Meglehetősen ritkán vagyok szerencsére beteg, még az enyhe megfázások is jó messzire el szoktak kerülni. Talán pont ezért fordul elő időnként az, hogy ennek tudatában vakmerő magabiztossággal vetem bele magam olyan szituációkba, amikre a legjóindulatúbb naivitással is csak annyit lehetne mondani: hüm, bátor.

Így történt, hogy néhány nappal ezelőtt a meleg időre való tekintettel félig még nedves nyári ruhában indultam el, mondván majd megszárad útközben (megszáradt), estére viszont alaposan lehűlt az idő, a farmerkabátom pedig otthon maradt. Az eredmény: enyhe megfázás, alapos torokfájással.

Hacsak nincs rá nyomósabb okom (pl. láz), nem vezet első utam a háziorvoshoz, majd onnan a gyógyszertárba. Megfázás esetén inkább előveszem a természetes házi praktikákat. A hozzávalók szinte mindegyike állandó jelleggel megtalálható az otthonomban, olcsóak, hulladékban szegények. Ebben a cikkben összefoglalom azt a 10 természetes, zero waste megoldást, amit előszeretettel alkalmazok megfázás esetén. 

 

1.) Elegendő alvás, pihenés

Az alfa és az omega. Legyen szó enyhébb, vagy súlyosabb lebetegedésről, ha nem hagyom pihenni, regenerálódni a szervezetem, még a gyógyszeres kezelés hatékonyságát is csak rontom vele. Megfázás esetén a megszokottnál jobban ügyelek a testem jelzéseire. Az a minimum, hogy igyekszem legalább 8 órát aludni, de ha úgy érzem, hogy akár már a kora esti órákban is le tudnék feküdni, akkor nem állok ellen. Tudtad, hogy egyes tanulmányok szerint ha éjszakánként legalább 8 órát alszunk, jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy megfázunk?

gyömbértea

2.) Meleg tea

A csapvizet megfázás esetén meleg teára cserélem, és egy nap során megiszom belőle 3-4 literrel. A hétköznapok során is gyógynövényes teákat iszom, így ezek mindig kéznél vannak. Mivel jól tárolhatóak, ezért nagy mennyiségben szoktam előre vásárolni piacon vagy csomagolásmentes boltban a saját tárolóimba (esetleg a természetben gyűjtöm be és kiszárítom). Ehhez általában a régi műanyag dobozokat, vagy néhány vászonzsákot viszek magammal, otthon azonban áttöltöm a füveket csatos üvegekbe.

Ha piac, helyi termelő, vagy csomagolásmentes bolt neked nem elérhető, illetve azonnali megoldásra van szükséged, akkor a gyógyszertárakban, drogériákban találsz nagyobb mennyiségű, papírba csomagolt gyógyfüveket. Amennyiben csak filteres teát tudsz beszerezni, arra figyelj, hogy a filter ne tartalmazzon műanyagot.
A felhasznált gyógynövények, teafüvek komposztra kerülnek, a csomagolás pedig – ha volt – a szelektív hulladékgyűjtőbe. Filteres tea esetében a filtert is komposztálhatod a teafüvekkel együtt, ha az nem tartalmazott műanyagot.

Ezeket a teákat iszom megfázás esetén:

  • Kamilla: A kamilla nyugtató, gyulladásgátló, fertőtlenítő hatású. Annak érdekében, hogy kicsit jobb íze legyen, a kamillát egy csipetnyi levendulával egészítem ki, majd leforrázom a füveket és legalább 15 percen át hagyom ázni. Amikor kézmelegre hűlt, hozzákeverek mézet.
  • Gyömbér: Bár messzemenőkig nem vagyok oda a gyömbér ízéért, megfázás, betegség esetén mégis sokat iszom, vagy eszem belőle, hiszen számos előnye mellett gyulladáscsökkentő, csillapítja a köhögést, vírus- és gombaölő hatásokkal bír, csökkenti a lázat és általános immunerősítő hatással is bír. Mindig frissen szerzem be a zöldségestől, megpucolok egy ujjnyi darabot belőle (a gyömbér héja a komposztra kerül), apró darabokra vágom, majd leforrázom és hagyom ázni. Amikor kézmelegre hűlt, frissen facsart citrom levét és mézet adok hozzá.

Hársfa és kakukkfű: Csak komolyabb, takonykórral és hurutos köhögéssel járó megbetegedés esetén veszem elő ezeket a gyógyteákat. Mindkettő eredményesen segít oldani a hurutot. A hársfa ezenfelül csillapítja a gyulladást és a köhögést, míg a kakukkfű köptető hatása miatt kerül elő a kamrából. A gyógyfüveket forrázást követően legalább 15 percen át hagyom ázni, majd miután langyosra hűlt, mézet keverek a teához.
Kakukkfüvet egyébként az erkélyen szoktunk balkonládában termelni, illetve előszeretettel gyűjtjük túráink során a vadkakukkfüvet is.

 

3.) Méz

Torokfájás és kínzó köhögés tünetei esetén általában reggel és este megeszem egy teáskanálnyi mézet. Tipp: ha te sem szereted így önmagában fogyasztani, adj esélyt a napraforgóméznek. A köhögés gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében a méz tanulmányok alapján még hatásosabb is lehet, mint egyes recept nélkül elérhető köhögéscsillapító szerek.

 

4.) Gargalizálás sós vízzel

Kezdődő, illetve enyhe torokfájás esetén egy kávéskanálnyi sót feloldok meleg vízben, majd ezzel gargalizálok. Érezhetően csökkenti azonnal a fájdalmat, ráadásul kutatások alapján gyulladáscsökkentő hatású, eredményesen alkalmazható vírusos és bakteriális fertőzések során is.

