Barion Pixel

A június 2-án megrendezésre kerülő SimpliCity Fesztivál a rend, a tudatosság, a harmónia, a felelősségvállalás rendezvénye, ahol nem mellesleg egy deka szemét sem termelődik. Az első fesztivál, ahol megtapasztalhatod, hogyan teheted teljesebbé az életed kevesebbel és hogyan legyél egyszerűen jól.

A fesztivál egyik főszervezőjével, Kocsis Dórával beszélgettünk.

 

Simplicity Fesztivál: a rend, a tudatosság, a harmónia, a felelősségvállalás rendezvénye. Miért épp ezek a fő hívószavak és mire számíthat az, aki részt vesz?

Ez a három szó testesíti meg szerintünk mindazt az érzést, amit mi a fesztivállal át szeretnénk adni és egyúttal a környezettudatos életmódhoz társítani. Egy olyan életmód lehetőségét bemutatni, ami az egyszerűségre, ökotudatosságra épül, és amelyben az egyszerűséget nem lemondásként, hanem felszabadító élményként éljük meg.
A harmóniát nehezen találhatjuk meg, ha elidegenedünk egymástól, a természettől, és saját belső ritmusunktól. Ennek szellemében lehet testidő, tudatos jelenlét workshopokon részt venni és gondolkodni azon, hogyan és miért fontos lassítani életünk ritmusán.
A tudatosság óriási jelentőséggel bír pénzügyeink és fogyasztási szokásaink tekintetében. A felelősségvállalás pedig nem csak saját magunk, hanem a jövő generáció iránt is megjelenik a fesztiválon. Több kifejezetten családosoknak szóló workshopunk lesz, az egyszerű gyerekszoba kialakításától egészen addig, hogy mit taníthatunk pici gyerekeinknek a pénzről.
Mindezek mellett lesz minimalista tereket bemutató kiállítás, saját fejlesztésű Simplicity társasjáték, ökopiactér, improvizációs színház és Imitation koncert is.

 

Miért döntöttetek úgy, hogy mindezek mellett még hulladékmentes is lesz a fesztivál?

Azzal, hogy az önként vállalt egyszerű életmóddal foglalkozó fesztiválunk még hulladékmentes is lesz, azt szeretnénk tudatosítani, hogy a minimalista életmóddal szorosan összefügg a hulladékcsökkentés. Hiszen minimalistaként a hulladékmentes életforma első lépését gyakoroljuk folyamatosan, a  felesleges dolgok visszautasítását. Legyen ez egy éppen divatos ruha vagy egy műanyag, reklámokkal teli csomagolást.
Környezetvédő szervezetként úgy éreztük nem is szervezhetünk máshogy. Azt pedig régóta szerettük volna kipróbálni, hogy lehetséges-e megszervezni úgy egy 300 fős, teljes napig tartó rendezvényt, hogy szinte egyáltalán nem hagyunk magunk után szemetet. Úgy gondoltuk, hogy egy fesztiválon, eldobható pohár, szívószál és műanyag villa nélkül is lehet szórakozni. Ezzel szeretnénk azt is bebizonyítani, hogy a fesztivál kultúrának nem szükségszerű része a hátrahagyott szeméthalom.

 

Ezt hogyan tervezitek megvalósítani?

Nem véletlenül választottuk a fesztivál helyszínéül A Grundot, hiszen a helyszín kulcsfontosságú a hulladékmentesség megvalósításához. Olyan helyet kerestünk, amit könnyű megközelíteni biciklivel, tömegközlekedéssel így is csökkentve az ide érkező résztvevők ökológiai lábnyomát, és ahol a vezetőség elkötelezett és vállalja a hulladékmentesítéssel járó kihívásokat, a napi megszokott működésben történő változtatásokat. Ebben pedig maximálisan jó partnerre találtunk A Grund vezetőségében. Már maga a helyszín is egy régi épület és városi tér „újrahasznosítása”.
Mivel sokaknak még új a hulladékmentes életmód, ezért #hulladékmenteshangolódás címmel kampányt indítottunk a Facebook oldalunkon a fesztivált megelőző 30 napban. Napi egy tippel segítjük a fesztiválra érkezőket.
A fesztiválon nem lesz például szemetes, karszalag, szórólap, szívószál, eldobható pohár és minimálisra csökkentjük az eldobható hulladék mennyiségét. Minden, fesztiválon megjelenő üzenetet, irányító táblát és programot a szórakozóhelyen keletkezett papír és fa hulladékból készítünk, résztvevőinktől pedig egy-két, talán még szokatlan, de egyszerű felkészülést kérünk.

