Barion Pixel

[A cikk legutóbb ekkor frissült: 2019. május 23.]

 

Már nem sokáig lesznek műanyag evőeszközök, szívószálak vagy épp fültisztító pálcikák a boltokban?
Meglátjuk, az Európai Parlament mindenesetre megszavazta az egyszer használatos műanyagok betiltását, korlátozását!
Ez még nem a végső jogszabály, még változhat, hiszen az egyes tagállamok kormányai véleményezhetik az Európai Parlament javaslatát (2019. május 21-én véglegessé vált!).
A hírrel azonban érdemes már most megismerkednünk és barátkozni a gondolattal.
Hiszen épp erre várunk, sokan ezért nem változtattak eddig inkább semmin, mondván minek, ha a felülről jövő, döntéshozói szinten nem történik változás?
Hát most úgy néz ki fog, úgyhogy kapaszkodj meg és nézzük át, mi várható!

[Kiegészítés – 2019. március 27: az Európai Parlament támogatta az egyszer használatos műanyagok betiltását 2021-től!]

[Kiegészítés 2 – 2019. május 21: hivatalosan is elfogadottá vált az egyszer használatos műanyagok egy részének betiltása, a döntés végleges!]

 

1, 2021-től betiltásra kerülnek azok az egyszer használatos műanyagok, amelyekre már léteznek alternatív helyettesítő termékek.
Mik ezek?

  • a műanyag fülpiszkálók,
  • a műanyag evőeszközök (kanalak, villák, kések),
  • a műanyag tányérok,
  • a műanyag szívószálak,
  • a műanyag italkeverők,
  • az oxidatív biológiai úton lebomló műanyagok,
  • a polisztirol étel- és italhordók,
  • és a műanyag léggömbpálcikák.

 

2, Csökkenteni fogják azoknak az egyszer használatos műanyagoknak a használatát, amiket egyelőre nem tudnak könnyen és olcsón helyettesíteni.
Ezek jellemzően élelmiszerek csomagolására használt dobozok és poharak lesznek.

 

3, 2029-re a PET palackok 90%-át újra kell hasznosítani.
Mindemellett 2025-re a műanyag palackoknak legalább 25%-ban, 2030-ra pedig 30%-ban újrahasznosított anyagból kell készülniük.

 

4, A kiterjesztett gyártói felelősség elve a dohányipari és a halászeszközöket gyártó cégekre is vonatkozni fog.
Ennek értelmében ezeknek a cégeknek a hulladékká vált termékeik begyűjtésének, szállításának és kezelésének a költségeivel is számolniuk kell a jövőben.

 

 

Miért épp ezekre a műanyagokra koncentrál az Európai Bizottság?
Mert a tengerekben megtalálható hulladékok 70%-át teszik ki együttesen.

Miért gond, ha műanyagok hada úszkál a tengerekben, hiszen azok távol vannak tőlünk?
Mert az egyre apróbb darabokra széteső műanyagokból létrejövő mikroműanyagok bekerültek a táplálékláncba.
Abba a táplálékláncba, aminek Te is részese vagy.
Hogy ez milyen következményekkel jár ránk nézve, még nem tudjuk biztosan.
Viszont már nem csak a hazai folyókban, vagy épp sóban, sörben mutatták ki az apró műanyag szemcséket, hanem az emberi székletben is.

 

Mitévő légy, ha nem szeretnéd megvárni 2021-et, már most teljesen elhagynád, vagy minimálisra csökkentenéd ezeknek az egyszer használatos műanyag eszközöknek a használatát a saját hétköznapjaid során?

 

1, Műanyag fülpiszkálók helyett

A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha teljesen elhagyod ezek használatát fültisztítási céllal (a nedves kisujjad az esti zuhanyzáskor elegendő). Ha kozmetikai céllal használod, arra megfelelő alternatíva egy kis törülköző sarka, vagy a mosható arctisztító párna.

