Július hónap egy nemzetközi kezdeményezésnek, a Plastic Free July-nak köszönhetően egy ideje már nem csak a nyárról, hanem a műanyagmentesítésről is szól egyre több ember számára. Idén sem volt másként, több okból kifolyólag (munka, utazás, stb) én azonban csak a hónap közepén csatlakoztam hozzá ismeretterjesztési, szemléletformálási céllal, a National Geographic online magazinjának ösztönzésére, miután szembejött Az emberiség műanyagéhsége egyre növekszik c. hírük.

Ennek hatására az elmúlt hónap során minden nap egy-egy újabb, apró tippet találhattál a körforrás Facebook-oldalon arra vonatkozóan, hogyan tudod csökkenteni a műanyagok mennyiségét (és utánpótlását) a mindennapok során. Ha valamelyikről lemaradtál volna, itt megtalálod az összes tippet egybegyűjtve, csak kattints az egyes fülekre 😉

A Less Plastic engedélyével fordította: Hulladékmentes.hu

 

 

Kattints a tippekre, hogy el tudd azokat olvasni!

 

 

 

 

 

 

Az első tippem nem csak műanyagmentes, hanem egyben hulladékmentes tipp is:
Hagyd el, de legalábbis csökkentsd a rágógumik használatát!
(Vagy keress természetes anyagokból készülőt, ami képes lebomlani és aztán komposztáld.)

További rövid információt (angolul) erről itt találsz.

A hozzászólók szerint megoldást jelenthet az édesgyökér rágása igény esetén, vagy a Chiza organikus rágó használata.

 

 

 

 

 

Bevásárláskor válaszd a műanyagban szegény és újrahasználható, vagy szelektálható csomagolású termékeket (például műanyag palackos gyümölcslé helyett üveg csomagolásút), valamint utasítsd el a műanyag szatyrok használatát – ha szatyorra van szükséged, vidd magaddal a sajátodat.

Haladóknak: Amit csak lehet, csomagolás nélkül vásárolj meg, valamint mindig legyen a táskádban egy nagyobb vászonszatyor a vásárláshoz (mert sosem tudni mikor jön jól, és nem foglal sok helyet, nem nehéz).

Profiknak: a sima vászonszatyron túl mindig legyen nálad egy kisebb, zsinóros vászonzsák is. Nagyon praktikus, ha van mibe tenned az út közben vásárolt szendvicset, péksütit és egyre több helyen elérhetőek nasik (pl. mogyoró) is kimérve!

Vászontáskát és zsinóros vászonzsákokat nálunk itt találsz: Vászontáskák és zsinóros vászonzsákok

 

 

 

 

 

Váltsd le az eldobható tamponokat és betéteket menstruációs kehelyre és mosható betétre!

Az orvosi szilikonból készült menstruációs kehely környezet-, egészség- és pénztárcabarát megoldás:
– akár 10-12 órán át is használhatod egy huzamban (vagyis kibírhat egy teljes munkanapot anélkül, hogy a menstruációval kellene foglalkoznod);
– használatával nincs több kellemetlen szag;
– egészségesebb, mint az eldobható tamponok és betétek;
– nem szárít ki;
– olcsóbb;
– sportolhatsz, úszhatsz vele bátran;
– nem szivárog, ha megfelelően fel van helyezve;
– egyetlen kehely akár 10 évig is kiszolgál.

Az eldobható betétekkel is rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk. Műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. A betétekben található zselékristályoknak köszönhető, hogy a menstruációs vér nem folyik ki ezekből a betétekből. Viszont ezekben jelentősen elszaporodhatnak a baktériumok, ennek köszönhető a kellemetlen szaguk is.

A nálunk kapható mosható betétek bőrhöz érő felülete 100% puha pamut, ami lélegzik, így nyáron a nagy melegben sincs tőle fullasztó érzés, nem jár kellemetlen szagokkal, várható élettartama pedig minimum 5 év.

Ha valamit kötelezővé tehetnék jobbító szándékkal, akkor azok ezek az eszközök lennének, mert nem csak rengeteg szeméttől, valamint gyártási anyag- és energiaszükséglettől szabadítanának meg minket, hanem egyúttal egészségesebb, pénztárcabarátabb menstruációval is megajándékoznák az emberiséget.

A platina tisztaságú francia Fleurcup intimtölcséreket itt találod meg: Menstruációs kelyhek

A hazai készítésű, Öko-Tex anyagokból készült Emilla mosható betéteket pedig itt: Mosható betétek

 

 

 

 

 

 

Fogyassz kevesebb gyorsételt, válaszd inkább a friss élelmiszereket!

A pizza, gyros, és a “nem gyors”, de rendeléssel házhoz érkező ételek csomagolása túlnyomórészt nem hasznosítható, és tetemes mennyiségű szeméttel járhat.
Ha mindenképp rendelnél, érdemes átgondolni, nem tudsz-e inkább leugrani valahová a közelbe, és a saját edényedbe kérni pl. az ebédet.

