Mi a közös a drogériák polcain kapható samponokban, fogkrémekben, a kedvenc csokoládédban és a közeli kifőzde kínálatában? Elárulom: nagy a valószínűsége, hogy tartalmaznak pálmaolajat. A pálmaolaj sokoldalú, olcsó, könnyen előállítható, nem véletlen, hogy annyira szeretjük. A túlzásba vitt rajongásnak azonban súlyos ára van.

Ha már belevetetted magad a hulladékcsökkentés témájába, valószínűleg találkoztál a pálmaolajjal kapcsolatos dilemmákkal. Ez a téma komoly gondolkodásra készteti azokat is, akik már egy ideje komolyan foglalkoznak a háztartásuk zöldítésével. Mit okoz a pálmaolaj túlzott használata? Létezik pálmaolaj és pálmaolaj között különbség? Mivel lehet kiváltani? És egyáltalán: el lehet kerülni teljesen?

 

Mi az a pálmaolaj?

Először is kezdjük az elején, ismerjük meg a pálmaolajat, amit egyébként neveznek pálmazsírnak is. A Nyugat-Afrikából származó olajpálma nevű növény húsos gyümölcsöket növeszt, a gyümölcshéjból sajtolt növényi zsiradék a pálmaolaj. Nem azonos a pálmamagolajjal, amelyet nem a gyümölcshúsból, hanem az olajpálma magjából nyernek ki.

olajpálma termés

Mire használják a pálmaolajat?

Emlékszel arra, amikor a Pom Pom egyik részében Gombóc Artúr felsorolja, hány féle csokoládét szeret a szögletestől a lyukason át a rövidig? Nagyjából így lehetne sorolni azt is, hogy a pálmaolaj hány különböző termék összetevői között szerepel.

Mindenre használható: ott van az édes és a sós rágcsákban, müzliszeletekben, margarinokban, adalékanyagként, stabilizátorként készételekben, növényi zsiradékkal készült termékekben, krémes csokoládékban, finom öntetekben, jól eltartható tésztákban, puha kenyérfélékben, csecsemőtápszerekben, de még húskészítmények is tartalmazhatják.

Az élelmiszeripar mellett felfedezte magának a kozmetikai ipar is: testápolók, szappanok, samponok, háztartási tisztítószerek összetevői közt is jelen van. És a sor nem ér véget, hiszen készülhet belőle például bio-üzemanyag is, de a gyógyszergyártásban sem ismeretlen.

A pálmaolaj nem mindig ezen az egyértelmű néven található meg az összetevők között, több mint 200 elnevezés utalhat rá. Ilyen például – a teljesség igénye nélkül – a növényi olaj, növényi zsír, azelainsav (Azelaic acid), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), az Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), glicerin vagy az A-vitamin (Retinyl Palmitate) is. Ha csomagolásmentesen vásárolsz, általában el tudod kerülni a pálmaolajat, de mindig érhetnek meglepetések, ezért is érdemes ellenőrizni az összetevőket. Egy komoly listát az alternatív nevekről például itt találsz.

 

Miért szereti ennyire az ipar a pálmaolajat?

A pálmaolaj alapvetően nem rossz, az ember az ókor óta ismeri és használja. A globális iparágak számára viszont azért vált fantasztikus alapanyaggá a sokoldalú felhasználáson túl, mert ugyanakkora termőterületen más olajtermelő növényekhez képest nagyobb a hozama, igénytelen és fillérekbe kerül. Olyan országokban termelik, ahol nagyon olcsó a munkaerő és nincsenek komoly környezetvédelmi szabályozások. Emellett előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy jól tárolható, nem oxidálódik és hosszú ideig használható. Ha elkezdenék helyettesíteni bármilyen termékben más olajnövényekből nyert alapanyaggal, azonnal látnád az árcímkén is a változást. Arról nem is beszélve, hogy megváltoznának az élelmiszerek megszokott tulajdonságai, ezt pedig egyik cég sem szeretné.

betakarított olajpálma termések

Mi a baj a pálmaolajjal?

