Azt vallom, hogy a valódi „zero waste” nem ott kezdődik, hogy beszerzünk új tárgyakat, hanem ott, hogy elfelejtjük a pazarlást és a szükségleteinkre koncentrálunk az igényeink mértéktelen hajszolása helyett. Mégis, kétségtelen tény, hogy vannak kézzel fogható fizikai tárgyak, amik nagyban hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy kevesebb szemét kerüljön a kommunális kukába – csupán annak köszönhetően, hogy inkább azokat használjuk az eldobhatóak helyett.

Most ezeket a környezettudatos alternatívákat szedtem össze neked, hogy egy helyen megtalálhasd azokat. (Ha úgy érzed hiányzik valami, írj bátran! 😉 )

 

1, Műanyag zacskó helyett vászontáska.
A műanyagok egyik fő szépséghibája, hogy sosem fognak igazán lebomlani, csak egyre kisebb részekre aprózódni. Az, hogy kőolajra van szükség a folyamatos és egyre nagyobb igényű előállításukhoz pedig csak olaj a tűzre amellett, hogy nem tudjuk biztosan milyen közvetlen egészségkárosító hatásuk lehet, a kutatók vizsgálják a kérdést.
A vászontáska ezzel szemben rengetegszer használható, gépben a ruhákkal együtt mosható, hulladékká válása esetén pedig hasznosítható. Tegyél be minden táskádba egyet és nem lesz gondod többé azzal, ha egy váratlan helyzetben szükséged lenne rá!

 

 

2, Ha szoktál inni elviteles, illetve automatás kávékat, érdemes beszerezned egy saját poharat erre a célra.
Mivel a kávé jellemzően forrón kerül a pohárba, ezért ha üvegpoharat választasz, jobb, ha az borosszilikát üvegből készül (jobban bírja a hő okozta strapát, mint egy sima befőttes üveg). Ilyenek például a KeepCup üvegpoharai is.

 

3, A PET-palackos üdítők helyett használj saját kulacsot!
Környezetvédelmi megfontolásból (az üveg értéknövelő újrahasznosítással, azaz ugyanolyan jó minőségben hasznosítható újból és újból üveggé) én a borosszilikát üvegkulacsok mellett teszem le a voksom, de találhatsz már fémből, vagy BPA nélküli műanyagból készült kulacsokat is.
Hogy hol töltsd újra? Először is ne félj a csapvíztől, Magyarországon jobban ellenőrzik, mint a legtöbb élelmiszert. Mosdókban, vasútállomásokon, ivócsapoknál, gyógyszertárakban újratöltheted vízzel, de a kávézókban sem kiabálnak le ha vizet kérsz, mert szomjas vagy (ha biztosra szeretnél menni, keresd a Refill kezdeményezéshez csatlakozott helyeket). Ha sehogyan sem tudod megoldani, térj be egy kávézóba vagy krimóba és kérj egy jó nagy pohár csap-, vagy szódavizet. Olcsóbban is fogsz kijönni így, mintha a boltban vásárolnád a csomagolt vizet.

 

4, Mosogatószivacs helyett komposztálható, cserélhető fejű mosogatókefét válassz!
Találsz már belőle lószőrös és növényi, fibrisz sörtéjűt is.

 

5, Mosogatásnál a dörzsi szivacsot is tökéletesen ki tudod váltani egy ráadásul hatékonyabb komposztálható eszközzel: a kókuszrostos, fanyelű mosogatókefével.
A mosogatáshoz használható eszközökről és alkalmazásukról erről a videóban beszéltem bővebben:

 

6, A zöldségesnél, pékségben használatos leheletvékony kisméretű műanyag zacskók helyett használj zsinóros vászonzsákokat! Ezekből is érdemes tartanod 1-2 darabot a táskádban (nem foglal sok helyet, ne aggódj), mert a legváratlanabb pillanatokban jöhetnek jól: például egy pogácsa, vagy szendvics vásárlásakor, de az is előfordulhat, hogy napközben ennél egy kis sósat.

 

7, A műanyag fogkefék helyett használhatsz 100%-ban komposztálható, fanyelű és természetes sörtéjű fogkefét is!
A fa fogkefe előnyeiről és hátrányairól olvashatsz bővebben is az oldalon.

 

8, Papírszalvéta helyett használhatsz textilből készült alternatívát és tarts egyet mindig a táskádban.
Nem csak arra a célra felel meg, hogy megtöröld vele a szád egy-egy étkezés után, én rendszeresen ki tudom váltani a használatával a papír tányérokat például melegszendvics, isler, vagy épp egy péksütemény vásárlásakor. Extrém példa, de egyszer még az olajos kezemet is ugyanebbe a szalvétába töröltem bele jobb híján (hazafelé leesett a biciklim lánca), marhaepeszappanos előkezeléssel gond nélkül ki tudtam mosni belőle a saját készítésű mosószeremmel is. Egy-egy túra alkalmával is jól jöhet a szendvicsek csomagolásához.

