Mosogattál vagy zuhanyoztál már tökből készült szivaccsal? Nehezen vagy egyáltalán nem tudod elképzelni? Pedig nem viccelek, s mire a cikk végére érsz, bízom benne, hogy szeretnéd majd kipróbálni…vagy akár termeszteni!

Mielőtt azonban bárminek is nekikezdenék, érdemes tisztázni, mi is pontosan a luffa!

A luffatök (L. aegyptiaca és L. acutangula) a tökfélék családjába tartozik: melegigényes, kúszó növény, Ázsiában és Afrikában őshonos, azonban széleskörű felhasználása miatt mára már a világon szinte mindenhol termesztik. Virágai sárgák, termése hengeres, bordás és zöld.

Zsengén fogyaszthatod savanyúságként, de töltheted vagy ránthatod is; nyáron azonban megindul a rostképződése és késő őszre (mire megérik) nagyjából cukkini nagyságúra nő, szivacsszerű, rostos és durva belseje miatt pedig étkezésre alkalmatlanná válik.

luffatök

A luffatök melegigényes, kúszó növény, termése hengeres, bordás és zöld.

 

A luffatök termesztése nem igényel komoly kertészeti ismeretet, így ha a lelkes hobbikertészek táborát erősíted, te is könnyedén megbirkózhatsz a kihívással.

Egy nagyobb virágcserépben, vagy dézsában is jól megterem a teraszon, azonban kúszónövény lévén biztosítanod kell neki a teret, amire felfuthat. Erre remek szolgálatot tehet egy kerítés, korlát vagy egy épített támaszték is, de legalább 2 méter magasságot el kell érnie, és a későbbi termések súlyát is el kell majd bírnia.

A magokat mezőgazdasági boltokban is beszerezheted, de ha van ismerősöd, aki már évek óta „luffatök-termesztő”, biztosan tud majd adni neked pár darabot.

 

A magokat kétféleképp tudod elvetni:

  1. Palántázhatod őket: március-áprilistól ültesd tejfölösdobozokba, majd a kibújt növényeket májustól helyezd szabadföldbe, vagy egy nagyobb virágcserépbe, dézsába.
  2. Közvetlenül szabadföldbe is ültetheted a fagyok elmúltával, és a meleg beköszöntével májusban.

 

Nevelésénél vedd figyelembe, hogy a növény rendkívül meleg- és vízigényes, ezért ajánlott napos helyre ültetned, továbbá győződj meg róla, hogy a földje mindig legyen nedves. A víz párolgását lassíthatja, ha a talajra pl. fakérget szórsz.

A tököket – ahogy fentebb már említem – zsenge korukban (hasonlóan a cukkinihez) el is fogyaszthatod, ha azonban szivacsot szeretnél belőle gyártani, ezt nem javaslom: a „luffaszivacs-szüret” késő ősszel, októberben esedékes.

Onnan fogod tudni, hogy a tökök megértek, hogy színük elkezd sárgássá, a belsejük pedig zörgőssé válni. Ekkor a kocsánnyal együtt szedd le a terméseket és akaszd fel teljesen kiszáradni. A tökéletesen érett tökök héját könnyedén lehúzhatod, húsuk már nem igazán lesz, így a tisztításuk is gyerekjáték. Azokat a tököket, melyeket nem tudsz meghámozni, helyezd vízbe, majd egy kis áztatás után egyszerűen lehúzhatod a héjukat. Ezt követően már csak egy dolgod lesz: vágd méretre a szivacsokat, és használhatod is őket.
A kirázott magokat tedd el a következő évre, vagy el is ajándékozhatod őket családtagjaidnak, barátaidnak.

 

Miért használd a luffát más szivacsok helyett?

A háztartásokban használatos szivacsok többsége sajnos műanyagból készül, amik nem bomlanak le és az újrahasznosításuk sem lehetséges, ezért élettartamuk végén hulladéklerakón végzik. Már amennyi marad belőlük, mivel mosogatás közben számtalan – akár mikroszkopikus méretű – műanyag részecske szakad le róluk, melyek a szennyvíztisztítók szűrőin könnyedén átjutva, bejutnak végül a természetes vizeinkbe.

„Több kutató szerint, a mikro- vagy mikroszkopikus hulladékot is mikroműanyagnak kell tekinteni, például a gumidarabokat és más egyéb polimereket, amelyek szintén káros hatással lehetnek a környezetre és az élőlényekre. Ugyancsak mikroműanyagnak számítanak a gumiabroncs darabok, a közút kopásából származó törmelékek és a műfüvek. A szárazföld, az édesvíz, a torkolatok és a tengerek a tömegtermelés, a tömegfogyasztás és a műanyag hulladékok nem megfelelő kezelése miatt váltak szennyezetté. Becslések szerint 4,8-12,7 millió tonna ilyen típusú műanyag hulladék került a világ óceánjaiba.”
Olvass tovább a témában:

Ha már elhatároztad, hogy szeretnél tenni a környezetedért, ezért a hulladékmentes életmód mellett tetted le a voksod, akkor kiváló kezdeti lépés lehet, ha a műanyag szivacsok elfogyása után luffára váltod azokat: mosogatáshoz, fürdéshez, vagy akár takarításhoz is.