 

2, Műanyag evőeszközök és tányérok helyett

Használd a jól ismert tartós alternatívákat. Fémből, vagy akár tartós műanyagból készült evőeszközöket, tányérokat, amik elmoshatóak és még sokszor használhatóak. Ha úton vagy és nincs lehetőséged olyan helyen étkezni, ahol nem egyszer használatos műanyag evőeszközöket kínálnak, akkor érdemes mindig a táskádban tartanod egy kanálgépet, majd elővenned azt, amikor szükséged van rá. Hasznos, ha a kanálgép mellett egy textilszalvéta is lapul a táskádban.

 

3, Műanyag szívószálak helyett

Őszintén? Felejtsd el a használatukat. Csak azért, mert valaminek létezik „fenntartható” címkével ellátott alternatívája, még nem jelenti azt, hogy feltétlen szükséged is van rá. Számomra a fémből, bambuszból és egyéb nemműanyag anyagokból készült szívószálak szimbolizálják tökéletesen azt, ahogyan kezdenek a fogyasztói társadalom vívmányai szépen átgyűrűzni a környezettudatos termékekre is. Azokra a környezettudatos termékekre, amik épp a fogyasztói társadalom negatív következményeit hivatottak mérsékelni.
Az alábbi kép tökéletesen megmutatja, mi a problémám ezzel a folyamattal:

Te hogyan véded a Földet? Fordította: Hulladékmentes.hu . Kép készítője: Kirk Anderson

A tartós, vagy komposztálható anyagokból készült szívószálak ugyanakkor nem ördögtől valóak, a kulcskérdés ez: szükségem van rá? Ha a válaszod valamilyen okból az, hogy igen, szükséged van szívószálra, akkor viszont nézz utána mi lehet neked a megfelelő alternatíva, majd használd azt mostantól az egyszer használatos műanyag szívószálak helyett.

View this post on Instagram

Te használsz szívószálat? Tudtad, hogy egy műanyag szívószálat átlagosan 20 percig használunk, a lebomlási (= aprózódási) ideje azonban kb. 500 év? Tipikus mintapéldája az egyszer használható, eldobható műanyag eszközöknek. Ezért a legjobb, ha megpróbálod elkerülni a használatát. Hogyan? Egyszerűen csak utasítsd vissza egy varázsmondattal, majd igyál egyenesen a pohárból 😉: "Köszönöm, nem kérek szívószálat!" "Egy kávét kérek szépen, szívószál nélkül!" "Szívószál nélkül szeretném kérni a szódát!" Így is lesz pár alkalom, amikor elfelejtkeznek róla, de minél többet hallják, annál könnyebb lesz a dolgunk 😉 Ha viszont úgy érzed (és ez egy fontos HA), hogy szükséged van szívószálra – bármilyen okból is – , akkor szerezz be magadnak egy tartós alternatívát, majd használd azt (miután visszautasítottad az egyszer használatosat 😉). Az alternatív szívószálak közül én a fémet tudom a legjobban ajánlani, ezért ezt találsz nálam is a Hulladékmentes.hu webshopban: – rendkívül hosszú élettartamú, – rozsdamentes acélból készül, – könnyen tisztítható kézzel és mosogatógéppel is, – élelmiszerbiztos anyagból készül, – nem lesz tőle fémes ízű, vagy illatú az italod, – nem tartalmaz káros összetevőket (BPA, BPS, ólom, ftalátok), – élettartama végén tökéletesen újrahasznosítható. Ha ilyet keresel, akkor nálam megtalálod, (hulladekmentes.hu), de kérlek csak abban az esetben szerezz be szívószál alternatívát, ha tényleg szükséged van rá!