Ezen felül ha friss élelmiszereket és alapanyagokat fogyasztasz, nem csak rengeteg csomagolást spórolhatsz meg, hanem egyúttal táplálóbb ételeket is vehetsz magadhoz, amivel hosszú távon nem csak a környezetnek, hanem az egészségednek és pénztárcádnak is teszel egy szívességet.

 

 

 

 

 

Az eldobható műanyag palackok helyett igyál csapvizet, teát, szörpöt a saját kulacsodból!

A palackozott víz létrejötte az üdítőital gyártóknak köszönhető, akik az 1970-es években a mesterséges igénykeltés módszerét alkalmazva kezdték el rászoktatni az embereket arra, hogy a csapvíznél márkától függően 100-10000-szer drágább, környezeti problémákat okozó és opcionálisan egészségre káros adalékanyagokat tartalmazó palackokból kezdjék el fogyasztani a vizet.

Egy-egy palackozott víz árának 90%-át a csomagolás teszi ki, vagyis egy olyan eszközért fizetsz, amit néhány perc után már el is dobsz. Ezek a palackok általában újrahasznosítható PET-ből készülnek, amelyek a szelektív gyűjtést követően bár hasznosíthatóak, ugyanakkor csak alacsonyabb minőségű termékek készíthetőek belőlük. Emiatt a műanyag palackok gyártásának igénye fokozza a kőolaj-kitermelést.

Egy 2015-ös kutatás szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül a szárazföldről az óceánokba. A műanyag palackok a természeti közegben a fény hatására elkezdenek darabolódni, amivel párhuzamosan mérgező vegyi anyagokat szívnak magukba, elszennyezve a vizet és a talajt. Ezek a műanyag darabok az állatok szervezetébe is bekerülhetnek, ha összetévesztik azokat a természetes táplálékaikkal, így a táplálékláncon keresztül a műanyagok, és a műanyagok által felszívott vegyi anyagok hozzád is visszakerülhetnek.

A környezetünk károsításán túlmenően közvetlenül a saját egészségednek is árthatsz a palackozott vizek és üdítők használatával, mivel a csomagolásból hormonális hatású adalékok szivároghatnak a folyadékba. Ez akkor fordulhat elő, ha a vizet túl sok ideig tárolod a palackban (tíz hét elteltével már kimutattak a vízben adalékanyagokat), vagy ha túl magas a hőmérséklet (nyáron az autóban például egyértelműen oldódhatnak ki a palackból különböző anyagok).

Magyarországon a csapvíz minősége kiváló, sőt egyes palackozott vizek épp csak annyiban térnek el a csapvíztől, hogy csomagoltan jutunk hozzájuk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet fokozottabban ellenőrzik, mint az ásványvizeket.

Ha üveg anyagú kulacsot keresel, nálunk ilyet találsz: Equa üvegkulacsok

 

 

 

 

 

Műanyag fogkefe helyett komposztálható alternatíva!

Most csak ezt a könnyű, szimpla ám mégis nagy lépést hoztam 😉

Ha fa fogkefét keresel, nálunk ilyet találsz: Európai bükkfa fogkefe, lebomló sörtével

 

 

 

 

 

Folyékony szappanok, tusfürdők helyett szilárd szappant (lehetőleg kézművest) használj!

Sosem voltam a folyékony szappanok és tusfürdők híve, mert nem szerettem azt a sikamlós érzést, amit a bőrömön hagyott használatot követően, mintha nem tisztálkodtam volna meg rendesen.

A pattanásaimon az segített tiniként, amikor elhagytam mindenféle csodaszert és antibiotikumot (mert azt is felírtak anno, külsőleges használatra): reggelente hideg vízzel mostam arcot, este pedig langyossal és körömvirág szappannal.
De számos példát hallottam már arra is, hogyan szűnt meg az ekcéma szinte egy csapásra csak attól, hogy jó minőségű, kézműves szappanra váltott a család.

Évekkel később hobbiként elkezdtem magamnak gyártani nem csak a kozmetikai és tisztítószereket is, hanem a szappanokat is, amikből egyre több jutott a barátoknak is, akikkel az alábbi közös megállapításokra jutottunk:
– sokkal jobban szereti a bőrünk ezeket a szappanokat,
– kevesebb is elegendő belőle,
– nem igényel további ápolást a bőrünk, nem úgy mint korábban, így a test-, kézápoló és egyéb szerek használata is jelentősen csökkent,
– olcsóbban jövünk ki,
– és még pontosan tudjuk is mit használunk.

