Ma már rengeteg különböző intimtölcsér érhető el a piacon, amik nem csak árukban, színükben vagy épp formájukban, hanem keménységükben, magasságukban és számos egyéb szempont szerint is eltérnek egymástól.

Ekkora merítésből nehéz eldönteni, hogy melyik intimkelyhet is válaszd, főleg mert nem két filléres kiadásról beszélünk, ezért ebben a cikkben abban szeretnék segíteni neked, hogy könnyebben indulj neki az első menstruációs kelyhed kiválasztásának.

 

Ahhoz, hogy ki tudd választani a neked megfelelő intimkelyhet, 4 fő szempontot szükséges átgondolnod:

  1. Milyen magasan helyezkedik el a méhszájad?
  2. Mennyire erősek a menstruációs görcseid?
  3. Milyen erős a vérzésed?
  4. Milyen állapotú a hüvelyizomzatod?

 

1) Milyen magasan helyezkedik el a méhszájad?

Ez a legfontosabb mind közül, ezért ha biztosra szeretnél menni, a méhszájad magasságának vizsgálatát ne hagyd ki.
Ehhez moss alaposan kezet, majd kényelmesen ülve, vagy guggolva keresd meg a mutató-, vagy középső ujjaddal a méhszájad. Ha nem tudod, hogy mit kellene keresned, miből fogod tudni, hogy megvan-e, akkor most érintsd meg az orrod hegyét: ehhez hasonló lesz a méhnyak kitapintása, csak lesz a közepén egy apró pont is.

Amikor megtalálod a méhszájad, vizsgáld meg az ujjad: milyen mélyre kellett benyúlnod a hüvelyedbe, hogy kitapinthasd?

  • Ha az első ujjperced elegendő volt ehhez, akkor alacsonyan helyezkedik el a méhszájad.
  • Ha a másodikra is szükség volt, akkor inkább közepesen helyezkedik el.
  • Ha pedig mindhárom ujjpercedre, tehát a teljes ujjadra szükséged volt ehhez, akkor magasan.

Amennyiben közepes magasságban található meg a méhszájad, akkor szinte bármilyen magas kehely megfelelő lehet neked, ekkor van a legkönnyebb dolgod.

Viszont ha alacsonyan helyezkedik el, akkor arra érdemes figyelned, hogy olyan kelyhet válassz, aminek a magassága maximum 5 cm, aminek két fő oka van:

  1. Ha alacsonyan helyezkedik el a méhszájad, problémás lehet a felhelyezés, amennyiben magas kehellyel próbálkozol.
  2. Belelóghat a méhszájad, elvéve a kehely kapacitásának egy részét, emiatt gyakrabban szükséges ürítened.

Így például a Fleurcup kehely kis mérete a fogantyú nélkül 47 mm magas, tehát akár megfelelő is lehet. Ehhez nagy valószínűséggel le kell majd vágnod a fogantyúját, de találhatsz sokkal alacsonyabb kelyheket is.

Abban az esetben, ha magasan találtad meg a méhszájad, arra érdemes törekedned a kehely kiválasztása során, hogy az is magas, hosszúkásabb formájú legyen. Így könnyebben tudod majd kezelni, például ürítés során. Továbbá az segíthet, ha jól megfogható a szára és bordázott az alja a kehelynek, mivel ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebben ki tudd venni, könnyebben elérd.

 

2) Mennyire erősek a menstruációs görcseid?

Gondold át, hogy mennyire szoktál görcsölni a menstruációd során. Sokan tapasztalták már, hogy az eldobható betétek és tamponok elhagyásával a görcseik gyengülnek, vagy egyenesen meg is szűnnek, ez azonban nem biztosíték arra, hogy veled is pont így lesz.

Ha nagyon erős görcseid vannak, akkor érdemes figyelembe venned az intimkehely kiválasztása során azt a tényezőt, hogy ne legyen túl kemény anyagból a kehely, vagyis, hogy ne legyen túlságosan merev.

Viszont ha az első kelyhed választása előtt állsz éppen, akkor jobb, ha minimum egy közepesen merev intimtölcsérre esik a választásod. Még akkor is, ha nagyon erősen görcsölsz, mert minél keményebb a kehely, annál könnyebben fog kinyílni a hüvelyben. Ennek a technikájára rá kell érezni, meg kell szokni és tanulni (egy puhább kehellyel pedig nehezebb dolgod lenne).
Ha a görcsök a kehely használatával sem gyengülnek, akkor érdemes egy puhább fajta után nézned, az aktuálisat pedig kifőzést követően eladnod.

mennyivel olcsóbb az intimkehely mint a tampon vagy betét

3) Milyen erős a vérzésed?

Ez a menstruációs kehely kapacitása miatt fontos kérdés. Én például egy kisebb, illetve egy nagyobb kapacitású kelyhet is használok: a nagyobb kapacitásúra az erős napokon van szükség, így ritkábban szükséges annak ürítésével foglalkozni, míg a többi napon akár egész napra is bőven elegendő a kisebb kapacitású.

Vagyis nem az alapján kellene eldöntened, hogy a kisebb, vagy a nagyobb méretet választod-e, hogy elmúltál-e már 30 éves, vagy hogy szültél-e hüvelyi úton? Nem feltétlenül! Ha 30 alatt vagy és nem szültél még, akkor is lehet szükséged a nagyobb méretre (például erős vérzés esetén), de 30 év felett, két gyermek után is jó lehet neked a kisebb méretű kehely is, amennyiben edzed a hüvelyi izmokat, intimtornázol.

 

4) Milyen állapotú a hüvelyizomzatod?

Ez talán a legnehezebb kérdés mind közül, ha nem tudsz rá nagy hirtelen válaszolni, akkor nem veled van a gond. 🙂 Az intimkehely szempontjából azért fontos az izomzat állapota, mert ez az, ami a helyén tartja magát az eszközt.

Ha gyenge az izomzatod, akkor az nem tud a helyén maradni és emiatt szivárogni fog (elfolyik mellette a menstruációs vér). Ezen átmenetileg segíthet egy nagyobb méretű kehely használata, de valóban megoldani csak intimtornával tudod az izmok gyengeségét.

Mindezek (a méhszáj magassága, görcsök és vérzés erőssége, hüvelyizomzat állapota) ismeretében már sokkal bátrabban vághatsz bele az első menstruációs kelyhed kiválasztásába! Ami még kritikus fontosságú, hogy csak és kizárólag minőségi, minél tisztább orvosi szilikonból készült kelyhet válassz!

Itt a Körforráson a francia Fleurcup intimkelyhet találod, amire azért esett a választásom, mert:

  • platina tisztaságú orvosi szilikonból készül,
  • a könnyebb felhelyezés és kivétel érdekében külön bevonatot kapott,
  • bordázott az alja és a fogantyúja, segítve ezzel a kivételt,
  • a kis méret levágott szárral az alacsony méhszájúaknak is megfelelő lehet,
  • de a fogantyú meghagyásával magasabban fekvő méhnyak esetén is használható,
  • élettartama ~10 év.

További részleteket ide kattintva találsz róla: Menstruációs kehely

 

Valami nem volt érthető, további kérdések merültek fel benned? Írd meg hozzászólásban!

Alaposan tájékozódnál a hulladékmentes menstruáció lehetőségeiről, és szeretnéd tudni hogyan csináld jól?

Hallgasd meg az 1 órás előadásomat a témáról, kattints ide: Hulladékmentes menstruáció.

hulladékmentes menstruáció előadás
0 0 votes
Article Rating