 

 

Három fő témakörre épül a rendezvény, az időre, a pénzre és a tárgyakra. Ezek hogyan kapcsolódnak az önkéntes egyszerűséghez és kiknek ajánljátok az előadásokon, workshopokon való részvételt?

A fesztivál tervezésekor, azt tartottuk szem előtt, hogy egyrészt mi az a három fő téma, ami minket, mint szervezőket a program kialakításában tud fókuszálni egy ilyen tág területen, mint az egyszerűsítés. Másrészt a Messzelátó Egyesületben hiszünk abban, hogy a pénzünkkel és időnkkel is szavazunk és életmódunkon, fogyasztói szokásainkon múlik, hogy mekkora hatással vagyunk a környezetre. Ezek mellett a Minimalizmus- önkéntes egyszerűség facebook csoportban is szavazást indítottunk az első fesztivál lehetséges témáiról és erre a három témára szavaztak legtöbben.
Számomra ezt a három témát a legjobban, nagy kedvencem José Mujica, Uruguay egykori elnökének szavai foglalják össze: „Ha vásárolsz valamit, akkor nem a pénzeddel fizetsz, hanem életed azon óráival, amit azzal töltesz, amíg azt a pénzt elő tudod teremteni. Hogy aztán abból olyan dolgokat vásárolj, amire nincs szükséged.”
A fesztiválon való részvételt azoknak ajánljuk,
akik gyakran érzik úgy, hogy túl kevés az idejük és szeretnék több időt fordítani a számukra igazán fontos dolgokra, akik nem tudják hova folyik a pénzük vagy szeretnének kilépni a kényszerű fogyasztás mókuskerekéből. Illetve mindazoknak, akik szeretnének rendet tartani az otthonukban, akiknek rengeteg felesleges tárgyuk van, és akik gyakran elcsábulnak olyan dolgokra, amire végül nincs is szükségük.
Az előadások mellett például egyéni színtanácsadással is segítjük a résztvevők saját színpalettájának megismerését, amit azért tartunk fontosnak, mert gyakran csak azért kerülnek hozzánk felesleges ruhadarabok, mert nem tudjuk mi az a szín, ami kiemeli arcszínünket, személyiségünket, egyszerűen csak azt érezzük, hogy valami mégsem stimmel, mikor egy divatosnak ítélt ruhát felveszünk, így pedig csak textilhulladékot termelünk.

 

Joshua Becker szerint a minimalizmus főként a legértékesebb dolgok megtalálására fókuszál és minden mást eltüntet, ami elvonhatja ezekről a figyelmet. A fesztivál hogyan segít abban, hogy megtaláljuk ezeket a “legértékesebb dolgokat”?

Különböző workshopokon keresztül járhatják körbe a résztvevők azt, hogy mivel töltik az idejüket és mivel szeretnék, hol szaladnak el észrevétlenül a nap bizonyos órái, hogy az anyagi függetlenség nem abban áll, hogy nagyon sok pénzt keresünk, hanem megélhetési költségeink tudatosításában és hatékony leszorításában. De lesz olyan workshop is, amelynek eredményeképpen már a fesztivál estéjén 50 felesleges tárgytól szabadulhatunk meg és tudjuk is, hogy mit jelentettek számunkra.

 

 

A mai modern társadalmak okozta környezetterhelés 3 fő gócpontja a túlnépesedés, a túlfogyasztás és a pazarlás, minden környezetszennyezési forma ezekre vezethető vissza. Az önkéntes egyszerűségre való törekvés a problémák gyökerét fogja meg?

