Amikor a hulladékmentesség a téma, többnyire a saját kukánk tartalma, illetve annak redukálása az első, ami eszünkbe jut. Ez teljesen helyénvaló, mert a sokat emlegetett mondás szerint elég mindenkinek a saját portáját rendben tartani egy jobb világért. Bár egyre inkább teret nyernek a szemétszedő akciók és kirándulásainkat is igyekszünk kevesebb hulladékkal, környezetbarát módon intézni, csak a sor végén jut eszünkbe a munkahelyünk és az ott termelt szemétmennyiség.

Pedig ha belegondolunk általánosságban napi nyolc órát, azaz életünk egyharmad részét töltjük a munkahelyünkön. Sokszor az a helyzet, hogy egészen a bejárati ajtónkig szuperül megy a tudatosság, ott viszont megáll a tudomány. Első ránézésre sok odafigyelést igényelne minden szokást bevinni a munkába. Ám a munkahelyi zero waste egy külön izgalmas világ, ami felé érdemes lehet kacsintgatnunk, akár döntéshozó vezetőként is.
Az alábbiakban két nézőpontból közelítjük meg a munkahelyi hulladékmentesítés lehetőségeit: sorra vesszük egyrészt a tényleges hulladéktermelés csökkentését, aztán pedig átvitt értelemben vizsgálódunk, megnézzük mit tehetünk a munkakörnyezet-szennyezés ellen.

Először vegyük át azt, ami tényleg a kukában landol. Sok szervezetben a különböző szabályok és a pályázati keretek között bevezetett zöldítő változások adnak keretrendszert a környezettudatosságnak: szelektív szigeteket helyeznek el vagy energiatakarékossági flashmobokhoz csatlakoznak. Bár a napi rutin és a rohanás sokszor felülírja egyéni elveinket is, és csatlakozunk egy ebédrendeléshez, vagy a céges palackozott ásványvízkészlethez nyúlunk. A helyzet azonban korántsem reménytelen: a munkahelyen bevezetett környezettudatos szabályrendszerek kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek.

Egy elvitathatatlan és hatalmas előnnyel rendelkezik az, ha munkahelyi környezetben is zajlik a környezettudatosságra való felnőttkori nevelés. A munkahely egy olyan sajátos szabályrendszer alapján működik, ahol be lehet vezetni a környezettudatosságért járó elismerést vagy a környezetszennyezésért járó büntetést.
Mindkettő – a jutalom és a büntetés is – olyan erős hatással van a viselkedésünk alakulására, hogy mélyen bevésődő szokásokat vehetünk fel általa: általánosodik a saját életünkre, új, jó szokások honosodnak meg a magánéletünkben. A munkahelyen például gond nélkül megtiltható a szemetelés, vagy irodai környezetben versenyt indíthatunk a takarékos papír- vagy energiahasználatra.
Ezek a tevékenységek a munkahelyen töltött időmennyiség miatt könnyen szokássá válhatnak: otthon is lejjebb vesszük a fűtést egy fokkal vagy újrahasznosítjuk azokat a papírlapokat, amiknek csak az egyik oldalára nyomtattunk.

Ha arról beszélünk, miért előnyös színtér a munkahely a környezettudatos szemlélet formálására, meg kell említenünk a munkahelyen kialakult közösségek erejét is. Ha egy-egy ember elkezd csinos kulacsokkal járni az ásványvizes flakon helyett, ha felüti a fejét a közös konyhában a kimérősen kapható nasi, könnyen elindulhat egy tudatossági hullám, ami kis odafigyeléssel nemcsak a felszínes divat marad, hanem tényleges szemléletformálódást eredményez.
Így pedig a munkahelyre bevitt jó gyakorlatokon kívül újabbakkal is gazdagodhatunk. S hogy miért jó ez a munkahelynek? Növeli az elkötelezettséget és a munkáltató márkáját: szívesebben jelentkezünk ún. „zöld” szervezetekhez, tehát a munkáltató értékét is növeli ez a fajta odafigyelés.

 

Munkahelyi hulladékmentesség átvitt értelemben

Mentális egészségünk szempontjából nem elhanyagolható a munkakörnyezet-szennyezés, ami tulajdonképpen ugyanúgy ellehetetleníti a munkavégzést, ahogyan a tényleges szemetelés a minőségi életet a Földön.
Hogyan lehet egy munkahelyet zacskók és papírok nélkül is teleszemetelni? Felesleges intézkedésekkel és munkamenetekkel, multitaskinggal és az ember, mint erőforrás teljes kiaknázásával.

Multi környezetben dolgozók számára többnyire ismerősen csenghet a lean és a kaizen kifejezés. Ezek a távolkeleti céges kultúrákból átvett szemléletmódok alapelveik közt tartják számon a hulladék és a felesleg csökkentését. Mivel ez a termelékenységet és a piaci sikereket is növeli, a cégek szívesen invesztálnak abba, hogy munkavállalóik átvegyék ezt a szemléletet, amit könnyen adaptálhatnak a saját életükre is. Így a feladatok egyszerűbbek, a munkavégzés helye rendezett, a pazarlás pedig kizárt.

Vigyázzunk tehát arra, hogy figyelmünk és tudatos jelenlétünk a munkánkban se szóródjon szét, ahogyan a szemét az utcán. Ne feledjük, az emberi erőforrás ugyanolyan erőforrás, mint bármelyik másik a Földön, túllőni ezzel sem szabad. Ha emellett még a tárgyi hulladékot is van lehetőségünk csökkenteni munkahelyi környezetben, akkor már igazán megveregethetjük a vállunkat. Érdemes felelősen és tudatosan cselekedni a munkahelyen is.

 

0 0 votes
Article Rating