Azt vallom, hogy a valódi „zero waste” nem ott kezdődik, hogy beszerzünk új tárgyakat, hanem ott, hogy csökkentjük a pazarlást és a szükségleteinkre koncentrálunk, az igényeink mértéktelen hajszolása helyett.

Mégis, kétségtelen tény, hogy vannak kézzel fogható fizikai tárgyak, amik nagyban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy kevesebb szemét kerüljön a kommunális kukába – csupán annak köszönhetően, hogy inkább azokat használjuk az egyszer használatosak helyett.

Most ezekből a környezettudatos alternatívákból szedek össze neked 55 + 1-et, hogy egy helyen megtalálhasd azokat.

1.) Műanyag zacskó helyett vászontáska.

A műanyagok egyik fő szépséghibája, hogy sosem fognak igazán lebomlani, csak egyre kisebb részekre aprózódni. Az, hogy kőolajra van szükség a folyamatos és egyre nagyobb igényű előállításukhoz pedig csak olaj a tűzre amellett, hogy nem tudjuk biztosan milyen közvetlen egészségkárosító hatásuk lehet, a kutatók vizsgálják a kérdést. (Minderről bővebben a Műanyagmentes háztartás mesterkurzuson tanulhatsz).
A vászontáska ezzel szemben rengetegszer használható, gépben a ruhákkal együtt mosható, hulladékká válása esetén pedig hasznosítható. Tegyél be minden táskádba egyet és nem lesz gondod többé azzal, ha egy váratlan helyzetben szükséged lenne rá!

műanyag zacskó helyett vászontáska

2.) Ha szoktál inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszerezned egy saját poharat erre a célra.

Mivel a kávé jellemzően forrón kerül a pohárba, ezért ha üvegpoharat választasz, célszerűbb lehet a borosszilikát üvegből készültet választanod. Ennek oka, hogy jobban bírja a hő okozta strapát, mint egy sima befőttes üveg, de utóbbi is megfelelő a célra.

kávé fahéjjal

3.) A PET-palackos üdítők helyett használj saját kulacsot!

Környezetvédelmi megfontolásból (az üveg értéknövelő újrahasznosítással, azaz ugyanolyan jó minőségben hasznosítható újból és újból üveggé) én a borosszilikát üvegkulacsok mellett teszem le a voksom, de találhatsz már fémből, vagy BPA nélküli műanyagból készült kulacsokat is.

Hogy hol töltsd újra? Először is ne félj a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert. Mosdókban, vasútállomásokonivócsapoknálgyógyszertárakban újratöltheted vízzel, de a kisebb vendéglátóhelyek többségében is szívesen megtöltik a kulacsod, ha szomjas vagy (ha biztosra szeretnél menni, keresd a Refill kezdeményezéshez csatlakozott helyeket).

Ha sehogyan sem tudod megoldani, térj be egy kávézóba vagy krimóba és kérj egy jó nagy pohár csap-, vagy szódavizet. Olcsóbban is kijössz így, mint ha a boltban vásárolnád a csomagolt vizet. Akkor se csüggedj, ha néha előfordul továbbra is a palackozott italok vásárlása, például mert nincs más megoldás és szomjas vagy.

kulacs töltés vízzel

4.) Műanyag mosogatószivacs helyett természetes, komposztálható alternatívákat válassz!

Ilyenek például a fenntartható fából készült fa nyeles mosogatókefék, amikből lószőrös és növényi sörtés változtatot is találsz. Vagy a tökből készült luffa szivacs, a természetes sörtéjű üvegmosók és a mosogatószappant se hagyjuk ki a sorból az alternatívák közül.

mosogatás hulladékmentes környezetbarát eszközökkel

5.) Mosogatásnál a dörzsi szivacsot tökéletesen ki tudod váltani egy kókuszrostos marokkefével. 

Ráadásul ez a komposztálható eszköz még hatékonyabb is, mint a fém dörzsi. Itt találod: kókuszrost sörtéjű, fanyelű dörzsi mosogatókefe.

dörzsi mosogatókefe kókuszrost sörtékkel

6, A zöldségesnél, pékségben használatos leheletvékony kisméretű műanyag zacskók helyett használj zsinóros vászonzsákokat!

