Barion Pixel

Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelünk, s mire a cikk végére érsz, bízunk benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!

Mielőtt azonban bárminek is nekikezdenénk, érdemes tisztáznunk, mi is pontosan a luffa!

A luffatök (L. aegyptiaca és L. acutangula) a tökfélék családjába tartozik: melegigényes, kúszó növény, Ázsiában és Afrikában őshonos, azonban széleskörű felhasználása miatt mára már a világon szinte mindenhol termesztik. Virágai sárgák, termése hengeres, bordás és zöld.

Zsengén fogyaszthatod savanyúságként, de töltheted vagy ránthatod is; nyáron azonban megindul a rostképződése és késő őszre (mire megérik) nagyjából cukkini nagyságúra nő, szivacsszerű, rostos és durva belseje miatt pedig étkezésre alkalmatlanná válik. 

A luffatök melegigényes, kúszó növény, termése hengeres, bordás és zöld.

A luffatök termesztése nem igényel komoly kertészeti ismeretet, így ha a lelkes hobbikertészek táborát erősíted, te is könnyedén megbirkózhatsz a kihívással.

Egy nagyobb virágcserépben, vagy dézsában is jól megterem a teraszon, azonban kúszónövény lévén biztosítanod kell neki a teret, amire felfuthat. Erre remek szolgálatot tehet egy kerítés, korlát vagy egy épített támaszték is, de legalább 2 méter magasságot el kell érnie, és a későbbi termések súlyát is el kell majd bírnia.

A magokat mezőgazdasági boltokban is beszerezheted, de ha van ismerősöd, aki már évek óta „luffatök-termesztő”, biztosan tud majd adni neked pár darabot.

 

A magokat kétféleképp tudod elvetni:

  1. Palántázhatod őket: március-áprilistól ültesd tejfölösdobozokba, majd a kibújt növényeket májustól helyezd szabadföldbe, vagy egy nagyobb virágcserépbe, dézsába.
  2. Közvetlenül szabadföldbe is ültetheted a fagyok elmúltával, és a meleg beköszöntével májusban.

 

Nevelésénél vedd figyelembe, hogy a növény rendkívül meleg- és vízigényes, ezért ajánlott napos helyre ültetned, továbbá győződj meg róla, hogy a földje mindig legyen nedves. A víz párolgását lassíthatja, ha a talajra pl. fakérget szórsz.

A tököket – ahogy fentebb már említettük – zsenge korukban (hasonlóan a cukkinihez) el is fogyaszthatod, ha azonban szivacsot szeretnél belőle gyártani, ezt nem javasoljuk: a „luffaszivacs-szüret” késő ősszel, októberben esedékes.

Onnan fogod tudni, hogy a tökök megértek, hogy színük elkezd sárgássá, a belsejük pedig zörgőssé válni. Ekkor a kocsánnyal együtt szedd le a terméseket és akaszd fel teljesen kiszáradni. A tökéletesen érett tökök héját könnyedén lehúzhatod, húsuk már nem igazán lesz, így a tisztításuk is gyerekjáték. Azokat a tököket, melyeket nem tudsz meghámozni, helyezd vízbe, majd egy kis áztatás után egyszerűen lehúzhatod a héjukat. Ezt követően már csak egy dolgod lesz: vágd méretre a szivacsokat, és használhatod is őket.
A kirázott magokat tedd el a következő évre, vagy el is ajándékozhatod őket családtagjaidnak, barátaidnak.

 

Miért használd a luffát más szivacsok helyett?

A háztartásokban használatos szivacsok többsége sajnos műanyagból készül, amik nem bomlanak le és az újrahasznosításuk sem lehetséges, ezért élettartamuk végén hulladéklerakón végzik. Már amennyi marad belőlük, mivel mosogatás közben számtalan – akár mikroszkopikus méretű – műanyag részecske szakad le róluk, melyek a szennyvíztisztítók szűrőin könnyedén átjutva, bejutnak végül a természetes vizeinkbe.

„Több kutató szerint, a mikro- vagy mikroszkopikus hulladékot is mikroműanyagnak kell tekinteni, például a gumidarabokat és más egyéb polimereket, amelyek szintén káros hatással lehetnek a környezetre és az élőlényekre. Ugyancsak mikroműanyagnak számítanak a gumiabroncs darabok, a közút kopásából származó törmelékek és a műfüvek. A szárazföld, az édesvíz, a torkolatok és a tengerek a tömegtermelés, a tömegfogyasztás és a műanyag hulladékok nem megfelelő kezelése miatt váltak szennyezetté. Becslések szerint 4,8-12,7 millió tonna ilyen típusú műanyag hulladék került a világ óceánjaiba.”
Olvass tovább a témában:

Ha már elhatároztad, hogy szeretnél tenni a környezetedért, ezért a hulladékmentes életmód mellett tetted le a voksod, akkor kiváló kezdeti lépés lehet, ha a műanyag szivacsok elfogyása után luffára váltod azokat: mosogatáshoz, fürdéshez, vagy akár takarításhoz is.

Amilyen kis lépésnek tűnik ez, annál nagyobb dolog az élhető jövő érdekében. A luffatökből készült szivacsok tökéletes hulladék- és műanyagmentes alternatívát jelentenek: teljes mértékben lebomlanak, így komposztálhatod is őket!