A post shared by Hulladékmentes.hu (@hulladekmentes) on

 

4, Műanyag italkeverők helyett

Nem erre való a fém kiskanál? 😉

 

5, Oxidatív biológiai úton lebomló műanyagok helyett

Utasítsd vissza az egyszer használatos szatyrok használatát, legyenek bármilyen anyagból is. Vidd inkább magaddal a saját vászonszatyrod, zsinóros vászonzsákod. Ezeket nem csak a pénztárnál, hanem akár a pékségben, zöldségesnél, vagy akár egy hipermarketben is használhatod.

 

6, Polisztirol étel- és italhordók helyett

Amennyire csak tudod, minimalizáld az étel házhoz rendelését. Ha nem szeretnél beülni egy helyre, vigyél magaddal saját ételhordót és abba kérd elvitelre az ételt, majd az ételhordót mosogasd el. Polisztirol italpoharakkal leginkább fesztiválokon találkozhatsz, ezekre a helyekre vidd magaddal a saját poharad, bögréd és abba kérd az italt.

View this post on Instagram

Engem ez a KeepCup üveg kávéspohár kísér lassan 4 éve. Az egyszer használatos, eldobható kávéspoharak elkerülése miatt szereztem be még akkor, amikor a korábbi munkám miatt rendszeresen jártam országszerte rendezvényekre. Hajnalban indultam, vezettem 2-3 órát a helyszínig egy dömperrel (így neveztem a VW Transportert), ott átlagosan 8 órán keresztül meg sem álltam, csak beszéltem, figyeltem, segítettem, tanítottam, majd nap végén újabb 2-3 órás vezetés és még egy kellemes pakolás várt. Rettenetesen fárasztó volt, ugyanakkor borzasztóan élveztem is, az emberek és amiatt, hogy azzal foglalkozhattam már akkor is, amit igazán szerettem. Megerőltető volt a folyamatos figyelmet, koncentráltságot fenntartanom magamban, ezért jelentős adag kávék csúsztak le az ilyen napokon, jellemzően két mondat között, vagy épp vezetés közben, eldobható pohárból, mert arra esélytelen volt időt szakítanom, hogy nyugodtan megigyak egy kávét. Azért esett a választásom végül a KeepCup poharára, mert minden kívánalmamnak eleget tett és ennél jobbat nem találtam (azóta sem): le tudtam zárni, nem műanyagba kellett töltenem a forró italt, könnyen tisztítható volt, bármilyen barista eszközhöz használható volt, nem fröccsent rám még akkor sem, ha futottam vele és ami akkor a sok utazás miatt kiemelten fontos volt nekem: bármilyen jármű pohártartójába illeszkedett a formája. Amire akkor még nem is gondoltam, de később újabb nagy előnynek bizonyult: a csinos külleme miatt rengeteg dicséretet is bezsebeltem vele! Ezzel pedig sokkal könnyebb volt elérnem, hogy mások is elgondolkozzanak az eldobható poharak elhagyásán. Manapság már nem használom olyan gyakran, mert ha megtehetem, inkább leülök és nyugodtan iszom meg egy kávét, de az utazások során továbbra is hálás társam maradt.💚. A KeepCup üveg poharait, ha szükséged van elviteles, csinosabb, zárható kávés pohárra tudom ajánlani, találsz nálam is a webshopban: www.hulladekmentes.hu (vagy link a bio-ban). . Ha kávézol, te hogyan oldod meg az egyszer használatos eszközök elkerülését?

A post shared by Hulladékmentes.hu (@hulladekmentes) on

 

7, Műanyag léggömbpálcikák helyett

Erre nincs feltétlenül jó és könnyű válasz azon kívül, hogy lehetőleg egyáltalán ne eregess lufikat. Lecserélheted a léggömbpálcikát például fa hurkapálcára, de ettől még a léggömb ugyanúgy káros marad a környezetre és állatokat fog pusztítani.

