Három éve használok fa fogkefét, és megközelítőleg két éve gyűjtöm a vásárlói tapasztalatokat is ennek használatával kapcsolatosan, ezért úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy összefoglaljam mind az előnyeit, mind pedig a hátrányait.
Összességében elmondható, hogy az egyes nézőpontok, tapasztalati meglátások vegyesek, ezért ami valakinél hátrányként jelentkezik, az másnál előnyként is megfogalmazódhat, de ezekre az esetekre is kitérek.

 

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miről is van szó pontosan!
A fa fogkefe bükkfából készült nyele európai fenntartható erdőgazdálkodásból származik, sörtéi pedig egy hosszúszőrű disznófajta sterilizált, megtisztított sörtéiből készülnek. Ezek a sörték a húsipari feldolgozás során felesleges melléktermékként, vagyis hulladékként keletkeznek, amit a fogkefe és egyéb természetes sörtéjű kefék készítése során hasznosítanak újra. Az általam használt és ajánlott fa fogkefét egy német családi vállalkozás, a Redecker készíti. Ennek fontos megkülönböztető jegye a nyélen szereplő Naturborsten felirat (jelentése: természetes sörte), aminek okát itt találod:

A fa fogkefe funkcióját tekintve ugyanarra jó, mint a műanyag fogkefék, vagyis, hogy fogat moss vele. A műanyag társak alapanyagához kőolajra van szükség (mint minden műanyaghoz), a fa fogkefe alapanyagai azonban természetesek. Élettartamuk végén a műanyag fogkefék kizárólag kommunális kukába kerülhetnek, míg a fa fogkefe 100%-ban hasznosítható komposztálással, így tökéletes hulladékmentes alternatívát kínál.

 

 

Pro-kontra lista 1., avagy mi szól a fa fogkefe mellett, s ellen környezeti szempontból

 

Európai fenntartható fából készül, nem pedig kínai bambuszból
A műanyag fogkefék környezetbarát alternatívájaként gyakran emlegetik a bambusz fogkeféket. Először is tisztázzuk: az, hogy valami környezetbarát-e vagy sem, erősen relatív, ezt helyesebb inkább viszonyítási alapként használni. Kétségtelen, hogy bizonyos szempontból vizsgálva a bambuszból készült fogkefék környezetkímélőbb alternatívát nyújthatnak (hiszen például komposztálható a nyelük), ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy az, hogy valami természetes, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor környezetbarát is lenne egyúttal.
Bár a bambusz és termesztése számos olyan pozitív sajátossággal rendelkezik, amivel méltán kiérdemelhetné a környezetbarát címkét, ezek a pozitív tulajdonságok azonban jelentősen vesztettek előnyeikből az elmúlt évtizedek során, elsősorban az őrülten növekvő fogyasztói igények következtében. A globális fogyasztói igényekre válaszul Kína elkezdte ösztönözni a bambusztermelést, aminek eredményeként megjelentek a monokultúrás bambuszültetvények. Ez önmagában még nem is lenne akkora probléma, hiszen köztudott, hogy a bambusz nagyon gyorsan nő és az ellenálló képessége is kimagasló, ezért termesztéséhez alapvetően nincs szükség hozamnövelő műtrágyákra, sem pedig növényvédőszerek használatára. A termelés és a profit azonban nagy úr, a monokultúrás termesztés pedig még egy olyan ellenálló növénynek sem kedvez, mint amilyen a bambusz. Egy olyan országban termesztve, amely egyébként is hadilábon áll a környezetvédelmi szabályozások terén, erősen kétségessé teszi a bambusz környezetbarát mivoltát.
Mindezek következtében, valamint a szállítással járó környezetterhelést figyelembe véve környezetbarátabb megoldást jelent, ha bambusz helyett minél közelebbről és fenntartható erdőgazdálkodásból származó eszközöket használunk, mint amilyen például a fa fogkefe is.

Állati sörtés, nem vegán
Kétségtelenül azt találom a fa fogkefe legnagyobb hátrányának környezetterhelési szempontból, hogy a sörtéi állati szőrből, és azon belül is a kínai húsipar melléktermékeként keletkező disznószőrből készülnek. Így a fogkefének ez a része távolról érkezik Európába, ugyanakkor ha nem hasznosítanák (nem csupán a fogkeféhez, hanem egyéb háztartási kefékhez is), akkor egyszerűen kidobásra kerülne.

Az ideális megoldás az lenne, ha létezne már olyan zero waste fogkefe, aminek a nyele minél közelebbről, fenntartható gazdálkodásból származna, növényi sörtékkel ellátva, ilyenről azonban nincs tudomásom (ha neked igen, ne habozz értesíteni róla! 🙂 ).

