Nagyszerű hírem van, megtörtént az, amire már rég vártunk: az egyik kedvenc hazai, természetes kozmetikumokat gyártó partnerünk (Borza Szappan Manufaktúra) a kérésünkre elhagyta a műanyag csomagolásokat!
Se a nálunk lévő szappanokon, se az ajakápolókon, kézkrémeken, sheavaj habokon, semmin sincs többé műanyag! A szappanok papírba, míg a többi kozmetikum jól záródó, csavaros fém tégelybe kerültek.

 

Ez azért is nagy szó, mert a papírcsomagolás többe kerül, mint a műanyag, de hogy a gyártót idézzem: “hosszútávon olcsóbb ha az unokáimat is szeretném egészségesnek látni”.
Hihetetlenül hálás vagyok azért, hogy ilyen hozzáállású hazai manufaktúrákkal tudunk együtt dolgozni!
Hatalmas köszönet mindenkinek, aki bizalmat szavazott a termékeiknek és eleinte a műanyag csomagolás ellenére is vásárolta azokat tőlünk! Nektek köszönhetően tudtuk elérni, hogy hagyják el a műanyag csomagolásokat. Köszönjük!

Akkor itt most álljunk is meg egy pillanatra.
Igen, előfordulnak nálunk olyan termékek, amiknek a csomagolása műanyag. Akkor kötünk ehhez hasonló kompromisszumot, amikor nincs jobb lehetőségünk, ami környezeti és társadalmi szempontból előnyösebb volna. Ugyanakkor sosem nyugszunk bele, mindig keressük a megoldásokat, a még jobb alternatívákat.

Így például nem szállíttatunk Amerikából termékeket csupán amiatt, mert az már nincs műanyagba csomagolva. Ha van hazai, vagy minél közelebbi előállító, akinek a legtöbb környezeti feltétel – és gyakorlati használhatóság – szempontjából is megfelelő a terméke, de műanyagba van csomagolva, úgy az kerül a virtuális polcunkra. Erre viszont mindig átmeneti megoldásként tekintünk és keressük, hogyan tudnánk megoldani. A legnagyobb örömet mindig az okozza, amikor sikerül magánál a gyártónál elérni a változást, mint ebben az esetben is.

Ha csak a fenti példát nézem, nagyon egyszerű volt az oka annak, hogy miért választottuk inkább a hazai, műanyagba csomagolt terméket az amerikai nem-műanyag csomagolásúval szemben:
hatványozottan nagyobb környezetterheléssel jár az Amerikából szállíttatás, mint megvásárolni egy hazai, de újrahasznosítható műanyag csomagolású terméket, majd a műanyagot megfelelően szelektálni.
Fontosabb tényező a teljes kép, adott termék életciklusát, teljes környezeti terhelését figyelembe véve, mint egy szelektálható, hasznosítható mű-anyag, ami a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően (tudod, a pénzed szavazat!), kellő kérlelés és érvelés után megváltoztatható.

Hiszem, hogy előbb-utóbb azok a környezet- és egészségbarát termékeket készítő gyártók, akik jelenleg még műanyagot használnak a csomagoláshoz, változtatni fognak ezen a gyakorlatukon, amennyiben valóban komolyan gondolják a produktumaik ökoságát.
Ehhez azonban egy részüknek előbb bizalomra és arra van szükségük, hogy lássák, tényleg igény van a változtatásra. Az én részemről, a mi részünkről ezt a kezdeti bizalmat megadjuk, hogy aztán együtt, közösen tudjunk abba az irányba haladni, amerre az élhetőbb jövő található.
Sokkal jobb érzés a saját környezetünkön alakítani, ezzel a hazai gondolkodást formálni és egyúttal támogatni azt, aki hajlandó változtatni, még jobbá tenni az egyébként is szuper termékét!

 

 

Az eredeti írás a Körforrás Facebook-oldalán jelent meg.

 

0 0 votes
Article Rating