Sokak számára hihetetlen, hogy a COVID-19 nevű betegség, a koronavírus elleni védekezésben és a vírus terjedésének lassításában óriási szerepe van az egyszerű szappanos kézmosásnak – feltéve, ha az legalább 20 másodpercig tart.
Mit tud a szappan, amit más nem? Hogyan kell helyesen kezet mosni? Miért nem mindegy, milyen szappant választasz? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is megtudhatod a választ.

 

Miért is olyan hatékony a mezei szappanos kézmosás a koronavírus esetében?

Bizonyos szavaknak komoly súlyuk lehet, ezt érezzük nap mint nap. A COVID-19 nevű betegség kapcsán folyamatosan emlegetett világjárvány szóhoz negatív képek és érzések kapcsolódnak. Ezért olyan hihetetlen, hogy többek között pont a világ egyik legegyszerűbb és ma már legtermészetesebb higiéniai eljárása, a szappanos kézmosás segíthet abban, hogy elkerüljük a megbetegedést, illetve lassítsuk a járvány terjedésének intenzitását.
Ez utóbbira azért van szükség, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze a nagyfokú terheléstől (túl sok beteg egyszerre), a szakemberek pedig időt nyerjenek, kiismerjék a vírust, és ha lehetséges, kidolgozzák az oltóanyagot.

A hasonló koronavírusok (MERS és SARS) alapján úgy gondolják a kutatók, a COVID-19-et elsősorban légúti cseppecskéken keresztül adjuk át egymásnak. Az amerikai VOX magazinban 2020. március 11-én megjelent átfogó cikk szerint a légúti vírusok a kezünkön is terjedhetnek. Ha valaki beteg, és megérinti az arcát, az orrát vagy a szemét, a vírusok rátapadnak a bőrére. Aki pedig egészséges, az a kezére tapadó vírusokkal könnyen megfertőzheti magát. Ezért is fontos a rendszeres, szappanos kézmosás.

Palli Thordarson, az Új-Dél-Walesi Egyetem kémia professzora tweetje szerint – rá hivatkozik a cikk – a szappan nemcsak lemossa a kezünkről a vírusokat, hanem képes el is pusztítani azokat. Elmagyarázza, hogy a szappanok tulajdonképpen amfifil vegyületek. Ezek olyan kettős természetű molekulák, amelyek egy hidrofil (vízkedvelő) és egy hidrofób (víztaszító) részből állnak. És ez teszi őket olyan hatékonnyá. A koronavírus örökítőanyagát (RNS) egy lipidburok veszi körbe. A szappan hidrofób része a lipidekhez vonzódik, vízben oldott molekulái egyszerűen felhasítják a vírust körbevevő lipidburkot. A koronavírus immár teljesen ártalmatlan darabkákra esik, amelyeket a szappanmolekulák körbefognak. Amikor lemossuk a szappanozás végén a kezünket, akkor a vízzel a darabkák a lefolyóba kerülnek.


Hogyan moss kezet, hogy a kézmosás megfelelő védelmet adjon?

A fent leírt kémiai munkához azért egy kis időre van szüksége a szappannak, ezért ki kell térnünk arra is, hogyan is kell úgy kezet mosni, hogy az valóban hatékony legyen. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának oktató videójából elsajátíthatod a kézhigiénia hat mozdulatát, amelyet garantálja, hogy a teljes kézfelületet megtisztítsd a tenyéren átfutó életvonaltól kezdve az aprócska barázdákon át a sokszor elhanyagolt hüvelykujjig.

Teszteled magad, hogy biztosan minden mozdulatra emlékszel-e. Fontos kiemelni, hogy az alapos kézmosás legalább 20-30 másodpercig tart, a gyerekek számára ezért is készülnek frappáns kézmosódalok.

[et_pb_text admin_label=”youtube vidi” _builder_version=”4.0.10″]


Milyen szappant érdemes vásárolni?