Hogyan válassz szappant?
1. Ha 500 Ft alatt mozog az ára, azt már nagy valószínűséggel jobb, ha kerülöd. Tudom, ez így drágábbnak tűnhet, de egyrészt a bőröd meghálálja, másrészt ha jó szappant választasz, az sokáig elegendő lesz.
2. Kézmosáshoz például a hidratáló összetevők a legmegfelelőbbek: az olívaolajos szappannal valószínűleg nem nyúlsz mellé.
3. Ezeknek a szappanoknak a többségét be lehet szerezni csomagolás nélkül, vagy papír csomagolásban – ha már műanyagmentes, akkor ezekre törekedj 😉
4. Ez egy nagyon fontos pont környezetvédelmi szempontból: kerüld azokat a szappanokat, amelyek pálmaolajat tartalmaznak! Ha további részletek érdekelnek, olvasd el cikkünket a témában: Pálmaolaj: igen vagy nem? – Minden, amit tudni érdemes róla

Végül ha a Dívány.hu-n található interjúmat még nem olvastad volna (aminek az egyik központi eleme az volt, hogy szappannal mosakszom), azt itt tudod elolvasni: Szappannal fürdünk és gilisztát tartunk az étkezőasztal alatt – Interjú

Szappanokat nálunk itt találsz: Természetes kézműves szappanok, ártalmas összetevők nélkül

 

 

 

 

 

Utasítsd el a műanyag csomagolású kenyeret és egyéb pékárukat, vidd magaddal a saját vászonszatyrod!

Ha nem tudod előre, mikor veszel majd kenyeret, pékárut, semmi gond! Mindig legyen a táskádban egy nagyobb méretű “bevásárló” vászonszatyor, illetve egy kisebb, zsinóros vászonzsák.
A nagyobbik gyakran jól jöhet (nem csak vásárlás alkalmával), a kisebbik, zsinóros változat pedig ideális akár magok, szendvicsek, zöldségek tárolására is.
És ha mindig van a táskádban 1-1 ilyen vászontáska, akkor sosem kell azon bosszankodnod többé, hogy már megint otthon felejtetted, vagy nem tudtad előre, hogy szükséged lesz rá. Kis helyet foglal, és pillekönnyű 😉

Vászontáskákat nálunk itt találsz: Vászontáskák és zsinóros vászonzsákok

 

 

 

 

 

Eldobható borotva helyett válassz műanyagban- és hulladékban csökkentett megoldást a borotválkozáshoz, szőrtelenítéshez!

Mik lehetnek ezek a megoldások?
– cukorgyanta,
– elektromos borotva, epilátor,
– cérna,
– végleges szőrtelenítés,
– és a személyes kedvencem: hagyományos, biztonsági fém borotva

A biztonsági fém borotvát egyszer szükséges beszerezni, egy életen át kitart (vagy még tovább ;)) csak a pengét szükséges benne cserélni időnként, amikor már nem eléggé éles.

Én sokáig tartottam a használatától, mert attól féltem, hogy bonyolult, nehézkes lesz a használata és könnyen megvághatom vele magamat. Szerencsére tévedtem. Egyből ráállt a kezem, könnyű volt használni, és még véletlenül sem sikerült eddig megvágnom magamat (nem úgy, mint korábban számtalan alkalommal az eldobható verziókkal).
Egy-egy penge kibír egy, vagy akár több hónapot is, és nem feltétlen igényel körültekintő szappanos borotválkozást, a legutóbb egy vízitúrán is simán működött.

A fém biztonsági borotvákat és a hozzájuk tartozó hasznos kiegészítőket itt találod nálunk: Hulladékmentes borotválkozás

 

 

 

 

 

Válassz helyi, szezonális termékeket és élelmiszereket!

Hogyan jön ez a műanyagok mennyiségének csökkentéséhez? 

Ha eltekintünk minden egyéb környezeti, társadalmi és gazdasági előnytől, ami azzal jár kéz a kézben, hogy a helyi termelőket és élelmiszereket, eszközöket részesítjük előnyben a külföldiekkel szemben, egyszerűen csak ennyi:
sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy túl lesznek csomagolva, már ha egyáltalán be vannak csomagolva.

Innentől kezdve pedig kizárólag rajtad múlik, hogy leszakítasz-e egy újabb műanyag szatyrot, vagy előhúzod inkább a táskádból a saját, magaddal vitt vászonszatyrot.

Vászonszatyrokat nálunk itt találsz: Vászontáskák és zsinóros vászonzsákok

 

 

 

 

 

Ha új fésűt szereznél be, eltörött a régi, vagy egyszerűen csak el szeretnéd hagyni a műanyag használatát, akkor válassz természetes anyagokból készült változatot!

A hétvégére és a jó időre való tekintettel mára ennyi a tipp, de ha érdekel egy picit bővebben, hogy miért lehet jobb a hajadnak, fejbőrödnek is a fából, természetes sörtékből készült fésűk, akkor olvass még egy picit:
– nem töltik fel a hajat,
– gyengédebbek a fejbőrhöz és a hajhoz is,
– a sörték gyengéden masszírozzák a fejbőrt, ami elősegíti a haj növekedését (mert stimulálja a vérkeringést),
– kevésbé törik a hajszálakat,
– a sörték hozzásegítenek a haj természetes ápolásához, kondícionálásához.

