Barion Pixel

A koronavírus-járvány miatt a magyarországi gyógyszertárakban és patikákban, drogériákban gyakorlatilag hiánycikk az alkoholos kézfertőtlenítő. Sokan feltalálják magukat, és az interneten közzétett receptek alapján készítenek házi kézfertőtlenítőt.
Miért beszélünk le erről? Mikor lehet a házilag készített kézfertőtlenítő valóban hatékony? Egyáltalán mikor érdemes alkoholos kézfertőtlenítőt használni? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

 

Fontos az elején leszögezni, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) ajánlása szerint csak akkor érdemes alkoholos kézfertőtlenítőt használni, ha nincs arra lehetőség, hogy legalább 20-30 másodpercig szappannal kezet mossunk. Ebben a cikkünkben részletesen elmagyarázzuk, mi a szappan titka, és miért környezettudatosabb döntés, mint az alkoholos kézfertőtlenítő.

Míg helyes kézmosás esetén szappan és szappan között nincs különbség a vírusok elpusztítását tekintve, addig alkoholos kézfertőtlenítő és alkoholos kézfertőtlenítő között bizony óriási eltérés lehet hatékonyságban.

 

Hány százalékos etil-alkohol oldat pusztítja el a vírusokat?

Mivel a kezünkre tapadhatnak a vírusok, a kézfertőtlenítés lényege az lenne, hogy a kezünkön előforduló összes vírus elpusztuljon. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az etil-alkohol 70%-os oldatát, valamint egyéb etanol tartalmú oldatokat fertőtlenítőként, ezen belül bőrfertőtlenítőként is alkalmazzák. Ez az oldat a baktériumokat, néhány vírust, valamint gombafajt is elpusztít.

Külön ki kell emelnünk, hogy az etil-alkohol hatása 70%-ostól eltérő koncentrációban csökken. Tehát sem a sokkal alacsonyabb, sem a sokkal magasabb koncentrátum nem felel meg. Az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlása annyiban tér el, hogy a javaslatuk szerint a 60%-os alkoholnál magasabb koncentráció ajánlott.

A lényeg, hogy minimum 60%-os, de inkább 70%-os etil-alkohol szerepeljen az összetevők között. Ha nem így van, akkor a kézfertőtlenítő nem elég hatásos, és nagy eséllyel megfertőződhetsz és megfertőzhetsz másokat is.

Pedig nagyon fontos, hogy elkerüljük a megbetegedést, illetve lassítsuk a járvány terjedésének intenzitását. Ez utóbbira azért van szükség, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze a nagyfokú terheléstől (túl sok beteg egyszerre), a szakemberek időt nyerjenek, kiismerjék a vírust, és ha lehetséges, kidolgozzák az oltóanyagot.

 

Miért NE készíts magadnak alkoholos kézfertőtlenítőt

A kézfertőtlenítő elkészítése tényleg nem agysebészet vagy rakétatudomány, de benne van a hibalehetőség. A hibázást pedig világjárvány esetén nem engedhetjük meg magunknak, mert nemcsak a saját egészségünket kell megóvni, hanem a szeretteinkét is.

Előfordulhat például, hogy túlhígítod az alkoholt, vagy épp ellenkezőleg, túl magas koncentrátumban használod. Ezt soha senki nem fogja ellenőrizni, te viszont abban a hamis tudatban használod a kézfertőtlenítőt, hogy az elpusztítja a kezeden lévő vírusokat, miközben nem ez történik.

Az is lehet, hogy eleve olyan receptet olvastál, amelyben az összetevők között nem 60%-os vagy 70%-os etil-alkohol szerepel. Bármennyire jól hangzik, most ne dőlj be a zero waste, a DIY és házi címkéknek, mert ez az a helyzet, amikor nem éri meg kockáztatni!

Sok receptben feltűnik a glicerin vagy az aloe-vera gél, amelyre valójában azért van szükség, mert az alkohol nagyon kiszárítja a kéz bőrét. Ha naponta többször is használod, akkor a kézfej bőre kiszárad, berepedezik, de akár ki is sebesedhet.

Ha szeretnél igazán hatékony, környezettudatos megoldást, válaszd a szappanos kézmosást – lehetőleg a bőrt tápláló, természetes alapanyagból készült szappanokkal. És ami még fontos: a szappan a bőrrel szemben is lényegesen kíméletesebb.

 

Mi a helyzet a WHO kézfertőtlenítő receptjével?

A WHO ajánlása alapján is egyre gyakrabban bukkan fel egy recept, amely 96%-os etil-alkoholt ajánl. A gyógyszertárakban ezt a tömény etanolt hígítják tovább, ezt vásárolhatjuk meg 70%-os gyógyszertári alkoholként.

A recept azonban csak és kizárólag 96%-os alkohollal működik, nem helyettesíthető mással, csak így lesz hatékony. Mivel a 96%-os alkoholt a WHO receptje szerint hígítani kell forralt vízzel és glicerinnel, hogy hatásos legyen, a 70%-os gyógyszertári alkohollal egyszerűen értelmét veszti a recept, hiszen ha azt tovább hígítjuk, nem lesz hatékony. És ahogy írtuk is, ez nem a kísérletezés ideje, bár talán arra rávilágít a helyzet, mennyivel jobb lett volna gyakorlati tippeket kapni kémiaórán, mint egyenleteket számolni.