Ezekből a zsinóros vászonzsákokból is érdemes lehet tartanod 1-2 darabot a táskádban (nem foglal sok helyet, ne aggódj), mert a legváratlanabb pillanatokban jöhetnek jól: például egy pogácsa, vagy szendvics vásárlásakor, de az is előfordulhat, hogy napközben ennél egy kis sósat.

kürtőskalács vászonzsákba vásárolva

7.) A műanyag fogkefék helyett használhatsz fanyelű fogkefét is!

Az európai bükkfából készült felnőtt méretű fa fogkefét itt találod, a 3-10 év közöttieknek készült gyermek változatot pedig itt.

fa fogkefe természetes sörtével

8.) Papírszalvéta helyett használhatsz textilből készült alternatívát és tarts egyet mindig a táskádban.

Nem csak arra a célra felel meg, hogy megtöröld vele a szád egy-egy étkezés után, én rendszeresen ki tudom váltani a használatával a papír tányérokat például melegszendvics, vagy épp egy péksütemény vásárlásakor. Egy-egy túra alkalmával is jól jöhet a szendvicsek csomagolásához. Érdemes lehet ebből is tartanod mindig egyet a táskádban.

9.) Eldobató műanyag borotvák helyett hosszú élettartamú, minőségi alternatívák.

Használj biztonsági fém borotvát cserélhető borotvapengékkel. Ezek a pengék megfelelő körültekintéssel szintén szelektálhatóak is.
Ajánlott cikk a témában: Borotva kisokos: minden, amit a hagyományos, zero waste borotválkozásról tudni szeretnél

hulladékmentes borotválkozás

10.) Sminklemosó és arctisztító vattakorongok, illetve nedves törlőkendők helyett használj mosható arctisztító párnákat!

Arctisztításhoz és sminklemosáshoz is használhatsz szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajat, amelyek egyúttal ápolják is a bőrödet. Csepegtess egy kevés olajat az arctisztító párnára, majd tisztítsd meg vele az arcodat, töröld le a sminkedet. A párnákat közvetlenül a használat után kézzel, de a ruhákkal együtt is kimoshatod a mosógépben.

arctisztító sminklemosó korongok vatta helyett

11.) A műanyag csomagolású WC-papírok helyett választhatsz papír csomagolású toalettpapír alternatívát.

A leghulladékmentesebb alternatíva a bidé, és/vagy a mosható textil használata, de ha úgy érzed erre nem állsz készen, akkor se keseredj el, nem ezen fog múlni. Láthatod, hogy milyen sok egyéb lehetőséged van még ezen felül is.
Az újrahasznosított papírdobozos toalettpapír választása esetén kisebb a guriga és több papír található egy tekercsen, így ha ezt választod, kevesebb hulladék keletkezik, továbbá csökken a szállítással, logisztikával járó károsanyag-kibocsátás is, mivel ~50%-kal több papír fér el egy járművön.

wc papír

12.) Szénsavas ásványvíz helyett csapvíz, tisztított víz vagy szódásszifon!

13.) Az egyszer használatos szívószálak kiváltására a legkevesebb hulladékkal járó alternatíva, ha egyáltalán nem is használsz szívószálat.

Persze ha szükséged lenne mégis rá, találhatsz fémből, üvegből, bambuszból, de papírból készült tartósabb alternatívákat is.

14.) Műanyag tubusos fogkrém helyett üveg csomagolású fogkrém, vagy fogtisztító tabletta.

Magyar készítésű, műanyagmentes, természetes és káros összetevők nélküli alternatív fogkrémből találsz mentás és fahéjas citrom ízűt is.
A fogtisztító tablettát utazások során fogod különösen szeretni, hiszen kis helyen is elfér, könnyű tárolni. Találsz belőle fluroidmentes és fluoridos változatot is.

fogtisztító tabletta

15.) Tampon helyett intimkehely.

Nem csak hulladékmentes, hanem egészségkímélő és pénztárcabarát alternatíva is egyúttal. Fontos, hogy megfelelően válaszd ki az első intimtölcséredet, amihez találsz nálunk egy 4 lépéses útmutatót, itt kezdd!

tampon helyett intimkehely menstruációs kehely

16.) Eldobható műanyag betét helyett mosható intimbetét.

Szintén környezet-, egészség- és pénztárcabarát alternatíva is egyszerre. Ide kattintva találsz róla több információt.

mosható betét

17.) Műanyag evőeszközök helyett használj fém, vagy fa alternatívákat.

