[et_pb_text _builder_version=”3.23.3″]

Döbrösi Laura színész és énekesnőt a legtöbben az Aranyélet c. sorozat Miklósi Mirájaként ismerik, pedig már tízéves kora óta kamerák előtt áll, televízióban szerepel, vagy éppen színházban játszik. Ezúttal mégsem a színészi karrierjéről, az Aranyéletről, vagy a kopaszra nyírt hajáról beszélgettünk, hanem Laura környezettudatos törekvéseiről: kenderről, műanyagmentességről, zero waste-ről, ökolábnyomról. Interjú.

 

[et_pb_text _builder_version=”3.23.3″]

Milyen szerepet tölt be az életedben a környezetvédelem?
Meghatározza a mindennapjaimat, szokásaimat. Figyelem és minimalizálni próbálom tetteim ökológiai lábnyomát, és másokat is bátorítok erre. Tudatosan követem a híreket a környezet állapotáról. Tisztelettel és hálával gondolok a természetre minden nap.

Mi volt az első lépésed a változás útján?
A szelektív kukák installálása az otthonomba, illetve hogy elkezdtem nemet mondani a filmforgatásokon elhasznált végtelen műanyag pohárra és kulacsot hordani magammal a munkába, before it was cool 🙂

[et_pb_text _builder_version=”3.23.3″]

 

Hogyan jött az életedbe a WatchMyWaste projekt, vagyis az arra való törekvés, hogy amennyire csak lehetséges, minimalizáld a műanyag hulladékok mennyiségét az életedben?
A teljes hulladékmentesség túl nagy falatnak tűnt, ezért a műanyagra kezdtem koncentrálni. Azért, mert a riasztó mennyiségű műanyagszemetünk nem bomlik le és közvetlenül okoz szenvedést más élőlényeknek, és ebbe szörnyű belegondolni. Úgy éreztem, nem szeretnék részt venni ebben. Amíg nem tudjuk valahogy mi, emberek eltüntetni, újrahasználni vagy energiává alakítani a műanyagot, addig az ott lesz a természetben. Égetőnek látom, hogy ezen a területen tehermentesítsük a bolygót.

A projekt első pár hetében 1-2 nap telt el aközött, hogy műanyagba csomagolt eszközt, élelmiszert kellett volna vásárolnod, használnod, vagy kidobnod, mostanra viszont már nem ritka az 5-6 napos szünet sem. Hogyan sikerült ezt elérned?
Az alapfelszerelés (kulacs, kanálgép, 2 vászontáska) most már mindig nálam van, ezt követően pedig témakörönként “tisztítottam meg” az életemet a műanyagszeméttől. Megvizsgáltam, hol keletkezik a legtöbb: az élelmiszervásárlás és a szépségápolás volt a két legfajsúlyosabb terület. A csomagolásmentes bevásárlással és az otthon elkészített kozmetikumokkal már nagy előrelépés történt. Egyéb apróságokra kerestem és az internet és mások segítségével találtam is alternatívát! A termékáradatból a csomagolás alapján választok: azt veszem, ami nem műanyagban van. Az étkezésem tudatos megtervezése is sokat segített, teljesen elhagytam az elviteles kaját és általában van nálam harapnivaló, hogy ne kelljen “beugrani a boltba”, ha mégis, csak zöldséget vagy gyümölcsöt veszek “életmentőnek” is. A rendszeres tevékenységeimre koncentráltam, és nagy volt az eredmény, de alkalmi hibák és kihágások még előfordulnak.

[et_pb_text _builder_version=”3.23.3″ custom_margin=”-20px|||||”]

Fotó: Döbrösi Laura 

 

Milyen nehézségekkel találkozol?
Amikor nagyon elfoglalt vagyok és nincs időm főzni magamnak, vagy úton vagyok egész nap, néha muszáj vennem egy csomagolt valamit. Sokszor nem adnak a boltban a dobozomba, csak az ottani zacskóba, higiéniai okokra hivatkozva. Továbbra is nagyon sok felhalmozódott műanyag van a háztartásomban, végre majd csak elfogynak egyszer. A szobacica tartás is nagy nehézség, szinte lehetetlen megoldani zacskó nélkül. Szeretek különleges dolgokat főzni, és az extrém alapanyagok, messze földről, mind műanyagban vannak. Ott vannak továbbá a vitaminok és superfoodok is, amiket egészségem megőrzése érdekében szedek. Ilyen szenvedélyekről nehéz lemondani.

