[et_pb_text _builder_version=”3.4.1″]

A SimpliCity fesztivál Budapest első hulladékmentes rendezvényeként nem csak az önkéntes egyszerűség elvén keresztül, hanem a gyakorlati megvalósítás tekintetében is a hulladék minimalizálására fog törekedni. Hogy ez mit is jelent? Például azt, hogy nem lesznek szívószálak, karszalagok, szórólapok és egyéb egyszer használatos eszközök, de még kukák sem
Mivel tudjuk, hogy ez sok látogató számára első ránézésre nehéz terepnek tűnhet, ezért a fesztivált megelőző 30 nap során a szervezőkkel útjára indítottuk a hulladékmentes hangolódást: egyszerű tippekkel segítettük a résztvevőket, hogy tudják, mire (nem) számíthatnak majd.

Ezek az egyszerű ötletek, váltások azonban nem csak a fesztivál idején, hanem a hétköznapi életben is megállják a helyüket. Fogadd szeretettel a 30 napos hulladékmentes hangolódás összefoglalóját! 🙂

 

[et_pb_text admin_label=”1Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

1, Tasakos cukor helyett cukorszóró!
Ha legközelebb kis tasakos cukrot kapsz a kávédhoz, kérdezz rá, hogy van-e inkább cukorszórójuk! Ezzel az apró kéréssel jelzed a hely felé, hogy kevesebb egyszer használatos, eldobható csomagolóanyagot használjanak! 

[et_pb_text admin_label=”2Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

2, Köszönöm, nem kérek szívószálat!
Kezdd el még ma gyakorolni: köszönöm, szívószálat nem kérek! Ha mégis ragaszkodsz a szívószál használatához, szerezz be saját, tisztítható alternatívát!

[et_pb_text admin_label=”3Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

3, Az eldobható tányérok kora lejárt!
Az egyszer használatos, eldobható műanyag tányérokkal rengeteg évszázadok alatt sem elbomló szemetet termelünk pillanatok leforgása alatt. Használd helyette a mosható textil szalvétádat, vagy hozz saját dobozt a kóstoláshoz!

[et_pb_text admin_label=”4Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

4, Tarts a táskádban tartós evőeszközöket, hogy visszautasíthasd az eldobható műanyagokat!
Szerezz be saját kanálgépet (hordozható evőeszközkészletet) és tartsd mindig a táskádban! Kis helyen is elfér és sosem tudhatod előre, mikor jönne jól az egyszer használatos műanyag evőeszközök helyett!

[et_pb_text admin_label=”5Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

5, Hordj magaddal vászonszatyrot és mondj nemet a műanyag zacskókra!
A vékony műanyag zacskók helyett használj zsinóros vászonzsákokat! Ezekbe vásárolhatsz péksüteményeket, zöldségeket-gyümölcsöket, de még olajos magvakat is szemét termelése nélkül!

[et_pb_text admin_label=”6Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

6, Vigyél saját dobozt!
Szoktál kérni ételt elviteles csomagolásban? Legközelebb kérd a saját dobozodba!

[et_pb_text admin_label=”7Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

7, Alufólia helyett textilszalvéta!
Mibe csomagolod a szendvicseket? Alufóliába, folpackba? Legközelebb próbáld meg textil szalvétába, vagy méhviaszos kendőbe csomagolni!

[et_pb_text admin_label=”8Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

8, Használd a saját kulacsod!
Minek vásárolnál lényegében csomagolt csapvizet, ha az ingyen is folyik a csapból? Szerezz be egy saját kulacsot, töltsd meg vízzel és abból oltsd a szomjad! Ez nem csak hulladékmentes és környezetkímélő megoldás, hanem még pénztárcabarát is. 

[et_pb_text admin_label=”9Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

9, Figyelj a termékek csomagolására!
Bevásárláskor válaszd a műanyagban szegény és újrahasználható, vagy szelektálható csomagolású termékeket (például műanyag palackos gyümölcslé helyett üveg csomagolásút), valamint utasítsd el a műanyag szatyrok használatát! 

[et_pb_text admin_label=”10Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

10, “Azokon a napokon” is védd a környezeted!
Váltsd le az eldobható tamponokat és betéteket menstruációs kehelyre és mosható betétre! A környezeten túl az egészséged és a pénztárcád is meghálálja 😉 

[et_pb_text admin_label=”11Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

11, Használj komposztálható fogkefét!
Tudtad, hogy hiába műanyag a fogkeféd, azt már nem lehet újrahasznosítani? Válts minél közelebbi helyről származó és komposztálható fogkefére!

[et_pb_text admin_label=”12Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

12, Válaszd a meztelen termékeket!
Könnyedén lecsökkentheted a fürdőszobai műanyag csomagolások zömét: legközelebb a folyékony szappanok, tusfürdők, samponok helyett szilárd szappant vásárolj!

[et_pb_text admin_label=”13Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

13, Kézmosás mindig, papírtörlő soha!
Kézmosás után használj törülközőt, vagy ha ez nem megoldható, töröld a kezed a nálad lévő textil szalvétába, vagy a nadrágodba!

[et_pb_text admin_label=”14Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

14, Mondj nemet a feleslegre!
A hulladékmentes intelmek no.1. lépése, hogy tanuld meg visszautasítani azt, amire nincs szükséged, ehhez pedig csak az alábbi mantrázására van szükséged: köszönöm, nem kérem. 