A képen látható európai fenntartható erdőgazdálkodásból (bükk) származó fa anyagú fésűket és természetes sörtéjű (növényi és vaddisznó) hajkeféket itt találod: Fa fésűk és természetes anyagú, komposztálható hajkefék

 

 

 

 

 

Ha csak teheted válassz minél természetesebb anyagokból készült ruhaneműt, és hagyd el a mikroszálas takarítószerek (pl. mikroszálas kendők) használatát!

A műszálas ruhákból, és takarító kendőkből használat, valamint mosás közben műanyag mikroszálak szakadnak le, amelyek erősen környezetszennyezőek.
The Story of Stuff Project szerint pl. egy-egy gépi mosás alkalmával akár 2000 db mikroszál is leszakadhat, amik azután különösebb fennakadás nélkül a természetben kötnek ki, ahol képesek az egyéb, vegyi szennyezőanyagokat magukba szívni, majd akár a tányérunkra is visszajutni. Például hal, só, vagy sör formájában – mindegyikben mutattak már ki ugyanis mikroműanyagokat.
Ajánlott cikk a témában: Minden, amit a mikroszál-szennyezésről tudni érdemes

Mitévő lehetsz akár már holnaptól?
– Természetes szálakból készült ruhát vásárolj (pamut, len, gyapjú). Ezek le tudnak bomlani a környezetbe kikerülve, míg a műanyag soha.
– A már meglévő műszálas ruháidat ritkábban és rövidebb idő alatt mosd ki.
– A száraz mosópor helyett használj folyékonyat. A száraz mosópor szemcséi növelik a súrlódást, aminek eredményeként csak még több műanyag szál kerül be a vízhálózatba. Persze a mosószer összetevői sem mindegy, hogy miből állnak, azok a műanyagokon túl más problémát is okozhatnak. Ajánlom neked egy házi készítésű mosógélt, én ezzel egy teljes év alatt 1000 Ft-ból megoldom a ruhamosást (és még környezetbarát is): Folyékony mosószer házilag fillérekből
– A súrlódásnál maradva, ha mikroszálas ruhákat mosol, a gép centrifugálását állítsd alacsonyabb fordulatszámra (magasabb fordulatszám = több súrlódás = több mikroszál).
– Amikor csak lehetséges, kerüld a fast fashion ruhák vásárlását. (szerinted mitől olyan olcsóak?)

 

 

 

 

 

Mindig legyen a táskádban egy vászonszatyor!

Tudom, ez egy unalomig ismételt frázis, és már mindenki könyökén a ‘használj vászonszatyrot műanyag helyett’ jön ki, de ez addig fog ismétlődni, míg át nem sikerült szoknunk végre 😉

Ennek legkönnyebb, legpraktikusabb módja, ha MOST minden táskádba teszel egy vászonszatyrot. Nem kell vele törődni, nem kell pakolgatni, kitalálni, hogyan hajtsd össze, csak fogd meg a szatyrot és TEDD BELE A TÁSKÁDBA.
A sporttáskába, a válltáskába, a hátitáskába, a laptop táskába, és minden egyébbe, amit magaddal viszel.

Innentől kezdve nem kell azon gondolkoznod reggel, hogy szükséged lesz-e a szatyorra aznap, ahogy azt a délutáni bosszankodást is megspórolod, amikor a boltban rádöbbensz, hogy már megint kiment a fejedből.
Mert így nincs minek kimennie! A szatyor pedig bárhol, bármikor jól jöhet, és még útban sem lesz a táskádban.

Na, betetted már?! 😉

Ha szatyorhiányban szenvednél, ezekkel tudlak segíteni: Vászontáskák és zsinóros vászonzsákok

 

 

 

 

 

Ajándékozz szeretetet, élményt tárgy helyett!

Névnap, szülinap, ballagás, ünnepek (köztük is kiemelkedően a karácsony) – kimutathatod a szereteted, törődésed a másik iránt úgy is, hogy nem egy újabb tárggyal ajándékozod meg az illetőt.

Ahhoz, hogy ne nyúlj nagyon mellé az öröm okozása közben (hiszen ez alapvető célja az ajándékozásnak, nemde?) érdemes sejteni a másik ember szeretetnyelvét. Ezekből Gary Chapman 5-öt határozott meg:

1. Elismerő szavak
Akinek ez a szeretetnyelve, sokkal jobban fogja értékelni, ha inkább készítesz neki egy szép levelet, amiben méltányolod a szerinted előnyös tulajdonságait, eddigi eredményeit, bátorítod.

2. Minőségi idő
Aki a minőségi időből ért, annak sokkal többet fog jelenteni egy újabb bögrénél az, ha közös programot ajándékozol neki (és lehetőleg ne mozit, hanem olyat, amikor tényleg együtt lehettek, egymásra figyelve).

