Szeretném megmutatni, hogyan tudod vegyszermentesen, könnyedén és fillérekből megtisztítani a tűzhelyet még akkor is, ha makacs zsírfoltokkal, odaszáradt ételmaradékokkal és látszólag zsíroldó után kiáltó szennyeződésekkel van teli.
A főzőlap esetében is a megelőzés a leghatékonyabb megoldás, vagyis jobb, ha nem várod meg a takarítással, míg a képen látható fizimiskában díszeleg. Ezért elsőként néhány tipp a makacs szennyeződések elkerülésére:
- Ne várd meg, míg a véletlenül kifolyt étel, vagy ital odaég, rászárad a főzőlapra! Ha teheted, minél előbb távolítsd el és töröld át a felületet.
- Ha nem tudtad a kifolyt ételt feltakarítani még frissiben, akkor tedd ezt meg azonnal főzés után (amikor már nem forró a főzőlap), de legalábbis ne kezdj addig új ételkészítésbe, míg el nem távolítottad a szennyeződéseket, hacsak nem szeretnéd nehezíteni magadnak a rászáradt ételek eltávolítását a későbbiek során.
- A gázrózsák apró réseinek tisztításához használhatsz egy kiszuperált fogkefét.
- Kerámialapos, vagy más sérülékeny felületű főzőlap esetében ne használj olyan szereket, amik összekarcolhatják, így például semmiképp se használd ilyen felülethez azt a dörzsi kefét, amit ebben a bejegyzésben használok, puha anyaggal dolgozz és fokozottan ügyelj a megelőzésre!
Hogyan tisztítsd meg a szennyeződésektől a tűzhelyet környezetbarát úton?
Hozzávalók
- szódabikarbóna
- víz
- dörzsi kefe vagy súrolókefe, érzékeny felület esetén puha anyag, ami nem karcol (ebben az esetben eleve óvatosan intézd a főzőlap takarítását!)
Így tisztítsd meg!
Ebben a bejegyzésben egy gáztűzhely tisztítását követheted végig (érzékenyebb felület esetén ne használj karcolásokat okozható durva anyagokat, valamint kiemelt óvatossággal kezeld a takarítást!).
1, A kívánt mennyiségű szódabikarbónához adj annyi vizet, amivel összekeverve sűrű paszta állagúvá nem válik. Ha szeretnél, adj még hozzá 2-3 csepp illóolajat, de teljesen el is hagyható.
2, A dörzsi, vagy súrolókefére felvitt szódabikarbónás pasztával tisztítsd meg a tűzhely felületét.
3, Miután alaposan megtisztítottad a tűzhelyet, ronggyal, vagy konyharuhával szedd össze a főzőlapon megtalálható pasztát és ürítsd a hozzád legközelebb álló lefolyóba. Víz használatával tisztítsd meg a felületet a maradék szódabikarbónától, és kész is vagy.
Ha szeretnéd, ezt követően használhatsz még citromsavat, vagy egy félbevágott citromot, hogy szépen csillogjon, de ez is teljesen elhagyható.
Írd meg hozzászólásban a tapasztalataidat, ha pedig tetszett, oszd meg a barátaiddal is!
A tűzhelyen az odaragadt, leégett foltok legjobban úgy jönnek fel, ha forrásban lévő vízzel leöntjük majd miután kihűlt egyszerűen letöröljük. Általában súrolni sem kell, legfeljebb kevés tisztítószerrel áttörölni miután a vizet felszedtük.
Van, amikor bőven elég a forró víz, és van, amikor zsíroldásra is szükség van külön, amihez a szódabikarbóna nagyszerű segítséget nyújt. 🙂