Szerezz be egy kanálgépet, és tartsd mindig a táskádban. Így ha külső helyszínen étkezel és csak egyszer használatos evőeszközöket kínál az étkezde, akkor ott lesz kéznél és máris ennyivel kevesebb szemetet tudtál termelni. Használat után visszateheted az evőeszközöket a kanálgép szütyőjébe, de ha nincs ilyened, a nálad lévő textilszalvétába is csomagolhatod átmenetileg, míg haza nem érsz.

kanálgép piknik

18.) A műanyag otthoni konyhai eszközök helyett választhatsz élettartama végén szelektálható vagy komposztálható alternatívát.

Például műanyag „fa”kanalak, szilikon ecsetek, szedőkanalak helyett is valódi fakanál, fém és esetleg üveg eszközök.

19.) A műanyag dobozok helyett használhatsz befőttes-, vagy csatos üvegeket.

Tapasztalatom szerint a csatos üvegekben tárolt élelmiszer (pl. dió, mogyoró) kevésbé hajlamos az avasodásra, mint ha ugyanezeket befőttes üvegben próbáljuk tárolni.

ételtárolás csatos üvegben

20.) Papír törlőkendők helyett használj inkább pamut konyharuhákat, mosható törlőkendőket!

Pénz- és szemétspórolás egy csapásra.

21.) Műanyag fogselymek helyett válaszd a természetes összetételű, komposztálható alternatívát.

Tudtad, hogy a legtöbb bolti fogselyem műanyag alapú, és a műanyag fogkefékhez hasonlóan nem hasznosíthatóak, csak a kommunális kukába dobhatóak?
Válassz helyettük inkább 100% lebomló, vegyszermentes, természetes fogselymet. Anyaga ízesítés nélküli, méhviasszal bevont természetes selyem. Ráadásul puhább, mint a műanyagból készült fogselyem, így érzékeny ínyűek is használhatják.
Ha szeretnél hozzá újratölthető tokot használni, ez a bükkfa fogselyem tároló nagy kedvenced lesz hosszú évekre.

22.) Mindenféle takarításhoz használt vegyszer helyett választhatsz környezetbarát, olcsó alternatívákat.

Ilyen például a mosószóda, szódabikarbóna és a citromsav (vagy az ecet).
Ajánlott cikk a témában: Vegyszermentes takarítás zero waste módra. Hogyan kezdd el?

szódabikarbóna takarításhoz

23.) A műanyag csomagolású samponok, tusfürdők, folyékony szappanok helyett szilárd változatok.

Használhatsz szilárd szappanokat (igen, még a hajad mosásához is), vagy egyéb alternatívákat (pl. szilárd sampont).

narancs szappan kézmosás fürdés

24.) Hajbalzsam helyett készíthetsz magadnak lenmagzselét.

1 evőkanál lenmagot forralj fel 1 dl vízben, majd szűrd le. A hajmosás végén, még a törülközőszáraz, de vizes hajvégeket kend be a zselével, és hagyd is rajta, ne mosd le. Vagy tehetsz egy próbát a szilárd samponos hajmosással. Az eddigi tapasztalatok alapján váll alá érő haj esetén 4-6 hónapig elég egyetlen kis kocka, és használatával elhagyhatóvá válnak a kiegészítő termékek, mint amilyen például a hajbalzsam.

25.) Kiválthatod a papír zsebkendőket textil alternatívákra.

Arra figyelj, hogy mindenképp pamutból legyenek. Kapcsolódó cikk a témában: Papír- vagy textil zsebkendő – Melyik a környezettudatosabb?

26.) Eldobható pelenka helyett használhatsz mosható alternatívát.

Nyugi, ez már nem ugyanaz, mint amivel 30 éve pelenkáztak!

27.) Műanyag ragasztószalagok helyett használj papír alapút.

Ezt a papír ragasztószalagot ráadásul még nyugodt szívvel szelektálhatod is.

papír ragasztószalag csomagoláshoz

28.) Az alufólia, a folpack és az egyszer használatos szalvéta alternatívája a méhviaszos kendő.

Frissen tartja az ételt, csomagolhatsz bele zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, pékárut, rágcsát, vagy lefedheted vele az edényeket, poharakat. Mosható, többször használható 100% természetes alternatíva, amit élettartama végén komposztálhatsz. Kezdésnek egy közepes méretű méhviaszos kendőt érdemes kipróbálnod.

méhviaszos kendőbe csomagolás

29.) Az ételek hűtőben való tárolását ne gondold túl.

