Barion Pixel

Idén 50. alkalommal ünnepeljük a Föld napját, Magyarországon pedig 30. éve rendezik meg a Földanya Nemzetközi Napját. Ilyenkor általában emberek ezrei, százezrei gyűlnek össze, hogy együtt hívják fel a figyelmet a bolygónk védelmére. Ebben az évben a koronavírus-világjárvány miatt ugyan nem jöhetünk össze, de ez nem jelenthet akadályt, hogy részesei legyünk ennek a fontos napnak.

Amikor 2020. január 1-jén nemcsak egy boldog új évre, hanem egy boldogabb új évtizedre is koccintottunk, nem gondoltuk, hogy néhány hónap múlva mennyire felülírja valamennyi hétköznapi szokásunkat – akár az ünneplést is – a koronavírus-világjárvány. Bár a világjárvány kapja most a legnagyobb figyelmet, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a járvány tulajdonképpen egyfajta figyelmeztetésként is szolgál. Ha nem teszünk itt és most a bolygó védelméért, a következő évtizedek a szélsőséges időjárási jelenségekről, a fajok tömeges pusztulásáról, a világjárványokról szólnak majd. És ahogy most már a saját bőrünkön érezzük, milyen hatása lehet az utóbbinak, ha nem változtatunk, a mostani rendkívüli helyzet lesz jellemző a mindennapjainkra.

A Föld napja idén fontosabb mint valaha.

 

Az első Föld napjától mostanáig

Az első Föld napja rendezvényt 1970-ben tartották az Amerikai Egyesült Államokban. Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésével szerette volna felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének védelmére. Azt hangsúlyozták, jelenleg az ember a bolygó felett uralkodik, nem pedig a környezettel összhangban él. Már akkor rengetegen csatlakoztak hozzá, ma pedig az egész Földre kiterjedt mozgalomról van szó, amelyhez számos szervezet is csatlakozott.

Az elmúlt 49 évben a Föld napja egyre fontosabbá vált, hiszen fokozatosan távolodtunk el a természettől, nem figyelünk eléggé a jelekre (vagy nem volt tudomásunk róla), viszont ma már egyértelműen a bőrünkön érezzük az éghajlatváltozás következményeit.

2020-ban nem csak beszélnünk kell a Föld napjáról, hanem aktívan cselekedni is. Még mindig nem késő tenni azért, hogy a folyamatokat lassítsuk. Ehhez pedig az is kell, hogy mi magunk változtassunk, a saját életmódunkat alakítsuk át, váljunk tudatos fogyasztóvá, induljunk el a hulladékcsökkentés útján.

 

Mit tehetünk a Földért az otthonunkból?

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel otthon is megünnepelheted a Föld napját, és közben felhívhatod a figyelmet a változtatás szükségességére. A közösségi médiát lehet jól is használni, posztolj képet, meséld el az ismerőseidnek, barátaidnak, hogy te hogyan alakítod át az életed.

 

1.) Ünnepelj húsmentes menüvel

Tarts április 22-én húsmentes napot. Keress olyan fogásokat, amelyeket az egész család szeret. Készíthetsz vegán hamburgert, csőben sült zöldséget, illatos krémleveseket, gazdag zöldségpörköltet. Keresd a szezonális, itthon termelt, vegyszermentes alapanyagokat, így a helyi gazdaságokat, termelőket támogatod, és a szállítás okozta környezeti szennyezést is csökkentheted.
Ha teheted, iktass be egy-egy húsmentes napot a jövőben is. Ez nemcsak a saját egészségednek tesz jót, de a környezet megóvásában is hatalmas szerepe van.

A túlzott, sokszor már mértéktelen húsfogyasztás, amely ma jellemző, kimutathatóan káros a bolygónkra. Ahogy a 100 lépés a környezettudatosabb életmód felé című cikkünkben is írtuk az édesvízkészlet 70%-kát jelenleg a világ mezőgazdasága használja fel, amelynek egyharmada kizárólag az állattenyésztésre megy el, de a megtermelt gabonanövények több mint 40%-kát is az állattenyésztés során használják fel. Ráadásul az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 15 százalékáért is az állattartás felelős. De jó tudni azt is, hogy míg 1 kilónyi zöldség előállításához 300 liter vízre van szükség, ugyanennyi sertéshúshoz már 6000 literre.

