A SimpliCity fesztivál Budapest első hulladékmentes rendezvényeként nem csak az önkéntes egyszerűség elvén keresztül, hanem a gyakorlati megvalósítás tekintetében is a hulladék minimalizálására fog törekedni. Hogy ez mit is jelent? Például azt, hogy nem lesznek szívószálak, karszalagok, szórólapok és egyéb egyszer használatos eszközök, de még kukák sem
Mivel tudjuk, hogy ez sok látogató számára első ránézésre nehéz terepnek tűnhet, ezért a fesztivált megelőző 30 nap során a szervezőkkel útjára indítottuk a hulladékmentes hangolódást: egyszerű tippekkel segítettük a résztvevőket, hogy tudják, mire (nem) számíthatnak majd.

Ezek az egyszerű ötletek, váltások azonban nem csak a fesztivál idején, hanem a hétköznapi életben is megállják a helyüket. Fogadd szeretettel a 30 napos hulladékmentes hangolódás összefoglalóját! 🙂

 

1, Tasakos cukor helyett cukorszóró!
Ha legközelebb kis tasakos cukrot kapsz a kávédhoz, kérdezz rá, hogy van-e inkább cukorszórójuk! Ezzel az apró kéréssel jelzed a hely felé, hogy kevesebb egyszer használatos, eldobható csomagolóanyagot használjanak! 

 

2, Köszönöm, nem kérek szívószálat!
Kezdd el még ma gyakorolni: köszönöm, szívószálat nem kérek! Ha mégis ragaszkodsz a szívószál használatához, szerezz be saját, tisztítható alternatívát!

 

3, Az eldobható tányérok kora lejárt!
Az egyszer használatos, eldobható műanyag tányérokkal rengeteg évszázadok alatt sem elbomló szemetet termelünk pillanatok leforgása alatt. Használd helyette a mosható textil szalvétádat, vagy hozz saját dobozt a kóstoláshoz!

 

4, Tarts a táskádban tartós evőeszközöket, hogy visszautasíthasd az eldobható műanyagokat!
Szerezz be saját kanálgépet (hordozható evőeszközkészletet) és tartsd mindig a táskádban! Kis helyen is elfér és sosem tudhatod előre, mikor jönne jól az egyszer használatos műanyag evőeszközök helyett!

 

5, Hordj magaddal vászonszatyrot és mondj nemet a műanyag zacskókra!
A vékony műanyag zacskók helyett használj zsinóros vászonzsákokat! Ezekbe vásárolhatsz péksüteményeket, zöldségeket-gyümölcsöket, de még olajos magvakat is szemét termelése nélkül!

 

6, Vigyél saját dobozt!
Szoktál kérni ételt elviteles csomagolásban? Legközelebb kérd a saját dobozodba!

 

7, Alufólia helyett textilszalvéta!
Mibe csomagolod a szendvicseket? Alufóliába, folpackba? Legközelebb próbáld meg textil szalvétába, vagy méhviaszos kendőbe csomagolni!

 

8, Használd a saját kulacsod!
Minek vásárolnál lényegében csomagolt csapvizet, ha az ingyen is folyik a csapból? Szerezz be egy saját kulacsot, töltsd meg vízzel és abból oltsd a szomjad! Ez nem csak hulladékmentes és környezetkímélő megoldás, hanem még pénztárcabarát is. 

 

9, Figyelj a termékek csomagolására!
Bevásárláskor válaszd a műanyagban szegény és újrahasználható, vagy szelektálható csomagolású termékeket (például műanyag palackos gyümölcslé helyett üveg csomagolásút), valamint utasítsd el a műanyag szatyrok használatát! 

 

10, “Azokon a napokon” is védd a környezeted!
Váltsd le az eldobható tamponokat és betéteket menstruációs kehelyre és mosható betétre! A környezeten túl az egészséged és a pénztárcád is meghálálja 😉 

 

11, Használj komposztálható fogkefét!
Tudtad, hogy hiába műanyag a fogkeféd, azt már nem lehet újrahasznosítani? Válts minél közelebbi helyről származó és komposztálható fogkefére!

 

12, Válaszd a meztelen termékeket!
Könnyedén lecsökkentheted a fürdőszobai műanyag csomagolások zömét: legközelebb a folyékony szappanok, tusfürdők, samponok helyett szilárd szappant vásárolj!

 

13, Kézmosás mindig, papírtörlő soha!
Kézmosás után használj törülközőt, vagy ha ez nem megoldható, töröld a kezed a nálad lévő textil szalvétába, vagy a nadrágodba!

 

14, Mondj nemet a feleslegre!
A hulladékmentes intelmek no.1. lépése, hogy tanuld meg visszautasítani azt, amire nincs szükséged, ehhez pedig csak az alábbi mantrázására van szükséged: köszönöm, nem kérem. 

 

15, Online vásárold meg a jegyed!
Felejtsd el a pénztári sorban állást, spórolj pénzt és időt egy csapásra: vedd meg előre a jegyed az utazáshoz, vagy a belépéshez, majd mutasd be a telefonodon nyomtatás helyett!

 

16, Válts textil zsebkendőre!
Miért fordítanál időt, energiát és pénzt arra, hogy folyton pótold a papír zsebkendőket az otthonodban? Válts textil változatra! A kimosásával járó vízfelhasználás eltörpül a papírzsebkendők gyártásához és csomagolásához szükséges vízfelhasználás mellett, így egy apró, de nagyon hatásos lépés lehet ez egy környezettudatosabb élet felé.

 

17, Használj természetes kozmetikumokat!
Műanyag csomagolású és kőolajszármazékokkal teli kozmetikumok helyett keresd a természetes összetevőjű szereket!

 

18, Nem kell, hogy a szépségnek ára legyen!
Miért vásáro