A szaloncukrok házi elkészítésének sorozatát a zserbós recepttel kezdtem a legutóbb, ahol azok a hulladékmentes alapelvek is kifejtésre kerültek röviden, amik irányt mutatnak ahhoz, hogyan készítheted el ezeket az édességeket minél kevesebb hulladék, illetve szemét termelésével. A kókuszos szaloncukor alap receptjét ezúton is a nassolo.hu-ról vettem kölcsön.

 

Hozzávalók:

Habtejszín – 125 ml
Vaníliás cukor – 4 dkg
Kókuszreszelék – 5 dkg
Jó minőségű étcsokoládé
Csomagolóanyag

Ebből a mennyiségből kézzel formázva kb. 10-15 darab szaloncukor készíthető el.

 

Hogyan szerezd be a hozzávalókat?

1, A habtejszínt tudtommal esélytelen csomagolás nélkül beszerezni, ezért csak arra tudsz törekedni, hogy újrahasznosítható legyen a csomagolása. A legtöbb italos kartonba van csomagolva, amit várostól függően a papíros, vagy a műanyagos szelektív kukába szükséges kidobni, öblítést követően.

2, A vaníliás cukor csomagolását csak abban az esetben tudod elkerülni, ha magad készíted el azt otthon, ehhez azonban néhány hétre van szükség. Ha egy kiló cukorba beleteszel néhány vaníliarudat és a kikapart magokat, majd ezt néhány héten keresztül így tárolod egy légmentesen záródó edényben, annak eredményeként fogsz vaníliás cukrot kapni. Ez a “recept” nem csak pofonegyszerű, hanem egyúttal rendkívül költséghatékony is.

3, Kókuszreszeléket piacok kimérős részlegein tudsz beszerezni csomagolás nélkül, ennek híján maximum a szelektálás marad, mint végső mentsvár.

4, csokoládét csomagolás nélkül elsősorban piacok kimérős részlegein találhatod meg, arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a kakaótartalma és ha lehetséges, ne tartalmazzon pálmaolajat. Boltokban arra tudsz törekedni a kakaótartalom és a pálmaolajmentességen túl, hogy a csomagolása minél hulladékszegényebb legyen. Ha teheted, válassz a műanyag helyett papír csomagolásút, majd szelektáld. (Továbbá ha van méltányos kereskedelemből – fair trade logóval ellátott – csokoládé, és megteheted, azt vásárold meg inkább).

5, Csomagolóanyagnak én selyempapírt használok, amit a közeli kézműves boltból szerzek be. Ha több különböző ízesítésű szaloncukrot készítek, akkor annyi féle színű selyempapírt vásárolok, ahány féle szaloncukor készül.

 

Így készítsd el!

Add hozzá a tejszínhez a vaníliás cukrot és forrald fel folyamatos kevergetés mellett.

Ha felforrt, add hozzá a kókuszreszeléket és folyamatosan kevergesd tovább.

Addig melegítsd tovább folyamatos kevergetés mellett, amíg össze nem áll a kókuszos massza, fel nem szívja a nedvességet. Arra vigyázz, hogy az összes nedvesség azért ne tűnjön el, különben túl száraz lesz.

Ha összeállt a massza és magába szívta a nedvességet, hagyni kell kihűlni. Jobb, ha kiszeded a masszát egy másik edénybe, vagy egy tányérba, egyrészt mert így gyorsabban fog kihűlni, másrészt pedig abban az edényben, amiben készült könnyen odaéghet az alja. Ilyen időjárás esetén elősegítheted a hűtést azzal, ha a tányérra kiszedett kókuszos masszát kiteszed kicsit az ablakba hűsölni.

Miután kihűlt, formázd meg a leendő szaloncukrokat, érdemes az ovális alakra törekedned, majd tedd hűtőbe addig, amíg a csokoládé fel nem olvad.

Ekkor fogj egy kisebb lábast, tölts bele kevés vizet, majd ebbe állíts bele egy szélesebb szájú edényt (lehet befőttes üveg is), amiben fel fogod olvasztani a csokoládé 2/3-át.

Kis lángon gyújts be a lábas alatt, folyamatosan kevergesd a csokoládét, majd amikor teljesen elolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a maradék 1/3-ot is.

Folyamatosan keverd tovább a csokoládét, hogy minél előbb felolvadjon az egész.

Amikor ezzel megvagy, készíts be a felolvadt csokoládé mellé egy tálcát, amire a kész, csokimázzal bevont szaloncukrok kerülnek majd rá. A tálcára nem szükséges sütőpapírt tenned (kivétel, ha tökéletes kinézetű, már-már művészi szaloncukrok készítésére törekszel, de ez esetben minden bizonnyal van bonbon formád és hőmérőd is, itt ilyenekkel most nem huncutkodunk).

Két villa segítségével vond be csokimázzal a korábban már megformált ovális masszákat. Ha a csokoládé közben elkezdene megszilárdulni, kicsit kezdd el újból melegíteni a vizet és kevergetni a csokoládét.

A csokimázzal bevont kész szaloncukrokat tedd be a hűtőbe, hogy minél előbb megszilárduljon a csokoládé. A hűtőből kivéve úgy tudod maradéktalanul levenni az egyes darabokat a tálcáról, ha hagyod kicsit felengedni a csokoládét.

Végül selyempapírba csomagolva az egyes darabokat kész is van (a cukor két végén a papírt ellentétes irányba csavarva jön létre a kívánt forma). Becsomagolt szaloncukorra példát a zserbós recept végén találsz.

A fára ezután szalaggal, zsinórral, vagy fém szaloncukor akasztóval tudod fellógatni az egyes darabokat.

Hogyan készítheted el még ennél is kevesebb hulladékkal?
A fára horgolt, vagy varrt szaloncukor díszeket tegyél, az ehető változatokat pedig ne csomagold be ?

 

A zserbós szaloncukor receptjét itt találod, és hamarosan érkezik a marcipános valamint a tejkaramellás is!

 

0 0 votes
Article Rating