Hallottál már a teafaolajról, valamiért mégsem használtad még soha? Használod, de úgy érzed, nem használod ki igazán? Az egészség- és környezettudatos életmód követőinek körében nagy népszerűségnek örvend a teafa illóolaj, hiszen rendkívül sokoldalúan használható: nem csak az otthoni szépségápolásban alkalmazhatod, hanem a konyhában és az egész otthonodban is remekül helyt áll antibakteriális hatása révén.

Sem gomba, de még baktérium sem képes ellenállni neki, akkor te miért tennéd? Itt az ideje, hogy kicsit közelebbről is megismerkedj az „ezerarcú” teafa illóolajjal!

A teafaolajat egy Ausztráliában őshonos cserje leveleiből és rügyeiből préselik ki, melynek igen jellegzetes, friss, erős kámforos illata van. Az ausztrál őslakosok természetesen már jóval előttünk felismerték a teafa gyógyhatását, erről számol be az 1770-es években Ausztráliába érkező James Cook kapitány is: megfigyelte ugyanis, hogy a bennszülöttek a fa leveleiből teát készítenek, melyet aztán előszeretettel fogyasztanak el.

A „teafa-történelem” ezen a ponton azonban kicsit megrekedt (már ami a világ meghódítását illeti) egészen 1920-ig, amikor egy ausztrál kémikus, bizonyos Arthur Penfold kutatásai rá nem világítottak a teafa antiszeptikus tulajdonságaira.
Tehát arra bizonyos világhódító útjára ezt követően indult el: az orvoslásban eleinte (többek között) a szeptikus sebek kezelésre, fertőtlenítésre alkalmazták, a ’80-as évektől pedig már a nőgyógyászatban is előkerült, mint gombaölő és fertőtlenítő hatású szer.

Az utóbbi évtizedekben számos kutatás bizonyította a teafa létjogosultságát a bőrgyógyászatban is, ezért rengeteg márka használja alapanyagként kozmetikumaiban vagy hajápolási termékeiben. Mi több: sok háztartásban használatos tisztítószerben is megtalálható, mint fertőtlenítőszer.

gyógynövényes samponszappan teafa illóolajjal korpásodás ellen

Gyógynövényes szappan teafaolajjal: samponszappanként használva kíméletesen távolítja el a fejbőrt eltömítő piszkot, csökkenti a korpát okozó baktériumok elszaporodását, helyreállítja a fejbőr természetes egyensúlyát, valamint regenerálja a hajhagymákat.

 

Amennyiben ez a kis történelmi kitérő lázba hozott, és már ma kipróbálnád a teafa illóolajat, mindenképp olvass tovább: ha szeretnél természetes, házi kozmetikumot vagy tisztítószert készíteni, akkor görgess lejjebb, hiszen mutatok 10 felhasználási módot teafára!

 

 

Ha a szépségápolásban vennéd hasznát

A teafaolaj belsőleg mérgező hatású, azonban bőrön erős gyógyító, mivel megközelítőleg száz olyan vegyület található benne, melyek a fent említett hatással bírnak. Nézzük is ezeket, továbbá azt is, hogy milyen betegségekkel szemben léphet fel hatékonyan:

  • antibakteriális és gyulladásgátló (természetes gyógyír sebek, vágások, csípések ellen),
  • gomba- és vírusölő (használhatod láb-, bőr- és körömgomba, valamint herpesz ellen),
  • kiváló a pattanásaid vagy az aknés bőröd kezelésére,
  • remekül alkalmazhatod korpásodás ellen,
  • bevetheted parazitás bőrfertőzések, így például rühfertőzés vagy fejtetű ellen,
  • ínygyulladás és egyéb szájhigiéniai problémák kezelésében is használhatod,
  • továbbá felsőlégúti megbetegedések tüneteit is enyhítheted, kezelheted vele.

