A textil zsebkendőkkel kapcsolatos visszatérő kérdések egyike, hogyan mossuk ki úgy, hogy ne maradjon műsoros, de ne használjunk hozzá feleslegesen sok vizet se. Az alábbiakban megmutatom, hogyan tisztítom ki a használt zsebkendőket macera nélkül.

 

1, Akkor mosom ki a zsebkendőimet, ha egyébként is indítok mosást. Fehér zsebkendőket használok, ezért a fehér mosáshoz dobom be a zsebkendőket. Ha nem várhat tovább az ügy, és mindenféleképp ki kell mosni a zsebkendőket, akkor sem indítom el a gépet, kézzel mosom ki azokat (lásd 2 -> 3 -> 4 -> 5 -> kézzel öblítés -> 7 lépéseket).

2, Engedek a mosdókagylóba forró vizet és beleteszem a zsebkendőket. Ha nagyon szennyezettek, néhány percig áztatom a sima forró vízben.

 

3, Előveszem a folttisztító szappant, vagy a mosódiós mosószappant. Ha nem különösebben szennyezett a zsebkendő és/vagy minél előbb szükség lesz rá, a sima kézmosó szappan is használható, de nem lesz ugyanaz az eredmény.

4, A kezembe veszem a zsebkendőt és azt a felét fektetem a kezemre, amit nem használok orrfújásra, a másik oldalát pedig átdörzsölöm a szappannal. Így nem nyúlok bele semmi khmmm kellemetlen állagú anyagba, nem undorító a zsebkendőnek sem a használata, sem a mosása. Miután jól bedörzsöltem a szappant az anyagba, megfogom két kézzel a zsebkendőt, és átdörgölöm (mintha egy koszos zoknit kezelnél elő kézzel).

5, Zsepi-wellness. A beszappanozott és kézzel kicsit előkezelt zsebkendőket 5-10 percig hagyom ázni a szappanos forró vízben. Ez idő alatt pakolom a mosógépbe a kimosandó ruhákat és töltöm a dobba a házi készítésű mosószert, valamint az öblítős tartályba az ecetet, vagy a citromsavas vizet, igény szerint illóolajjal.
Fontos! Ha jót akarsz magadnak, 100% pamut zsebkendőt használsz, mert nem dörzsöli ki az orrod és jó a nedvszívó képessége. Ha szeretnéd, hogy hosszú távon megmaradjon a nedvszívó képessége, akkor természetes, környezetbarát szerekkel mosd ki!

6, Az áztatás végén nem öblítem ki a zsebkendőket, egyből mennek szappanosan a mosógépbe a többi ruha közé, majd beindítom a gépi mosást (40 °C-on maximum!).

7, Végül kiteregetem a zsebkendőket a többi ruhával együtt. Napsütéses, jó időben a napra, ahol 10-15 perc alatt meg is száradnak, de benti teregetés esetén sem tart sokáig a folyamat.

 

 

0 0 votes
Article Rating