3. Ajándékozás
Igen, van aki az ajándékoktól érzi a szeretetet, ezt sem szabad elfeledni. Viszont ez nem áll meg a tipikus ajándékok határánál: lehet ajándék egy saját készítésű tárgy, egy érdekes formájú kavics, amiről az ajándékozott jutott az eszedbe (ha ezt elmondod neki, csak úgy ér), egy könyv, amit külön-külön elolvastok és azután kibeszélitek, vagy akár adomány egy olyan szervezetnek, aminek a tevékenysége fontos az ajándékozott számára.

4. Szívességek
A szívességek szeretetnyelvén értő ember méltányolja az olyan ajándékot, amellyel felajánlod neki a segítséged abban, ami számára fontos, de nem szereti, vagy nem tudja elvégezni, neked azonban a kisujjadban van a dolog (pl. egy gép megjavítása).

5. Testi érintés
Ha mindenképp fizikai ajándékban gondolkodsz, azoknak, akiknek elsődleges szeretetnyelvük a testi érintés, a legjobban azzal kedveskedhetsz, ha kifejezetten kellemes érintésű dolgot adsz, pl. egy puha felsőt, de egy szimpla masszázs utalvánnyal is sikerrel járhatsz 😉

—–
A témáról többet Gary Chapman családterapeutától, Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva c. könyvből tudhatsz meg.

 

 

 

 

 

Műanyag mosogatószivacs helyett válassz természetes anyagú, komposztálható mosogatókefét vagy luffa szivacsot!

Ezzel nem csak a műanyagok használatát kerülöd el, hanem egyben hulladékmentesen is jársz el.
A mosogatószivacsok kizárólag a kommunális kukába kerülhetnek, ráadásul viszonylag gyakran szükséges azokat váltogatni, míg egy ilyen cserélhető fejű, komposztálható alternatíva hónapokig alkalmazható a mosogatáshoz.
(Aki nem szereti a nyelet használni, annak megsúgom, hogy önmagában a fejjel is lehet mosogatni, én is így használom az esetek többségében 😉 )

Nálunk európai családi vállalkozásban készült, fenntartható gazdálkodásból származó mosogatókeféket találsz: Komposztálható, természetes sörtéjű mosogatókefék

 

Kérdeztétek a facebook oldalon, hogy napi mosogatás mellett, rendesen kiszárítva utána, mennyi ideig lehet használni?
A dörzsis kefét kb 1,5 éve vettük használatba, azt csak akkor alkalmazzuk amikor szükség van rá (általában szükség van rá, ha nem azonnal mosogatunk). Ezen felül a lószőrös és a növényi rostos kefét is használjuk. Lószőröset az azonnali, illetve a könnyen lemosható szennyeződéseknél, a növényit a makacsabbaknál (de időnként lustaságból csak a növényit használjuk). Utóbbiakat 4 hónapja állítottuk csatasorba, és nem úgy néznek ki, mint amik a közeljövőben tervezik feladni. /2017.08.04./

 

 

 

 

 

Komposztáld a szerves hulladékaidat! Beltérben is!

Tudom, ez nem egy klasszikus műanyagcsökkentős tipp, de annyira fontos, hogy nem hagyhatom ki.
Az átlag magyar ember kukájának HARMADÁT azok a zöld hulladékok teszik ki, amik egy jobb világban komposztálásra, majd humusz formájában felhasználására kerülnének.
Ez óriási pazarlás egy olyan bolygón, ahol a talaj minősége rohamosan romlik!

De hogy mondjak valami műanyagokkal kapcsolatos összefüggést is: szoktál vásárolni virágföldet?
Mibe van csomagolva?
Csak nem egy műanyag zsákba?

Miért költesz virágföldre, ha ingyen is készíthetsz magadnak szuper tápanyagdús földet a zöld hulladékokból?

Ha nincs kerted, ahol komposztálhatnál, akkor ez a lecke erősen fel van adva.
Ismerős a probléma, de erre is vannak már megoldások.
Vannak magasabb árkategóriájú (több tízezer Ft) beltéri komposztálók, amik gyorsan lebontják ezeket a hulladékokat, és olyan megoldások is, amik maximum 2000 Ft-ból megvalósíthatóak.
Én utóbbira voksoltam anno, jelenleg 7 db gilisztakomposztálónk van.
Ennek az az extra előnye is megvan, hogy nem csak humusz készül (és nem pazarlok el a kommunális kukára értékes erőforrást), hanem egy gilisztatea nevű folyadék is.
Ami nagyszerűen alkalmazható növényi tápoldatként, így még egy műanyag flakont segít kiiktatni 😉

Ha a komposztálásról szeretnél röviden, tömören többet megtudni, itt találsz még infót: Hogyan komposztálj lakásban, kert nélkül?

A gilisztakomposztáló (ezt láthatod a képen) elkészítési útmutatóját pedig innen tudod letölteni: Gilisztakomposztáló készítési útmutatójának igénylése

 

 

 

 

 

Használj környezetbarát tisztítószereket!