 

Kedvet kaptál? Nézzük közelebbről a luffa szivacsot: hogy néz ki, mire, meddig és hol használhatod

Ha még nem fogtál a kezedben luffát, akkor meglepetésként érhet, hogy felülete viszonylag durva és érdes, továbbá a készen vásárolt szivacsok általában laposak.

A luffa szivacs szerkezete lukacsos.

Azonban nem kell megijedned: használat előtt nedvesítsd meg, ettől megpuhulnak a rostszálak, így nem karcolja majd a felületeket, illetve nem tesz kárt a bőrödben sem; a beszívott nedvességtől pedig a mérete is megnő.

A luffa szivacsot nedvesítsd be használat előtt.

A még nem használt, új szivacsaid akár évekig is elállnak: tárold őket fénytől, portól és nedvességtől védett helyen. 
Amennyiben már van ilyen szivacsod, ügyelj rá, hogy megfelelően ki tudjon száradni: tárold felakasztva, jól szellőző helyen, így akár fél évig – vagy tovább is – használhatod.
Ahhoz, hogy élettartamát növeld, megőrizze állagát és tiszta legyen, minimum havonta egyszer mosd ki a mosógépben a ruhákkal együtt.

 

1.) A zuhany alatt

 Ha nem csak a műanyag fürdőszivacsot hagynád el, hanem a sok esetben műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó bőrradírokat is, akkor szuper megoldás a fürdőszobai felhasználásra méretezett luffa: nagyszerűen radírozhatod vele a bőrödet, emellett pedig használata fokozza a vérkeringést, és tisztítja a pórusokat. A radírozó hatást pedig akár valamilyen kávézaccos bőrradírral is fokozhatod!

Az arcon való használatát óvatosan javasoljuk. Tippünk: Kenj egy kevés arctisztító krémet, olajat vagy aromavizet az arcbőrödre, majd benedvesített luffa szivaccsal óvatosan dörzsöld át az arcbőrödet. Nagyszerűen leradírozza az elhalt hámsejteket.

 

2.) A konyhában

A luffa tökéletes megoldás mosogatáshoz: annak érdekében, hogy minél tovább – átlagosan fél évig – tudd használni, a makacs, odaégett szennyeződéseket előbb dörzsi mosogatókefével, vagy természetes sörtéjű kefével lazítsd fel, majd bátran használhatod a luffát. Durva felülete ellenére gyengéd például a borospoharakhoz, nem karcolja azok felületét. Mosogatás után tárold felakasztva olyan helyen, ahol könnyedén ki tud száradni.

Használata közben, ha teheted, két dolgot igyekezz kerülni:

  1. Ne folyóvízben mosogass vele, ugyanis – amellett, hogy vízpazarló – a szivacsod nem fog megfelelően habzani, hiszen a laza lukacsos szerkezetből könnyedén kimosódik a mosogatószer.
  2. Ugyanezen probléma elkerülése érdekében, ne áztasd sokat a mosogatóvízben sem.

Sokat tehetsz továbbá a természetes vizeinkért, ha környezetbarát, biológiailag lebomló, foszfátmentes mosogatószert használsz.

A luffa szivacs gyengéd a borospoharakhoz is, nem karcolja azok felületét.

3.) Takarításra fel!

Ha a fentieket elolvastad, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy takarításra is használhatod-e. A válaszunk egyértelműen igen!
Mosdó, csempe, kád, továbbá munkalapok és asztallapok is kiválóan tisztíthatóak vele. Ha te készíted a szivacsokat, vágd kisebb darabokra, hogy tökéletesen kézre álljon; ha készen vásárolnád, akkor kifejezetten takarítási célra megfelelő méretben is megtalálhatod nálunk!

A luffa szivacsot takarításhoz is használhatod.

4.) Szappantartó

Még a legjobb szappan is elfogyhat néhány nap leforgása alatt, ha nem tud megfelelően kiszáradni miután használtad. A luffa tökből készített szivacs sokoldalúan felhasználható az otthonodban, így akár szappantartóként is megállja a helyét: csak nedvesítsd be például a konyhai mosogatáshoz használható szivacsodat, és helyezd a mosdókagylóra vagy a fürdőkád szélére. Minden kézmosás vagy zuhanyzás után helyezd rá vissza a szappant, hogy minél tovább tartson. Takarítás céljából a szappanos szivaccsal bátran áttörölheted a mosdókagylót vagy a fürdőkádat is. Annak érdekében, hogy minél tovább tudd használni, hetente egyszer ezt is mosd ki mosógépben!

Amennyiben kész luffa szivacsokat vásárolsz, ne aggódj, ha nagynak találod: nyugodtan vágd ketté, vagy harmadold.

 

Te mire használod még a luffát? Vannak tapasztalataid? Oszd meg velünk őket!

 

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

LoofCo luffa szivacs mosogatáshoz

(65 vásárlói értékelés)

1190 Ft

Mosogatókefe – dörzsi

(39 vásárlói értékelés)

1290 Ft

Mosogatószappan

(6 vásárlói értékelés)

1190 Ft

LoofCo luffa szivacs takarításhoz

(21 vásárlói értékelés)

1290 Ft

LoofCo luffa szivacs fürdéshez

(18 vásárlói értékelés)

1090 Ft

Napvirág bio rózsa aromavíz arcápoláshoz – 50 ml

(6 vásárlói értékelés)

1590 Ft