Hogyan fogadták a követőid, amikor elindultál ezen az úton?
Nagyon hálás vagyok a projekt fogadtatásának! A műanyagszemét-fotóimat nem lájkolják annyian, mint valami csinosító szelfit, de elég intenzív vélemény- és információcsere zajlik alattuk, én is sokmindent onnan, a követőimtől és kommentelőimtől tudok! Tanácsokat osztogatnak és segítenek egymásnak az emberek a posztjaim alatt, nagyon jó látni! Sok hálás és bátorító levelet kapok, hogy motiválom őket, barátaim pedig személyesen írnak rám, hogy miattam változtattak valamin, és hogy köszönik szépen az inspirációt. Azt hiszem, nagyjából ezt akartam elérni!

[et_pb_text _builder_version=”3.23.3″]

 

A hulladékmentesség és a műanyag minimalizálása mellett évek óta foglalkozol az ipari kender felhasználhatóságának népszerűsítésével is, ezért szervezitek meg többek között idén is újból a Zengető Fesztivált. Miért ilyen fontos neked éppen a kender és mire számíthat az, aki ellátogat a fesztiválra?
A kender nem nekem fontos, hanem mindenkinek. Egy olyan növény, ami alternatívát kínál a világ majd’ összes környezeti kihívására. Kb. 25 ezer féle terméket lehet előállítani belőle, pamutot, papírt, téglát tud helyettesíteni, tisztítja a talajt, superfood, a méhek különösen kedvelik és szinte minden betegségre gyógyír. Azért ezt a növényt választottuk a fesztiválunk fő témájának, mert rajta keresztül megérthetjük, hogy a természet milyen egyszerűen és bőkezűen ad mindent, amire egy embernek szüksége van. Magyarországon kiemelkedően fontos volt a kendertermesztés, ezért országunknak ez a növény nagy lehetőség, kell róla beszélni. Célunk eloszlatni a növény körüli félreértéseket, és visszaadni a kender jó hírnevét!

Alkalmas nyári fesztiválhoz, mert egynyári növény, a vetéstől az aratásig lehet követni az útját, a fesztivál pedig akkor történik meg, amikor a kenderföld a legszebb állapotában van. Idén is vetettünk egy rétnyi kendert, egy természetművészeti alkotás lesz belőle. A fesztiválra érkezők főleg folk és világzenei ritmusokra táncolhatnak, közben előadást hallgathatnak a kenderről és annak felhasználásáról, a hozzá kapcsolódó hagyományokról. Lesznek továbbá fenntarthatóságról és környezetvédelemről szóló előadások, jelen lesz a WWF is. Kézműves workshopok várják az alkotni vágyókat és lesz gyermeksarok is, gyerekprogramokkal. Lesznek színházi előadások és performanszok. Csodás vegetáriánus konyha fogadja a vendégeket, kenderes alapanyagokkal, lesz kendersör és kendervattacukor is! Fontos, hogy mindenkitől elvárjuk, hogy segítsen minél inkább hulladékmentessé tenni a fesztivált, és hozzon magával tányért, bögrét és evőeszközt! Találkozunk július 11 és 14 között Tápiószentmártonon! 🙂

Mit ajánlanál annak, aki most szeretné megtenni az első lépéseit a fenntarthatóbb hétköznapok felé?
Ne pánikoljatok, ha nem sikerül tökéletesen egyből és ne adjátok fel. Apró lépésekben lehetséges csak haladni és minden kis változás számít. Jó, ha valakivel együtt csináljátok és bárorítjátok egymást, vagy épp rászóltok egymásra. 🙂 Kövessetek egy jó blogot és fogadjatok meg hetente 1 újabb tanácsot!

És mi van, ha valaki azt mondja, nincs se ideje, se pénze erre az egészre és különben sem a kisembereken múlik az egész?
Egyetértek azzal, hogy nem a kisemberken fog múlni a bolygó jövője, hiszen szabályozásokon, törvényeken és irányelveken kell változtatni. De ha a szándéknál több, például cselekvés támogatja ezt a változást alulról, a kisemberek szintjéről, az fontos lökés. Nekünk kell igénylenünk és elkezdenünk a változást, és ránk fognak reagálni odafönn. A hulladék minimalizálása és az energiatakarékosság szerintem két olyan dolog, amivel egyes emberek is hozzájárulhatnak a változáshoz, hiszen a mérések szerint is jelentős fogyasztók és szeméttermelők és háztartások. Ráadásul ez egy egészségesebb és olcsóbb életmódot von maga után, ami mindenkinek jó. Ettől függetlenül tiszteleben tartom, ha valaki nemet mond minderre. Én a saját példámat tudom hozni, de nem szeretem megmondani másoknak, hogy mit csináljanak.

0 0 votes
Article Rating