Természetesen bármilyen szappanhoz jutsz hozzá, tökéletesen megfelel, hiszen az egészségünk mindennél fontosabb. Ha abban a helyzetben vagy, hogy választhatsz szappan és szappan között, akkor több szempontot is érdemes megvizsgálni. Ha helyi manufaktúrától vásárolsz, sokat segítesz egy hazai kisvállalkozásnak ebben a nehezebb időszakban. Ha odafigyelsz arra is, hogy milyen alapanyagokból készült, került-e bele például pálmaolaj is – és ha igen, milyen -, akkor máris rengeteget tettél a bőröd mellett a bolygónk védelméért is. Itt fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett antibakteriális szappanok nem nyújtanak többet, mivel a koronavírus esetén nem baktériummal, hanem vírussal állunk szemben.


A jelenlegi helyzetben talán a legfontosabb szempont mégis az, hogy a választott szappan természetes és tápláló összetevőket tartalmazzon. Ezek óvják legjobban a szervezet egyik legfontosabb védelmi rendszerét: a bőrödet.
A bőr nemcsak a mechanikai sérülések ellen véd, hanem úgynevezett barrier funkciót és immunológiai védelmet is ellát. A bőröd barrier vagy gátfunkciójának fontos szerepe van abban, hogy ne jussanak kórokozók, kémiai anyagok vagy allergének a hámba, ugyanakkor a bőr víz- és elektrolit tartalmának kiáramlását is megakadályozza, így védve a szervezetet a kiszáradástól. A gyakori kézmosás miatt a bőr természetes lipidrétege lemosódik, ennek hatására gyengül a barrier funkció, a kézfej kiszárad és berepedezik.

Azok a szappanok a legjobbak, amelyek úgy táplálják a bőrt, hogy rövid és hosszú távon ható összetevőket is tartalmaznak. A bőrnyugtató, puhító jojoba olaj, olívaolaj vagy a lanolin (gyapjúzsír) például inkább rövid távon hatnak, a vízmegkötő glicerin, tejsav vagy hialuronsav pedig hosszú távon fejtik ki hatásukat. A hatékonyságot fokozhatod úgy is, ha olyan szappant választasz, amely sheavajat vagy méhviaszt is tartalmaz.

A legjobb, ha langyos, de nem meleg vízzel mosol kezet, a kézszárítás után pedig át is krémezheted. Segítheted a bőröd regenerálódását úgy is, ha éjszakánként természetes, ápoló kézkrémet használsz, esetleg cérnakesztyűt is húzol a kezedre és így alszol. A kézmosás hatékonyságát növeli a körömkefe is, amely a köröm alatti területekre is eljuttatja a szappant.

 

Mivel töröld szárazra a kezed?

Ha megnézted a Semmelweis Egyetem videóját, valószínűleg benned is felmerült, hogy mennyire indokolt a papírtörlő használata. Alapesetben a papírtörlőket tökéletesen ki lehet váltani törülközőre, konyharuhára, vagy egy régi túlhasznált pólóra. Maradj ezeknél, ha a szokásosnál gyakrabban mosod őket, vagy a napjaidat a négy fal között töltöd.

Ha azonban rendszeresen jársz az utcán, a járványügyi helyzet miatt, azt javasoljuk, átmenetileg használj papír kéztörlőt. Ha megteheted, keresd az újrahasznosított papírból vagy FSC minősítéssel rendelkező papírtörlőket. De bármilyen papírtörlőt is használsz, még mindig törekedhetsz arra, hogy minél kevesebbre legyen szükséged. Joe Smith megmutatja TEDx beszédében, hogyan törölheted szárazra a kezed egyetlen papírtörlő segítségével:

&feature=emb_title

 

 

Hogyan spórolj a szappannal?