Az olajpálma növény eredetileg Nyugat-Afrikában élt, innen hurcolták be a 20. század elején Délkelet-Ázsiába. Jelenleg Malajzia és Indonézia a világ két legnagyobb pálmaolaj termelő országa – az előállított pálmaolaj 85%-a tőlük származik. Ennek azonban nagyon komoly ára van. A termőföldek miatt őserdőket tüntettek el a különleges, csak erre a területre jellemző élővilággal és az őslakosokkal együtt. A Jane Goodall Intézet Pálmaolaj stop projektje szerint az olajpálma ültetvények létesítése céljából napi 20 hektárnyi esőerdőt tüntetnek el a Föld színéről, többnyire égetéssel, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel a klímaváltozáshoz.

Szumátra és Borneó területén található a Föld utolsó egybefüggő esőerdőinek egyike. Egy végtelenül gazdag élővilágról van szó: Indonézia esőerdeiben él az összes ismert növény-, emlős és madárfaj 15%-a. Az olajpálmáért feláldozott őserdők miatt az olyan ritka fajokat is a kihalás veszélye fenyegeti, mint az orángután, a ködfoltos párduc vagy a borneói törpeelefánt. A fajok kihalásával az egész élővilág veszélybe kerül, a következmények felmérhetetlenek. Az orángután például nemcsak egy jópofa élőlény, hanem kulcsszerepe van abban, hogy az esőerdő fennmaradjon: vannak olyan magok, amelyek csak azután tudnak kicsírázni, hogy kikerültek az orángután tápcsatornájából. És azért ez még mindig nem a Jurassic Park ideje, ha egy faj eltűnik a Földről, az örökre úgy is marad.

A másik komoly probléma, hogy a pálmaolajat bio-üzemanyagként is felhasználják. Az EU-ba érkező pálmaolaj fele kerül az autókba. 2019 márciusában aztán az EU úgy döntött, megteszi az első lépéseket a pálmaolaj bio-üzemanyagként történő felhasználásának visszaszorítására. A tervek szerint 2023-ig nem növekedhet az évente felhasznált pálmaolaj mennyisége, 2030-ra pedig nullára kell csökkenteni a felhasználást. Mindezt úgy, hogy az EU a világon a harmadik legkomolyabb pálmaolaj importőr, emberek millióinak a munkája függ tőle is a világ túlfelén. Ennek a megoldására komoly intézkedésekre és összefogásra van szükség.

 

Társadalmilag sem fenntartható

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a pálmaolaj-termelés társadalmilag sem fenntartható, sok helyen az alapvető emberi jogok megsértésével jár. Gyakori a kényszerkilakoltatás, a gyermekmunka, a fegyveres erőszak.

Kevés szó esik róla, mivel egyelőre kevésbé kutatott terület, de feltehetőleg a finomított pálmaolaj túlzásba vitt fogyasztása hosszú távon nem kifejezetten egészséges. A téma már csak azért is vitatott, mert a pálmaolaj-tartalmú élelmiszerek napi szintű, nagy mennyiségű fogyasztása a 2000-es évek után vált világszerte népszerűvé. A hosszú távú kutatásokra azonban időre van szükség. Az ENSZ Egészségügyi Szervezete (WHO) és annak Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) is azonosított 3-MCPD észtereket a finomított pálmaolajban, amiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy „lehetséges, hogy rákkeltő hatású az emberi szervezet számára”.

 

Mi a helyzet a fenntartható pálmaolajjal?

2004-ben alapították a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, továbbiakban: RSPO) csoportosulást. Ennek tagja a Greenpeace International is, amely rövid videóban foglalta össze, mi a baj a nem fenntartható módon termelt pálmaolajjal:

A fenntartható pálmaolajnak azonban egyelőre nincs egységes támogatottsága. Egy felmérés szerint nem a pálmaolaj teljes elfelejtése jelentené a megoldást, hanem a fenntartható pálmaolajra való áttérés. Más felmérés azonban azt mutatta ki, hogy nincs különbség az erdőirtás mértékében attól függően, hogy fenntarthatónak nevezzük a pálmaültetvényt vagy sem.

 

Pálmaolaj: igen vagy nem?

Az apró, biztató változások ellenére összességében azonban elmondható, hogy a világ pálmaolaj-éhsége jelenleg óriási, és az előrejelzések szerint tovább nő majd a kereslet: 2050-re évente 240 millió tonnát termelnek majd a világon. A legnagyobb felhasználók India és Indonézia, a harmadik jelenleg az EU és a negyedik Kína.

