A fürdőszoba zöldítése során előbb-utóbb felmerül a kérdés: mi legyen a samponnal és a balzsammal? A műanyag flakonos hajápoló készítmények hulladékmentes alternatívái a samponszappan vagy szilárd sampon. De miért érdemes ezeket választani? Mire kell a vásárlásnál figyelni? És hogyan kell őket használni? Minden hasznos információt összegyűjtöttem neked.

 

Mi a gond a „sima” samponokkal?

Elsőre egyszerűnek tűnhet, hiszen a Körforrás blogját olvasod. A műanyag flakonok! A válasz természetesen helyes, de jóval összetettebb is ennél.
A samponos flakonok műanyagból készülnek. Első lépésként már az is tökéletes, ha ezek a szelektív hulladékok közé kerülnek. A helytelenül kezelt műanyag flakonok a napsugárzás, oxidáció vagy mechanikai terhelés (hullámzás) következtében széttöredeznek – ezáltal másodlagos mikroműanyagok keletkeznek. A mikroműanyagokról részletesen ebben a korábbi cikkben olvashatsz.

A szelektív hulladékgyűjtésnél azonban létezik sokkal jobb megoldás. Gondolj a sokszor emlegetett hulladékhierarchiára: a legfontosabb a hulladék keletkezésének megelőzése.

Egyre többet hallani arról, hogy nem csak a flakon növeli a mikroműanyag-szennyezést. Manapság számtalan jó nevű kozmetikai márka termékeiben is felbukkannak apró műanyag részecskék alapanyagként. A kiemelt termékek között szerepelnek a samponok, ápolószerek, öblítők, hajlakkok is. Ezek az 5 milliméternél nem nagyobb darabok az elsődleges mikroműanyagok.

Most gondold végig, hány olyan flakon sorakozik a fürdőszobádban, amelyek valamilyen hajápoló terméket tartalmaznak. Vajon miért van belőlük ennyi?

A kozmetikai ipar nevében is benne van: iparról van szó. A mesterséges igénykeltés miatt folyamatosan azt érezheted, hogy szükséged van egy új illatra, kifejezetten vörösre vagy szőkére festett hajhoz készült termékre. De az is lehet, hogy épp a héten dobtak piacra egy új formulát, amitől a márka ígérete szerint ragyogóan fényes, csillogó hajkoronád lesz. Biztosan szükséged van külön termékre a hajvasaláshoz, a hajvég ápolásához, az egyenesítés miatti igénybevételhez? Miért kell külön sampon szőke, vörös vagy sötét hajhoz, biztosan többet tud a festett hajra való ápolószer, mint a sima? A gyanúm szerint nincs szükség annyi termékre, amely ott sorakozik a fürdőszobai polcokon.

Ahogy általában, a hajad esetében is igaz a közhely: a szépség belülről fakad. Ha egészségesen, tisztán, változatosan táplálkozol, megfelelő mennyiségű folyadékot viszel a szervezetedbe, az jó esetben a hajadon is látszik majd. Ha hónapokon keresztül azt érzed, valami nincs rendben, érdemes szakvéleményt kérni a fodrásztól vagy a bőrgyógyásztól.

 

Hétköznapi mérgek – a samponodban is

Kanyarodjunk vissza a problémákhoz, mert még nem beszéltünk a „sima” samponokban található összetevőkről. Többségük tartalmaz valószínűleg olyan anyagokat, amelyek fokozhatják az allergizáló eredményt, irritálóak, egészségügyi kockázatot jelentenek (pl. rákkeltő hatásúak), vagy éppen károsak az élővizekre. A Körforrás Akadémia Klub videós oktatóanyagai során részletesen is foglalkozom vele, miért érdemes kerülni azokat a samponokat és hajápolási termékekeket, amelyek a következőket tartalmazzák:

  • kőolajszármazékok,
  • szilikon,
  • parabének,
  • pálmaolaj,
  • agresszív zsíroldó tenzidek,
  • mesterséges illat- és színanyagok,
  • PEG-ek (propilén-glikol).

Érdemes résen lenned az összetevőkkel kapcsolatban. Ne csábítson el a gyönyörű dizájn, a tudatos kijelentésekkel teletűzdelt, szívmelengető üzenet, de ne dőlj be a finom illatoknak se. Attól, hogy egy márka natúrnak, természetesnek mondja magát, vagy visszagyűjti a műanyag flakonokat, esetleg csomagolásmentesen árulja a termékeit, még nem garancia arra, hogy a fenti összetevőket is maximálisan kerüli.

Ha nem szeretnél órákat tölteni a különböző drogériákban, és a termékek INCI-jét (International Nomenclature Cosmetic Ingredient, azaz Kozmetikai Alapanyagok Nemzetközi Elnevezése) tanulmányozni, bízd rám a döntést. A Körforrás webshopjában csak olyan kozmetikumokat találsz, amelyeket szigorúan ellenőrzök, és mi is rendszeresen használunk.

szilárd sampon vagy samponszappan

Fentről lefelé: szilárd sampon (Fleur de lin), samponszappan (Borza gyógynövényes-teafa olajos), samponszappan (Napvirág ricinus- és dióolajjal).

 

Samponszappan vagy szilárd sampon

A hajápolás sajnos az a terület, amelyben valójában csak a saját tapasztalatod segíthet. Nincs két egyforma haj, nincs két egyforma igény. A következőkben úgy tudok segíteni, hogy minden információt megadok a döntéshez, de neked kell kipróbálni a választott terméket. Időbe telhet, mire megtalálod a tökéletes alternatívát: nekem sem ment egyről a kettőre. Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan hagytam el a műanyag flakonos samponokat és álltam át hulladékmentes hajmosásra.