Beteheted abban, amiben főzted (például egy tányérral lezárva), de áttöltheted csatos üvegekbe, vagy dobozokba is, így mindjárt nem kellett elővenned sem az alufóliát, sem a folpackot, de méhviaszos csomagolót sem kellett vásárolnod, vagy készítened erre a célra. Ha jól csinálod, a hulladékmentesség egyszerűsíti az életed, nem pedig bonyolítja!

30.) Választhatsz fa tollat cserélhető fém betéttel.

A természetes anyagból készült, hazai fa tollban hosszú évekig gyönyörködhetsz, csak a tollbetétet szükséges időnként cserélned (és szelektálnod).

fa toll cserélhető tollbetéttel

31.) A kiemelő filcek tökéletes alternatívái a színes ceruzák.

Ha neked is fontos, hogy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fákból készítsék a ceruzákat, akkor jó helyen jársz, nálunk csak ilyet találsz: színes ceruzák FSC fából.

32.) Műanyag fésűk helyett természetes, komposztálható alternatívák.

Mint például a ritka fogú fa fésű, vagy az utazáshoz is tökéletes kis méretű fa fésű.

fa fésű hajkefe

33.) A műanyag, vagy műanyag párnájú hajkefékre is találsz természetes, komposztálható alternatívát.

A fanyelű és természetes sörtéjű változatok között találsz növényi sörtés és vaddisznó sörtés hajkeféket is.

zero waste fa hajkefék

34.) A műanyag flakonos samponok zero waste alternatívájával, a szilárd samponnal érdemes tenned egy próbát.

Csak húzd végig a szilárd sampont finoman a nedves hajadon, majd a képződött habbal mosd meg ugyanúgy, ahogy a folyékony samponokkal szoktad. Használata után nincs szükség ecetes, vagy citromsavas öblítésre, mint a samponszappanok esetében. Egy darab szilárd sampon átlagosan két flakon folyékony samponnak felel meg.
Ha nem tudsz választani a sokféle lehetőség közül, ez a cikk segít eligazodni: Szilárd sampon vagy samponszappan – Melyiket válasszam?

szilárd sampon és samponszappanok zero waste hajmosáshoz

35.) Műanyag WC-kefe helyett is választhatsz lebomló alternatívákat.

Például a fanyelű és természetes sörtéjű lehetőségek közül a kókuszrost sörtéjű wc-kefét, vagy a peremtisztítós, disznósörtés változatot.

36.) Sminkek terén találhatsz bio, natúr, állatokon nem tesztelt természetes alternatívákat.

A legjobbak csomagolása újratölthető, vagy komposztálható, esetleg szelektálható. Csomagolás, összetétel és ár szempontjából szerintem a BoHo bio sminktermékei verhetetlenek.

hulladékmentes sminkelés boho bio rúzsok

37.) A műanyag tubusos naptejek és napozás utáni balzsamok helyett választhatsz üveg csomagolású, újratölthető és ráadásul természetes összetevőkből álló alternatívát is!

Keresd nálunk a napozó krémet és a napozás utáni balzsamot.

napozó krém természetes

38.) Az állatszőrök és koszok eltávolításához is használhatsz komposztálható és szelektálható anyagokból álló eszközt.

Ez a mosható szöszkefe, ami tartós alternatívát kínál. Kedvenced ápolásához pedig használhatod a Kedvenc szappant és a mancsápoló krémet is.

mosható szöszkefe állatszőr

39.) Mesterséges illatok helyett frissítsd otthonod levegőjét természetes illóolajokkal.

Személyes kedvencem a narancs illóolaj, ami roppant kellemes légkört teremt. Ha éberségre vágyom, fodormentát párologtatok, nyugtató célzattal, vagy akár a szekrényekbe molyok ellen pedig levendulát csepegtetek. Takarításhoz pedig ott a verhetetlen gombaölő teafa illóolaj.

40.) A műanyag csomagolású dezodorok és stiftek helyett választhatsz természetes, bőrbarát alternatívákat.

Az alumínium mentes krémdezodorokat alumínium, vagy üveg csomagolásban találod meg nálunk. Találsz citromfüves, levendulás, vagy akár teljesen illatmentes változatokat is. Ha erősen izzadós vagy, válassz inkább szódabikarbónát is tartalmazó dezodort.

természetes krémdezodor

41.) A műanyag ruhaszárító csipeszek helyett fa.

A fából készült ruhacsipeszek hulladékmentes alternatívát jelentenek, hiszen teljesen a körforgás részévé válnak hulladékká válásuk után: komposztálhatóak, a fém részek pedig szelektíven gyűjthetőek.

fa ruhacsipesz

42.) Műanyag szappantartó helyett körforgásban tartható fém.