A fentiekből is látszik, hogy milyen komoly problémát okoz a pálmaolaj a világon, ugyanakkor az is kiderül, mennyire nehéz elkerülni (emlékezz csak vissza arra a 200 elnevezést felsoroló listára!), hiszen szinte tényleg mindenben ott van. Globális szinten évente 8 kilogramm pálmaolajat fogyasztunk fejenként.

pálmaolaj minden amit tudni érdemes róla

Mit tudsz tenni?

Ha a világot nem is tudod megváltoztatni egyik pillanatról a másikra, egy dologra biztosan tudsz hatni: arra, hogy Te mit teszel. Bármennyire is kevésnek tűnik, ez óriási dolog, sose becsüld alá!

A következő néhány gyakorlati tipp segít abban, hogy segíthess:

1.) Csökkentsd a pálmaolaj felhasználását a háztartásodban! Nézd végig a kozmetikumok, élelmiszerek összetevőjét a fenti lista alapján. Ne szabadulj meg a termékektől azonnal, csak tudatosítsd magadban, hány termékben is van jelen a pálmaolaj vagy pálmamagolaj, és gondolkozz el azon, hogyan tudnád őket kiváltani a jövőben, miután elfogytak.

2.) Vásárolj csomagolásmentesen! A pálmaolaj rengeteg feldolgozott élelmiszerben jelen van, így érdemes ezeket kiváltani a jövőben. Próbálj meg minél többet főzni, támaszkodj a helyi és szezonális alapanyagokra. Ha nincs időd vagy lehetőséged tartósítani, válassz például tésztaszószokat olyan termelőktől, akikről tudod, hogy nem használnak pálmaolajat!

3.) Keresd a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítést! Ha szívesen kipróbálnál új ízeket, vagy csak szeretnél egy kicsit ünnepelni, lazítani, keresd azokat az éttermeket, amelyek garantáltan pálmaolajmentesen működnek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány által létrehozott Fenntartható Vendéglátóhely Minősítésének ez az egyik kritériuma, így ebből a listából nyugodtan válogathatsz!

4.) Válaszd a pálmaolajmentes termékeket! Igen, ilyenek léteznek, de nem mindig egyszerű megtalálni őket. Azt javasoljuk, keresd a kisebb, hazai készítőket, termelőket (ezzel egy kisvállalkozást támogatsz), és mindig nézd meg az összetevők listáját. Attól, hogy valaki kézműves vagy házi termékeket készít, még nem biztos, hogy hanyagolja a pálmaolajat, de sokkal nagyobb a valószínűsége.

5.) Készíts magadnak kozmetikumokat, tisztítószereket! Így biztosan tudod ellenőrizni, mi kerül az összetevők közé. Öblítőszer helyett használj például citromsavat és illóolajat, mosószert pedig könnyen tudsz készíteni mosószappan-reszelékből is. A receptet itt találod hozzá!

6.) Támogasd a legfontosabb szervezeteket! Ha az egyéni szintnél tovább lépnél, támogass olyan közösségeket, szervezeteket, amelyek kiemelten foglalkoznak a pálmaolajtermelés okozta problémákkal. Ilyen lehet a Jean Goodal Intézet, a WWF Magyarország vagy a Felelős Gasztrohős Alapítvány.

 

És ha nem tudod kikerülni?

Készülj arra, hogy a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudod 100%-osan kikerülni a pálmaolajat. Már azzal is rengeteget teszel, ha drasztikusan csökkented a pálmaolajat tartalmazó termékek vásárlását, kerülöd a pálmazsír tartalmú kozmetikumokat és tisztítószereket.

Ha viszont meg kellett venned valamit, mert nem tudtad másképp megoldani, attól még nem vagy rossz ember és az eddigi törekvésed sem válik semmissé. Lépj tovább, holnap pedig kezd új lendülettel és elköteleződéssel a napot!

 

Oszd meg a tapasztalataidat!
Volt, hogy olyan helyen bukkant fel a pálmaolaj az összetevők között, ahol nem is számítottál rá? Volt, hogy nem tudtad kikerülni? Kommentelj, és oszd meg velem a tapasztalataidat a pálmaolaj csökkentésével kapcsolatban!

0 0 votes
Article Rating