A patikában jó esetben vásárolhatsz a WHO receptje alapján, a gyógyszertárban elkészített kézfertőtlenítőt is, ezt keresd először, ebben biztosan megbízhatsz.

 

Nem minden kézfertőtlenítő vírusölő

Ha nem gyógyszertári (azaz a gyógyszertári alkalmazottak által kikevert), hanem drogériában vásárolt alkoholos kézfertőtlenítőd van, keresd meg a leírását, és ellenőrizd, mi ellen fejlesztették ki. Léteznek olyan kézfertőtlenítő szerek, amelyek csak a baktériumok ellen hatnak (baktericid készítmények), most olyan termékekre van szükség, amelyeknek vírusinaktiváló hatásuk van (virucid készítmények).

 

Szappan vs. kézfertőtlenítő – Melyik a hatásosabb a tudomány szerint?

2009-ben végeztek egy kísérletet, amelyben azt vizsgálták, mennyire pusztítja el a H1N1 influenzavírust a különböző kézfertőtlenítő módszerek – köztük a szappan és az alkoholos kézfertőtlenítők.

A húsz egészségügyben dolgozó tesztalanyt öt csoportba osztották, mielőtt a vírussal érintkeztek:

 • kézmosás nélkül
 • kézmosás szappannal és vízzel
 • kézfertőtlenítés alkoholos készítménnyel (61.5% etanol gél)
 • kézfertőtlenítés alkoholos készítménnyel (70% etanol + 0.5% klórhexidin oldat)
 • kézfertőtlenítés alkoholos készítménnyel (70% izopropil-alkohol + 0.5% klórhexidin oldat)

Összességében arra jutottak, hogy a kézfertőtlenítés kiemelkedően fontos a vírus terjedésének megelőzésére, a módszerek közül pedig a szappanos kézmosás mutatkozott a leghatékonyabbnak.

 

Hogyan használd a megfelelő alkoholos kézfertőtlenítőt?

Ha mégis csak az alkoholos kézfertőtlenítőt tudod használni (és hozzájutottál a szakemberek által kikevert verzióhoz, vagy vírusok ellen ható készítményt vásároltál), akkor is be kell tartanod néhány szabályt. A Semmelweis Egyetem oktató videójából az is kiderül, hogy az alkoholos kézfertőtlenítés száraz kézfelületen és pontosan ugyanazokkal a mozdulatokkal történik, mint a kézmosás. Akkor hat igazán az alkohol a kórokozók ellen, ha megfelelő mennyiséget használunk, legalább 20-30 másodpercig oszlatjuk el a kezeink teljes felületén, és végül nem töröljük le, hanem hagyjuk elpárologni.

 


Fertőtlenítsd a kézfertőtlenítő tubusát is!

A legtöbb drogériás kézfertőtlenítőt PET-tubusban árulják. A Business Insider 2020. március 18-án megjelent írása az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatására hivatkozik. Ebben azt vizsgálták, mely felületeken mennyi ideig él a vírus. A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus a rézfelületeken akár négy órát is élhet, a papírfelületeken akár egy napig is, míg a műanyag és rozsdamentes acél felületeken három napig is életben marad. Érdemes a kézfertőtlenítő tégelyét is rendszeresen áttörölni a fertőtlenítővel. Illetve ezért is kérik egyre több helyen, hogy fizessünk bankkártyával, fertőtlenítsük a gyakran használt személyes tárgyainkat, mint a kulcs vagy a mobiltelefon.

 

A szappanos kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítés nem elég!

Természetesen a szappanos kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítés mellett számos óvintézkedésre van szükség. Ezeket az előző cikkben is leírtuk, de fontosnak tartjuk az ismétlést. A következőket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) ajánlja a légzőszervi vírusok elkerülése érdekében:

 • Gyakori kézmosás szappannal és vízzel minimum 20 másodpercig, illetve kötelező kézmosás azután, hogy nyilvános helyen jártál, orrot fújtál, köhögtél vagy tüsszentettél.
 • Ha szappan valamiért nem áll a rendelkezésedre, használj alkoholos kézfertőtlenítőt (amely minimum 60%-os alkoholt tartalmaz).
 • Ha köhögsz vagy tüsszentesz, takard el a szádat és az orrodat papírzsebkendővel, vagy tüsszents és köhögj a könyökhajlatba. A papírzsebkendőt azonnal dobd a kommunális kukába!
 • Ha a kezed nem tiszta, kerüld a szemed, az orrod és a szád érintését.
 • Kerüld a szoros érintkezést a betegekkel.
 • Kerüld az edények, poharak, ágyneműk és egyéb háztartási cikkek megosztását a betegekkel.
 • Tisztítsd és fertőtlenítsd azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintesz.

A legfontosabb, hogy vigyázz magadra, vigyázzunk egymásra!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Borza gyógynövényes szappan teafa olajjal – 100 g

(32 vásárlói értékelés)

1050 Ft

Alkoholos kéztisztító gél

(1 vásárlói értékelés)

1590 Ft

Borza kéz- és testápoló sheavajjal – teafaolajos, 75 ml

(1 vásárlói értékelés)

1050 Ft