nincs és ha van is, nekünk még eddig nem sikerült „nem” kérni, mindig kihoztak egyet.
 3. Használjatok saját evőeszközt és poharat, kulacsot. Ha az egyik utaskísérő nem akarja beletölteni a kulcsotokba a vizet, kérdezzetek meg egy másikat. Nem utasíthatják ugyanis vissza.
 4. Ha nincs nálatok üveg vagy pohár, akkor egy darab poharat használjatok egész út alatt. (Egy átlagos 300 személyes repülőn, egy 9 órás út alatt 1000 műanyag pohár és 500 palack víz fogy el)
 5. Mondjátok el a következő repülőúton mellettetek utazónak, meglepően nyitottak ilyenkor az emberek!

 

10, Szállás

A szállás számunkra egy nagyon sarkalatos pontja az utazásainknak – költség, élmény, kapcsolatok és kulturális felfedezések szempontjából is. Ha tehetjük kanapészörfölünk, ez általában az első opció, amit megnézünk.

Ha nem tudunk egy családnál vagy kanapészörfösnél megszállni, akkor megnézzük, hogy adnak-e ki helyiek szobát. Ezzel a megoldással nemcsak a helyi közösségeket támogatjuk, nemcsak csodás barátságaink születtek, de kevesebb hulladékkal is jár. A kis panziókban, kiadó szobákban, ha jár is szappanka, törölköző, tusoló sapka a szobához :

 1. Tudtok szólni, hogy nem kéritek, így nem mossák ki utánatok a törölközőt két-három éjszaka után.
 2. A mini csomagolt szappant, ha nem használjátok, vissza tudjátok adni (a nagy, drága szállodákban sajnos sokszor előírás, hogy hiába jó szándékkal nem használjátok, a mini samponokat ki kell dobniuk. Erről érdemes megkérdezni a szállodát.)
 3. Mindig használjátok a „nem kérem a törölköző és ágynemű csere” táblát. Ha mégis kicserélik, szóljatok a recepción, ezzel rengeteg felesleges vegyszer hulladékot, vizet, áramot takarítatok meg.
 4. Nagyon sok ökoház, ökofalu van világszerte érdemes felkeresni őket.
 5. Bérlés helyett cseréljetek házat valakivel a világ egy másik pontján. A kezdeményezés neve, house/home swapping vagy home exchange.

Vagy egyszerűen vigyázzatok ingyen valakinek a házára és állataira, amíg ő utazik. A kezdeményezés neve: house sitting.

 

11, Ruházat

A közhiedelemmel ellentétben nem kell minden aktivitáshoz külön ruha :).
Utazás közben sok helyet tudtok spórolni a ruhák jó összeválogatásával, hogy több funkciót is el tudjanak látni és mivel utazás közben sokkal jobban strapáljátok őket, ezért érdemesebb 1-1 olyan darabra beruházni, amit nagyon sokáig tudtok használni és amiből minél később keletkezik hulladék.
Dóri a pizsamáját egy évig koptatta a világ körül, majd lett belőle textil zsák és tovább utazik velünk.

A legpraktikusabb, legkisebb helyet foglaló kombináció: leggings és rövidnadrág.
Fotó: Dóri és Edvárd

 

Számunkra a legfontosabb a jó cipő, ebből olyat vásároltunk, aminek le lehet cserélni a talpát, ha elkopik (normál használat mellett ez 10-15 év), a hátizsákjainkon pedig kicseréltetjük a zipzárakat, ha elromlanak.

A lehetőségeknek csak időtök, elhivatottságotok és kreativitásotok szab határt, de ne feledjétek:

 1. Élvezzétek az utazást, üljetek le egy órára egy parkban és csak figyeljétek az embereket.
 2. Ne görcsöljetek, valami kis hulladék mindig keletkezik az elején, hacsak nem stoppoltok mindenhova és soha nem vásároltok boltban 🙂
 3. Csak lépésről lépésre, nem kell mindet egyszerre, különben az egészet csak lemondásként, kényelmetlenségként fogjátok megélni.
 4. Bármi, amit nyugati turistaként teszünk (nyilván ez az általunk „még csak fejlődőnek” titulált országokra igaz inkább) az mintaértékű és követni fogják. Ha szórjuk a műanyagot és tigrissel fényképezkedünk, akkor azt a piacot tartjuk fent, ha visszük a saját zacskónkat és fontosnak tartjuk, hogy egy vezetett túrán a helyieket tisztességesen megfizessék, akkor a vállalkozások egy idő után ezeket az igényeket fogják kiszolgálni.

Ha még ennél is többet és részletesebben olvasnátok, nézzétek meg utazásaink beszámolóit, videóinkat a blogunkon, és ha valamit kihagytunk vagy vannak ötleteitek, akkor megköszönjük, ha ezeket megírjátok nekünk. Utazásaikról, kalandjaikról blogukon olvashattok bővebben.