 

 

9, Eldobató műanyag borotvák helyett használj hagyományos fém borotvát cserélhető borotvapengékkel.
Ezek a pengék megfelelő körültekintéssel (csomagold kis papírba például) szintén szelektálhatóak.

 

10, Sminklemosó és arctisztító vattakorongok, illetve nedves törlőkendők helyett használj mosható arctisztító párnákat!
Arctisztításhoz és sminklemosáshoz is használhatsz szőlőmag-, jojoba- vagy mandulaolajat, amelyek egyúttal ápolják is a bőrödet. Csepegtess egy kevés olajat az arctisztító párnára, majd tisztítsd meg vele az arcodat, töröld le a sminkedet. A párnákat közvetlenül a használat után kézzel, de a ruhákkal együtt is kimoshatod a mosógépben.

 

11, A műanyag csomagolású sima WC-papírok helyett is lehet már papír csomagolású, újrahasznosított papírból készült alternatívát találni.
Saját tapasztalat alapján azt tanácsolom, hogy elsőre csak egyetlen gurigát vásárolj belőle, mert nem biztos, hogy beválik a családnak (akinek nem tetszik, azt mondja könnyen szakad és sokat kell belőle használnia, illetve zavaróan érdesebb). Egy próbát azért megér. A leghulladékmentesebb alternatíva a bidé, és/vagy a mosható textil használata, de ha úgy érzed erre nem állsz készen (részemről teljesen megértem), akkor se keseredj el, nem ezen fog múlni, láthatod, hogy milyen sok egyéb lehetőséged van még ezen felül is.

 

12, Szénsavas ásványvíz helyett csapvíz, tisztított víz vagy szódásszifon!

 

13, A műanyag szívószálak kiváltására a legkevesebb hulladékkal járó alternatíva, ha egyáltalán nem is használsz szívószálat 😉
Persze ha szükséged lenne mégis rá, találhatsz fémből, üvegből, bambuszból, de papírból készült alternatívákat is.

 

14, Kapszulás és mindenféle plusz kiegészítőket igénylő csodakávégép helyett a jó öreg kotyogós kávé.
Magyar készítésű, minden alkatrésze pótolható vagy javítható, és örök darab.

 

15, Tampon helyett intimkehely.
Nem csak hulladékmentes, hanem egészségkímélő és pénztárcabarát alternatíva is egyúttal. Fontos, hogy megfelelően válaszd ki az első intimtölcséredet, amihez találsz nálunk egy 4 lépéses útmutatót, itt kezdd!

 

16, Eldobható műanyag betét helyett mosható intimbetét.
Szintén környezet-, egészség- és pénztárcabarát alternatíva is egyszerre. Ide kattintva találsz róla több információt.

 

17, Műanyag evőeszközök helyett használj fém, vagy fa alternatívákat.
Szerezz be egy kanálgépet (igen, ennek ez a neve így: kanálgép), és tartsd mindig a táskádban. Így ha külső helyszínen étkezel és csak eldobható, műanyag evőeszközöket kínál az étkezde, akkor ott lesz kéznél és máris ennyivel kevesebb szemetet tudtál termelni. Használat után visszateheted az evőeszközöket a kanálgép szütyőjébe, de ha nincs ilyened, a nálad lévő textilszalvétába is csomagolhatod átmenetileg, míg haza nem érsz.

 

18, Az egyéb műanyag otthoni konyhai eszközök (műanyag „fa”kanalak, szilikon ecsetek, szedőkanalak, stb.) is választhatsz olyan alternatívát, amit élettartama végén szelektálhatsz, vagy komposztálhatsz (pl. fakanál, fém és bambusz, esetleg üveg eszközök).

 

 

19, A műanyag dobozok helyett használhatsz befőttes-, vagy csatos üvegeket.
Tapasztalatom szerint a csatos üvegekben tárolt élelmiszer (dió, mogyoró) kevésbé hajlamos az avasodásra, mint ha ugyanezeket befőttes üvegben próbáljuk tárolni.

 

20, Papír törlőkendők helyett használj inkább pamut konyharuhákat!
Pénz- és szemétspórolás egy csapásra, a konyharuhákat pedig a gép kimossa helyetted a ruhákkal együtt.

 

21, Rágógumi helyett (tudtad, hogy műanyagot rágcsálsz?) választhatsz természetes összetételű alternatívát, de állítólag az édesgyökér rágása is megfelelhet a célnak.

 

22, Mindenféle takarításhoz használt vegyszer helyett választhatsz környezetbarát, olcsó alternatívákat: mosószódát,