Márciusban nyitott Budapest első csomagolásmentes boltja a Nyugati pályaudvar közelében, a LigetiBolt. Az üzlet nem csak amiatt különleges, mert a magunkkal vitt tárolókba tudjuk kérni az élelmiszerek zömét – ezzel rengeteg csomagolási hulladékot megelőzve -, hanem amiatt is, mert ezek az élelmiszerek adalékanyag- és tartósítószer-mentesek, minőségük kiemelkedő és többségük 40 km-es körzeten belülről érkezik. Sokan szurkoltunk, hogy megmaradjon a bolt, hogy hosszú távon életképes legyen ez az újfajta üzleti modell Magyarországon is, és egyre több csomagolásmentes bolt nyíljon hazánkban.
A nyitás óta eltelt 7 hónap, így meglátogattam Sipos Melindát, a bolt tulajdonosát, hogy személyesen tőle tudhassuk meg, hogyan látja, van-e jövőjük a csomagolásmentes boltoknak Magyarországon is.

 

A rövid beszélgetést videó formájában itt tudod megtekinteni, de a videó alatt írott formában is megtalálod a részleteket:

7 hónappal ezelőtt nyitott ki a csomagolásmentes bolt Budapesten. Hogyan változott azóta a helyzet, mik a tapasztalatok?
Kezd egész jól alakulni a bolt, nagyon sok új vásárlónk van, főként 20 és 50 év közöttiek. Jellemzően családanyák és fiatal hölgyek – de azért vannak férfiak is -, ami szerintem arra vezethető vissza, hogy nagyrészt a nők vezetik a háztartásokat. Sok új termékünk van és egyre több lesz, leginkább kiegészítők, de szeretnék még olyan dolgokat, amik egyébként nehezen elérhetőek csomagolásmentesen, például kekszeket, gabonapelyheket. Kiegészítőket illetően pedig háztartásvezetéshez szükséges kellékekre gondolok.

Vannak már mosató betétek, textilzsebkendők, méhviaszos szalvéták a boltban, mi várható még?
 Vannak már kozmetikumok, kulacsok, de szeretnénk háztartásokban használható keféket, például mosogatókeféket, szivacsokat is. Ami nagyobb újdonság és hamarosan elérhetővé válik nálunk, az a növényi tej, itt fogunk növényi tejet készíteni a boltban.

Tehát megveszitek a magokat és itt, a boltban készítetek belőlük növényi italt, amiből mindenki majd épp annyit visz, amennyit szeretne?
Igen és a gépünk már meg is van hozzá, csak egy apró dolog hiányzik még és akkor működni fog. Szerintem ez egy nagy előrelépés, mert tényleg nem lehet most növényi tejet kapni sehol kimérve, illetve nem előre dobozolt formában. Ezen felül tervezzük egy malom beszerzését is, hogy itt helyben tudjunk őrölni lisztet.

A vásárlókkal milyen a viszony?
A visszajelzések alapján nagyon jó, nagyon szeretnek ide járni vásárolni. Szerintem nagyon jó kis csapat jött össze itt nálunk, nagyon kedvesek, segítőkészek a lányok és azt elmondhatom, hogy mindannyiuknak szívügye a bolt és maga a környezettudatos életmód. Ketten budapestiek, a harmadik lány pedig Budakeszin lakik, kerékpárral, illetve tömegközlekedéssel utaznak, ahogy a vásárlók többsége is ritkán jár autóval. Egyszer készítettünk egy felmérést, amiben rákérdeztünk, hogy ki mivel közlekedik és az emberek nagy része a tömegközlekedést használja.

Mi a terved, a LigetiBolt továbbra is fizikai üzlet marad, vagy előbb-utóbb lesz online verziója is?
Nem, semmiképp sem szeretnék online boltot. Egyébként úgy tudom, hogy nem is lehet megoldani, ha te magad nem vagy gyártó, mert akkor eleve nem is csomagolhatsz be élelmiszert, hogy aztán azt feladd. Arról nem is beszélve, hogy így eleve nem érvényesülne a csomagolásmentesség, hiszen nem lehetne megoldani, hogy mindenki a saját tárolójában vigye el az élelmiszert.

És olyan terved van, hogy fizikai formában terjeszkedjetek, vagyis hogy ne csak a Nyugati pályaudvar közelében legyen elérhető a LigetiBolt?
Az elején mindenki megkérdezte tőlünk, hogy tervezünk-e még további boltokat, amit nyitáskor elég nehéz megválaszolni, de egy ideje már azt tudom mondani, hogy igen, tervben van. Az utóbbi hetekben egyre közelebb kerültünk hozzá, hogy Budán is nyissunk egy boltot, konkrétan a 11. kerületben, a Móricz Zsigmond körtér környékén tervezzük nyitni a következő üzletet. A vásárlóink visszajelzése alapján ez lenne a legideálisabb hely a következő csomagolásmentes bolt számára.

Lehet már tudni, hogy mikor fog megnyitni ez a budai üzlet?
Ha minden összejön, akkor 1-2 hónapon belül.

Tehát még karácsony előtt?
Igen, így tervezzük. Jó lenne 🙂

 

Ha még sosem voltál a csomagolásmentes boltban és szeretnéd megnézni, hogyan zajlik egy ilyen vásárlás, érdemes megnézned az alábbi pár perces videót (nem megrendezett, amatőr felvétel):

 

Te törekedsz már arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot vigyél haza a vásárlások során? Hogyan csinálod? Írd meg hozzászólásban!