Persze csak akkor, ha számít, hogy ne terheld a saját környezeted is veszélyes vegyi anyagokkal ahelyett, hogy a természetre (és a saját egészségedre) jóformán ártalmatlan, olcsó, könnyen beszerezhető anyagokra váltanál.

Mik ezek?
mosószóda
szódabikarbóna
citromsav

Ez a szenthármas, ezzel már a teljes lakás körbepucolható.

További segítőid lehetnek ezeken felül:
mosószappan
oxigénes fehérítő
illóolajok

Ezekkel (az egyébként olcsó) anyagokkal kiválthatod az összes bolti szert, amik egytől egyig műanyag csomagolásúak.
Persze a felsoroltak némelyike is műanyag csomagolásban kapható sokszor, viszont jelentősen kevesebb mennyiséget szükséges használnod belőlük az eredmény eléréséhez, így arányait tekintve még mindig kevesebb műanyagot termelsz ezek használatával (és nem szennyezed sem a saját lakhelyed, sem a környezetet).

Ha szükséged van segítségre a kezdeti lépésekhez: Vegyszermentes takarítás zero waste módra

 

 

 

 

 

Próbáld ki milyen textilzsebkendőt használni!

Nem kell túlzásokba esni és azonnal elfelejtened a papírzsepi használatát, hogy textilre válts! Szerezz be egy 100% pamut zsebkendőt, és próbáld ki milyen 😉
Én egészen sokáig nem tudtam rávenni magam még csak a kipróbálásra sem, ez volt a leges legutolsó lépcső a szeméttermelő eszközök kiiktatása során.
Valószínűleg a mai napig sem tettem volna meg ezt a lépést, ha nem lett volna célom a szeméttermelésem minimalizálása.
Mert undorítónak találtam. De nagyon…
Épp ezért először csak otthon, nagy titokban vettem elő, gondoltam adok egy esélyt, végül is attól még nem lesz bajom, ha kiderül, hogy ez tényleg az ördög műve, és nem csak én gondolom így…
Először nehezen vallottam be magamnak, hogy ez úgy amúgy nem is volt rossz. Sőt.
Néhány alkalom után már a párom előtt is használtam, aki egyből kijelentette, hogy na ez már sok, és tuti nem lett volna második randi, ha ezt anno előkapom (fél évvel e kijelentése után ő is elkezdett textilt használni és szereti 😉 ).
Aztán már elővettem utcán, munkahelyen és mindenhol máshol is.
Direkt azért kezdtem el használni fehér színűt, hogy ne lehessen kilométerekről kiszúrni, hogy nini, az a lány textilbe fújja az orrát, jujj.
Lestem is, mikor fog valaki megszólni, kinézni, arcot vágni… De valahogy senkit sem érdekelt a dolog, sőt, inkább az fordult elő, hogy megjegyzést tett valaki, milyen jó látni, hogy egy mai fiatal normális zsebkendőt használ.
Fel is bátorodtam útközben, és most már jobban szeretem inkább a szép mintájú, színes változatokat használni.

Te kipróbáltad már? (csak 100% pamuttal ér)

Ha érdekel, szívesen tennél egy próbát, nálam ilyeneket találsz: 100% pamut BlessYou textil zsebkendők

 

 

 

 

 

Műanyag játékok helyett fából készülteket szerezz be a gyermeknek!

Ha lehet, válassz inkább fából készült játékot a műanyag helyett!
Mire figyelj?
Tömörfából készültet vásárolj, ami legyen vagy natúr, vagy természetes lakkal kezelt, hogy ki tudd zárni annak esélyét, hogy az illékony szerves vegyületek egészségügyi kockázatot jelentsenek (az is segít, ha megszagolod – ha erős, jellegzetes szaga van, inkább hagyd ott).
Ha mégis műanyag alapút szükséges venned, azt sose vásárold kínai boltban! Kerüld a 3-as, és a 7-es számú műanyagokat is, és mindig győződj meg róla, hogy a játék BPA-mentes (különösen azoknál a játékoknál fontos ez, amiket a kicsik a szájukba vesznek).

 

 

 

 

 

Készíts pattogatott kukoricát házilag!

A bolti agyoncsomagolt kukoricák helyett vásárold inkább kimérve a pattogtatni való kukoricát (piacokon például találsz), majd készítsd el otthon egy lábasban (közepes lángon, sokszor rázogatva, hogy ne égjen le)!

 

 

 

 

 

Ha tudod, szerezd be használtan azt, amire szükséged van!

Így már a csomagolással sem kell bajlódnod, és ha műanyagból is van az adott eszköz, akkor legalább nem kellett csak azért egy teljesen újat legyártani (erőforrást fogyasztani, kitermelni, szállítani, stbstb), hogy azt használatba tudd venni.

 

 

 

 

 

Gondold át, hogy tudod-e csökkenteni, illetve leváltani a jelenleg használt kozmetikumaidat környezet-és emberbarátabb változatokra!