 

8, Élelmiszerek (szendvicsek, gyümölcsök, zöldségek, sütemények) csomagolására használt dobozok helyett

Használj saját dobozt. Biztos, hogy nálad is van elfekvőben jó pár zárható műanyag doboz, de egyre több helyen kapni már üvegből, fémből készült tárolókat is. Ezeket viheted magaddal a cukrászdába, a zöldségeshez de akár egy hipermarketbe is (épp tegnap próbáltuk ki, egy szót sem szóltak, hogy az apró szemű árút a saját dobozunkba vásároltuk meg a vékony műanyag zacskó helyett).
Ha legközelebb süteményt, áfonyát, epret, vagy épp spenótlevelet vásárolnál, vidd magaddal a dobozod és kérd, hogy abban vásárolhasd meg, amit szeretnél. Jobb helyeken tárázzák is a dobozod súlyát, így azért nem kell extrán fizetned.
Sok esetben azonban dobozra sem feltétlenül lesz szükséged, csak egy zsinóros vászonzsákra. Ebből mindig lehet 1-2 a táskádban, kis helyen elfér, így nem kell előre eltervezned a használatát (ellentétben a dobozzal). Kérhetsz bele szendvicset, magokat, péksüteményeket, zöldségeket és gyümölcsöket is.

 

9, PET palack helyett

Az üdítőital-gyártók az 1970-es években kezdték rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél nagyságrendekkel drágább, környezeti problémákat okozó és vitatott adalékanyagokat tartalmazó palackokból igyanak vizet. A palackok legyártásához 3-szor annyi vízre van szükség, mint amennyi a flakonba kerül. Mindezek tetejébe a műanyag gyártása során keletkező szennyvíz használhatatlanná válik a felhasznált kémiai összetevők miatt, így a palackozott vizek fogyasztásával hatványozottan terheljük érzékeny vízbázisainkat. Egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás viszi el, vagyis egy olyan eszközért fizetünk, amelyet néhány perc után eldobunk. Ezek a palackoknak az anyaga általában szelektív gyűjtés révén újrahasznosítható, ugyanakkor csak alacsonyabb minőségű termék készíthető belőle. Emiatt a műanyag palackok gyártásának igénye fokozza a kőolaj-kitermelést. 
Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, pedig a fejlett országokban – így Magyarországon is – a csapból érkező víz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket.
Mire van szükséged ahhoz, hogy akár már holnaptól kezdve egyáltalán ne legyen szükséged több PET palackos vízre és egyéb italokra? Egy saját kulacsra! Ma már számos tartós alternatívát találhatsz, legyenek azok fémből, üvegből vagy épp műanyagból. Ha a műanyagból készült változatot alkalmaznád, a BPA- és BPS mentességre azért érdemes odafigyelned.

View this post on Instagram

A hulladékmentesség útján sokak első lépése a kulacs használata, hiszen rengeteg egyszer használatos műanyag palack hagyható el a segítségével. Az én legutóbbi kulacsom már három éves is elmúlt. Próbálkoztam eleinte különböző műanyagokkal (a könnyebb súly miatt, illetve mert féltem az esetleges töréstől), de végül egyik sem vált be. Penészedtek akármit is csináltam, egy idő után eresztettek, valamint – saját megítélésem szerint – maga az anyag sem volt túl bizalomgerjesztő külsejű jó sok használat után. Ezért váltottam az üvegre. Első körben kiürült gyümölcsleves üvegre, de tartottam tőle, hogy egy rosszabb mozdulat és minden elázik a táskámban. Váltottam csatos üvegre, ami bevált egészen addig, míg egy kissrác az egyik munkám során meg nem kérdezte fennhangon a tanárnőjétől (készültem előadást tartani): "a néni miért iszik már ilyen korán pálinkát?!". .🙈🙈🙈. . Akkor döntöttem úgy, hogy kész ennyi volt, valami dizájnos darabra van szükségem. Az Equa üvegkulacsa három éve kísér, kis túlzással élve nap mint nap. Ejtettem már le többször (két helyen is be van horpadva a kupakja), vertem oda véletlenül úgy, hogy azt hittem befellegzett neki, rendszeresen hordom a laptopom mellett is. Lekopogom (kop-kop), soha semmi bajom nem volt még vele. Zár, nem szivárog, könnyen tisztítható, szóval olyan… tudod: normális kulacsos. Ja és még extra nehéznek sem érzem. Lényegében ezek miatt döntöttem úgy, hogy ez lesz A kulacs, ami a Hulladékmentes.hu kínálatában is helyet kaphat. . Te használsz kulacsot? Elégedett vagy vele, mi a tapasztalatod?