[et_pb_text admin_label=”15Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

15, Online vásárold meg a jegyed!
Felejtsd el a pénztári sorban állást, spórolj pénzt és időt egy csapásra: vedd meg előre a jegyed az utazáshoz, vagy a belépéshez, majd mutasd be a telefonodon nyomtatás helyett!

[et_pb_text admin_label=”16Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

16, Válts textil zsebkendőre!
Miért fordítanál időt, energiát és pénzt arra, hogy folyton pótold a papír zsebkendőket az otthonodban? Válts textil változatra! A kimosásával járó vízfelhasználás eltörpül a papírzsebkendők gyártásához és csomagolásához szükséges vízfelhasználás mellett, így egy apró, de nagyon hatásos lépés lehet ez egy környezettudatosabb élet felé.

[et_pb_text admin_label=”17Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

17, Használj természetes kozmetikumokat!
Műanyag csomagolású és kőolajszármazékokkal teli kozmetikumok helyett keresd a természetes összetevőjű szereket!

[et_pb_text admin_label=”18Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

18, Nem kell, hogy a szépségnek ára legyen!
Miért vásárolnál kétes összetevőjű, drága sminklemosókat, ha olyan egyszerűbb, olcsóbb természetes olajokkal is helyettesítheted azokat, mint pl. a szőlőmag- vagy jojobaolajjal? Használj hozzá eldobható vatták helyett mosható arctisztító párnákat!

[et_pb_text admin_label=”19Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

19, Tanulj, fejlődj, olvass zöldebben!
Műanyag tollak hada helyett használj néhány darab fából készült tollat, aminek csak a fém tollbetétet szükséges cserélned. Azt tudtad, hogy a műanyag alkoholos szövegkiemelők helyett egy színes ceruzával is elérheted ugyanazt a célt?

[et_pb_text admin_label=”20Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

20, Idd helyben vagy saját pohárban!
Legközelebb utasítsd vissza az elviteles poharat a kávéhoz, inkább ülj le és idd meg helyben, vagy vidd magaddal a saját kávés poharad!

[et_pb_text admin_label=”21Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

21, Nasizz hulladék nélkül!
Ha legközelebb csomagolt snackre vágysz, szerezd be csomagolás nélkül (pl. csomagolásmentes boltban, piacon, helyi kiskereskedőnél), vagy kísérletezz és készítsd el otthon te magad!

[et_pb_text admin_label=”22Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

22, Próbáld ki a textil szalvétát!
Papírszalvéta helyett használj textil alternatívát és kerüld el vele az eldobható papír változatot.

[et_pb_text admin_label=”23Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

23, Válaszd a használtat!
Mielőtt valami új eszközt vásárolnál, nézz körül, hátha elérhető használtan is!

[et_pb_text admin_label=”24Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

24, Válassz fa és természetes játékokat!
Műanyag játékok helyett tömörfából készült, natúr, vagy természetes lakkal kezelt játékokat szerezz be a kisgyermekeknek!

[et_pb_text admin_label=”25Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

25, Válaszd a helyit!
Válassz helyi, szezonális élelmiszereket: ezek ritkábban vannak túlcsomagolva, a helyi előállítókat támogatod vele és a szállítással járó karbonlábnyoma is csökken az ételednek.

[et_pb_text admin_label=”26Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

26, Környezetbarát mosogatásra fel!
Műanyag mosogatószivacs helyett válassz komposztálható fa mosogatókefét természetes sörtékkel és használj környezetbarát, lebomló mosogatószert!

[et_pb_text admin_label=”27Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

27, Öltözz tudatosabban!
Ha megoldható, a fast fashion boltok kínálata helyett vásárolj hazai tervezőktől, készíttesd el a ruhádat varrónőnél, vagy akár hozd létre saját magad! Amennyiben mindenképp fast fashionből származó ruhát, ékszert vásárolnál, törekedj arra, hogy legalább használt legyen!

[et_pb_text admin_label=”28Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

28, Törölgetés mikroműanyag nélkül!
Hagyd el a mikroszálas törlőkendők használatát és válts helyettük minél természetesebb összetevőjű, lehetőleg 100% pamut anyagú kendőkre, ebből nem fognak leválni a közvetlen környezetedben műanyag mikroszálak! A takarításhoz tökéletes lesz a régi, hordhatatlan pamut póló is!

[et_pb_text admin_label=”29Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

29, Tejet termelőtől, saját üvegbe!
Szoktál tejet inni? Nézz körül a környezetedben, hátha meg tudod oldani felesleges csomagolás nélkül is a vásárlást és legközelebb vidd magaddal a saját üvegpalackodat!

[et_pb_text admin_label=”30Szöveg” _builder_version=”3.4.1″]

 

30, Házi parfüm kemikáliák nélkül!
Készíts parfümöt egyszerűen! Fogj egy üres üvegcsét, tölts bele jojobaolajat, majd a saját ízlésednek megfelelően annyi illóolajat, amennyit szeretnél, rázd össze és kész vagy, már használhatod is! Itt találsz konkrét receptet és útmutatót a parfümhöz.

0 0 votes
Article Rating