Ez egy nagyon hosszú lista, infóhalmaz lehetne, ezért most csak néhány dolgod érintek (hozzászólásban bátran bővítsd! 🙂 )

Mit értek csökkentés alatt?
Bár rám sosem volt jellemző a kozmetikumok (akár sminkek, akár egyéb szerek) túlzott használata, a hulladékcsökkentés, majd a kezdeti minimalizmus-szerű igények azért jó pár érdekességre fényt derítettek így is.
Például volt vagy 30 féle körömlakkom.
Számos különböző színű szemceruzám (amiket sosem használtam).
Tusfürdők, krémek és egyéb kozmetikai szerek, amiket zömében ajándékba kaptam, de sosem használtam azokat – de azért gondosan félretettem, hogy jó lesz az még biztosan.
Azóta már az összeset elajándékoztam, és már csak azok találhatóak meg a háztartásomban, amiket ténylegesen használok.

Környezet-és egyben emberbarátabb kozmetikumok alatt pedig elsősorban a natúrkozmetikumokat értem, azokat, amik természetes összetevőjűek, és ha lehet még a csomagolásuk is hasznosítható (újratölthető / komposztálható).
Ez utóbbiak drágábbak, ám általánosságban hatékonyabbak, tovább elegendőek, és nem késztetnek arra, hogy további szereket is használj (pl. tusfürdő okozta viszketésre, bőrszárazságra külön testápolót -> találd meg helyette a bőrödnek megfelelő tápláló szappant).

Nem szükséges persze azonnali váltáson gondolkozni ez esetben és gyorsan kidobni a kukába mindent. Szortírozd ki azokat, amik csak a helyet foglalják, de másnak még jól jöhet (a nem használt sminkeszközeimnek például nagyon örültek a fiatal, gyermekotthonban élő lányok), tartsd meg azokat amiket valóban használsz, és amikor azok elfogytak, akkor válts.

Kozmetikumokat nálunk itt találsz: Kozmetikumok

 

 

 

 

 

Hagyd el a műanyag palackos vizek zsugorszámra cipelését, válts inkább olyan szódásszifonra, aminek minden egyes része javítható, pótolható!

Világszinten, percenként 1 millió PET palack kerül eladásra, és ha minden igaz, a következő 4 évben ez további 20%-kal fog emelkedni.

Persze szódásszifonra sincs szükséged, ha van otthon csapvized 😉 , mégis jól tud jönni a bubis víz – aminek nem feltétlen kell szeméttermeléssel és erőforráspocséklással járnia.

KIEGÉSZÍTÉS: azóta sajnos megszűnt a betétdíjas, újratölthető patron gyártása. Továbbra is használhatóak a szódásszifonok, viszont a patront nem váltják, majd töltik újra, azt mindig egyesével szelektálni szükséges. Ha nem szeretnéd így használni, keress szódást a közeledben, vásárolj sodastream jellegű megoldást, vagy egyszerűen csak térj vissza a csapvízre.

 

 

 

 

 

Műanyag tollak hada helyett 1, maximum 4 db fából készült toll, cserélhető fémbetéttel.

Miért 1, maximum 4 db?
Mert a műanyagcsökkentés nem áll meg ott, hogy minél kevesebb műanyagot használj, az is része, hogy másból se alkalmazz feleslegesen sokat!
Maximum 4: ha nem elegendő csak a kék színnel fogó tollbetét, akkor használhatsz még feketét, zöldet és pirosat is. Az egyszerűség kedvéért pedig megjelölheted az egyes tollakon, hogy melyik a kék, piros, stb színnel fogó változat.
Innentől kezdve pedig nincs szükséged további tollhalmazok tárolására (és folyamatos elvesztésére), mert a toll teste hosszú távon kiszolgál, és csak a betétet kell váltogatnod, ha kifogyott.

Hazai cseresznyefából készült kézműves, komposztálható tollat és betéteket hozzá itt találsz: Fatoll

 

 

 

 

 

Mosd le a sminked, tisztítsd meg az arcod mosható pamutkorongokkal és szőlőmag-, vagy jojobaolajjal!

Mosható pamutkorongokkal az egyszer használatos vattákat tudod kiváltani (ezzel megspórolva az előállításukat, szállításukat, csomagolásukat, stb.), a szőlőmag-vagy jojobaolajjal pedig kettőt üthetsz egy csapásra:
– nem csak segít leszedni a sminket és megtisztítani az arcod (férfiak is használhatják arctisztításhoz!), ráadásul olcsóbb, természetesebb olajjal;
– hanem még egyúttal ápolja is az arcbőrödet.

Akkor alkalmazom ezt az olajos eljárást, amikor sok smink van rajtam (mint a képen), ilyenkor általában ez a végeredmény:

https://www.instagram.com/p/BOmf5ddDqGi/?taken-by=hulladekmentes

Ha nem volt smink rajtam, illetve nem voltam különösebben koszos környezetben, akkor egyszerűen csak körömvirágszappannal tisztítom meg este az arcomat.