Az utazáshoz is használható fém szappantartó tökéletes alternatívát nyújthat, otthoni használatra pedig a kerámia változatdíszítheti a fürdődet.

fém szappantartó utazáshoz

43.) A műanyag körömkefék helyett fa.

A természetes sörtéjű fa körömkefe hosszú évekig hű társad lesz a fürdőben, csak arra ügyelj, hogy ne ázzon vízben.

fa körömkefe természetes sörtével

44.) Műanyag seprűk helyett választhatsz fanyelű, természetes sörtéjűt.

45.) A takarításhoz használt mikroszálas kendők helyett választhatod a természetes eszközöket.

Például a kiszuperált pamut pólókat, vagy akár a luffából készült szivacsot is.

luffa szivacs takarításhoz

46.) Ne dőlj be a mikroszálas törlőkendők zöldrefestésének!

Azt állítják, hogy környezetbarát termékről van szó azért, mert nem kell hozzá vegyszer, csak víz. Szerinted az környezetbarát, amiből folyamatosan szakadoznak le a mikroszálak, miközben tökéletes alternatívájaként használható egy pamut rongy is és a már említett környezetbarát tisztítószerek (mosószódaszódabikarbónacitromsav)?

47.) Akár az olyan részletekre is ügyelhetsz, mint a műanyag légycsapók.

Szinte mindenből létezik már tartós, természetes anyagokból készült alternatíva, ez esetbe például a fanyelű, bőrből készült légycsapó.

48.) Ha használsz mosogatógépet, dönts a könnyen lebomló, természetes tabletták mellett.

A legtöb mosogatógép tabletta tartalmaz a vízi élővilágot feleslegesen terhelő mosóaktív vegyületeket. Ha neked sem mindegy, mivel terheled a környezeted, illetve milyen anyagok jutnak a szervezetedbe, tégy egy próbát a hazai, természetes összetételű mosogatógép porral.

49.) Ha fontos, hogy egyből látható legyen az eladó számára, mit vásároltál a vászonzsákodba, használj átlátszó, hálós vászonzsákot

Ha méltányos kereskedelemből származó és GOTS tanúsítvánnyal rendelkező biopamut hálós vászonzsákot keresel, azt ide kattintva találod.

hálós vászonzsák

50.) A szintetikus szakáll- és bajuszkefék hulladékmentes alternatívája a fanyelű és természetes sörtéjű.

Szakállkeféből találsz körtefa fogantyús, illetve bükkfás, bajusz formájú változatot is.

51.) Ha van a közeledben lehetőség arra, hogy kimérve vásárold a tejet, vagy egyéb italt, vigyél magaddal egy szélesebb szájú üvegpalackot.

52.) A műanyag üvegmosók helyett használhatsz természetes, szelektálható alternatívákat.

Az L méretű üvegmosó például a legtöbb palackhoz ideális lehet, de azért ellenőrizd a méreteket a leírásban mindenképp. Nekem nagy kedvencem a tejesüveg-mosókefe, amit a masszív fa nyél miatt sokkal jobban szeretek használni.

tejesüveg mosókefe fa nyéllel

53.) Használsz kefét a zöldségek és gyümölcsök tisztításához? Ez az eszközöd is lehet 100% komposztálható.

Például ezzel a zöldség- és gyümölcstisztító kefével.

zöldség és gyümölcstisztító kefe

54.) Készíthetsz magadnak otthon krémparfümöt olyan illatokkal, amilyenekkel szeretnéd.

Ehhez ide kattintva találsz egy könnyű receptet, amihez illóolajokra (például citrom, levendula illóolaj), illetve jojoba, vagy mandula olajra is szükséged is lesz.

55.) Ha szoktál csomagolni (például ajándékokat), a műanyag ragasztószalag helyett használhatsz lenzsinórt a csomag lezárásához.

Ehhez választhatsz a piros-fehér, a zöld-natúr, illetve az egyszerű fehér színű lenzsinór közül.

ajándékcsomagolás lenzsinórral

+1.) Ha érdekelnek további egyszerű lépések,

amelyek segítségével egyre kevesebb szemeted keletkezik a hétköznapokban, iratkozz fel az ingyenes 30 napos hulladékmentes kihívásra!

30 napos hulladékmentes kihívás
0 0 votes
Article Rating