[et_pb_text admin_label=”Szöveg” background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Ott álltam a boltban az áruktól roskadozó polcok előtt és kerestem azt, ami miatt bementem. Sétáltam balról jobbra, majd jobbról balra, néztem fentről lefelé, majd lentről felfelé, de csak nem találtam. 
Pedig ha itt nincs, akkor mégis hol keressem? Hogy fogok így hajat mosni? – gondoltam.

Aznap reggel István szólt, hogy elhasználta az összes almaecetet.
– Máris??
– Én gyakrabban mosok hajat, mint te. Gondoltam szólok, hogy tudd, be kell szerezni.
Ilyen se volt még, de gondoltam, végül is elég amatőr húzás részemről csak egyetlen adagnyit beszerezni belőle a piac bioboltjából, ha tisztában vagyok azzal, hogy nem tudok elmenni oda bármikor.
Úgyhogy postára menet beugrottam a közeli drogériába. Gondoltam, hol máshol lenne még almaecet, ha nem egy drogériában?!
A bejáraton belépve megállapítottam, hogy egy teremtett lélek sincs ott rajtam kívül. Még egy eladót sem láttam, így jobb híján elkezdtem besétálni a polcok közé, hátha kiszúrom merre lehet amit keresek.
Rögtön le is horgonyoztam nem messze a bejárattól jobbra, a vitaminok, mindenféle mentes tészták és egyéb élelmiszerek előtt. De akárhogy is meresztettem a szemem, sehogyan sem találtam az almaecetet, hiába kezdtem átnézni a teljes kínálatot már soronként is…
Néhány perccel később végre előkerült valahonnan egy eladó, és segített megtalálni a hőn vágyott almaecetet. 

Mert volt nekik. De nem is akármilyen!
Bio, de nem csak az a „ráírom aztán higgyétek el” bio, hanem rendes, megbízható, független szervezet által hitelesített ökocímkéjű bio!
Európából származó alapanyagokból, Európában készült.
Nem kevertek hozzá semmilyen plusz adalékot, tisztán almaecet, 100% természetes.
Sőt, még minősített vegán is.
Nagyobb űrtartalmú, mint amit eddig találtam, így sokkal tovább elég egy-egy vétel után!
És ráadásul üveges kiszerelésű, pont az a fajta, amiben a házilag készített mosószeremet is tartom (de ha nem tartanám, ezt akkor is nyugodt szívvel szelektálnám, tudva, hogy újból üveg lesz belőle minőségvesztés nélkül).
Ahogy mindezt megállapítottam fél perc alatt, már fordultam is ki a pénztárhoz, fizettem majd hazasétáltam.

És a séta közben esett le úgy igazán, hogy mi is történt a boltban, hogy valami gyökeresen megváltozott.

 


Három pillantásból meg tudtam állapítani, hogy a lehetőségekhez képest a legkörnyezetbarátabb, hulladékmentes alternatívát választottam-e.
Azelőtt biztosan körbesétáltam volna az egész boltot, csak úgy körülnézek alapon.
Most ez meg sem fordult a fejemben, pedig épp rá is értem volna akár. De tudtam, hogy felesleges. 
Mégis mit vennék?
A mosószert magamnak készítem, a hangzatos takarítószerek helyett igazi környezetbarát és ráadásul sokkal olcsóbb alternatívákat választok, a fogkefém komposztálható, a hajas részleg úgy ahogy van kiesik, mert minek az a sok kence, ha töredék annyi pénzből ritkábban kell mosnom a hajam, miközben még szebb, erőteljesebb is… Minek a műanyagszemcsés bőrradírozó és a bőrfeszesítő, ha az otthon amúgy is létrejövő kávézaccal mindkettőt ki tudom váltani, minek a hatszázadik mütyür, az eldobható borotva ha a mostanit egy életen és azon túl is lehet majd használni…

 

És akkor leesett, hogy mennyi felesleges tehertől mentesítettem az életem. 
Hogy mennyi pénz maradt a tárcámban csak azért, mert nem mentem körbe. 
Hogy nyertem egy kis időt arra, hogy azt csináljam, ami örömöt okoz ahelyett, hogy a boltban sétálgatnék. 
Hogy a bőröm milyen látványosan köszöni meg, hogy nem kezelem agyon mindenféle vacakkal.
Egyre közelebb jutottam a valódi szükségleteimhez, azokhoz, amiktől jobban, elégedettebbnek érzem magam a mindennapokban, hiszen folyamatosan rázom le a felesleget, egyszerűsítek.

Ebben szeretnék neked is segíteni! A valódi szükségleteidhez való eltaláláshoz, azokhoz, amiktől kiegyensúlyozottabb lehetsz, amik valódi megelégedettséggel szolgálnak!
Mert a hulladékmentes életmód nem csak arról szól, hogy csökkented a kukába kerülő szemét mennyiségét és környezettudatosabbá válsz. 
Ez a kezdet. A vég azonban az, hogy jobban megismered saját magad.

Velem tartasz?
Katt ide a részletekért: https://korforras.hu/tanfolyam/hulladekmentes-haztartas

 

0 0 votes
Article Rating