Senki sem szereti, így valószínűleg neked sem tartozik a WC tisztítása a kedvenc elfoglaltságaid közé. Inkább ne is beszéljünk róla? Pedig most megteszem, és mutatok egy olyan WC tisztító receptet, aminek használata után te is más szemmel nézel majd erre a kötelezettségedre.

Amennyiben még csak ismerkedsz a zero waste életmóddal, több olyan tisztítószer is lehet a háztartásodban, melyek káros hatással lehetnek az egészségedre: ezek hatóanyagai többnyire nátrium-hipoklorit, nátriumhidroxid, vagy hidrogén-peroxid.
A környezetkárosító hatásukon kívül pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy többnyire csak műanyag csomagolásban tudod ezeket megvásárolni, a wc illatosító golyók nagy többségét pedig műanyag tartósín nélkül használni sem tudod.

Amennyiben komolyan gondolod a hulladékmentes életmódot, sokat tehetsz, ha a fent említetteket legközelebb otthon is könnyedén elkészíthető, környezetbarát tisztítószerekkel igyekszel pótolni. Ahhoz ugyanis, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat, és elűzd a baktériumokat, valamint a vízkövet például a WC-csészédből, házilag is készíthetsz jól működő tisztítószert a leghétköznapibb alapanyagokból. És persze szinte fillérekből!

Ezek közül az alternatívák közül most egy WC tisztító bomba receptjét mutatom meg neked, de mielőtt bármibe is belekezdenénk, szeretném hangsúlyozni, hogy a bomba nem végzi el a WC teljes tisztítását, inkább csak két takarítás közötti időszakban tehet remek szolgálatot!

 

Mire lesz szükséged, és miért pont ezekre?

Citromsav: A citromsav természetes, környezetbarát vízkő- és rozsdaoldó tulajdonsággal bíró gyenge sav. Általánosságban mindenre alkalmazható, amire az ecet is, viszont az ecettel ellentétben a citromsavval szagtalanul takaríthatsz.

Szódabikarbóna: jól oldódik vízben és semlegesíti a szagokat. (Tökéletesen használható továbbá: zsíroldásra, fürdőszobai- és konyhai tisztításra, italok által okozott foltok eltávolítására, szagtalanításra.)

Illóolajok: Illatosítanak, továbbá – attól függően, hogy milyet használsz a bombához – antibakteriális hatásúak: ilyen például a teafaolaj, melyről korábban ebben a cikkben már részletesebben is írtam: Antibakteriális csodaszer a természet patikájából: a teafaolaj.

 

Hogyan készítsd el?


Hozzávalók:

A száraz alapanyagokat egy nagyobb tálban keverd össze, majd óvatosan spriccelj rá annyi vizet, amennyitől nedves homok állagot érsz el.

wc tisztító bomba készítése spriccelj rá vizet

Ezután csepegtesd rá az illóolajokat (az arányokon nyugodtan változtathatsz, sőt, a neked nem tetszőeket cserélheted, vagy el is hagyhatod, de a felhasznált olajok mennyisége érje el a 20 cseppet). Keverd össze alaposan, és próbálj meg a kezeddel egy kisebb golyót formálni. Amennyiben nem sikerül, úgy adj hozzá még egy kis vizet, de vigyázz, ne kerüljön bele túl sok.

wc tisztító bomba készítése formálj kisebb golyókat

Formázás:

  • Ha van jégkockatartód: töltsd meg a kis lyukakat, és tedd félre egy éjszakára, hogy összeálljon.
  • Ha nincsen jégkockatartód, vagy egyéb formád, az sem gond, hiszen te is készíthetsz kis labdákat a kezeiddel.
  • Amennyiben nincs kedved bíbelődni a formázással, csak öntsd át a tisztítószert egy befőttesüvegbe, s használatkor egy kiskanállal adagold közvetlenül a WC kagylóba.
wc tisztító bomba készítése készíts kis golyókat a kezeiddel

Az elkészült bombákat tedd egy csatos üvegbe, és tárold naptól védett helyen, például a fürdőszobai szekrényedben, gyermekek elől elzárva.

Ha elsőre nem úgy sikerült a forma, mint a fotókon, ne szomorkodj, csak jusson eszedbe: a szépség nem befolyásolja a hatékonyságot.

wc tisztító bomba

Használata:
A bombákat dobd közvetlenül a csészébe, és hagyd elpezsegni.

Amennyiben makacs vízkővel van dolgod, oldj fel egy evőkanálnyi citromsavat 2-3 dl vízben (ha szeretnéd, csepegtethetsz bele teafaolajat is), öblítsd át vele közvetlenül az érintett felületet, majd 15-20 perc múlva dörzsöld át WC kefével.

 

Kipróbáltad és bevált? Módosítottál a recepten? Mást használsz, vagy készítesz erre a célra? Írd meg nekem hozzászólásban!

0 0 votes
Article Rating