 

2.) Hozz létre saját zöldséges kertet a balkonon, teraszon vagy az ablakpárkányon

Ha te is tapasztaltad a közelmúltban, hogy nem jutsz hozzá friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz az élelmiszerboltokban, akkor valószínűleg felmerült benned a gondolat, milyen jó lenne legalább egy kis kert, ahol saját zöldséget termelhetsz. A jó hír az, hogy ehhez nem kell földbirtokosnak lenni, de még csak kert sem kell hozzá.

Egy szem krumpli és egy vödör elég ahhoz, hogy néhány hónappal később több kiló saját burgonyád legyen. Ennél is kisebb hely kell a paradicsomnak vagy a paprikának, a fűszernövényeknek. De ha csak az ablakpárkányon van helyed, akkor kezdd a mikrozöldekkel! Ha pedig megtermelted a saját zöldségeket, kezdj el komposztálni is – tudtad, hogy ehhez sem kell kert?

 

3.) Figyelj az elektronikus eszközök használatára!

Közösségi oldalak, online tanulás, meetingek, streamelés, háztartási készülékek, hosszan sorolhatnánk. Ha az otthon lett a munkahely és az iskola is, akkor tudod, mennyi elektronikus eszköz megy egyszerre. A Föld napján érdemes ezeknek a használatát csökkenteni, és sorozatnézés helyett olvasni, tévézés helyett társasozni, rejtvényt fejteni, barchobázni, barkácsolni, együtt főzni, vagy egyszerűen csak beszélgetni. A Föld óráján ezeket már begyakorolhattad, miért ne csinálhatnál belőle rendszert, mint a húsmentes napokból?

 

4.) Oldd a szorongást szelektálással

Léteznek olyan dolgok, amelyekre nem vagyunk hatással ebben a bizonytalan időszakban, például hány ember visel maszkot az utcán, hogyan nő a betegek vagy a gyógyultak száma, elég gyorsan cselekednek-e az államok. A bizonytalanság szorongást is okozhat. Ugyanilyen érzés alakulhat ki akkor is, ha a bolygónkra és az emberiség jövőjére gondolunk.

A lelki stabilitásra azonban nagy szükség van a változás küszöbén. Éppen ezért érdemes olyan dolgokra fókuszálni, amelyekre hatással tudunk lenni. Ilyen például a saját viselkedésünk, a hulladékcsökkentés, a minimalizmus, a zero waste törekvéseink, vagy éppen az ezzel járó otthonrendezés és szelektálás. Ezeknek a tevékenységeknek pozitív pszichológiai előnyei vannak, stabilitást, odafigyelést és fókuszt hoznak a mindennapokba.

Szenteld a Föld napját annak, hogy átnézed a ruhatárad, vagy egyszerűen csak elkezded a saját hulladékdokumentációd, hogy pontosan megismerd a szelektív és a vegyes kukád tartalmát. A változáshoz és a változtatáshoz ugyanis ismeretekre van szükség, erről szól a következő pont is.

 

5.) Tájékozódj megfelelő forrásból és tanulj hiteles szakemberektől!

A tájékozódás mindennél fontosabb akkor, ha klímáról, a környezetvédelemről van szó. Ha még nem tetted, ma kezdj el követni olyan nagy szervezeteket, mint a WWF, a Greenpeace vagy a Humusz Szövetség. Ahhoz, hogy megértsd, mit miért javaslunk, minek mire van hatása, jó látni az összefüggéseket.

A Hulladékmentes.hu-n ingyenesen juthatsz hozzá rendszerezett tudáshoz és olyan gyakorlati tippekhez, amelyekkel lépésről lépésre alakíthatod át az életmódodat komolyabb lemondások nélkül. Iratkozz fel a Föld napján a 30 napos hulladékmentes kihívás ingyenes email tréningünkre és tanulj valamit minden nap.

 

És te hogyan ünnepled a Föld napját idén? Ossz meg velünk további tippeket, inspirálódjunk egymás ötleteiből!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Fleur De Lin szilárd sampon

(117 vásárlói értékelés)

3590 Ft

Vászonzsák csomag

(48 vásárlói értékelés)

5360 Ft 3860 Ft

Mosható textil szájmaszk

(3 vásárlói értékelés)

1290 Ft