Mosható arctisztító párnákat itt találsz: Mosható arctisztító és sminklemosó korongok

 

 

 

 

 

Kérd a kávét, teát a saját újrahasználható poharadba az elviteles-eldobható helyett, vagy ülj le, és idd meg helyben csészéből, pohárból!

Az angoloknál napi szinten 8 millió elviteles pohár kerül a szemetesbe, aminek nagy része nem hasznosul újra, de mi magyarok sem maradunk le túlságosan a kávé- és teafogyasztásunkat illetően, ráadásul egyre elterjedtebb (és menőbb?) az útközben pohárból fogyasztott ital.

Ha mindenképp elvitelre kérnéd, azt teheted akár egy tiszta befőttes üveggel, vagy egy kifejezetten barista eszközökhöz illeszkedő, hőálló üvegből készült pohárral is.

 

 

 

 

 

A bolti műanyag tubusos (és gyakran műanyag mikroszemcsés belsejű) fogkrémek helyett készíts magadnak otthon kevesebb, mint 5 perc alatt fogrémet!

Most nem fogom bővebben kifejteni az egyes összetevők jellemzőit, hatásait, ahogyan a kozmetikumokban megtalálható műanyag anyagú mikroszemcsék okozta problémákra sem térek ki ezúttal részletesen.

Nézzük a receptet!

Amire szükséged lesz:
① kókuszolaj (én finomítatlan bio kókuszolajat használok – ha ezt nagyon drágállod, annyira figyelj, hogy ne legyen hidrogénezett az olaj!). Kókuszolaj helyett használhatsz olívaolajat is.
② étkezési szódabikarbóna (fogkrémet készítesz, nem súrolószert, ezért fontos, hogy minél apróbb szemcséjű legyen – a háztartási szódabikarbónát hagyd meg a takarításhoz).
illóolaj – ennél viszont kiemelten fontos a jó minőség, 100% tisztaság! Inkább ruházz be egy bio illóolajra, mint hogy abból legyen problémád, hogy nem megfelelőt vásároltál. A legközelibb hatást a fogkrémekhez a fodormenta illóolajjal tudod elérni (vagy ánizzsal, ha olyat használtál eddig), de megfelel a borsmenta, és az eukaliptusz is erre a célra – te döntesz.

Így készítsd el:
① Fogj egy kisebb méretű tiszta tároló eszközt (ha már műanyagcsökkentés, akkor üvegből, vagy fémből készültet – újrahasznált mini befőttes üveg például tökéletes a célra) és egy evőkanalat.
② 4 evőkanálnyi folyékony (kókusz)olajat önts a tárolóba (ha nincs olyan meleg, hogy folyékony legyen, óvatosan melegítsd fel gőzfürdőn).
③ Keverj a folyékony (kókusz)olajhoz 2 evőkanálnyi szódabikarbónát.
④ Végül adj hozzá kb. 30 csepp illóolajat és jó alaposan keverd el.
⑤ Kész vagy!

Ha ezt is soknak találnád, tudod egyszerűsíteni a receptet azzal, hogy elhagyod az illó- és kókuszolajat, és csak szimplán szódabikarbónát szórsz a benedvesített fogkefédre használat előtt.

100%-ban komposztálható fogkefét itt találsz: Fa fogkefe

 

 

 

 

 

Dobozos, illetve csomagolt jégkrém helyett válaszd a gombócos fagyit!

Így elkerülöd a műanyag csomagolást, és ráadásul sokkal könnyebben fogyasztod ezt a finomságot mértékkel 😉
Tölcsérben kérve, a papírszalvéta visszautasításával (előkapva a saját textil szalvétádat) pedig már hulladékot sem termelsz.

Ha szalvétát keresnél, nálam ilyeneket találsz: Pamut, damaszt és lenvászon BlessYou szalvéták

 

 

 

 

 

Már a műanyag wc-keféknek is búcsút inthetsz, ha fából készült, természetes sörtéjűt választasz helyette.

A fertőtlenítés esetenkénti ecetes áztatással könnyen megoldható, élettartama végén pedig komposztálható, míg a műanyagot csak a kommunálisba dobhatod.

(Zero waste szempontból nem az a kívánatos, ha azonnal kihajítod a jelenleg használt kefét, hogy lecserélhesd természetes anyagúra – ha már van, használd el, majd amikor kidobásra kerül, jöhet a váltás).

WC-keféket nálam itt találsz: Természetes anyagú WC-kefék

 

 

 

 

 

 

Add tovább ezeket a tippeket a barátaidnak is, egységben az erő! 😉

Ha szeretnél bővebb információt kapni iratkozz fel a Műanyagmentes kihívásra,
lájkolj minket Facebook-on: Körforrás FB-oldal 
és ha szeretnél, nézz körül a környezetbarát termékek között!

0 0 votes
Article Rating