Ha azon gondolkozol, hogy papírzsebkendőről textilre váltasz, valószínűleg nem tegnap találkoztál először a hulladékcsökkentés témájával. Ha egy ideje foglalkoztat a zöldebb életmód, akkor viszont már tudni is szeretnéd a döntés előtt: melyik a környezettudatosabb és miért.

 

Egy kis zsebkendő történelem

Zsebkendőnek látszó tárgyakat már az ókori kínaiak, görögök és rómaiak is használtak, de ezeknek nem sok közük volt az orrfújáshoz. Még a 15. században is a férfiaknál a ruha vége, a nőknél a fejkendő szolgált zsebkendő gyanánt. A 17-18. században megjelenő tubákolás divatja teret adott a mai értelemben vett textilzsebkendő elterjedésének. A dohánytól a nők és férfiak is gyakran prüszköltek, szükség volt egy ruhától független, mosható eszközre. A 19. század végére a vászonból készült zsebkendő egész Európában általános higiéniai kellékké vált, nem sokkal később pedig komoly vetélytársa akadt.

A papírzsebkendőt közel száz éve, az 1920-as években „találta fel” az amerikai Kimberly-Clark cég egyik alkalmazottja, aki a krém és smink eltávolítására kifejlesztett kozmetikai kendőt használta orrfújásra is. A cég is nagy fantáziát látott ebben a kisméretű termékben, amely a hatvanas évek után átvette az uralmat a piacon. Ennek ugyan higiéniai okai voltak, de be kell látni, hogy a minél színesebb, minél illatosabb, minél mintásabb, pihe-puha papírzsebkendők gyártóit ma már nemcsak a népegészség megóvása vezérli. Csak mostanában, a környezettudatos életmód terjedése miatt kezdett újra beszédtémává válni a textilzsebkendő. De melyik a környezettudatosabb megoldás?

 

Papír- vagy textil zsebkendő – Melyik a környezettudatosabb?

Emlékszel még arra a nagy port kavart dán tanulmányra, mely szerint többet ártunk a környezetnek, ha a közellenségnek számító nejlonszatyrok helyett biopamut bevásárló táskákat vásárolunk? Nem sokkal később kiderült, hogy a tanulmány nem a termékek teljes életciklusát, csupán azok előállítását vizsgálta, és így jutott erre a megdöbbentő eredményre. Abban a tanulmányban sok mindent nem vettek figyelembe a mikroműanyag-szennyezéstől kezdve a műanyagok természetre gyakorolt negatív hatásáig.

Ha rákeresel arra, hogy a papír- vagy a textilzsebkendő a környezettudatosabb választás, egyetlen magyar blogbejegyzést találsz a témában, amely a Green Lifestyle ausztrál magazin 2009-es cikkére hivatkozik. A tíz évvel ezelőtti írás két tanulmány adatait veti össze (1995, Duke Egyetem kutatása a papírról és 2006, Cambridge-i Egyetem kutatása a textilről), de a hivatkozások hiányosak.

A Green Lifestyle cikkét, illetve a benne található adatokat vizsgálta felül az Ecosystem Analytics független tanácsadó cég. A 2012-es tanulmány az eldobható papírzsebkendő és az újrahasználható pamutzsebkendő környezeti hatásait hasonlította össze. Ez esetben viszont nemcsak a nemcsak az energia, a vízfelhasználás és a hulladékkeletkezés tekintetében vetették össze a két használati tárgyat, hanem a „bölcsőtől a sírig” figyelemmel kísérték a környezeti hatásukat. Egy New England-ben élő átlagos amerikai felnőtt egy éves felhasználási szokásait vették alapul, és a modellezésnél kiemelten figyeltek arra, hogy a használat során legyenek például orrvérzéses balesetek vagy megfázásos időszakok.

Szerették volna jobban megérteni, hogyan változhatnak a hatások a használat intenzitása, a használat gyakorisága és a felhasználás időtartama alapján. A tanulmányt jegyző Eileen B. Ekstrom Ph.D. szerint az is hiba volt, hogy a korábbi cikk túl hosszú élettartamot (520 mosás) feltételezett a textilzsebkendő esetében egy korábban közzétett életciklus elemzés adataihoz képest (50 mosás).

Az Ecosystem Analytics egy éves életciklus-elemzése azt állapította meg, hogy nincs környezeti előnye a pamut zsebkendő használatának az eldobható zsebkendővel szemben.