Nemcsak a papírtörlővel, a szappannal is érdemes spórolni. Lehetsz bármilyen körültekintő is a vásárlásnál, nem mindegy, mi történik a szappanokkal az otthonodban. A pazarlás mindig is távol állt a Hulladékmentes.hu szemléletmódjától, hiszen egyfajta tisztelet a Földünk és a termékek készítői felé is, ha odafigyelünk a megvásárolt tárgyakra a használatuk során is. Ugyanazt a szappant akár két-háromszor hosszabb ideig is használhatod, ha megfelelő szappantartóban tárolod.

 

Milyen a jó szappantartó?

A jó szappantartóban nem áll meg a víz, ezért a szappan egyik oldala sem válik puhává, nyúlóssá a tárolás során, ezzel segítve szárazon tartani a szappant, ami így két használat között megfelelően meg tud száradni.

 

Mikor indokolt a ma épp hiánycikknek számító alkoholos kézfertőtlenítő használata?

Először is ki kell hangsúlyoznunk, hogy csak és kizárólag az alkoholos és szakemberek által elkészített kézfertőtlenítő hatékony, amely legalább 60%-os, de inkább 70%-os alkoholt tartalmaz.
A legjobb, ha az összetevők között nem szerepel a triklozán nevű fertőtlenítő szer, amely környezet- és egészségkárosító hatásáról ismert. Érdemes megnézned a drogériában vásárolt alkoholos kézfertőtlenítő INCI-jét, hogy tudd, pontosan mit tartalmaz.
Emellett a termék leírását is olvasd el, mert a kézfertőtlenítőnek jelen helyzetben a vírusok ellen kell védelmet nyújtania, vagyis virucid hatásúnak kell lennie.

Ha az általad vásárolt kézfertőtlenítő megfelel a fenti kritériumoknak, akkor is csak akkor használd, ha nem tudsz szappannal kezet mosni. A szappan tökéletesen megfelel a célnak, arról nem is beszélve, hogy a bőrödnek és a bolygónak is jobb, ha szappant használsz.

 

Hogyan használd az alkoholos kézfertőtlenítőt?

Ha mégis csak az alkoholos kézfertőtlenítőt tudod használni, akkor is be kell tartanod néhány szabályt. A Semmelweis Egyetem oktató videójából az is kiderül, hogy az alkoholos kézfertőtlenítés száraz kézfelületen és pontosan ugyanazokkal a mozdulatokkal történik, mint a kézmosás. Akkor hat igazán az alkohol a kórokozók ellen, ha legalább 20-30 másodpercig hagyjuk hatni, és nem töröljük le.

Arról, hogy miért nem érdemes koronavírus-járvány esetén házi kézfertőtlenítőt készíteni magadnak, ebben a cikkben foglalkozunk részletesen: Házi kézfertőtlenítőt készítenél koronavírus-járvány esetén? Inkább ne tedd!

 

A szappanos kézmosás nem elég!

Természetesen a szappanos kézmosás mellett számos óvintézkedésre van szükség. A következőket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ajánlja a légzőszervi vírusok elkerülése érdekében:

  • Gyakori kézmosás szappannal és vízzel minimum 20 másodpercig, illetve kötelező kézmosás azután, hogy nyilvános helyen jártál, orrot fújtál, köhögtél vagy tüsszentettél.
  • Ha szappan valamiért nem áll a rendelkezésedre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt (amely minimum 60%-os alkoholt tartalmaz).
  • Ha köhögsz vagy tüsszentesz, takard el a szádat és az orrodat papírzsebkendővel, vagy tüsszents és köhögj a könyökhajlatba. A papírzsebkendőt azonnal dobd a kommunális kukába!
  • Ha a kezed nem tiszta, kerüld a szemed, az orrod és a szád érintését.
  • Kerüld a szoros érintkezést a betegekkel.
  • Kerüld az edények, poharak, ágyneműk és egyéb háztartási cikkek megosztását a betegekkel.
  • Tisztítsd azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintesz.

A legfontosabb, hogy vigyázz magadra, vigyázzunk egymásra!

 

0 0 votes
Article Rating