 

5.) Illóolajok párologtatása

A légterek frissítéséhez (a gyakori szellőztetésen túlmenően) és a légutak tisztításához előszeretettel párologtatok 100% természetes illóolajokat. Ehhez párologtatóba, vagy az aromalámpa vízzel töltött részébe 5-10 cseppet adok a következő illóolajok egyikéből: eukaliptusz (ez a kedvencem, itt találod a bio eukaliptusz olajat), teafa, illetve borsmenta, de a légzéskönnyítő illóolajkeverék is sokat segít.

illóolaj párologtatása légzéskönnyítő megfázás

6.) Sál

Torokfájás, megfázás esetén alvás közben (és sokszor napközben is) sálat viselek, mivel ha éjszaka sállal alszom, reggelente kevésbé fáj a torkom.

 

7.) Textil zsebkendő

Amióta törekszem a hulladékmentességre (9+ éve) egyetlen egyszer voltam úgy megfázva, hogy komolyabb kihívást jelentsen az orrfújáshoz használatos zsebkendők elegendő darabszáma. A hétköznapok során három darab textil zsebkendő több, mint elégnek bizonyult, az említett megfázás során pedig végül úgy találtam, hogy nekem 6 darab az ideális mennyiség a húzósabb időszakban. Ezt a hat darab zsebkendőt évek óta használom, és valószínűleg még évtizedekig fogom is.

A megfázásos időszakban az volt a kulcs, hogy mindig legyen legalább kettő zsebkendő teljesen tiszta, készen a bevetésre. A papír zsebkendővel szemben több orrfújást is elbír egy darab, mindenféle kellemetlen, visszataszító hatás nélkül.
Összességében arra jutottam, hogy valójában sokkal kellemesebb használni, mint a papír változatot: nem fáj, nem pirosodik ki tőle az orrom, nem szakad át, nem lesz „olyan” a kezem, nem tölti ki a kukát, csak egy gyors öblítésre, majd a sima mosással együtt való tisztításra van szükség hozzá.

 

8.) Inhalálás

Fejfájás, komolyabb nátha és torokfájás együttes megléte esetén kamillás főzetet készítek, majd egy nagyobb törülközővel a fejemen a gőz fölé hajolok 5-10 percre. A kamilla már említett hatásain túlmenően (nyugtató, gyulladásgátló, fertőtlenítő) a meleg gőz belégzése segít tisztítani a légutakat, az arcüregben lévő lerakódásokat fellazítani, ezért elalvás előtt alkalmazva sokat segít abban is, hogy sikerüljön nyugovóra térni.

 

9.) Fokhagyma

Egyébként is oszlopos tagja az étkezéseimnek a fokhagyma, megfázás esetén azonban kiemelt szerepet jut ennek a hagymafélének, mivel erős antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír. Nem bolondítom meg különböző receptekkel, egyszerűen csak elfogyasztok a főétkezések során nyersen néhány gerezdet belőle. Ha pedig épp nincs otthon kéznél, akkor tormával helyettesítem.

 

10.) Megelőzés: nem élek steril, tökéletesen fertőtlenített környezetben

„Az immunrendszer úgy működik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erősebb. Sokan hiszik, hogy egészségük záloga az állandó fertőtlenítés, a steril környezet elérése. Nem sokan tudják, hogy a túl steril környezet nem feltétlenül jó, mert akik így élnek, azoknak a szervezete nem szokik hozzá a fertőződésekhez. Így történhet meg az, hogy azonnal megbetegednek, amint olyan helyre mennek (tömegközlekedés, munkahely, külföld) ahol a megszokottól eltérő mikroflórával találkoznak, mert nem alakul ki a megfelelő ellenálló képességük. Mindez a túlcivilizált országokra jellemző a leginkább.” – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője.

Hacsak nem indokolt, nem használok hagyományos fertőtlenítő hatású tisztítószereket, ahogy antibakteriális kozmetikumokat sem. Természetes, bőrbarát összetevőjű szappanokkal mosakszom, takarításhoz pedig a szükséges tisztítást maradéktalanul elvégző, környezetre ártalmatlan tisztítószereket alkalmazok: főképp mosószódát, szódabikarbónát és citromsavat.

Ha valamit mindenképp fertőtleníteni szeretnék (ilyen például a mellékhelyiség), ahhoz előkapom az ecetet, valamint a teafa illóolajat. Tudtad, hogy az ecet tökéletesen fertőtlenít, a teafa pedig antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír? Minden részletet alaposan átveszünk a Vegyszermentes takarítás mesterkurzus során, hogy ne csak tudd, hogyan takaríthatsz környezet- és egészségbarát módon, hanem értsd is a miérteket, a hátteret.

 

 

Mi a helyzet akkor, ha nem csak egy egyszerű megfázás kerülget? Természetesen irány az orvos, kérd ki a tanácsát mielőbb, és ha gyógyszeres kezelést javasol, akkor mindenképp élj vele! Az egészség nem játék, nem szabad, hogy befolyásolja az a kérdés, mennyi hulladékkal jár átmenetileg. Ha pedig gyógyszerhulladékod keletkezne, semmiképp se dobd majd ki a kukába, a gyógyszertárakban megtalálható, dedikált gyógyszerhulladék gyűjtőkben a helye.

Neked vannak még további bevált házi praktikáid? Oszd meg velünk hozzászólásban! 🙂

0 0 votes
Article Rating