Amikor beköszönt a jobb idő, előkerülnek a tavaszi ruhadarabok, a vékonyabb dzsekik, blézerek, zakók, a lengébb blúzok és vékonyabb ingek, a szoknyák és a rövidnadrágok. De mi történjen azzal a sok téli holmival, amit innentől kezdve hónapokig nem veszel fel? A legfontosabb, hogy késő őszig ne essen baja, és ne a rossz tárolás miatt legyen ruhaszemét.

 

Téli ruhákat ne most szelektálj!

Még mielőtt a ruhák tárolására rátérnék, szót kell ejtenem a tél végi szelektálásról is. Elképzelhető, hogy mostanra derül ki számodra, hogy bizonyos téli ruhadarabokat már nem szívesen viselsz ilyen vagy olyan okokból. Ha mások által még viselhető darabokról van szó, azaz szívesen továbbadnád ezeket, például adományba, ne tedd!

Az adományboltok, anyaotthonok, családsegítők, de még a használt ruhákkal foglalkozó kis magyar vállalkozások sem vesznek be tavasszal téli ruhákat. Ennek oka egyszerű: nem tudják ezeket a ruhadarabokat sem tárolni, sem eladni. Segítsd a munkájukat és az adományozást azzal, hogy mindig szezonális darabokat adsz tovább – kimosva, felújítva, hordható állapotban.

A kiszelektált téli darabokat tedd félre. Egyrészt most talán lesz időd boholytalanítani (borotvával vagy boholytalanító készülékkel), megjavítani és kimosni ezeket. Másrészt elképzelhető, hogy ősz végén újra megtetszik az adott ruhadarab, és szívesen viseled még egy szezonban.

 

5 tipp a téli ruhák tárolására

Penész, molylepke okozta kár, kivasalhatatlan gyűrődések, egyéb fizikai sérülések, kimoshatatlan izzadtságfolt – mind a ruháid ellenségei. Egyrészt senki nem szeretné, hogy a kedvenc ruhadarabjai a szemétben végezzék. Másrészt a ruhaszemét jelenleg amúgy is olyan komoly probléma, amelyhez környezettudatos ruhavásárlóként senki nem járul hozzá szívesen. A következő tippek segítenek abban, hogy megfelelően tárold a téli ruhadarabokat.

 

1.) Csak tiszta ruhákat csomagolj el!

Az izzadságfolt, a parfüm, a dezodorfolt károsíthatja a ruha anyagát, az emberi illata pedig vonzza a molyokat és a ruhákban is gyakran kárt okozó ezüst pikkelykéket. Lehet, hogy elsőre pazarlónak tűnik, de tárolás előtt mosd ki a ruhákat házi folyékony mosószerrel! Végezz rajtuk ecetes öblítést, és ha teheted, a kevésbé kényes darabokat szárítsd a napon, amelynek fertőtlenítő hatása is van.

Itt emelem ki, hogy léteznek olyan ruhadarabok, például síruházat, bizonyos téli vagy őszi kabátok, technikai ruházat, amelyek csak speciális mosószerrel moshatók vagy kizárólag tisztíthatók. Mielőtt belekezdenél a mosásba, mindig ellenőrizd a használati útmutatót és a címkét. A helyes tisztítás – ha nem is hulladékmentes – kifejezetten fontos akkor, ha a ruháidat szeretnéd sokáig viselni.

 

2.) Védekezz a molyok ellen!

Ha találkoztál már molyokkal az életedben, tudod, hogy soha többet nem szeretnéd megismételni az élményt. A természetes alapanyagból (selyem, gyapjú) készült ruhák nagy ellensége a moly. A valódi levendula, a cédrus vagy a szantálfa füstölő jó szolgálatot tesz akkor, ha távol szeretnéd tartani őket a szekrényedtől. Régen nem véletlen bélelték ki újságpapírból a gardróbokat: a moly ugyanis nem szereti a cellulózt, nem rágja át magát rajta.

 

3.) A kényes ruhadarabok barátja

Léteznek olyan ruhadarabok, amelyeket érdemes kiemelten óvni. Ezek tárolására találták ki a fehér selyempapírt, amelyet természetes kalcium-karbonáttal dúsítottak. Ezek a papírok nem tartalmaznak optikai fehérítő anyagot. Elsősorban képek, fényképek, akvarellek, grafikák, textíliák megóvására, csomagolására használják őket. A savmentes selyempapírba csomagolt gyapjúpulóverek vagy selyemruhák még nagyobb védelmet élvezhetnek.

 

4.) Túl sok ruha egy helyen

Vannak olyan ruhadarabok, elsősorban a műszálas ruhák, amelyek jól bírják a gyűrődést. A természetes alapanyagból készült daraboknak viszont nem tesz jót a levegőtlen, zsúfolt tárolás. Az is fontos, hogy a ruhákat ne tároljuk nedves, dohos, penészedésre hajlamos helyiségben, mert hat hónap alatt bizony kár eshet bennük. Ugyanakkor a túl sok napfény sem jó nekik. A legjobb a száraz, napfénytől elzárt, de jól szellőző helyiség.

 

5.) Tiszta és szagtalan lábbeli

A cipőkről se feledkezz meg: legyen tiszta a talpa, a felsőrész és a fűzők is. A legfontosabb a cipő megtisztítása, ami történhet bőrcipők esetében finom szőrű kefével, nedves és száraz ronggyal, nubuk bőr esetében gumikefével, szárazon. Kizárólag a fedett, kikészített bőr ápolható cipőpasztával. Felejtsd el a tubusos, sok esetben szilikont tartalmazó gyorsápolókat, mert ezek kiszáríthatják, károsíthatják a bőrt. A bőrápoláshoz vásárolhatsz professzionális termékeket, de jó néhány forrás szerint a méhviasz és olíva-, lanolin vagy jojoba olaj keveréke is tökéletesen megfelel erre a célra.

A kivehető talpbetéteket érdemes kimosni és ecettel átöblíteni. A bőrcipőt soha ne szárítsd a napon, mert a bőr megkeményedik, bereped. Mindig száraz, hűvösebb helyen hagyd pihenni, mielőtt elpakolod. A szagok ellen tegyél szegfűszeget és szódabikarbónát egy éjszakára a cipőbe. Erre tökéletesen megfelel egy aprócska tégely is.

Bár feleslegesnek tűnhet, de a cipők tárolására tökéletes az eredeti dobozuk és az a selyempapír, amibe gyakran csomagolják őket a dobozban. Kiváló minőségű bőrcipők esetén érdemes beszerezni nem lakkozott sámfát is.

 

+1.) Legyen tiszta a szekrény is!

Van, amiről kevesebbet olvasni, ez pedig a ruháink lakhelye: a szekrények tisztán tartása. Évente legalább két alkalommal, a ruháink átpakolása idején érdemes a szekrényt is kiporszívózni, vegyszermentesen kitakarítani, kívül-belül áttörölni. Így a szekrény réseiben megült por, szennyeződés nem kerül át a ruhákra, a tisztaság pedig nem vonzza olyan mértékben a molyokat és az ezüstös pikkelykét sem.

 

Vannak további tippjeid? Oszd meg velünk!

Te túl vagy már a tavaszi gardróbrendezésen és szekrénytakarításon? Vagy csak most kezdesz neki? Van olyan bevált tipped, amit szívesen megosztanál Edinával és velem? Írd meg nekünk kommentben!

 

0 0 votes
Article Rating