 

Mivel az illóolajakat, így a teafaolajat – pár eset kivételével – sem ajánlott a bőrödön közvetlenül alkalmazni, ezért feltétlenül szükséges úgynevezett bázis/vivőolajakat használnod a házi kozmetikumaid elkészítéséhez. Ezek az olajok növényekből, vagy növények magjaiból sajtolt természetes olajok, melyek sok esetben a konyhádban is megtalálhatóak. Ilyen például az olívaolaj vagy a szőlőmagolaj, de ide tartozik még az édesmandula-, a lenmag-, a tökmag-, az argán-, a ligetszépe-, vagy a jojobaolaj is.

 

Ajánlott hígítási arány: minden 1-2 csepp teafaolajhoz adj nagyjából 12 csepp vivőolajat.

 

Amennyiben házilag készítesz kozmetikumot figyelj rá, hogy mindig alaposan fertőtlenítsd az eszközöket, melyekkel készíted, és ugyanígy járj el azokkal is, amelyekben tárolod őket!
A kész terméket tartsd napfénytől védett helyen, és tárold sötét színű üvegben (pl. egy kiürült aromavizes üvegben) vagy egy jól záródó tégelyben. Maximum 2 héten belül használd fel őket, hiszen tartósítószer hiányában hamar megromlanak!

 

Fontos!

  • Soha ne használd a szád körül hígítatlanul, s nagyon ügyelj rá, hogy a szemedbe még hígítva se kerüljön a teafa illóolaj!
  • Kismamáknak, illetve gyermekeknek nem javasolt a használata!
  • Ha túlérzékeny a bőröd egy kisebb bőrfelületen végezz tesztet: ha kipirosodást, viszketést, vagy a bőröd felhólyagosodását tapasztalod, ne alkalmazd!
  • Kerüld a bőrön való közvetlen használatot, azonban pattanásokra/aknéra, továbbá köröm/lábgombára ecsetelhetsz kis mennyiséget!
  • Az olajat belsőleg soha ne használd, hiszen mérgező: zavarodottságot, szédülést, hányást, hasmenést, továbbá hallucinációt okozhat. A tünetek az elfogyasztott mennyiségtől függően néhány órán vagy napon belül szűnnek meg!

 

1.) A viszkető bőr ellensége

Keverj el 3 csepp teafaolajat 1 evőkanál – körülbelül 32 csepp – vivőolajban (a jojobaolajat, vagy a szőlőmagolajat javaslom).
Mosd meg az érintett területet, s vidd fel rá a keveréket napi 1-2 alkalommal. Ha a bőröd érzékeny, használj 1, maximum 2 csepp olajat.
Fontos: amennyiben tüneteid nem enyhülnek, mindenképp fordulj orvoshoz!

 

2.) Az ajakherpesz ellensége

Egy kávéskanál vivőolajban (mandulaolajat javaslok) keverj el egy csepp teafa illóolajat, majd a keverékkel naponta 2-3 alkalommal kend be az érintett területet. Amennyiben szárazabbnak érzed az ajkaidat, vagy extra ápolást szeretnél használj ajakápolót.

 

3.) Szájvíz a friss leheletért

2 csepp teafa illóolajat keverj el egy csésze vízzel és töltsd egy üvegcsébe. Használd öblögetésre minden fogmosás után, de fokozottan ügyelj rá, hogy ne nyeld le a keveréket.
Ha inkább kész szájvizet keresel, a gyógynövényes szájvíz-esszenciát ajánlom, amiből 130 liternnyi szájvizet tudsz készíteni koncentrátum jellegének köszönhetően.
Gyermekek ne használják!

 

4.) Teafaolajos (-levendulaolajos) gyulladáscsökkentő arctisztító

Forralj fel 1 dl vizet, majd hűtsd le. 20 csepp teafa illóolajat keverj el egy evőkanál vivőolajban (a szőlőmagolajat javaslom), majd öntsd egy kis üvegcsébe és add hozzá a vizet. Használat előtt alaposan rázd össze, és egy mosható arctisztító párna segítségével töröld át vele az arcod. Használhatod minden nap!

Amennyiben fokozni szeretnéd a gyulladáscsökkentő hatást, 10 csepp teafaolajat és 10 csepp levendula illóolajat használj a keverékbe.
Ha irritációt tapasztalsz, azonnal hagyd abba az alkalmazását, vagy csökkentsd az illóolajok mennyiségét!

gyulladáscsökkentő arctisztító folyadék teafa illóolaj

A gyulladáscsökkentő arctisztító folyadékot használat előtt alaposan rázd össze, és egy mosható arctisztító párna segítségével töröld át vele az arcod.

