“Ijesztőnek hangozhat, azonban a tudományos bizonyítékok alapján, ha a következő évtizedben nem változtatunk radikálisan, szembe kell majd néznünk azzal, hogy visszafordíthatatlan károkat okozunk a természetben, társadalmaink pedig összeomlanak” – mondja Sir David Attenborough a Klímaváltozás: a tények című új dokumentumfilmjében.

Attenborough természetet bemutató csodálatos dokumentumfilmjei sokunk gyermekkorát kísérte végig és ejtette ámulatba, az utóbbi években azonban már nem csak ezt az idilli képet, hanem a szomorú valóságot is elkezdte megmutatni. A Kék bolygó 2 c. sorozatával kezdődött, majd követte a Mi bolygónk és most itt van az április közepén megjelent Klímaváltozás: a tények.

Az 1 órás film jelenleg bárki számára elérhető eredeti angol nyelven a Videa oldalon:

A film kizárólag tényekre alapoz, azokat azonban összefüggéseiben és – az eddig megszokott – látványos képi felvételek segítségével ismerteti meg a nézővel. Nem szűkölködik a kényes témák érintésében sem, így nem csak természettudományos oldalról közelíti meg a klímaváltozás jelentette fenyegetettséget, hanem politikairól is.
A nehéz témák után nem maradunk útravaló gondolatok nélkül, a film vége azzal foglalkozik, hogy van még esélyünk, van még időnk változtatni, majd konkrét javaslatokkal is él, köztük egyéni szinten megléphető, mégis számottevő eredményekkel járó megoldásokkal is.

Amint teheted, nézd meg a teljes dokumentumfilmet, addig viszont összefoglalom neked, milyen egyénként is megléphető hétköznapi változtatásokat említ, amivel jelentősen hozzájárulhatunk a klímaváltozás mérsékléséhez: 

  1. Ha teheted, tégy lépéseket afelé, hogy javítsd otthonod energiahatékonyságát, például szigeteld le a házat.
  2. Vásárolj kevesebbet, de az legyen minőségi, tartós.
  3. Ne pazarold az élelmiszert, egyél meg mindent, amit megvettél.
  4. Helyi, szezonális élelmiszert vásárolj, ne a messziről – adott esetben repülővel – szállítottat.
  5. Csökkentsd a hús- és tejfogyasztásod, különös tekintettel a marha- és birkahúsét.

“Ezek a dolgok valóban számítanak. Csak részmegoldások, de ha nem kezdjük el, nem érjük el a végső célt. Mindannyiunkon múlik, mi következik ezután” – hangzik el a film vége felé.

0 0 votes
Article Rating