A post shared by Hulladékmentes.hu (@hulladekmentes) on

 

10, Cigarettacsikk helyett

Talán ez a legnehezebb kérdés mind közül. Ha nem tudod, vagy nem szeretnéd csökkenteni az általad fogyasztott dohánytermékeket, akkor legalább ne dobáld szét a csikkeket az utcán vagy a csatornába. Dobd ki egy kukába, viszont ha ez nem megoldható, tarts magadnál egy zárható tárolót az elhasznált dohánytermékeknek, majd annak tartalmát ürítsd egy szemetesbe.

View this post on Instagram

Láttál már dohányost, amint hanyag mozdulattal elhajítja az elszívott cigicsikket az utcán? Ki nem, igaz? .😕. Azon túl, hogy önmagában a dohányzást is a világ legundorítóbb szokásai között tartom számon, ami igazán elképesztő ezekben a kis vackokban, hogy mennyi gondot tudnak okozni, és nem csak a használójuknak. Tudtad, hogy a természetbe kikerülő cigarettacsikkek az óceánokban leggyakrabban előforduló hulladékok közé tartoznak? Amerikai kutatások alapján az elszívott csikkek a legveszélyesebbek a vízi élővilágra: vízben ázva kioldódnak belőlük a mérgező anyagok. A kutatás szerint a halak számára halálos dózissal ér fel, ha négy napon keresztül úszkálnak csikkel szennyezett vízben (literenként 1 db csikknek megfelelő koncentrációval számolva). Persze nem csak a halakról van szó, más élőlények is közvetlenül érintettek ebben a problémakörben, például egy amerikai szervezet szerint a csikkekből kioldódó mérgező vegyületek kimutathatóak a tengeri madarak 70%-ban is. Milyen mérgező vegyi anyagokról van szó? Először is érdemes tudni, hogy 4500-nál is több vegyi anyag található meg a cigarettákban. Közülük mérgezőek a jól ismert nikotinon túl a nehézfémek (pl. arzén, ólom), a formaldehid, aceton, hidrogén-cianid, gyom- rovar- és rágcsálóirtók, gombaölő szerek, hogy csak néhányat említsünk. Illetve még egy apróság, amiről sokan nem tudnak: a füstszűrők nem papírból vannak, hanem egyfajta műanyagból (cellulóz-acetátból). A csikkek eldobálásával tehát nem csak a műanyagszennyezés fokozódik, a belőlük kioldódó vegyi anyagok elszennyezik a talajt, a vizeket, a táplálékláncba kerülve pedig hozzánk is visszaköszönhetnek. (arról nem beszélve, amikor a kisgyermekek és a háziállatok mit sem sejtve elkezdik majszolni a földön talált csikket). Persze tudom, a dohányzást abbahagyni bitang nehéz. Viszont ha már dohányzol, tégy meg annyit, hogy nem hajigálod szanaszét a csikkeket, hanem kidobod azokat a kukába. Nincs kuka a közeledben? Légy Te az, aki előre, felelősen gondolkodik és mindig tarts magadnál egy jól záródó, kisméretű dobozt, amiben átmenetileg tárolni tudod az elhasznált csikkeket. .⁣ Kipróbálod a tippeket? Mutasd meg és használd a #mindenlépésszámít hashtaget!⁣

A post shared by Hulladékmentes.hu (@hulladekmentes) on