 

Samponszappan – A „válogatós” haj megmentője

„Abszolút csoda számomra! A hajammal sok macera van, mert nagyon ‘válogatós’, nem sok terméket tudtam rá használni, szinte mindentől kiszáradt vagy hamar zsírosodott” – írja a webshopban az egyik általunk forgalmazott samponszappan értékelésénél Flóra. A samponszappanok a sima szappanokhoz hasonlóan zsír és lúg találkozásából születnek. Lúgos kémhatásukat minden hajmosás után semlegesíteni kell valamilyen savas öblítéssel. Ez lehet ecet, almaecet vagy citromlé is. Hogyan moss samponszappannal hajat? Nézd meg ezt a videót, amelyben lépésről lépésre bemutatom a folyamatot:

Fontos megjegyezni, hogy a hajnak 2-3 hajmosásnyi idő kell ahhoz, hogy átálljon a samponszappanra. Azt követően ragyogó lesz a haj és a fejbőr természetes egyensúlya is visszaáll a benne található természetes növényi olajoktól.
Ha 2-3 alkalom után sem érzed a pozitív változást, elképzelhető, hogy a kemény víz okoz problémát. A kemény vízben található kálcium- és magnéziumsók a szappanban található zsírokkal találkozva kölcsönhatásba lépnek. Ennek a jele lehet, ha rendszeresen találsz szappanlerakódást a kádon vagy a mosdókagylóban.
A megoldás? Használj lágyabb vizet a hajmosáshoz: forrald fel, majd hűtsd le a hajmosó vizet, így megelőzheted a fent leírt kémiai folyamatot. Persze jogosan érezheted azt is, hogy neked ez túl sok macera, már nem fér bele. Mindenkinek máshol van az a határ, amit még bevállal a hulladékcsökkentés érdekében. Ha viszont szeretnéd a samponszappant használni, szeretni fogod a fenti tippet.

Mi van akkor, ha 5-6 hajmosás és a víz lágyítása után után sem válik be a samponszappan? Elképzelhető, hogy a te hajad mást szeret. Ilyenkor se szabadulj meg tőle, hanem ajándékozd oda valakinek, vagy használd el kézmosáshoz, fürdéshez. Ne add fel az első kísérlet után! Próbálkozhatsz másik samponszappannal, vagy szilárd samponnal is. Az utóbbinál sokkal nagyobb az esély arra, hogy elsőre be fog válni.

 

Szilárd sampon – Gyorsabb megoldás, csak nehogy átverjenek!

Ha nehézkesnek találod az ecetes öblítést, de ragaszkodsz a hulladékmentes alternatívához, próbáld ki a szilárd samponokat. Mivel a szilárd samponok eleve bőrbarát pH-júak, ezért használatukhoz nem kell ecetes, vagy citromsavas öblítés. Az alapanyagok között általában gyengéd növényi tenzidek szerepelnek, amelyek a habzásban és a zsírtalanításban segítenek. Mindig nézd meg a termék összetételét, mert előfordulhat, hogy a zöldre festett alternatívák agresszív mosóaktív anyagokat (SLS, SCS) tartalmaznak. Ezek az aktív anyagok nemcsak nagyon habzanak, hanem a haj zsírosodásáért vagy korpásodásáért is felelősek.
A túlzott zsírtalanítás miatt a fejbőröd faggyúmirigyei kétféleképpen reagálnak: fokozott aktivitással (amitől gyorsabban zsírosodik a hajad), vagy csökkenő aktivitású passzív ellenállással (amitől kiszárad a hajad). Ezért érdemes kerülnöd az SLS-t (sodium-lauryl-sulfat, magyarul nátrium-lauril-szulfát) és SCS-t (sodium coco-sulphate, magyarul nátrium coco-szulfát) tartalmazó kozmetikai szerek használatát, és inkább gyengéden tisztító sampont választanod.

hajmosás szilárd samponnal

Hajmosás szilárd samponnal.

 

A szilárd sampon óriási előnye sokak számára, hogy használata után nincs szükség ecetes vagy citromsavas öblítésre, mint a samponszappanok esetében. Kis méretük ellenére több flakonnyi „sima” samponnak felelnek meg. (Ehhez természetesen arra is szükség van, hogy ne használj belőle túl sokat.) Sokan arról számoltak be, hogy a fejbőrüket nem szárította, a hajuk sem gubancolódott, így a balzsamot is el tudták hagyni. Az általunk tesztelt és forgalmazott szilárd samponokról itt olvashatsz bővebben. Nekem a Fleur de lin szilárd samponja az abszolút kedvencem, és a lassan 200 db visszajelzés alapján a vásárlóink is imádják.

Hogyan moss hajat szilárd samponnal? Elolvashatod bármelyik szilárd sampon leírásában, de meg is mutatom neked ebben a videóban:

Oszd meg velem a tapasztalataidat!

Kipróbáltad már valamelyik alternatívát a kettő közül? Esetleg még tovább mentél, és a nopoo mozgalom táborát erősíted? Oszd meg velem a tapasztalataidat kommentben! Inspirálj másokat is arra, érdemes a hajápolásban is a hulladékmentes alternatívát választani.

0 0 votes
Article Rating