Mi azt gondoljuk, hogy igen. Mert a környezetszennyezés főleg a gondolkodásmódunk legmélyén és fogyasztási szokásainkban gyökerezik. Az egyszerűbb életmód pedig egy olyan tudatos választás, ami életünk minden területére kiterjed, így akár a gyermekvállalás, gyermeknevelés területére is, már csak abban az értelemben is, hogy az egy gyermek felnevelésével járó környezeti terhelést is csökkentheti (eldobható pelenka helyett mosható, temérdek mennyiségű játék helyett többfunkciós, kreatív alternatíván, számtalan iskola utáni program csökkentése).
Biztosan sokakkal megtörtént már, hogy egy nehéz nap után valami tárggyal vidították fel magukat. A túlfogyasztás általában abból adódik, hogy a kényszerű és szükségtelen vásárlással valamit pótolni szeretnénk. Az önként vállalt egyszerűbb életmódnak pedig elengedhetetlen eleme az önvizsgálat, önismeret vagyis, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi is az, amit tárgyakkal akarunk pótolni. 
A Minimalizmus című dokumentumfilmben Juliet Schor szociológus professzor szerintem egy nagyon érdekes jelenségre világít rá. Azt állítja, hogy éppen az a baj, hogy a szó igazi értelmében nem vagyunk elég materialisták 🙂 Nem vigyázunk eléggé a tárgyainkra, nem fűz hozzájuk különösebb kapcsolat, élmény, nem választjuk meg tudatosan mi az, ami hozzánk kerül. Gyakran olcsónak tűnő, rossz minőségű árut vásárolunk, ha elromlik, kidobjuk, lecseréljük újra, nem javítgatunk. Nagyon pazarlóan élünk.
A minimalista szemléletmód számos más értéket is magával hoz, amelynek nem csak gazdasági, hanem társadalmi hatásai lehetnek. Felértékelődik az emberléptékűség, közösségiség, a tanulás fontossága és megosztása, az odafigyelés, az elfogadás. Érzékennyé tesz minket saját tetteink következményeire és hatására egy távoli országban. Mert egyre inkább érdekel, hogy honnan is van az a ruha, amit leárazva megvettünk, mit támogatunk vele, mire szavazunk a pénzünkkel.

 

A minimalizmusra való törekvés egyik fontos lépcsőfoka, hogy szabaduljunk meg a felesleges tárgyaktól. Ez nem épp ellentétes a hulladékmentes törekvésekkel?

Ez egy sokszor felmerülő kérdés. Egyrészt alapvetően sajnos sokkal több tárgyat halmoztunk fel, birtoklunk, mint amennyire szükségünk van. Persze sok mindent ajándékba kaptunk örököltünk, de ez csak az elmúlt 20-30 évre igaz. Ha egy nagy selejtezés után a következő 20-30 évben csak minimális tárgy kerül hozzánk, akkor már sokat tettünk.
A hulladékmentesítés sem arról szól, hogy ha belekezdünk, akkor azonnal cseréljük le az összes műanyag dobozunkat üvegre és fémre, hanem a meglévőkre vigyázzunk, minél inkább növeljük meg az élettartamukat, és ha szükségünk van még bármire, akkor azt már tudatosan válasszuk meg (vegyünk használtat, műanyag helyett természetesen lebomló anyagot). A minimalizmus ugyan arról szól, hogy szabaduljunk azoktól a tárgyaktól, melyekre nincs szükségünk (ha lehet olyanok javára, akiknek szükségük van rá), de azt is mondja, hogy a legfontosabb, hogy ezután ne kerüljenek hozzánk felesleges tárgyak.
Mivel ez egy nagyon sarkalatos téma, a fesztiválon egy izgalmas kerekasztal beszélgetésen keressük a választ, hogy mi lehet a sorsa egy óriási szelektálási hullám után, számunkra már haszontalanná vált tárgyainknak és a szelektálást követően milyen tudatos döntést hozhatunk arról, hogy ezentúl olyan dolgok kerüljenek a háztartásunkba, melyekkel a lehető legkevesebb hulladékot termeljük.

 

 

Mivel foglalkoztok a Messzelátónál, ha épp nem fesztivált szerveztek?

Annak ellenére, hogy a fesztivál csak egy, ugyan kiemelt napja szemléletformáló tevékenységünknek az idei évünk nagyrészt a fesztiválra való felkészüléssel telt. Szerveztünk tematikus, beszélgetéssel egybekötött filmvetítéseket, kampányokat csinálunk (meztelen karácsony, műanyagmentes július) és Simply Living eszmecserék névvel workshop sorozatot indítottunk ahol az egyszerű életmód 1-1 témáját jártuk körül. Igyekszünk olyan színes programokat, kampányokat szervezni, ami a városlakók széles körét mozgatja meg. Rendezvényekre járunk szemléletformáló programjainkkal, amelyek közül talán a legismertebb a bringaturmixunk és ökoneszeszer workshopunk. De együttműködünk más civil szervezetekkel, idén például utcai társasjátékot fejlesztettünk.
Folyamatosan jövőképünk elérésén dolgozunk miszerint a Messzelátó hatása által boldogabb, tudatos, a döntéseikért, magukért felelősséget vállaló emberek fenntartható módon élnek a városokban. 

 

A SimpliCity Fesztivál oldalát itt, teljes programját pedig itt találod! Találkozunk ott?! 😉