A szaloncukrok házi elkészítésének sorozatának legújabb tagja a vaníliás tejkaramella. Az iránymutató hulladékmentes alapelveket a zserbós receptnél találnod. Az alap recept a nassolo.hu-ról származik.

 

Hozzávalók:

Sűrített tej – 13 dkg
Cukor – 7 dkg
Méz – 3 dkg
Vaj – 4 dkg
Étkezési szódabikarbóna – 2 késhegynyi
Vaníliarúd – egy fél darab
Fehér csokoládé – 6 dkg
Jó minőségű étcsokoládé
Csomagolóanyag

 

Hogyan szerezd be a hozzávalókat?

1, Sűrített tejet kimérve még egyáltalán nem találtam, csak olyan csomagolásban, amit nem lehetett hasznosítani, kizárólag a kommunális kukába kerülhetett volna, ezért ezt házilag készítettem el.
Egy magas falú edénybe kimértem 3 dl házi tejet, 3 dkg vajat és 40 dkg cukrot. Kis lángon folyamatosan kavarva felolvasztottam a tejben a vajat és a cukrot, majd nagyobbra véve a lángot felforraltam az elegyet. Amikor felforrt ismét kis lángon folytattam (végig kavarni szükséges!!) addig, amíg el nem kezdett sűrűbbé válni (ez hosszú folyamat, de ha nem várod végig, folyós lesz a karamellád is), majd levettem a tűzről és hagytam kihűlni, néha megkeverve (eközben is sűrűsödik még).
(Ha máskor is szükséged van sűrített tejre, elkészítheted előre, hűtőben tárolva néhány napig eláll)

2, Sajnos kimérős cukorról sincs tudomásom, ehhez viszont könnyedén hozzá lehet jutni papír csomagolásban, ami ezután szelektálható.

3, A méz piacról, őstermelőtől, kifejezetten mézes boltból beszerezhető úgy, hogy az üveg csomagolását legközelebb visszaváltsák, jobb helyeken még be is számítják az újabb vásárlás értékébe.

4, A vaj piacokon, egyes tejes boltokban vagy őstermelőktől csomagolás nélkül beszerezhető, ennek híján arra törekedhetsz, hogy olyan csomagolásban szerezd be, amit később szelektálhatsz.

5, Szódabikarbónát papír csomagolásban tudsz beszerezni, ami azután szelektálható. Törekedj arra, hogy nagyobb mennyiséget vásárolj belőle, így arányosan kevesebb csomagolóanyaggal jár a használata.

6, Vaníliarudat piacok kimérős részlegein találhatsz csomagolás nélkül, a boltban kapható csomagolása általában még csak nem is szelektálható. A vaníliarúd kikapart magjaira lesz majd szükséged, a héjat komposztálhatod.

7, A fehér csokoládét csomagolás nélkül elsősorban piacok kimérős részlegein találhatod meg. Boltokban arra tudsz törekedni, hogy ne tartalmazzon pálmaolajat és a csomagolása minél hulladékszegényebb legyen. Ha teheted, válassz a műanyag helyett papír csomagolásút, majd szelektáld.

8, Az étcsokoládét csomagolás nélkül elsősorban piacok kimérős részlegein találhatod meg, arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a kakaótartalma és ha lehetséges, ne tartalmazzon pálmaolajat. Boltokban arra tudsz törekedni a kakaótartalom és a pálmaolajmentességen túl, hogy a csomagolása minél hulladékszegényebb legyen. Ha teheted, válassz a műanyag helyett papír csomagolásút, majd szelektáld. (Továbbá ha van méltányos kereskedelemből – fair trade logóval ellátott – csokoládé, és megteheted, azt vásárold meg inkább).

9, Csomagolóanyagnak én selyempapírt használok, amit a közeli kézműves boltból szerzek be. Ha több különböző ízesítésű szaloncukrot készítek, akkor annyi féle színű selyempapírt vásárolok, ahány féle szaloncukor készül.

 

Így készítsd el!

Fogj egy magasabb falú edényt és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett olvaszd össze benne a sűrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat, a szódabikarbónát és a vaníliarúd magjait.

Addig keverd folyamatosan kis lángon, amíg össze nem olvad benne minden.

Ezt követően vedd egy kicsit nagyobbra a lángot, továbbra is folyamatosan kevergetve. Forrás közben kicsit meg fel fog jönni, ezért szükséges magasabb falú edényt használnod.

A massza idővel elkezd barnulni, ami természetes folyamat, a lényeg, hogy ne hagyd abba a kavarást. Kicsit sűrűbbé fog válni és elkezd majd újból összemenni, ekkor zárd el alatta a lángot.

Hagyd egy kicsit hűlni, és addig vedd elő a fehér csokoládét. Ha nem darabosat vásároltál, akkor vágd fel apróra, majd keverd a még meleg masszába.

Addig keverd a masszát, amíg a csokoládé el nem olvad és egységessé nem válik az egész. Ekkor már elég ragadós lesz.

Öntsd ki az edény tartalmát egy tálba, majd tedd a hűtőbe (néhány órára).

A hűtőből kivéve vágd fel kisebb kockákra a karamellt.

Formázd meg a leendő szaloncukrokat, érdemes az ovális alakra törekedned.

Ekkor fogj egy kisebb lábast, tölts bele kevés vizet, majd ebbe állíts bele egy szélesebb szájú edényt (lehet befőttes üveg is), amiben fel fogod olvasztani a csokoládé 2/3-át.

Kis lángon gyújts be a lábas alatt, folyamatosan kevergesd a csokoládét, majd amikor teljesen elolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a maradék 1/3-ot is.

Folyamatosan keverd tovább a csokoládét, hogy minél előbb felolvadjon az egész.

Amikor ezzel megvagy, készíts be a felolvadt csokoládé mellé egy tálcát, amire a kész, csokimázzal bevont szaloncukrok kerülnek majd rá. A tálcára nem szükséges sütőpapírt tenned (kivétel, ha tökéletes kinézetű, már-már művészi szaloncukrok készítésére törekszel, de ez esetben minden bizonnyal van bonbon formád és hőmérőd is, itt ilyenekkel most nem huncutkodunk).

Két villa segítségével vond be csokimázzal a korábban már megformált ovális masszákat. Ha a csokoládé közben elkezdene megszilárdulni, kicsit kezdd el újból melegíteni a vizet és kevergetni a csokoládét.

A csokimázzal bevont kész szaloncukrokat tedd be a hűtőbe, hogy minél előbb megszilárduljon a csokoládé. A hűtőből kivéve úgy tudod maradéktalanul levenni az egyes darabokat a tálcáról, ha hagyod kicsit felengedni a csokoládét.
Végül selyempapírba csomagolva az egyes darabokat kész is van (a cukor két végén a papírt ellentétes irányba csavarva jön létre a kívánt forma). Becsomagolt szaloncukorra példát a zserbós recept végén találsz.

A fára ezután szalaggal, zsinórral, vagy fém szaloncukor akasztóval tudod fellógatni az egyes darabokat.

Hogyan készítheted el még ennél is kevesebb hulladékkal?
A fára horgolt, vagy varrt szaloncukor díszeket tegyél, az ehető változatokat pedig ne csomagold be 😉

További szaloncukor recepteket itt találsz:
Zserbós
Marcipános
Kókuszos

 

0 0 votes
Article Rating