 

5.) Korpásodás ellen

Amennyiben nem szilárd sampont használsz, 15 ml folyékony samponban keverj el 3 csepp teafa illóolajat (ez nagyjából megegyezik azzal a mennyiséggel, amit egy hajmosás során használsz el). Mielőtt kiöblítenéd, hagyd a hajadon 3 percig, majd alaposan öblítsd le!
Ha irritálja a fejbőröd, azonnal mosd le a hajadról, és ne ismételd többször!

 

6.) A lábgomba ellensége

1 evőkanál sóra csepegtess 15-20 csepp teafa illóolajat, majd 2-3 liter langyos vízben alaposan keverd el. Áztasd a lábad nagyjából 20 percig a vízben, majd töröld szárazra.
Fontos megjegyeznem, hogy a lábfürdő hatása nem garantált, sikeressége függ attól, hogy kúraszerűen használod-e, illetve mennyire komoly a problémád. A hatást erősítheted, ha a cipőd belsejét is kezeled teafaolajjal.
Azonban mielőtt alkalmazod, mindenképp konzultálj bőrgyógyászoddal, vagy kezelőorvosoddal!

 

Ha háztartási célokra használnád

Otthonodat nem csak egészségedre ártalmas kemikáliákkal tudod tisztán tartani, hanem olyan természetes anyagokkal is, mint pl. az ecet, a szódabikarbóna, a mosószóda, a citromsav, vagy épp az illóolajok.
A fent említettek mellett pedig nem csak az szól, hogy óvod a környezeted, valamint az egészséged, hanem az is, hogy sokszor jóval olcsóbbak, mint a hagyományos környezetterhelő tisztítószerek!

 

1.) Fertőtlenítő tisztítószer általános felületek tisztántartására

Keverj össze 20 csepp teafa illóolajat 1 csésze vízzel és 0,5 csésze ecettel, majd öntsd szórófejes üvegbe, és permetezd a tisztítandó felületre, végül töröld le.

teafaolajos általános felülettisztító

Az általános felülettisztító elkészítéséhez keverj össze 20 csepp teafaolajat 1 csésze vízzel és 0,5 csésze ecettel, majd öntsd szórófejes üvegbe.

 

2.) A felmosóvízből se maradjon ki

Egy vödör langyos felmosóvízbe cseppents 10 csepp teafaolajat, valamint 10 csepp citrom illóolajat, továbbá adj hozzá 1 evőkanál szódabikarbónát vagy mosószódát és keverd el: az utóbbiak kiválóan oldják a zsírt, a teafaolaj fertőtlenít, a citrom illóolaj pedig kellemes, friss illatot varázsol. Ha a fertőtlenítő hatást szeretnéd erősíteni, akkor szóda helyett 1 dl ecetet keverj el a vízben.

 

3.) Öblítő a friss és puha ruhákért

Ha a bolti öblítők helyett egészség- és környezetbarát megoldást keresel, ezt a szuper receptet biztosan imádni fogod: 0,5 dl vizet és ugyanennyi ecetet keverj össze, adj hozzá néhány csepp illóolajat vagy mosóparfümöt és mehet is a mosógép öblítőtartályába. A ruháid frissen és extra puhán kerülnek majd ki a mosógépből, és nyugi: ecetszagnak nyoma sem lesz!

Az pedig csak plusz hab a tortán, hogy még a mosógéped is meghálálja majd! Amennyiben biztosra szeretnél menni abban, hogy az ecet ne bántsa véletlenül se a gumis részeit a mosógépnek, használhatsz helyette citromsavat is. Erről bővebben a folyékony mosószer leírásában találsz információkat, illetve pontos útmutatást.

 

 

Kipróbáltad és bevált? Máshogy készítetted, vagy neked is van teafás praktikád? Oszd meg velünk, hogy mások is kipróbálhassák!

0 0 votes
Article Rating