 

Ez azt jelenti, hogy a körforrás online boltjában sosem lesz majd bambusz fogkefe?
Anno azzal a céllal indítottam a webshopot, hogy ide csak a lehető legjobb eszközök kerüljenek be, mind funkcionális, mind környezeti és azon belül is elsősorban hulladékmentes szempontok szerint. Mint láthatod, tökéletesen környezetbarát terméket igen nehéz találni, ezért rangsorolni szükséges az ismert tényezők alapján. Ha elérhető lenne már a piacon olyan bambusz fogkefe, aminek a bambusz alapanyaga fenntartható gazdálkodásból származna, a sörtéi pedig növényi eredetűek lennének (ami nem egyenlő a növényi alapanyagból készülő „lebomló” műanyaggal!), valószínűleg megtalálható lenne a webshopban. Viszont amíg erre nincs kilátás, addig jobb híján arról igyekszem meggyőzni a gyártókat, hogy fejlesszenek ki olyan alternatívát, aminek az alapanyaga közeli és fenntartható gazdálkodásból származik, a sörtéje pedig növényi alapú.

 

 

Pro-kontra lista 2., avagy mi szól a fa fogkefe mellett, s ellen használati szempontból

 

Eleinte kemények a sörték, de hamar puhává, rugalmassá válnak
A kemény sörték bánthatják az ínyt, az erős súrolás pedig ezen felül roncsolhatja is, ezért ebből a szempontból mindenképp érdemes puha sörtéjű fogkefét használni. A célt, vagyis a fogak megtisztítását a lepedéktől egy puhább sörtéjű fogkefével is elérjük, ám tény, hogy ez egy újfajta fogmosási módszer elsajátítását igényli. Aki addig az erős, kemény fogsúroláshoz volt szokva, annak át kell állnia egy sokkal gyengédebb technikára, különben idő előtt tönkremennek, ziláltak lesznek a sörték. A fa fogkefe sörtéi eleinte kemények, ám a használat során fokozatosan puhábbá válnak. A folyamat gyorsítása érdekében érdemes az egyes fogmosások előtt meleg vízbe áztatni pár percig a fejet, illetve hogy egyik vásárlónkat idézzem, a következők szerint eljárni: „Nekem nagyon bevált, pedig érzékeny az ínyem, csak puha fogkeféket használok! Először az őrlők rágófelszínét mosom meg, így közben is puhul, mire az ínyekkel szomszédos részekhez érek, már puha. Persze ehhez jó technikával kell fogat mosni, nem szabad nagyon nyomni, mert az kárt tesz az ínyben, a fogkefe sörtéiben, sőt még a zománcnak is rossz.”
Összességében tehát, bár a fogak és az íny szempontjából előnyös a fa fogkefe sörtéinek puhasága, használati szempontból, amennyiben nem tud valaki átállni a gyengédebb fogmosásra, ez akár még hátrányként is megjelenhet.

A fogkefe fejének mérete
A fogkefe feje nagyobb, ezért akik addig is célzottan a kisebb fejű fogkeféket választották, nehézkesnek találják a használatát.

 

Segít, hogy alaposabban és elegendő ideig moss fogat
Pont a fentiek következtében (nagyobb fej, puha sörték) a fa fogkefe lényegében rákényszerít arra, hogy jobban odafigyelj arra, hogyan mosol fogat. A puhaság miatt óvatosabban dörzsölöd a fogakat (hogy ne menjenek hamar tönkre a sörték), a merevebb és nagyobb fej miatt pedig külön figyelsz arra, hogy a kisebb zugokat is megfelelően tisztán tartsd, így nem csak, hogy alaposabbá válik a fogmosásod, annak ideje is meghosszabbodik. (A fogorvosok szerint kb. két percig szükséges a fogmosást végeznünk)

 

Tisztítás, csere
Háromhavonta, vagy betegséget követően ajánlott a fogkefék cseréje, elsősorban az elszaporodó baktériumok, másodsorban pedig a sörték elhasználódása miatt. A sörték összekuszálódása, elhajlása következtében a fogkefe már nem tudja kellően megtisztítani a fogakat, ezért ebben az esetben mindenképp érdemes cserélni (így a fogkefe élettartamának hosszabbítása érdekében is előnyös, ha megtanulunk gyengéden fogat mosni), a baktériumok miatt és a csere helyett pedig megoldást nyújthat a fogkefe sörtéinek és fejének fertőtlenítése. Mivel a fertőtlenítés során akár vissza is maradhat valami az adott szerből, ezért kiemelten fontos, hogy még véletlenül se veszélyes, erősen maró anyagot használjunk e célra! Ennek kiküszöbölésére tökéletes és a háztartásban is megtalálható megoldásként az ecet alkalmazható (nyugi, nem leszel ecet szagú tőle): állítsd a fogkefét fejjel lefelé egy pohárba, öntsd fel tömény ecettel, majd hagyd így néhány órára. Öblítsd ki, hagyd megszáradni és használhatod tovább.

 

Összefoglalva: ha megtanulsz alaposan, kímélően fogat mosni és rendszeresen (minimum 3 havonta) fertőtleníted a fogkeféd, egy 100%-ban komposztálható fa fogkefe akár 10-12 hónapon keresztül is kiszolgálhat, amely így összességében még költséghatékony fogmosást is biztosíthat a számodra.

Fa fogkefét keresel?: ide kattintva találod

0 0 votes
Article Rating