Amilyen kis lépésnek tűnik ez, annál nagyobb dolog az élhető jövő érdekében. A luffatökből készült szivacsok tökéletes hulladék- és műanyagmentes alternatívát jelentenek: teljes mértékben lebomlanak, így komposztálhatod is őket!

 

Kedvet kaptál? Nézzük közelebbről a luffa szivacsot: hogy néz ki, mire, meddig és hol használhatod

Ha még nem fogtál a kezedben luffát, akkor meglepetésként érhet, hogy felülete viszonylag durva és érdes, továbbá a készen vásárolt szivacsok általában laposak.

luffa szivacs lukacsos szerkezete

A luffa szivacs szerkezete lukacsos.

 

Azonban nem kell megijedned: használat előtt nedvesítsd meg, ettől megpuhulnak a rostszálak, így nem karcolja majd a felületet, illetve nem tesz kárt a bőrödben sem; a beszívott nedvességtől pedig a mérete is megnő.

a luffa szivacsot nedvesítsd be használat előtt

A luffa szivacsot nedvesítsd be használat előtt.

 

A még nem használt, új szivacsaid akár évekig is elállnak: tárold őket fénytől, portól és nedvességtől védett helyen.
Amennyiben már van ilyen szivacsod, ügyelj rá, hogy megfelelően ki tudjon száradni: tárold felakasztva, jól szellőző helyen, így akár fél évig – vagy tovább is – használhatod.
Ahhoz, hogy élettartamát növeld, megőrizze állagát és tiszta legyen, minimum havonta egyszer mosd ki a mosógépben a ruhákkal együtt.

 

1.) A zuhany alatt

Ha nem csak a műanyag fürdőszivacsot hagynád el, hanem a sok esetben műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó bőrradírokat is, akkor szuper megoldás a fürdőszobai felhasználásra méretezett luffa: nagyszerűen radírozhatod vele a bőrödet, emellett pedig használata fokozza a vérkeringést, és tisztítja a pórusokat. A radírozó hatást pedig akár valamilyen kávézaccos bőrradírral is fokozhatod!

Az arcon való használatát óvatosan javaslom. Tippem: kenj egy kevés arctisztító krémet, olajat vagy aromavizet az arcbőrödre, majd benedvesített luffa szivaccsal óvatosan dörzsöld át az arcbőrödet. Nagyszerűen leradírozza az elhalt hámsejteket.

 

2.) A konyhában

A luffa tökéletes megoldás mosogatáshoz: annak érdekében, hogy minél tovább – átlagosan fél évig – tudd használni, a makacs, odaégett szennyeződéseket előbb dörzsi mosogatókefével, vagy természetes sörtéjű kefével lazítsd fel, majd bátran használhatod a luffát. Durva felülete ellenére gyengéd például a borospoharakhoz, nem karcolja azok felületét. Mosogatás után tárold felakasztva olyan helyen, ahol könnyedén ki tud száradni.

Használata közben, ha teheted, két dolgot igyekezz kerülni:

  1. Ne folyóvízben mosogass vele, ugyanis – amellett, hogy vízpazarló – a szivacsod nem fog megfelelően habzani, hiszen a laza lukacsos szerkezetből könnyedén kimosódik a mosogatószer.
  2. Ugyanezen probléma elkerülése érdekében, ne áztasd sokat a mosogatóvízben sem.

Sokat tehetsz továbbá a természetes vizeinkért, ha környezetbarát, biológiailag lebomló, foszfátmentes mosogatószert használsz, például Marseille szappant.

borospohár mosogatása luffa szivaccsal

A luffa szivacs gyengéd a borospoharakhoz is, nem karcolja azok felületét.

 

3.) Takarításra fel!

Ha a fentieket elolvastad, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy takarításra is használhatod-e. A válaszom egyértelműen igen!
Mosdó, csempe, kád, továbbá munkalapok és asztallapok is kiválóan tisztíthatóak vele. Ha te készíted a szivacsokat, vágd kisebb darabokra, hogy tökéletesen kézre álljon; ha készen vásárolnád, akkor kifejezetten takarítási célra megfelelő méretben is megtalálhatod nálunk!

takarítás luffa szivaccsal

A luffa szivacsot takarításhoz is használhatod.

 

4.) Szappantartó

Még a legjobb szappan is elfogyhat néhány nap leforgása alatt, ha nem tud megfelelően kiszáradni miután használtad. A luffa tökből készített szivacs sokoldalúan felhasználható az otthonodban, így akár szappantartóként is megállja a helyét: csak nedvesítsd be például a konyhai mosogatáshoz használható szivacsodat, és helyezd a mosdókagylóra vagy a fürdőkád szélére. Minden kézmosás vagy zuhanyzás után helyezd rá vissza a szappant, hogy minél tovább tartson. Takarítás céljából a szappanos szivaccsal bátran áttörölheted a mosdókagylót vagy a fürdőkádat is. Annak érdekében, hogy minél tovább tudd használni, hetente egyszer ezt is mosd ki mosógépben!

Amennyiben kész luffa szivacsokat vásárolsz, ne aggódj, ha nagynak találod: nyugodtan vágd ketté, vagy harmadold.

 

Te mire használod még a luffát? Vannak tapasztalataid? Oszd meg velem őket!

0 0 votes
Article Rating