Mind a négy különböző kategória (klímaváltozás, emberi egészség, ökoszisztéma épsége, erőforrás-felhasználás) 5-7-szer nagyobb az egy egységnyi pamut zsebkendő esetében, mint az egy egységnyi eldobható papírzsebkendő esetében.

Érdekesség, hogy a pamut zsebkendő gyártása során felhasznált villamosenergia mennyisége kiemelkedett a környezetterhelő hatások közül. Még akkor is ez lesz a legmagasabb érték (az éghajlatváltozásra gyakorolt hatások 65%-a), ha már kilenc és fél éve használják a zsebkendőt.

Sokan a hulladéktermelés csökkentése miatt fontolgatják, hogy lecserélik a papírzsebkendőt. A tanulmány szerint viszont csekély környezeti jelentősége van ennek a döntésnek.

Ám még mielőtt oda jutunk, mint a textilzsákok és műanyag-zacskók esetében, álljunk meg egy pillanatra! A tanulmány ugyanis kimondja, hogy a textilzsebkendő egyetlen esetben lesz környezettudatosabb megoldás: ha a teljes hasznos élettartama alatt, azaz 9.4 évig vagy minimum 50 mosásig használják. És természetesen az sem mindegy, hányszor fújnak orrot, mielőtt mosásba kerülne (minimum 5 alkalommal).

Textil zsebkendő

Ha csak az tart vissza, hogy „undi”

Akár elfogadod egy-egy tanulmány eredményeit, akár szkeptikus vagy velük kapcsolatban, az biztos, hogy a textil zsebkendőre nem feltétlen könnyű váltani. A legnagyobb visszatartó erő, tapasztalatok szerint nem az adatok miatt alakul ki, hanem azért, mert sokan „undinak” tartják a textilzsebkendő használatát és a mosását is. Bármelyikről is van szó, csak akkor igaz, ha rosszul csináljuk.

A legegyszerűbb trükk a használathoz: hajtsd négyszer félbe a zsebkendőt, így egyből elfér a zsebedben. „Kettőt nyitva” fújd bele az orrod, majd hajts rajta egyet, az a sima orrtörlős terület, oda sosem fújd bele. Majd egy újabb hajtás, és már mehet is megint akár a nadrágzsebbe is, nem fog semmit összekenni.

Ha így csinálod, mosáskor egyértelműen tudod, hol van az a terület, amit gondosan el kell kerülni. Mert igen, mosni azt kell. Ebben a korábbi cikkben elolvashatod, hogyan tisztíthatod ki a zsebkendőket kézi erővel, macera nélkül úgy, hogy ne maradjon műsoros, de ne is használjanak feleslegesen sok vizet a tisztításhoz. Azonban elárulunk egy titkot: a legtöbbször mi sem állunk neki külön kézzel mosni a zsebkendőket, ráhagyjuk ezt a feladatot a mosógépre.

 

További alternatívák, amelyekről nem feledkezhetünk meg

A textilzsebkendő viszont továbbra sem lehet kötelező megoldás, bármennyi érv is szól a hosszú távú használata mellett. Csúnya fertőző betegség esetén szívesebben nyúlsz a papírzsebkendőhöz, amelyet a tartalmával együtt azonnal a kommunális kukába dobsz? Egyetértünk! Nehezen elviselhető allergiád van, és megkönnyíti az életedet a papírzsebkendő? Válaszd azt! Ha tudsz, akkor viszont keress alternatívákat: újrahasznosított papírból készült papírzsebkendőt, vagy legalább olyat, amelyik felelős erdőgazdálkodás minősítéssel (Forest Stewardship Council – FSC) rendelkezik.

 

A legkörnyezettudatosabb megoldás

Amennyiben nem szenvedsz fertőző betegségtől, komoly allergiától, és opció számodra a textilzsebkendő használata, akkor sem mindegy, milyet választasz. A pamutnál kevésbé környezetterhelő alapanyag a kender vagy a len. De ha visszaemlékszel, a gyártás energiafelhasználásával van a legnagyobb probléma.

Kérdezd meg a családban, megvannak-e még a régi zsebkendők. Eltették-e a gyerekkori mintás darabokat? Van-e még a nagyszülőknek vagy a szüleidnek elfekvő készlete? A legkörnyezettudatosabb textilzsebkendő az, amelyet már valamikor legyártottak, viszont még sok-sok évig lehet használni.

Neked van ilyen családi örökséged? Megvannak még a gyerekkori zsebkendőid? Esetleg a saját gyerekeid használják ezeket? Fotózd le (tisztán 🙂 ) és mutasd meg kommentben a cikk alatt.

 

0 0 votes
Article Rating