Akár már benne vagy a hulladékcsökkentés sűrűjében, akár csak most kezdesz bele, felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyire komplex a Hulladékmentes Életmód online tanfolyam. Eszterben is ez a kérdés merült fel, ebben a cikkben pedig alaposan kifejtem a válaszomat.

„Az lenne a kérdésem, hogy a Hulladékmentes Életmód online tanfolyam mennyire megy bele az elméleti háttérbe?
Mert én úgy érzem, hogy a hétköznapokban felmerülő praktikákat nagyrészt már elsajátítottam, viszont szeretnék többet tudni a miértekről, hogy másoknak is meg tudjam indokolni a döntéseimet.
Szóval nem annyira maguk a módszerek, inkább a mögöttük rejlő okok érdekelnek, pl. hogy pontosan mi történik a szelektívbe került hulladékkal, kiválogatja-e valaki, jobbak-e a házilag készített tisztítószerek, ha szintén műanyag zacskóban veszem őket, vagy számszerűen mennyi energiát spórolunk az újrahasználatos csomagolásokkal, és hova vezet mindez hosszú távon (pl. gazdasági, ökológiai szempontokból)?
Ezekre mennyire tér ki a tanfolyam? Érdemes belevágnom ez alapján?”

– kérdezte Kun Eszter.

 

A tanfolyam során mélyen elmerülünk az elméleti és szakmai háttérben, arra alapozva építjük fel az egész rendszert.
Félned azért nem kell, nem a végtelen fejtágítás, a szakemberré képzés a cél, azonban azt gondolom, hogy aki komolyan veszi a hulladékcsökkentést, annak megfelelő körültekintéssel szükséges belevágnia, és nem nélkülözheti azt a háttértudást, amit a tanfolyam anyaga biztosít ehhez.

Hogy miért?
Mert módszereket youtube videókból, blogokból is lehet tanulni.
Kellő türelemmel és rengeteg időráfordítással azt is ki lehet kísérletezni, hogy a kismillió hétköznapi praktika közül melyek azok, amik Neked is beválhatnak.
Ezen az úton autodidakta módon elérheted, hogy kevesebb szemetet termelj a háztartásodban.
Ez azonban még nem jelenti azt, hogy valóban környezettudatosabb életvitelt folytatsz.

Ettől még nem fogod ismerni azokat az alapvető információkat és összefüggéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ne csak hulladékmentesíts, hanem tudatosan is tedd mindezt.
Így például ha nem szeretnéd, hogy bármit eladhassanak neked szimplán azoknak a címkéknek a használatával, hogy „környezettudatos”, „környezetbarát”, „fenntartható”, „öko”, ésatöbbi, akkor itt a helyed.

A tanfolyam sokat segít abban, hogy tudatos fogyasztóvá válhass, akit már nem lehet irányítani, mert tudja mi a dörgés.
Nem fogsz bedőlni az ál-környezetbarát termékeknek, magyarázatoknak, marketing dumáknak.
Meg tudod válaszolni nem csak az ismerősöknek, hanem magadnak is, hogy mit miért teszel, meg tudod indokolni a döntéseidet.

Elkezded átlátni az összefüggéseket. Azokat az összefüggéseket, amikhez hosszú hónapokig kellene olvasnod, utánajárnod és megítélned, hogy egyáltalán megbízható forrásokból próbálsz-e kiindulni.
Itt a lényegre szorítkozva, szakzsargon nélkül egyben, egy helyen megtalálod mindezt, egy jól átgondolt tematika mentén.

Tudni fogod a pontos választ arra, hogy mi történik a szelektív gyűjtés után, miért téves az a hit, hogy a tartós és mosható alternatívák vízpazarlóak lennének, miért jobb elkerülni bizonyos összetevőket a kozmetikumokban és konkrétan melyek ezek, látni fogod a gazdasági és ökológiai összefüggéseket és következményeket, és még rengeteg egyéb téma, kérdés, kétely tisztázására sor kerül.

Egészen konkrétan az első 6 lecke szinte semmi egyébről sem szól, csak elméletről (összesen 23 lecke van). Egyes leckék hossza ezek közül majd’ 1 óra.
Ha eddig követtél, akkor tudod: nem azért 1 óra, mert húzom az időt, hanem azért, mert tényleg ennyi kraft van egy-egy témában, és ennél sűrűbben, rövidebben nem érdemes átadni azt.

Aztán belecsapunk a konkrétumokba, a gyakorlatba, de nem amolyan kis egyszerű, 1×1 szinten.
Szinte mindegyik lecke azzal kezdődik, hogy az adott témakör szakmai, elméleti hátterét átvesszük, a leglényegesebb elemekre szorítkozva, de sokszor ajánlok további forrásokat is a témában (online anyagokat, dokumentumfilmeket, stb.).

Így például kitérünk az élelmiszerhulladék kérdéskörére, a fast fashionre, a húsfogyasztásra, a közlekedésre, a vegyszermentesség konkrét okaira, és még számos egyéb kapcsolódó környezetvédelmi témára is.
Viszont mivel ez egy életmódváltást is igényel, így ezek a témakörök sem maradnak ki a tanfolyamból: így például konkrétan átvesszük, hogyan tudod eredményesem megváltoztatni a szokásaidat, vagy hogy miképp beszélj erről az egészről másokkal, akár az egészen agresszív, elutasító emberekkel is.

Bizonyos leckék önmagukban állva, töményen összefoglalják mindazt a tudást és módszert, ami másnál egy teljes 2 hónapos tanfolyami anyagot ölel fel (tudom, mert részt vettem rajtuk).

Itt nincs rizsa, nem youtube videó-szintű leckékről van szó, nem olyan egyszerű kis utasításokról, hogy mit mivel cserélj le, egy szóval: ez nem csillámpóniképző, hanem valódi tananyag.

A tanfolyamra itt tudsz jelentkezni: https://korforras.hu/tanfolyam/hulladekmentes-haztartas/

0 0 votes
Article Rating