Szeretek a konyhában tevékenykedni és újdonságokat kipróbálni – legyen az étel vagy kozmetikum -, ami nagyon jól jött akkor is, amikor elkezdtem tudatosan csökkenteni a hulladéktermelésemet, mivel ha magamra főzök és készítek el minél több mindent, azzal sokkal könnyebben tudom egyúttal a hulladékmentes alapelveket is megvalósítani.

 

Mik ezek a hulladékmentes alapelvek?
A ’zero waste’ alapelvek abban segítenek, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a kommunális kukába úgy, hogy a fő célra, vagyis a megelőzésre koncentrálunk ahelyett, hogy a szelektív kuka tartalmát gyarapítanánk.
Ezek fontossági sorrendben:
1 – Utasítsd vissza, mondj nemet arra, amire nincs is szükséged.
2 – Csökkentsd a mennyiséget.
3 – Használd újra, amíg tudod.
4 – Javítsd meg, ha elromlott.
5 – Szelektáld, ha már nem tudod tovább használni.
6 – Komposztálj.

 

Ebből ugye máris kiderül, hogy a zero waste nem feltétlenül jelenti azt, hogy soha, semmilyen hulladékot nem termelünk. A hulladékmentesség valójában egy folyamatos törekvés arra, hogy minimalizáljuk a hulladék- illetve szeméttermelésünket. Ennek szellemében készítettem el a szaloncukrokat is karácsony alkalmából, és ennek segítségével tudsz te is priorizálni minden egyes vásárlás során.
Elsőként a zserbós szaloncukor elkészítését mutatom meg neked, amihez az alap receptet a nassolo.hu-n találtam.

 

Hozzávalók:

Darált dió
Baracklekvár
Jó minőségű étcsokoládé
Ízlés szerint porcukor
Csomagolóanyag

 

 

Hogyan szerezd be a hozzávalókat?

1, A diót egész, de pucolt formában a közeli zöldségesnél vásároltam saját edénybe. Vittem magammal egy befőttes üveget, amit az eladó tárázott a mérlegen, majd beleszedte a diót és visszatette a mérlegre az üveggel együtt. Így a dió vásárlása nem járt sem hulladéktermeléssel, sem plusz költséggel a csomagolásmentes vásárlás miatt.
Befőttes üveg helyett használhatsz bármilyen egyéb tiszta tároló eszközt is, például egy zárható vászonzsákot is.
Diót a piacokon, zöldségeseknél, őstermelőknél találhatsz csomagolás nélkül, néhány piacon akár darált formában is, a kimérős részlegnél.

2, Házi készítésű baracklekvárt használtam. Lekvárt csomagolás nélkül a piacokon találhatsz, viszont ha erre nincs lehetőséged, akkor törekedj arra, hogy a boltban olyan terméket emelj le a polcról, ami hazai előállítású és üvegbe csomagolt. Az üveget ezt követően sok célra felhasználhatod még, élettartama végén pedig szelektálható és újra ugyanolyan értékes üveggé alakítható.

3, A csokoládét csomagolás nélkül elsősorban piacok kimérős részlegein találhatod meg, arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a kakaótartalma és ha lehetséges, ne tartalmazzon pálmaolajat. Boltokban arra tudsz törekedni a kakaótartalom és a pálmaolajmentességen túl, hogy a csomagolása minél hulladékszegényebb legyen. Ha teheted, válassz a műanyag helyett papír csomagolásút, majd szelektáld. (Továbbá ha van méltányos kereskedelemből – fair trade logóval ellátott – csokoládé, és megteheted, azt vásárold meg inkább).

4, A cukor szerintem teljesen elhagyható, én nem használtam, így jár a legkevesebb hulladékkal 😉 , de ez persze függ a baracklekvár minőségétől. Ha úgy érzed szükséged van rá, a csomagolását szelektálhatod, de helyettesítheted is akár mézzel, amit a mézestől újratölthető üveg csomagolásban tudsz beszerezni.

5, Csomagolóanyagnak én selyempapírt használok, amit a közeli kézműves boltból szerzek be. Ha több különböző ízesítésű szaloncukrot készítek, akkor annyi féle színű selyempapírt vásárolok, ahány féle szaloncukor készül.

 

Mekkora mennyiségre van szükség?

Kb. 10 dkg darált dióból lesz 10-15 darab szaloncukor, ehhez viszonyítva tudod eldönteni, hogy neked mekkora mennyiségre lesz szükséged.

 

Így készítsd el!

 

Ha egész diót vettél, akkor azt elsőként daráld le.

 

Keverd hozzá lassan, óvatosan adagolva a baracklekvárt (ha cukrot is használsz, azt is ennél a fázisnál add hozzá).

 

Akkor lesz kész a masszád, amikor összeáll, egyben marad, könnyen tudod formázni és egyúttal finom is az íze.

 

Ekkor fogj egy kisebb lábast, tölts bele kevés vizet, majd ebbe állíts bele egy szélesebb szájú edényt (lehet befőttes üveg is), amiben fel fogod olvasztani a csokoládé 2/3-át.

 

Kis lángon gyújts be a lábas alatt, és amíg a csokoládé darabok elkezdenek felolvadni a vízfürdőben, formázd meg a leendő szaloncukrokat. A legjobb, ha ovális formára törekszel.

 

Közben kevergesd a csokoládét, majd amikor teljesen elolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a maradék 1/3-ot is.

 

Folyamatosan keverd tovább a csokoládét, hogy minél előbb felolvadjon az egész.

 

Amikor ezzel megvagy, készíts be a felolvadt csokoládé mellé egy tálcát, amire a kész, csokimázzal bevont szaloncukrok kerülnek majd rá. A tálcára nem szükséges sütőpapírt tenned (kivétel, ha tökéletes kinézetű, már-már művészi szaloncukrok készítésére törekszel, de ez esetben minden bizonnyal van bonbon formád és hőmérőd is, itt ilyenekkel most nem huncutkodunk).

 

Két villa segítségével vond be csokimázzal a korábban már megformált ovális diós-lekváros masszákat. Ha a csokoládé közben elkezdene megszilárdulni, kicsit kezdd el újból melegíteni a vizet és kevergetni a csokoládét.

 

A csokimázzal bevont kész szaloncukrokat tedd be a hűtőbe, hogy minél előbb megszilárduljon a csokoládé.

 

De vigyázz, hogy ne hagyd ott túl sokáig, mert rá fognak járni! 😉 A hűtőből kivéve úgy tudod maradéktalanul levenni az egyes darabokat a tálcáról, ha hagyod kicsit felengedni a csokoládét.

 

Végül selyempapírba csomagolva az egyes darabokat kész is van (a cukor két végén a papírt ellentétes irányba csavarva jön létre ez a forma).

 

A fára ezután szalaggal, zsinórral, vagy fém szaloncukor akasztóval tudod fellógatni az egyes darabokat.

FONTOS! A zserbós szaloncukor nem áll el sokáig szobahőmérsékleten, hamar meg tud romlani! Ezért amíg csak lehet, hűtőben tárold, a fáról pedig ezeket csemegézzétek le leghamarabb, 1-3 napon belül!

 

Hogyan készítheted el még ennél is kevesebb hulladékkal?
A fára horgolt, vagy varrt szaloncukor díszeket tegyél, az ehető változatokat pedig ne csomagold be 😉

 

További szaloncukor recepteket itt találsz:
Marcipános
Tejkaramellás
Kókuszos

 

Hulladékmentes tárgyi ajándékötleteket keresel?
Ide kattintva találsz néhány tippet!

 

0 0 votes
Article Rating